Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye’de ambulans kaza yaptı: 3 yaralı
Aziziye’de ambulans kaza yaptı: 3 yaralı
Erzurum Burma Bileziği coğrafi işaret aldı
Erzurum Burma Bileziği coğrafi işaret aldı
Palandöken’de kar kalınlığı 1.5 metre eşiğinde
Palandöken’de kar kalınlığı 1.5 metre eşiğinde
Erzurum’dan Osmaniye’ye Dadaloğlu köprüsü
Erzurum’dan Osmaniye’ye Dadaloğlu köprüsü
MİT’ten sınır ötesinde operasyon
MİT’ten sınır ötesinde operasyon
HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2015 Cumartesi - 05:49

Besicilikte Erzurum farkı

Koyunda ilk 10’da sırasıyla Van, Ağrı, Şanlıurfa, Diyarbakır, Muş ve Iğdır, keçide Mardin, Siirt, Bitlis, Van ve Diyarbakır, sığırda Erzurum, Kars, Diyarbakır ve Ağrı, mandada Diyarbakır, Muş ve Bitlis yer alıyor

Besicilikte Erzurum farkı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkedeki toplam koyun sayısının yüzde 46,3’ü, keçi sayısının yüzde 36,8’i, sığır sayısının yüzde 28,4’ü, manda sayısının yüzde 23,2’si Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunduğunu bildirerek, "Koyun sayısında ilk 10’daki ilden 6’sı, keçide 5’i, sığırda 4’ü, mandada 3’ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde" dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkedeki toplam koyun sayısının yüzde 46,3’ü, keçi sayısının yüzde 36,8’i, sığır sayısının yüzde 28,4’ü, manda sayısının yüzde 23,2’si Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde bulunduğunu bildirerek, "Koyun sayısında ilk 10’daki ilden 6’sı, keçide 5’i, sığırda 4’ü, mandada 3’ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde" dedi.

Bayraktar, 2010 yılı ile 2015 yılı Haziran döneminde, toplam sığır sayısının yüzde 28,4 artışla 11,4 milyon baştan 14,6 milyon başa, koyun sayısının yüzde 46,5 artışla 23,1 milyon baştan 33,8 milyon başa, keçi sayısının yüzde 72,2 artışla 6,3 milyon baştan 10,8 milyon başa yükseldiğini belirtti.

"NÜFUS ARTIYOR, TÜKETİM DE ARTACAK"

Ülke nüfusunun 78 milyonu geçtiğine, yıllık nüfus artışının 1 milyona yakın olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gelişmiş ülkelerin kişi başına ortalama et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri tüketimlerine baktığımızda, ülkemizdeki rakamların yetersiz olduğunu görüyoruz. Hem et ve et ürünleri hem de süt ve süt ürünlerinde tüketim giderek artacak. Kanatlıda bir sorun görünmüyor. Hem yumurta hem de tavuk eti üretimimiz yeterli. Tavuk etinde yıllık üretim, 2 milyon tona dayanmış durumda. Yıllık yumurta üretimi 17,2 milyar adedi buluyor. Türkiye’nin özellikle halen yıllık 1 milyon tonu aşmış kırmızı et üretimini ve 18,5 milyon tona ulaşmış süt üretimini artırması gerekiyor. Bunun yolu da hayvan sayısını artırmaktan ve et ve süt verimi yüksek kültür ırklarına ağırlık vermekten geçiyor. Bundan dolayı hayvan sayısındaki artış önemlidir."

"KÜLTÜR VE KÜLTÜR MELEZİ SIĞIRININ PAYI YÜZDE 86,5'E ÇIKTI"

“2010-2015 Haziran dönemine baktığımızda hayvan sayılarındaki artışın yanı sıra, özellikle kültür sığırı sayısındaki yüzde 54,3’lük artış dikkat çekici” diyen Bayraktar, “Kültür melezinde artış yüzde 30,6’yı bulurken, et ve süt verimi düşük yerli sığır sayısındaki yüzde 20,1 düşüş hayvancılığımız açısından önemli bir gelişmedir. Nitekim bunun bir neticesi olarak kültür ırkı sığırların toplam sığır sayısı içindeki oranı, bu dönemde yüzde 36,9’dan yüzde 44,4’e, kültür melezinin oranı yüzde 41,4’den yüzde 42,1’e çıkarken, yerli sığırların oranı yüzde 21,7’den yüzde 13,5’e düşmüştür. Kültür ve kültür melezi sığırların toplam sığır içindeki payı yüzde 86,5’e çıktı. Merinos koyunu sayısındaki yüzde 107,6 artış da kayda değer bir gelişmedir. Buna karşın tiftik keçisinin sayısının daha da artırılması gerekir” diye konuştu.

"HAYVANCILIKTA DOĞU ANADOLU YETERİNCE İYİ KULLANILAMIYOR"

Hayvancılık açısından Türkiye’nin yeterince iyi kullanamadığı yörenin Doğu Anadolu Bölgesi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki toplam koyun sayısının yüzde 46,3’ü, keçi sayısının yüzde 36,8’i, sığır sayısının yüzde 28,4’ü, manda sayısının yüzde 23,2’si Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde. Yine, koyun sayısında ilk 10’daki ilden 6’sı, keçide 5’i, sığırda 4’ü, mandada 3’ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde bulunuyor. Koyunda ilk 10’da sırasıyla Van, Ağrı, Şanlıurfa, Diyarbakır, Muş ve Iğdır, keçide Mardin, Siirt, Bitlis, Van ve Diyarbakır, sığırda Erzurum, Kars, Diyarbakır ve Ağrı, mandada Diyarbakır, Muş ve Bitlis yer alıyor."

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN HAYVAN SAYILARI

“2010-2015 Haziran döneminde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizin koyun, keçi, manda sayısındaki ağırlığı az da olsa azalsa da sığır sayısındaki oranı, 4,5 yılda yüzde 27,8’den yüzde 28,4’e çıktı” diyen Bayraktar, “Her iki bölgede de bu dönemde sığır, koyun, keçi ve manda sayılarında önemli artışlar oldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizdeki sığır sayısı 3,16 milyon baştan 4,15 milyon başa, koyun sayısı 11,47 milyon baştan 15,65 milyon başa, keçi sayısı 2,36 milyon baştan 4 milyon başa, manda sayısı 20 bin 716 baştan 31 bin 527 başa yükseldi. Bu rakamlar, bölgenin potansiyelini tam olarak yansıtmıyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgemizin hayvancılıktaki potansiyeli tartışılmayacak kadar büyük. Huzur ve güven ortamı sağlanır, terör sona ererse bölgeyi hayvancılıkta parlak bir gelecek bekliyor. Normal koşullarda, bölgenin hayvancılıktaki üretimi olağanüstü rakamlara ulaşır, ülkemizde kırmızı et sorunu kalmaz” dedi.

Terörün sadece huzur ve güveni tehdit etmediğini bildiren Bayraktar, “terör ekonomik namlu olarak da başta bölge insanımız olmak üzere tüm ülkemize büyük zarar veriyor. Kaynaklarının heba olmasına sebep oluyor. Terörün bu boyutu asla unutulmamalı, tüm vatandaşlarımız terörü sona erdirmek için çabalamalı. Ekonomik gelişme için güvenlik şart” ifadelerini kullandı.

 
Türk Kızılayı ile kurban bereketi yıl boyu sürecek
 
Erzurum protokolünden bayram buluşması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fatih 28 Eylül 2015 Pazartesi 11:01

o yüzden mi et'idünyadan pahalı tüketiyoruz Erzurum ilk sıra et 35 lira (kıyma)

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Işık’tan Kocaeli-Erzurum seferi müjdesi
Bakan ışık, ‘Hedefimiz 2016 yılında iki güzegaha daha uçmak. Bunlardan ...
Vatandaş kurbanlık ümidini arifeye bıraktı
Satıcılar fiyatların düşük olduğunu söylese de vatandaşlar kurbanlık ...
Dış Ticarette Azerbaycan kardeşliği
DAİB Heyeti "Bölgemizdeki Gıda İhracatının Artırılması” projesi kapsamında ...
 
Erzurumlu 7 ayda 5.7 milyon kredi kullandı
M.AKDAĞ-TBB Risk Merkezi Erzurum Temmuz ayı nakdi kredi kullanım il performanslarını paylaştı.
Protesto’da yüzde 20’lik düşüş
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi Ağustos dönemi protestolu senet verilerini açıkladı.
Erzurum çiftçisine tohum desteği
M.COŞKUN-Palandöken İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kurban Bayramı ...
 
Büyükşehir’den yol rekoru
2015 yılında yapımı planlanan çalışmalar hedeflenen süreden daha erken tamamlandı
Aksakal: ‘Gazilerimize şükran borçluyuz’
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal 19 Eylül Gaziler ...
Alana pahalı, satana ucuz
Yaklaşan kurban bayramı öncesi Oltu hayvan pazarında da hareketli günler yaşanıyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri