Dünyanın saygın üniversitelerinin çevre ve sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren UI GreenMetric platformu, 2024 yılı sıralamasını açıkladı. Çevre bilincini artırmayı ve uluslararası iş birliğini teşvik etmeyi hedefleyen platform, bu yıl dünya çapında bin 500 üniversitenin başvurusunu değerlendirerek sıralamalarını belirledi.
Bu sonucun ardından Atatürk Üniversitesi, gerçekleştirdiği çalışmalar ve hedefe yönelik atmış olduğu adımlar neticesinde Yeşil Üniversite belgesini, UI GreenMetric platformu tarafından teslim aldı.
Atatürk Üniversitesi, 2024 yılı sıralamasında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5'lik bir ilerleme kaydederek dünya genelinde 246. sıraya yükseldi. Bu başarıyla, ilk yüzde 16'lık dilimde yer alan üniversite, Türkiye’den katılım sağlayan 120 üniversite arasında ise 19. sıraya yerleşerek ilk yüzde 15’lik dilimde yer alma başarısını gösterdi.
GreenMetric sıralamaları; yapı ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, sürdürülebilir atık yönetimi, su yönetimi, ulaşım, eğitim ve araştırma gibi altı temel kategoride üniversitelerin sürdürülebilirlik politikalarını değerlendiriyor. Atatürk Üniversitesinin bu kategorilerde elde ettiği puanlar, çevre dostu ve sürdürülebilir projeler konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
“AMACIMIZ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDAKİ FARKINDALIĞI ARTIRMAK”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemiz, çevre dostu uygulamaları ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiği projeleriyle ulusal ve uluslararası arenada fark oluşturmaya devam ediyor. 2024 yılı GreenMetric sıralamasında elde ettiğimiz başarı, bu konudaki azimli çalışmalarımızın bir yansımasıdır. Amacımız, yalnızca sıralamada yükselmek değil, aynı zamanda bölgemizde ve dünyada sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmaktır. Üniversite olarak, ‘Yeşil Üniversite’ hedeflerimizi, şehircilik projelerine entegre ederek güçlü bir bilim temelli politika yürütmekteyiz. Bu doğrultuda, tüm bileşenlerimizle birlikte İlk 100 üniversite arasında yer alma hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz.”
CEYLAN: “ADIMLARIMIZI DAHA YEŞİL BİR GELECEK İÇİN ATIYORUZ”
Atatürk Üniversitesi, ayrıca çevrenin sürdürülebilirliğine katkı sağlama çabalarını uluslararası platformlarda da sürdürüyor. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Katı ve Tehlikeli Atık Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Zeynep Ceylan, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen COP-29 İklim Değişikliği Konferansında iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında Türkiye’nin yeşil şehircilik projeleri ve 2053 Net Sıfır Hedefi doğrultusunda bölgesel lider olarak ön plana çıktığını vurguladı.
Atatürk Üniversitesinin sürdürülebilirlik konusundaki bu başarılarının, hem kampüs içinde hem de ulusal ve uluslararası düzeyde yeşil bir gelecek için atılan önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ceylan, gerçekleştirilen dönüşüm ve değişim adımları neticesinde dünya üniversiteleri arasında önemli bir yükseliş kaydettiklerini belirterek; herkesin mutlu oldu, yaşamaktan keyif aldığı, erişilebilir ve daha yeşil bir kampüse sahip olma adına yapılan çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
GREENMETRİC NEDİR?
UI GreenMetric platformu 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulmuştur. UI GreenMetric Sıralaması, üniversitelerin yeşil kampüs ve sürdürülebilirlikle ilgili mevcut durumlarını ve politikalarını değerlendirmekte ve dünya çapında karşılaştırmaktadır. UI GreenMetric, üniversite yöneticilerinin ve paydaşlarının ilgisini çekmek suretiyle küresel iklim değişikliği, enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü ve yeşil ulaşım ile mücadeleye daha fazla dikkat gösterilmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.