Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
30 Eylül 2020 Çarşamba - 08:43

Albayrak Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Albayrak, "Tüm göstergeler 'V' tipi toparlanmaya işaret ediyor. Temamız yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi. Salgın sürecinde alınan finansal tedbirler kademeli olarak kaldırılacak" dedi.

Albayrak Yeni Ekonomi Programı nı açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2021-2023 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı. Albayrak, "Tüm göstergeler 'V' tipi toparlanmaya işaret ediyor. Temamız yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi. Salgın sürecinde alınan finansal tedbirler kademeli olarak kaldırılacak" dedi.
3 YILLIK EKONOMİ ROTASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ekonomideki 3 yıllık yol haritasını açıkladı. 2021-2023 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı; ‘Yeni Dengelenme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi’ ana temaları üzerine kuruldu. Bakan Albayrak, yeni ekonomi programında 2021 yılında yüzde 5,8, 2022-2023 yıllarında yüzde 5 büyüme beklendiklerini söyledi. Bakan Albayrak yılsonunda ise yüzde 0,3 büyüme oranı beklediklerini söyledi.
YENİ DENGELENME

Yeni dengelenmenin enflasyonun kalıcı olarak tek haneye indirilmesini, iç ve dış dengenin yeniden sağlanmasını, cari işlemler açığın kapatılmasını ifade ettiğini anlatan Albayrak, “Bu denge üzerine sürdürülebilir bir büyüme modeli inşa edeceğiz” dedi.
Dengelenme sürecinde salgın sürecine özgü olarak devreye alınan finansal tedbirlerin kademeli olarak kaldırılacağının altını çizen Albayrak, “Ağustos ayı başından bu yana özellikle ilgili kurumlarımız gerek faiz ve likidite adımlarıyla gerekse de swap ve aktif rasyosu düzenlemeleriyle bu yönde adımlar atmaya başladığımızın örnekleri olarak önümüze çıkıyor. Normalleşme adımları önümüzdeki haftalarda da devam edecek” dedi.
“Yeni normale uyum sağlayarak program döneminde ekonomimizi daha da güçlendireceğiz” diyen Albayrak, “Enflasyon ve cari dengedeki kırılganlıkları azaltacak, rekabet, teknoloji ve verimlilik odaklı, stratejik reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Salgın sonrası küresel tedarik zincirinde ortaya çıkan tüm aksamaları fırsata dönüştürerek ülkemizi üretim ve yatırımda küresel bir cazibe merkezi haline getirecek adımları atacağız” dedi.
2021 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 5,8
Berat Albayrak, YEP’te makro ekonomik hedefleri salgında ikinci bir dalga olmayacağı ve ekonomilerin kapanmayacağı varsayımıyla hazırladıklarını belirterek, programda yer alan ekonomik gösterge hedeflerine dair şunları söyledi: “Yılın geri kalanında bir miktar son çeyrekte ivme kaybedecek olsa da , yılın tamamında büyümenin pozitif olacağı ve yüzde 0,3 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin 2021’de ertelenen yatırımların devreye girmesi ve turizmdeki dengelenme ile büyümenin yüzde 5,8 olacağını tahmin ediyoruz. 2022 ve 2023 yıllarında ise büyümenin yüzde 5 olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu. Bakan Albayrak, kötü senaryoda ise yılsonu yüzde - 1,5, 2021 yılında ise YEP tahminindeki yüzde 3,7 seviyesinde büyüyeceğinin değerlendirildiğini söyledi.
Bakan Albayrak, 2020 yılı için işsizlik oranın yüzde 13,8 olarak beklendiğini, YEP’te ise 2021 yılı için yüzde 12,9, 2022’de yüzde 11,8 ve 2023’te yüzde 10,9 seviyesinde beklendiğini söyledi. Albayrak, “Kovid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanmayı destekleyici gençlerin deneyim kazanarak iş gücü piyasasına girişini kolaylaştırıcı, kısmi süreli çalışmayı teşvik edici politikaları hayata geçireceğiz” dedi.
YEP’TEKİ ENFLASYON ORANLARI
Bakan Albayrak, 2020 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 10,5 olarak açıklarken Yeni Ekonomi Programında 2021 yılında enflasyonun yüzde 8, 2022 yılında yüzde 6 ve program sonunda yüzde 4,9 olarak belirlendiğini dile getirdi.
CARİ İŞLEMLER DENGESİ
Bakan Albayrak “Program dönemi sonunda cari işlemlerde kalıcı olarak denge tesis etmeyi amaçlıyoruz” diyerek YEP’teki cari işlemler dengesine ilişkin şunları söyledi: “Turizmdeki beklenmedik virüs etkisi ve global altın talebine bağlı olarak artan net altın ithalatının etkisiyle yılı cari açık vererek kapatacağız. Bakan Albayrak, “Yaptığımız hesaplamalara göre Kovid-19 salgınının net turizm gelirlerimiz üzerindeki azaltıcı etkisi kabaca 25 milyar dolar. Net altın ithalatı üzerindeki yukarı yönlü etkisi de 12 milyar doların üzerinde” diye konuştu. Bu geçici etkiler hariç olarak bakıldığının 2020 yılında 12,4 milyar dolar yani milli gelirin yüzde 1,7’si kadar cari fazla verdiğimizi hesaplıyoruz” diye konuştu.
Bakan Albayrak, cari işlemler dengesinin GSYH’ye oranının 2021 yılında yüzde 1,9, 2022 yılında yüzde 0,7 olarak açık vermesini, program dönemi sonunda ise atılan yapısal adımlar ve stratejik reformların da etkisiyle fazlaya dönmesinin öngörüldüğünü vurguladı.
“Yenilenecek doğalgaz kontratları ve Karadeniz'deki doğalgaz keşfinin etkisiyle oluşacak uygun enerji ithalat fiyatları cari dengeye katkı sağlayacak” diyen Albayrak, “Program dönemi boyunca bütçe açığının GSYH'ye oranının kademeli gerilemesini ve dönem sonunda yüzde 3,5 olmasını bekliyoruz. YEP döneminde kamu yatırımlarını sağlık, demiryolu yatırımı, sulama projeleri, eğitim alanına yoğunlaştıracağız.Finansal istikrar için TL bazlı finansal ürünler teşviki, dolarizasyonun azaltılması öncelikli hedeflerden olacak” ifadelerini kullandı.
BÜTÇE DENGESİ
Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programında bütçe dengesinin 2020 bütçe dengesi 2021 tahmininin yüzde -4,3, 2022 için yüzde -3,9, 2023 yılı için ise yüzde -3,5 olduğunu söyledi.
GSYH BÜYÜKLÜĞÜ
Bakan Albayrak, yılsonu ve YEP’teki Gayrisafi Yurtiçi Hasıla hedeflerini ise “2020 tahmini 702 milyar dolar,2021 tahmini 735 miyar dolar,2022 tahmini 801 milyar dolar,2023 tahmini 875 milyar dolar” şeklinde sıraladı.

 
81 ilde 100 Deneyap atölyesi hedefi
 
Ekonomik güven endeksi yükselişte
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA Erzincan’da toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı 127. Yönetim Kurulu Toplantısı, Erzincan ...
Erzurum markada 4 sıra yükseldi
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum marka üretimi bakımından Ağustos ayı düzeyinde ...
Erzurum liderliğini korudu
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum patent başvuru sayısı Türkiye illeri sıralamasında ...
 
Büyükşehir ESKER’den yatırım girişimi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli şirketlerinden biri olan ESKER ...
KUDAKA’dan Ergan Dağı Master Planı
Bölgede saha ziyaretlerine devam eden KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, ...
Erzurum Ağustos denge verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum dönemde, il gelirinde Van’ın ardından 2’inci, ...
 
34 tarımsal projeye destek
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal ...
KUDAKA’dan 4 projeye teknik destek
KUDAKA 2020 Yılı Teknik Destek Programı 4. Dönem sonuçları açıklandı. ...
Horasan - Sarıkamış yolu Kasım’da açılıyor
Kars’ta Karakurt Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla birlikte kapatılan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri