Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>TÜRKİYE
16 Eylül 2014 Salı - 01:37

‘Ahıska’da ciddi bir insanlık dramı var…’

Görmez, ‘Ahıska'daki en büyük sorun Geri Dönüş Yasası çıktıktan sonra dahi sadece 26 ailenin dönmüş olması. Bu ailelerin de hem maddi hem manevi orada kendi kimliklerini idame ettirecek bir ortam bulamamış olmaları en büyük sorun olarak görülüyor.’dedi

‘Ahıska’da ciddi bir insanlık dramı var…’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dört gün süren Gürcistan temasları hakkında bir değerlendirmede bulundu.
Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia’nın resmi daveti üzerine Gürcistan’a giden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Gürcistan temaslarına dair yaptığı değerlendirmede Patrik ll. İlia ile yaptığı görüşme ve aralarında imzalanan ortak bildiri, Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, bir Diyanet İşleri Başkanının tarihte ilk defa Ahıska Türklerini ziyareti, Acara Müslümanlarıyla görüşmesi gibi birçok konuya yer verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığının dünyadaki Müslüman topluluklara dair yürütülen çalışmalarına da değinen Başkan Görmez, Kasım ayında Latin Amerikalı Müslüman liderleri de bir araya getireceklerini kaydetti.
Diyanet İşleri Başkanlığının dünyadaki tüm Müslümanlara ulaşmak için yaptığı çalışmalar kapsamında dünyada hemen hemen ulaşılamayan hiçbir Müslüman topluluğun kalmayacağını belirten Başkan Görmez’in değerlendirmesinden öne çıkan başlıklar şöyle;
“YERYÜZÜNE BARIŞI VE GÜVENLİĞİ GETİREN DİNLER AYNI ZAMANDA BARIŞIN ÖNÜNDE BİR ENGEL GİBİ GÖSTERİLMEYE BAŞLANDI…”
Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'de sadece din hizmetleri ve din eğitimi hizmetlerini yürütmüyor. Aynı zamanda gönül coğrafyamızda ve bize ihtiyaç duyan tüm soydaş, dindaşlarımıza da hem din eğitimi hem din hizmetleri alanında hizmetler götürmeye devam ediyor. İlerleyen zamanla din ve toplum ilişkisi konusunda bazı sorunların yaşandığını görüyoruz. Yeryüzüne barışı, güvenliği getiren dinler aynı zamanda barışın önünde bir engel gibi gösterilmeye başlandı.
“DİYANET’İN DÜNYADA ULAŞAMADIĞI HİÇBİR MÜSLÜMAN TOPLULUK KALMAYACAK…”
Bu sebeple Başkanlık olarak 5 ayrı platform oluşturduk. "Avrasya İslam Şurası", "Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi", "Avrupa Müslümanları Buluşması", "Balkan Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı", "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi"… Kasım ayında da Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi'ni düzenleyeceğiz. Böylece dünyada hemen hemen ulaşamadığımız hiçbir Müslüman topluluk kalmayacak. 2015 yılının ilk çeyreğinde de Dünya Müslüman Azınlıklar Kurultayı'nı yapmayı düşünüyoruz.
"BU ZİYARETLERİMİZ GENİŞ BİR PROGRAMIN PARÇASI…”
Hristiyan ülkelerde yaşayan Müslümanlar ile Müslüman ülkelerde yaşayan Hristiyanların sorunları artmaya başladı. Bunun için bilhassa bu iki dünyanın dini kurumlarının işbirliğine ihtiyacı vardı. Önce Moskova Patriği ile iletişime geçerek, ortak bir komisyon oluşturduk. Daha sonra ise Gürcistan'ın Ortodoks Kilisesi Patriği ll. İlia'yı Türkiye'ye davet ettik. Bütün bu ziyaretlerimiz aslında bu geniş çerçevede bir büyük programın parçası olarak yer alıyor. Gürcistan'daki ziyaretlerimiz çok olumlu geçti. Tarihi ziyaretler gerçekleştik. Önemli konular ele alındı. Tarih boyunca bu topraklarda farklı kültür ve inançtaki topluluklar birlikte yaşadı. Görüşmelerde Gürcistan'daki Müslümanların dini eğitim, cami gibi ihtiyaçlarını da ele aldık. İş göçü nedeniyle Türkiye'ye giden Gürcülerin dini, ibadet hayatlarının nasıl olacağı da ele alındı.
AHISKA'YA TARİHİ ZİYARET…
İlk defa bir Diyanet İşleri Başkanı Ahıska Türklerinin yaşadığı bölgeyi ziyaret etti. Onların sorunlarını dinledik. Taleplerini aldık. Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Müslümanlarla da bir araya geldik. Ziyaretler unutulmuş, üzeri örtülmüş pek çok sorunun yeniden ele alınmasına katkı sağlayacak. Burada yaşayan Müslüman kardeşlerimizin kendi ülkelerinde, topraklarında kendilerini daha özgür hissederek, inançları ve kimlikleri daha doğru yaşatılarak kendi komşularıyla da güzel geçinerek barış ve huzur içinde hayatlarına devam etmesi bakımından bu iki kurum arasındaki işbirliği, onların ve bizim ziyaretimizin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
“AHISKA’DA CİDDİ BİR İNSANLIK DRAMI VAR…”
Ahıska'daki en büyük sorun Geri Dönüş Yasası çıktıktan sonra dahi sadece 26 ailenin dönmüş olması. Bu ailelerin de hem maddi hem manevi orada kendi kimliklerini idame ettirecek bir ortam bulamamış olmaları en büyük sorun olarak görülüyor. Dönecek olanlar 5 binleri bulan bir rakam. Burada ciddi bir insanlık dramı var. Çünkü on binlerce insan önce Özbekistan'a oradan Azerbaycan'a oradan dünyanın muhtelif yerlerine sürgün edildi. Dünyanın sürgün milletlerinden bir tanesi. Her birinin acıklı bir hikayesi var. Orada konuştuğumuz insanların her birinin roman olacak, bütün insanlığa ibret olarak takdim edilecek çok acıklı bir tarihi var. Dolayısıyla bu 5 bin insan dahi dönecekse ki diğerlerinin de dönmesi gayet tabii, insanlarının kendi topraklarına, vatanlarına, hasret duydukları yerlere elbette dönmeleri çok önemli fakat dönebilmeleri için öncelikli manevi ortam gerekiyor.
“GÜRCİSTAN TEMASLARIMIZDA NİTELİKLİ BİRLİKTELİK ÜZERİNDE DURDUK…”
Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki durum da farklı değil.  Özellikle böyle bölgelerde her namaz kılınan yere 'cami' adı verilemez. İnsanların kendi dini kimliklerini, inanç kimliklerini içinde ifade ettikleri, buldukları, çocuklarına bilinç olarak miras bıraktıkları bir mabet oluşmazsa buna cami denilmez. Yaptığımız görüşmelerde nitelikli birliktelik üzerinde durduk. Bunun üç şartı vardı. Alabildiğine inanç özgürlüğü, nitelikli din eğitimi ve mabet ihtiyacının karşılanması…
Başkan Görmez, karşılıklı ziyaretlerin ardından bütün kurumlarda iyi niyetin, müspet yaklaşımın oluştuğunu da sözlerine ekledi.

 
Erzurum'da 754 bin kişi sosyal güvenlik kapsamında
 
Erzurumspor’da 4 sezonun en iyi dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Bize bunlar bir şey kazandırmış değil’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moodys ve Fitch’in değerlendirmeleriyle ...
Güllüce, ‘İslam aklın kullanılmasını emreder’
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, CEBIT Global Konferans Programı ...
Söğüt’te tarihle buluşma
Bilecik’in Söğüt ilçesinde bu sene 733’ncüsü düzenlenen Söğüt Ertuğrul ...
 
Görmez’den önemli açıklamalar…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, TRT Haber’de yayınlanan ...
TDV’den vekaletle kurban kesim hizmeti
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu ...
Çevrecilikte yeni süreç
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilde 150 adet park projesini başlattı. ...
 
Güllüce’den kamuda kalite eleştirisi
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Güllüce: ‘Türkiye genelinde devletin kurumlarının ...
Hayme Ana rahmetle anıldı
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin ...
‘Hedefimiz küresel bir güç olmak’
Davutoğlu, 'Temelde 62. Hükümetimizin felsefesi ve yaklaşımı bu tarihi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri