Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sekmen Büyükşehir kış mesaisini paylaştı
Sekmen Büyükşehir kış mesaisini paylaştı
Bingöl yolunda tır trafiğine kısıtlama
Bingöl yolunda tır trafiğine kısıtlama
Bingöl karayolunda ulaşıma kar engeli
Bingöl karayolunda ulaşıma kar engeli
Sansa Deresinde zincirleme trafik kazası
Sansa Deresinde zincirleme trafik kazası
Uzundere’de heyelanla mücadele
Uzundere’de heyelanla mücadele
HABERLER>TÜRKİYE
18 Şubat 2025 Salı - 07:09

'Dünyanın çivisi çıkmıştır'

Kurtulmuş, "Dünyanın çivisi çıkmıştır. Dünya sisteminin bütün kurum ve kuruluşları hak ile yeksan olmuştur Ne yazık ki ne İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne Helsinki Sözleşmesi ne de herhangi bir başka uluslararası sözleşme geçerliliğini taşımamaktadır." şeklinde konuştu.

 Dünyanın çivisi çıkmıştır

Kurtulmuş, "Dünyanın çivisi çıkmıştır. Dünya sisteminin bütün kurum ve kuruluşları hak ile yeksan olmuştur Ne yazık ki ne İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne Helsinki Sözleşmesi ne de herhangi bir başka uluslararası sözleşme geçerliliğini taşımamaktadır." şeklinde konuştu.

YENİ DÜNYA SİSTEMİ

Çözümün, yeni bir dünya sisteminin kurulması için gayret sarf etmekten geçtiğini aktaran Kurtulmuş, "Güçlü olanın, gücü elinde bulunduranın istediği her şeyi yaptığı bir dünya değildir, haklı olanın da hakkının teslim edildiği bir dünyanın kurulabilmesi lazım." dedi.

GAZZE’DEKİ SOYKIRIM

Kurtulmuş, Son 1,5 yıl boyunca Gazze'de sivil halka karşı İsrail'in yönetiminin sınır tanımaz tavırları ve bu çerçevede aldığı desteklere bağlı olarak 60 bine yakın insanın haksız ve suçsuz yere öldürülmesinin insanlığın kabul edebileceği bir şey olmadığını kaydetti.

DUYARSIZLIK

Kurtulmuş, "Ne yazık ki bu 60 binin 20 bini çocuklar, diğer büyük kısmı da yaşlılar ve kadınlardır. Böylesine büyük bir soykırımın yaşandığı ortamda ne yazık ki dünyanın neredeyse bütün uluslararası kurum ve kuruluşları sessiz, çaresiz, duyarsız kalmıştır.’ diye konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Gazze üzerinde akıl almaz, siyasi rasyonalite dışı, hiçbir şekilde kabul edilemez, tarihi hiçbir gerçekle örtüşmeyecek yeni tekliflerin, Filistin halkının Gazze'den tehcir edilmesi anlamına gelen teklifleri kabul etmek, masaya koymak, üzerinde konuşmak dahi mümkün değildir." dedi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Sasakawa Vakfı’nı ziyaret etti. Vakıf Onursal Başkanı Yohei Sasakawa bir süre görüşme yapan Kurtulmuş, daha sonra “Ortadoğu’da Barış Perspektifi ve Türkiye” başlıklı konferansta hitap etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 10 yıl önce de burada "Küresel bir barış mümkün müdür?" konulu bir konuşma yaptığını ancak aradan geçen zaman içerisinde sorunların değişse de dünyada istedikleri, arzuladıkları, halkların, milletlerin eşitliği, insanların da yaratılışta eşitliği prensibine dayalı küresel bir barışın tesis edilemediğini belirtti.

Türkiye ve Japonya'nın iki dost ve kardeş ülke olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sadece ülkelerin yönetimleri arasındaki yakınlık değil, halkların arasındaki benzerliğin, aradaki mesafelerin çok uzak olmasına rağmen iki ülkeyi birbirine yakınlaştıran en önemli etkenlerden biri olduğunun altını çizdi. Kurtulmuş, aile değerlerine bağlılık, milli manevi duygulara güçlü bir şekilde yer vermek ve aynı zamanda da büyük bir toplumsal dayanışma ruhuna sahip olmanın hem Türk hem de Japon milletinin ortak özelliklerinden olduğuna dikkati çekti.

Tarih içerisinde iki ülke arasında çok yakın ilişkilerin olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye-Japonya arasındaki ilişkilerin başlangıcında en önemli role sahip olan Osmanlı Sultanı Abdulhamid Han'ı ve dönemin Japonya İmparatorunu şükranla andığını; onların ortaya koyduğu dostluk ilişkilerinin yıllar içerisinde geliştiğini vurguladı. Kurtulmuş, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya yaptığı gezinin dönüş yolunda karşılaştığı büyük faciada bütün varını yoğunu ortaya koyarak Türk askerlerini kurtarmak için gayret sarf eden Japon halkının olağanüstü yardımlaşması ve dayanışmasına şahit olduklarını, Ertuğrul Fırkateyni için gösterilen yardımseverliğin hafızalardan hiç silinmediğini söyledi.

Ertuğrul Fırkateyni Faciası'nın 135'inci yılı olduğuna işaret eden Kurtulmuş, geçen yıl da Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin başlangıcının 100'üncü yılı olduğuna işaret etti.

"Her şeyden evvel Japon halkına karşı bizim sempati beslememizin en önemli nedenlerinden birisi de Hiroşima ve Nagazaki'de karşılaşmış olduğunu büyük tahribattır, felakettir." ifadesini kullanan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsan eliyle gelen büyük bir cinayetin, katliamın her yıl dönümünde bizler de sizlerden binlerce kilometre ötede hem Hiroşima'yı hem Nagazaki'yi anıyoruz ve orada ölenlerin, öldürülenlerin sadece Japonlar değil bütün insanlık olduğunu biliyor ve inanıyoruz. Aynı şekilde geçmiş dönemler içerisinde bir çok ortak konuda mücadele ettik. Bunlardan birisi deprem felaketleri. Türkiye'de özellikle Van depreminde ve 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük felakette ilk gelen arama kurtarma ekipleri Japonya'dan gelen ekiplerdi. Nasip olursa bugün akşam yemeğinden önce Japonya'dan gelen arama kurtarma ekiplerini temsilen bir grup arkadaşımızla birlikte olacağız ve şükranlarımızı bir kere daha hatırlatacağız. Aynı şekilde Van deprem yardımları sırasında hayatını kaybeden Doktor Miyazaki'ye bir kere daha şükranlarımızı ifade etmek isterim."

Kurtulmuş, Anadolu ve Japon halkları uzak mesafelerde olmasına rağmen yakın, tarihi kültürel özelliklere sahip olduğunu; İran-Irak Savaşı sırasında Tahran'dan Japonların hızlı bir şekilde tahliye edilmesinin Türkiye tarafından bir dostluk vazifesi olarak telakki edildiğini ve çok başarılı bir operasyonla Japonların kurtarıldığını anlattı.

Kurtulmuş, "Ümit ederim ki geçmişten gelen bu dostluk ilişkilerimiz bundan sonra da yer kürede barışın, adaletin sağlanabilmesi için ortak bir zemin oluşturur ve hep beraber Türkiye ve Japonya özellikle önümüzdeki dönemde gelişecek olan çok kutuplu, çok merkezli dünya sistemi içerisinde önemli iki ülke olarak yardımlaşma ve dayanışmalarını artırırlar." diye konuştu.

Yer yüzünde problemlerin, savaşların, çatışmaların, işgallerin yüksek bir noktaya çıktığı ve insan eliyle gelen tahribatın, insanoğlunu topyekun büyük bir felaketle karşı karşıya bıraktığını dile getiren Kurtulmuş, özellikle uluslararası sistemin hemen her alanda kurumlarının, kuruluşlarının ilkelerinin yerle bir edildiği zor bir dönemden geçtiklerini vurguladı.

Son 1,5 yıl boyunca Gazze'de sivil halka karşı İsrail'in yönetiminin sınır tanımaz tavırları ve bu çerçevede aldığı desteklere bağlı olarak 60 bine yakın insanın haksız ve suçsuz yere öldürülmesinin insanlığın kabul edebileceği bir şey olmadığını söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki bu 60 binin 20 bini çocuklar, diğer büyük kısmı da yaşlılar ve kadınlardır. Böylesine büyük bir soykırımın yaşandığı ortamda ne yazık ki dünyanın neredeyse bütün uluslararası kurum ve kuruluşları sessiz, çaresiz, duyarsız kalmıştır. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değildir. Onun için diyoruz ki bütün insanlık olarak özellikle samimi olarak barıştan, insanlıktan, insanlığın onurundan yana olanların yeryüzünde barışın kurulabilmesi için fikirlerini ortaya koyması, ortak mesailerini artırması gerekir. Bu, belki uzun yılları gerektiren bir çabadır ancak ne kadar çabuk başlarsak ne kadar kısa yoldan mesafeyi almaya çalışırsak insanlığın hayrına olan sonuçları elde edeceğiz O bakımdan Sasakawa gibi barışa önem veren vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetin gerçekten güçlü bir şekilde bu süreçte yer alması ve işbirliği yapması gerekiyor."

"SURİYE ARTIK TAMAMIYLA SİLAHLARDAN ARINDIRILMALI"

Kurtulmuş, dünyanın hemen her bölgesi büyük bir türbülansın içerisinde olduğunu ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin, en fazla çatışmanın, kaosun, krizin yaşandığı bölgelerin başında geldiğinin altını çizdi.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın üçüncü yılını doldurduğunu anlatan Kurtulmuş, bir an evvel bu savaşın bitirilmesi için her iki ülkeyle de konuşabilen, meseleyi en başından itibaren müzakere edebilen dünyada neredeyse tek ülke olan Türkiye'nin, barışın sağlanması için büyük bir çabayı ortaya koyduğunu söyledi. Türkiye'nin barışa yönelik girişimlerini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"En kısa süre içerisinde her iki tarafın da razı olabileceği, onurlu ve kalıcı bir barışın sağlabilmesi, bölge barışını sağlayacak en önemli adımlardan birisi olacaktır. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın devamı en başından ifade ettiğimiz gibi sadece iki ülke arasında savaş değil, Rusya ile topyekün batı dünyası arasında bir savaşa dönme potansiyeline sahiptir. Ümit ederim ki yeni gelişmeler Rusya-Ukrayna Savaşı'nın en kısa süre içerisinde bitirilmesine ve kalıcı, insan onuruna yaraşır, iki tarafın da kabul edebileceği bir barışın temin edilmesine vesile olur."

Suriye'deki gelişmelere değinen Kurtulmuş, Suriye'de 61 yıldır devam eden büyük bir zulüm ve diktatörlüğün çökmesinin ardından halkın iradesiyle yeni bir yönetim kurulmaya başladığını anımsattı.

Türkiye olarak Suriye'de de kalıcı, adil bir barışın oluşmasını istediklerini ancak hepsinden önemlisinin Suriye'de devlet kurumlarının, kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin güçlendirilerek yoluna devam etmesinin en büyük temennileri olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Suriye'nin geleceğiyle ilgili üç temel hususu önemli gördüğümüzü söylemek isterim. Birincisi Suriye'nin toprak bütünlüğü mutlaka sağlanmalı, ikincisi Suriye'de bütün tarafların temsil edildiği, dini, mezhebi, etnik ve siyasi farklılıkların bir arada yaşayabildiği olgun bir demokrasinin inşa edilmesi için adımlar atılmalıdır. Bölgenin istikrarlı tek demokrasisi olan Türkiye, bu konuda kardeşimiz, dostumuz ve komşumuz olan Suriye halkına karşı demokratik rehberlik vazifesini yerine getirmekte kararlıdır. Üçüncü temel mesele ise özellikle DEAŞ, PYD, PKK gibi terör örgütlerinin varlığıyla uzunca bir süredir terör örgütlerinin cenneti haline getirilen Suriye artık tamamıyla silahlardan arındırılmalı, tek bir silahlı unsur olarak Suriye'nin milli ordusu varlığını korumalıdır. Bunun için diyoruz ki Suriye'deki bütün silahlı gruplar bu yeni milli ordunun çatısı altında bir araya gelmeli. Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar 20'ye yakın silahlı grup, silah bıraktığını ilan ettiler ve milli ordunun şemsiyesi altında yer almayı kabul ettiler. En kısa zamanda Suriye'de demokratik rejimin inşa edilmesi için önündeki engellerin kaldırılacağını ümit ediyoruz."

Kurtulmuş, güçlü bir kültüre, medeniyete, büyük bir mirasa ve zenginliğe sahip olan Suriye'nin kurumsal kapasitesinin artırılması için Japon halkının da desteklerini beklediklerini söyledi.

"FİLİSTİN MESELESİ ARTIK İNSANLIĞIN MESELESİ HALİNE GELMİŞTİR"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bölgedeki önemli ülkelerden birinin de Libya olduğuna işaret etti. Türkiye'nin siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle büyük bedeller ödeyen Libya'da bütün taraflarla görüşebilen nadir ülkelerden olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye, Libya'da da tek bir çatının, oradaki farklılıkların giderilerek yine halkın bütün kesimlerinin temsil edildiği yeni bir Libya'nın inşasından yanadır." diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının bölgesel bir kriz olmanın ötesine geçtiğini, tüm zamanların ve bütün dünyayı ilgilendiren sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Ne yazık ki arkasına aldıkları güçlerden temin ettikleri, devşirdikleri; siyasi, askeri ve diğer güçlerle birlikte Gazze'de yaşayan 1 milyon 400 bin masum, sivil insanın üstünde, bütün dünyanın gözü önünde, bir televizyon filmi izlercesine ortaya konulan büyük bir vahşet sergilenmektedir. Türkiye olarak başından itibaren bu vahşetin sona erdirilmesi, uluslararası camianın harekete geçmesi için bütün gücümüzle mücadele ettik. Her platformu kullanarak Gazze'de, genel anlamda Filistin'de barışın sağlanması için uluslararası camiayı uyarmaya, harekete geçmeye ve gerçekten tavır almaya sevk etmek için mücadele ettik." dedi.

İsrail'in soykırımlarının devam ettiği süre boyunca BM üyeliğinin askıya alınmasını teklif ettiklerini kaydeden Kurtulmuş, "Geldiğimiz noktada, bundan sonra Filistin meselesi artık insanlığın meselesi haline gelmiştir. Hükümetleri Netanyahu yönetimini tutsa bile dünyanın her yerinde milyonlarca insan sokaklara çıkarak büyük bir insanlık cephesi oluşturdu. Haktan, adaletten, vicdandan ve insaftan yana tavır aldılar. Eğer insanlık cephesinin bu kuvvetli çıkışları olmasaydı uluslararası mahkemelerde Netanyahu ve ekibi aleyhine bu davaların sonuçlanması ya da ilerlemesi mümkün olmazdı." ifadelerini kullandı.

"GAZZE, SAYIN TRUMP'UN ŞİRKETLERİNE SATILIK KUPON ARSA DEĞİLDİR"

Kurtulmuş, Japonya'nın Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü desteklediğini belirterek, "Ancak iki devletli bir çözümden bahsederken sadece kağıt üzerinde var olan bir Filistin devletinden bahsetmiyorum. Tam manasıyla var olan bütün kurumsal kapasitesini geliştirmiş, toprak bütünlüğünü sağlamış, egemenliğini temin etmiş bir Filistin'den bahsediyoruz. Orta Doğu'da özgür bir Filistin devleti tam manasıyla kurulmadan Orta Doğu'da barış olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

HAKKANİYETLİ ÇÖZÜM

Orta Doğu'da barışın anahtarının Filistin meselesinin hakkaniyetli çözümünden geçtiğini söyleyen Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze üzerinde, akıl almaz, siyasi rasyonalite dışı, hiçbir şekilde kabul edilemez, tarihi hiçbir gerçekle örtüşmeyecek yeni tekliflerin, Filistin halkının Gazze'den tehcir edilmesi anlamına gelen teklifleri kabul etmek, masaya koymak, üzerinde konuşmak dahi mümkün değildir. Bunu hiçbir kimse kabul etmez. Bölge halkları bunu kabul etmez. Bir kere daha buradan seslenmek istiyorum, 'Gazze' dediğiniz yer Sayın Trump'un şirketlerine satılık kupon arsa değildir. Gazze asırlar içerisinde vatanlarını koruyan Filistinlilerin kanlarıyla suladıkları kutsal bir vatan toprağıdır. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde burada da iki devletli çözümün, 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin oluşmasının ve orada bulunan bütün dinlere ait kutsalların korunmasını teminat altına alan Birleşmiş Milletler kararlarının uygulandığı bir döneme girmek zorundayız. Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin hepsinin kutsallarının korunduğu bir dönemin mutlaka tesis edilmesi lazım."

 "DÜNYANIN ÇİVİSİ ÇIKMIŞTIR"

Kurtulmuş, sorunların küresel sorunlar olduğunu aktararak, "Dünyanın çivisi çıkmıştır. Dünya sisteminin bütün kurum ve kuruluşları hak ile yeksan olmuştur. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne bakıyorsunuz, Helsinki Sözleşmesi'ne bakıyorsunuz. Her bir cümlesine imzamızı atarız. Ama ne yazık ki ne İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne Helsinki Sözleşmesi ne de herhangi bir başka uluslararası sözleşme geçerliliğini taşımamaktadır." şeklinde konuştu.

Çözümün, yeni bir dünya sisteminin kurulması için gayret sarf etmekten geçtiğini aktaran Kurtulmuş, "Güçlü olanın, gücü elinde bulunduranın istediği her şeyi yaptığı bir dünya değildir, haklı olanın da hakkının teslim edildiği bir dünyanın kurulabilmesi lazım." dedi.

İnsanların yaradılışta ülkelerin ise egemenlikte eşitliğini savunan bir anlayışın hakim olması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Japon halkının ya da Türk halkının Amerikan halkından ne eksikliği vardır? Ya da Japonya'nın ve Türkiye'nin egemenlik bakımından Birleşmiş Milletlerin 5 tane veto hakkına sahip ülkesinden ne eksikliği vardır? Bunu kabul etmek mümkün değil. Zor bir şey teklif ettiğimin farkındayım ama inanın ki başka bir çıkış yolu yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada, "çok kutupluluk" denen bir dönemin başladığını belirten Kurtulmuş, bu "çok kutupluluğun" aynı zamanda "çok merkezlilik" anlamına da geldiğini söyledi. Çok merkezli ülkeler arasında Türkiye ve Japonya'nın da yer alacağı görüşünü paylaşan Kurtulmuş, "Türkiye ve Japonya çok kutuplu yeni dünya düzeni içerisinde; milli kimlikleriyle, birikimleriyle ekonomileriyle, demokrasileriyle, bölgelerindeki etkileriyle ve yeryüzünde önemli fikirleri ortaya koyabilecek tarihi perspektifleri ve birikimleriyle önümüzdeki dönemde adından çok söz ettirecek iki ülkedir." diye konuştu.

 
Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 1 - İstanbulspor: 0
 
Bahçeli’den TÜSİAD açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: ‘Kabul edilemez’
Erdoğan, "Sayın Trump’tan seçimden önce verdiği vaadi yerine getirmesini ...
‘Sabırla mücadele edeceğiz’
Erdoğan, ‘Gazzeli kardeşlerimizi vatanlarından koparma gibi hukuk ve vicdan ...
Erdoğan’dan ‘Gazze’ vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile düzenlediği ...
 
Erdoğan: ‘Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürüyor’
Erdoğan, "Türkiye ekonomisi, bölgemizdeki çatışmalara, savaşlara ve 2023 ...
'Adaletsiz düzene itiraz'
Erdoğan, "Haklı olanın güçlü değil, gücü elinde bulunduranın her zaman ...
Erdoğan: ‘Kimsenin gücü yetmez’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazzelileri binlerce yıllık ezelî ve ebedî vatanlarından ...
 
Erdoğan: 'Durmak yok, yola devam'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Makam kavgasına, koltuk ve ikbal kaygısına tevessül ...
Erdoğan: ‘Kutlu bir davanın neferleriyiz’
Erdoğan, ‘Görevimiz ne olursa olsun, hepimiz kökü mazide gözü atide olan ...
'Kadına yönelik şiddet insanlığa ihanettir'
Erdoğan, ‘Kadına karşı şiddeti nitelikli suç hâline bizim iktidarlarımız ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (1) Yüzlerce yüz
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri