Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yiğidolar Turistlik Doğu Ekspresini halayla karşıladı
Yiğidolar Turistlik Doğu Ekspresini halayla karşıladı
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
ATAUNİV bilimsel başarıları ödüllendirdi
Gazze'de can kaybı 45 bin 399’a yükseldi
Gazze'de can kaybı 45 bin 399’a yükseldi
Merkez Bankası faizde indirime gitti
Merkez Bankası faizde indirime gitti
Yumaklı 2025 tarım yaklaşımını paylaştı
Yumaklı 2025 tarım yaklaşımını paylaştı
HABERLER>EKONOMİ
31 Mayıs 2012 Perşembe - 01:07

Alim’den üretim çağrısı

Erzurumgiad Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, “Tüketen bir öğrenci ve gençlik profili değil tasarlayan ve üreten bir gençlik profili yetiştirilmelidir” dedi

Alim’den üretim çağrısı

ERZURUM (İHA) - Erzurumgiad Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, “Tüketen bir öğrenci ve gençlik profili değil tasarlayan ve üreten bir gençlik profili yetiştirilmelidir” dedi.
“Uluslararası ilişkilerin temel taşını belirleyen en önemli unsurun hiç şüphesiz ki, ekonomik ilişkilerdir ve devlet mekanizmasının küresel denklemindeki yerini belirleyen de ekonomik unsurlardır” diyen Alim, “Ekonominin önemini uzun uzadıya anlatmaktan ziyade, Buradaki kalkınmanın nasıl olabileceğine değinmek istiyorum. Türkiye de özellikle son 10 yılda ekonomi adında birçok reform yapıldı. Ama eksiklerimiz hala çok.
Ekonomik sorunlarımız arasında ekonominin yayılmasını ve istihdamsız büyüme önemli bir yer tutmaktadır. Eğer 2023 yılı için kendimize Dünya nın ilk 10 ekonomisi içine girmeyi hedef koyduysak. Ekonomiyi tabana yaymak zorundayız. Aksi taktirde ekonomi belirli çevrelerin elinden çıkamaz ve Gayri Safi Milli Hasıla ( GSMH ) tablosu küçük zikzaklar çizerek yerinde sayar” diye konuştu.
EKONOMİYİ TABANA NASIL YAYARIZ
Amerika’da 1950’lerden beri yine Avrupa da senlerdir uygulanan Girişimcilik modelinin Türkiye de son birkaç yıldır kamuoyunun dikkatine sunulduğunu anlatan Alim, “Nitekim bunların ne kadar yeterli olduğu soru işaretidir Burada önemli bir husus var oda; Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılarak, kaynaklara ulaşımının önündeki engellerin kaldırılması ve bu kültürün, toplumun tabanına yayılmasına olanak sağlamıştır. Bu kültür ile işletme kuracak olan kişi niçin o işletmeyi kurması veya kurmaması gerektiği, kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerinin neler olabileceği, işin nasıl geliştirilmesi, finansal, organizasyon el yönetimin nasıl olması gerektiği gibi birçok konuda donanım sahibi olmuş olacak, buda belli bir vizyon çerçevesinde kendi işin daha sağlıklı temeller üzerinde kurmasına olanak sağlayacak. Burada en önemli görevde Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler, Sivil Toplum Örgütleri ve Ajanslara düşmektedir. Tüketen bir öğrenci ve gençlik profili değil tasarlayan ve üreten bir gençlik profili yetiştirilmelidir. Amerikan ekonomisi yaşadığı krizlere rağmen hala dünyanın en güçlü ekonomisi ise hiç şüphesiz ki bunun önemli nedenlerinden biriside, üretkenliğe sevk eden ve girişimci ruhlu eğitim sistemidir” dedi.
GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Alim daha sonra şunları kaydetti;
“Toplumsal algılamalar en önemli sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ata erkil anlayış ve devletçi toplum yapısı ekonomideki yaklaşımları da etkilemektedir. Gençler memur olmak için teşvik ediliyor, sistemdeki bireyi buraya yönlendiriyor. Türkiye’ de yapılan araştırmalar neticesinde üniversite mezun olan öğrencilerin % 26 girişimcilik geriye kalanını ise Devlet dairesi istiyor Nitekim ekonomi kalkınma, birey memur olunca değil ticari hayata girince kalkınır. Geçmişten gelen bu yanlış algının değiştirilmesi ve siyasi erkin gençlere yeni opsiyonlar sunması gerekmektedir.
Girişimciliğe teşvik aileden başlayıp Gençlerin girişimci olması için gereken teşvikler uygulanmalı, bu noktada; en başta sistem şeffaf hale getirilerek kendi işini kurmak isteyenler karmaşık bir sistemle karşı karşıya bırakılmamalıdır.
Toplam çalışan nüfus içindeki kadınların oranı % 27 bu daha da arttırılarak kadının işgücüne katılımın önündeki engellerin kaldırılması ve girişimci ruhunun açığa çıkartılması için uzun vadeli politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak, Girişimcilik üzerine çok şey söylenebilir; Nitekim özellikle Amerika da başarı hikayeleri ile beraber birçok şey söylenmiştir de, Türkiye 2023 vizyonun geliştirmek, kişi başına düşen Milli Gelirini arttırmak, refah düzeyi daha yüksek bir toplum oluşturmak ve siyasi arenada daha etkin bir konumda olmak istiyorsa, kendi girişimcilerini yaratmak isteyen ve başarı hikayelerini oluşturmak zorundadır. Girişimciliğin toplumun ve insanların hayatlarını değiştiren ve tüm toplumları ve ulusları geliştiren gücüne inanarak çalışmamız gerekiyor. Dünyanın en refah 20 ülkesinden 19’unun uluslararası endekslere göre dünyanın en girişimci ülkeler olması asla tesadüf değildir.
Erzurum Genç Girişimci İş Adamları Derneği olarak yapmış olduğumuz araştırma ve söyleşirlere göre iş insan ve yönetici profilinin hızla değişmekte olduğunu ortaya koyuyor. Geçen ilk bahar ayları süresince ekonomide yaşanan ve zamanla dalgalanmalara karşı verilen tepkilerin, geçmiş yıllara göre daha dirençli ve olgun olması da bu gözlemleri güçlendiriyor.”

 
Narman'da Voleybol Şöleni
 
Atalay’dan Erzurum ziyareti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zafer yılmaz 31 Mayıs 2012 Perşembe 09:54

Güzel söylüyorsunda kardeşim nerde o bilinçli toplumu yetiştirmek, herkes sadece ben cilik peşinde, biz erzurum olarak biz yokuz ben varım demeyi çok iyi biliyoruz, yoksa söylediklerinizde çok haklısınız

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nereden nerelere geldik…
Erzurum’da 2004 yılında 302 TL olan kişi başına kamu harcaması 2012 yılında ...
Ekonomi performansımız yükseliyor
Erzurum’da son 9 yılda nisan ayı bazlı olarak bütçe gelir ve gider dengesinin ...
Kotanlı zammı değerlendirdi
DES Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum İl Başkanı Mehmet Zülfikar ...
 
Sarıkamış’ta doğalgaz boru hattı patladı
Kars’ın Sarıkamış ilçesi Kızılçubuk mevkiinden geçen doğalgaz boru hattında ...
Erzurum sıra atladı…
İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması güncellendi. Kalkınma Bakanlığı, ...
Şirketleşmede 2009 hızındayız
Erzurum’da bu yılın nisan ayında kurulan şirket sayısı 2009 yılına göre ...
 
ABİGEM’den tanıtım açılımı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ...
Kişi başına 856 TL harcandı
Erzurum 2012 Ocak-Nisan döneminde kamu harcamaları yüksekliği bakımından ...
Teşvikte 27'inci sıradayız
Erzurum’un dört aylık ölçütte teşvikli yatırım payı KUDAKA’da yüzde 50, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri