Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Ağustos 2011 Perşembe - 01:20

Beyin unutur ama beden asla

Yaşanan travmalar zamanla veya çeşitli tedavi yöntemleriyle hafızadan silinebiliyor ancak insan bedeni bu travmaları unutmuyor.

Beyin unutur ama beden asla

REEM Nöropsikiyatri Merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, Travma sadece zihinde, davranışta ya da duyguda kodlanmaz. Bedenimiz de travma yaşandığı anda nasıl tepki verdiğini hatırlar. Bazı durumlarda zihnimiz tarafından bastırılmış, hafızamız tarafından getirilmekte zorlanan sahneler, anlar veya yaşantılar, bedenimiz tarafından hatırlanır. Bedenimizin verdiği tepkilere dikkatlice bakmak, bize yaşadığımız travma ve sonrası hakkında oldukça önemli bilgiler verebilir” dedi.

Travmalar esnasında farkında olduğumuz ya da olmadığımız bir çok şeyin bilinç altına kaydedildiğini anlatan Dr. Yavuz, “Bunların pek çoğunu zamanla unuturuz. Yaşadığımız pek çok olumsuz olay, sosyal hafızamıza kaydedilir. Sosyal hafıza beynimizin ön (frontal ) loblarında bulunur ve şakak loblarında ki ana bellekten farklıdır. Zaten psikolojik dünyamızın merkezi de sol frontal lobdadır. Şakak loblarında ki ana bellek yani ana hardisk genel hafıza ile alakalıdır. Bu bölgelerin fonksiyon görmemesi hepimizin bildiği alzheimer hastalığı ile sonuçlanır. Sosyal hafıza ise görülen yaşanılan şeylerle beraber eğitimle de şekillenir. Kişinin toplum içindeki davranışlarını , ahlaki yapısını teşkil eder. Mesela antisosyal, psikopatik kişilerde sosyal hafıza bozukluğu vardır. Sosyal hafıza davranışlarımızda önemli rol oynar aynı zamanda beden dili ile de yakınen ilgilidir. Mide ve barsaklar gibi iç organlarımız sosyal hafıza ile iç içedir. Yaşanılan travmalar bir yandan sosyal hafızaya kayıtlandığı için aynı zamanda iç organlarımızın çalışma şeklini de etkiler. Örneğin kişi önemli bir randevu öncesinde mide ve barsak fonksiyonları bozulabilir, çarpıntı yaşayabilir, kan basıncında iniş çıkışlar olabilir. Bu tablo ruhsal gerilimin psikosomatik bedensel yansımalarıdır. Aslında psikosomatik hastalıklar, yaşanmış travmaların mide barsak fonksiyonları üzerindeki kalıcı olumsuz etkilerinden kaynaklanır” diye konuştu.

“Kişi, travmayı yaşamış ve olay bitmiştir. Hatta tamamen de unutmuş olabilir. Ancak bu travmadan oluşan bedensel bozukluklar devam etmektedir. Hatta bazen bir ömür boyu sürebilir. Netice de beyin unutsa da beden asla unutmaz” diyen Dr. Yavuz, “Bazen de ağır travmaların oluşturduğu ani bedensel tepkimeler bir süre sonra otomotizma kazanır. Kişi yaşadığı travmayı çoktan unutmuştur ama bu olay bir kere özellikle sol frontalde ki sosyal hafızaya kayıtlanmıştır. Burdan hiç ummadık umulmadık zamanlarda bedensel dille hatırlanır. Kişi kalp krizi, mide kanaması ya da felç geçirdiğini düşünür. Böylece panik atak dediğimiz olay gelişir. Kişi mutlu anında bile, birden sosyal hafıza harekete geçer ve kişiye aynı tepkisel olayı yaşatır. Çoğu kez vucut abartıya kaçar ve ölüm korkusu yaşanır.. Böylece beyin beden birlikteliği ile bireye kötü bir şaka yaşatılır. Netice de psikolojik travmaların uzun süreli bedensel tepkimeleri psikosomatik bozukluklar halinde, kısa süreli ani tepkimeleri ise panik ataklar şeklinde tezahür eder” şeklinde konuştu.

 
Erzurum’da kamp başarı getiriyor
 
Erzurum AKUT güçleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 ayda 603 yangın çıktı
Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi geçen yıl 740 yangına müdahale etti. Bu ...
On Numara talihlisi Erzurum’dan
Milli Piyango İdaresinin düzenlediği On Numara Oyununun bu haftaki çekilişi ...
Bayramda tatlıyı fazla kaçırmayın
Ramazan ayı boyunca oruç tutanların bayramda yemek, tatlı ve asitli içeceklerin ...
 
Bu köyden aç geçmek mümkün değil
Gümüşhane merkeze bağlı Kırıklı köyünde, 2004 yılından beri köylüler, ...
Erzurumlu kadınların temizlik çilesi
Palandöken Devlet Hastanesi'nde görevli Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Oğuz ...
LÖSEV iftar verdi
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından, İzmir ve Erzurum'da tedavileri ...
 
Sebzelerin de tarihi var
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran ...
Uykusuzluk bir hastalık
Uykusuzluğun birçok kez geçici bir durum olmadığı, bir tür hastalık olduğu bildirildi.
Sıcak havalarda gazlı içecekler kilo aldırıyor
Ramazan’da bolca tüketilen gazlı içeceklerin hiçbir yararı ve besleyici ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri