Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum GSİM, Gençlik hizmetlerinde ilk sırada
Erzurum GSİM, Gençlik hizmetlerinde ilk sırada
Fair Play Kurulu, Ekim ayı ödüllerini açıkladı
Fair Play Kurulu, Ekim ayı ödüllerini açıkladı
Hacıyev Erzurumlu gazetecileri ağırladı
Hacıyev Erzurumlu gazetecileri ağırladı
Erzurumspor’da gençlere imza attırıldı
Erzurumspor’da gençlere imza attırıldı
Hınıs’ta savcı ve hakim lojmanı protokolü
Hınıs’ta savcı ve hakim lojmanı protokolü
HABERLER>EKONOMİ
6 Kasım 2025 Perşembe - 07:08

Bolat Ticaret Gündemini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2002'den sonra 22.5 yılda Türkiye'de toplam uluslararası şirket sayısı 87 bine ulaştı. Son 22.5 yılda gelen yabancı yatırım değer itibarıyla 284 milyar dolara ulaştı. O 86 bin şirket burada geliyor, iş yapmak istiyor" dedi.

Bolat Ticaret Gündemini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2002'den sonra 22.5 yılda Türkiye'de toplam uluslararası şirket sayısı 87 bine ulaştı. Son 22.5 yılda gelen yabancı yatırım değer itibarıyla 284 milyar dolara ulaştı. O 86 bin şirket burada geliyor, iş yapmak istiyor" dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2026 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2024 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katılarak, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bolat, ihracat rakamlarına değinerek, "TÜİK'in hazırladığı 2015 yılı dış ticaret indekslerine baktığımızda ihracatımız Ağustos 2025 itibarıyla 142,4'e ulaşırken, ithalatımız 109,0 seviyesindedir. Birim değerlere bakıldığında ise ihracat birim değer endeksi 121,3, ithalat birim değer endeksi ise 132,8 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla ithalat büyümesinin daha fazla yükselmesinde birim fiyatların etkili olduğu görülmektedir. Özellikle ham maddelerde çok büyük miktarda ithalat yapmamız gerçeğinden hareketle dünyadaki emtia fiyatlarındaki yükselişle bunu açıklamaktadır. Zayıf dış talep, yakın coğrafyamızdaki savaşlar, iç karışıklıklar ve jeopolitik gerilimlere ek olarak tarife savaşlarının ve yükseltmelerinin yol açtığı yeni belirsizlikler dünya ticaretini baskılamaktadır. Bütün bu zorluklar içinde biz küresel dünya mal ihracatından aldığımız payı 2002'de yüzde 0,55'teyken, 2022'de yüzde 1,02'ye, 2024'de yüzde 1,07'ye yükseltmeyi başardık. İhracatımızın kilogram değerini de 0,77 dolardan 1,59 dolara yükselttik. Küresel ticaretteki payı düşen ülkelere baktığımızda Avrupa Birliği G20 Avrupa Bölgesi'ne ek olarak Almanya, Belçika, Avustralya, Hollanda, Fransa, Japonya, İngiltere gibi büyük ekonomilerin paylarının azaldığını görmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, ihracat kalemlerinde yüksek teknoloji ürünlerinin payına ilişkin, "Türkiye'de orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam imalat sanayi ihracatının içindeki payını sürekli yükselttik. 2002'de yüzde 30.4 iken, geçen yıl yüzde 41.2 idi. Bu yıl ilk 10 ayda yüzde 42.9'a yükseldi. Orta yüksek dediğimiz ürünler içinde elektronik ürünler de var ve orta yüksek teknolojili makine ürünleri de var" şeklinde konuştu.
Türkiye'ye gelen yabancı yatırım konusunda ise Bolat, "2002'ye kadar ülkemize gelen yabancı yatırım sayısı 14 milyar dolardı, şirket sayısı 5 bin 600 idi. 2002'den sonra 22.5 yılda Türkiye'de toplam uluslararası şirket sayısı 87 bine ulaştı. Son 22.5 yılda gelen yabancı yatırım değer itibarıyla 284 milyar dolara ulaştı. O 86 bin şirket burada geliyor, iş yapmak istiyor. O nedenle müsterih olduk. Türkiye hala yatırım yapmak için, üretim yapmak için çok cazip ve çok ciddi teşvikleri olan bir ülkedir. Batıdan, doğudan veya güneyden birçok ülke de yeni yeni yatırımlarla gelmektedir" dedi.
Bolat, tekstil ve hazır giyim sanayisinin komşu ülkelere gittiği eleştirileriyle ilgili de, "Şimdi sektörler dünyada nasıl bizim ülkemize 86-87 bin yabancı firma yatırım ve üretim şartlarından faydalanmak için gelmek istiyorlarsa, bazı sektörler yeni yatırımlar bulmak için ve o ülkenin ABD ile olan özel serbest ticaret anlaşmasından faydalanmak için 2009'dan sonra peyderpey gittiler. Ama bunların hepsinin Türkiye'de de yatırımları vardı. Ben pandemi sonrası için size bilgi vereyim. Geçen yıl 310 yatırımcı Mısır'a şirket açtı. Bunun 155'i Suriyelilerdi. Türkiye'de çalıştılar kendilerince. Maliyet avantajı sağlamak ya da kendi ülkesiyle bağlantı kurmak adına oraya gittiler. Geçen seneki bu yatırımların toplamı 40 milyon dolardı arkadaşlar. Ve son rakamı söyleyeyim. Türkiye'de tekstili hiçbir zaman hükümet olarak bizler de, sizler de, hiçbirbirimiz asla gözden bırakmayız. Biz bir pamuk ülkesiyiz ve biz ihracatı tekstil giyimle öğrendik. Ve desteklemeye de biraz önce anlattığım desteklerle devam edeceğiz. O yatırımların gittiğini söylediğiniz ülkenin toplam tekstil ve giyim ihracat toplamı 4,4 milyar dolar. Bizimkisi geçen yıl 31,5 milyar dolardı" diye konuştu.
600 bin KOBİ'nin e-ticaret firmalarıyla çalıştığını söyleyen Bakan Bolat, "Yüz binlerce istihdam sağlandı ve e-ihracatta önemli artış oldu. 2023'de e-ihracatın miktarı 5 milyar dolara çıktı. Geçen yıl 6.4 milyar dolara çıktı. Bu arada özellikle e-ithalat kargo ticaretiyle ilgili bazı talepler oldu. E-ithalat konusunda geçen yıl 502 milyon dolar ithalat geldi. En son bundan bir ay kadar önce de başta deri, ayakkabı, deri ürünleri, saracı ürünleri, oyuncaklar, plastikler gibi ürünlerde sağlığa aykırı ürünlerin yoğunluğunu gerekçe göstererek laboratuvar incelemeleri sonunda ithalat sınırlaması getirdik. İthalat yapılamıyor. Diğer ürünleri de takip ediyoruz ve bizim bu çabalarımız sonucunda bu bahsedilen sitelerle alakalı bir yıl önce 520 milyon dolarken, 420 milyon dolara düşürmeyi başardık" diye konuştu.

 
TZOB'dan 'şapzede' üreticilere destek çağrısı
 
Özdemir Üniversitelilere seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TZOB'dan 'şapzede' üreticilere destek çağrısı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Şap ...
Erzurum 3. İl olsun
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Doğu Anadolu'nun 14 ili içinde sadece Malatya’nın ...
Erzurum’dan 10 ayda 31,9 milyon dolarlık ihracat
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Ekim ayında 4 ...
 
KUDAKA’dan yeşil dönüşüme destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen "SoGreen ...
Bolat Ekim ayı ihracat rakamlarını paylaştı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ekim ayında hem aylık hem de yıllıklandırılmış ...
ETSO’da KOSGEB gündemi
KOSGEB Başkan Yardımcısı Selim Serkan Ercan, Ekosistem Destekleri Dairesi ...
 
KUDAKA’dan 5 projeye fizibilite desteği
KUDAKA 2025 Yılı Fizibilite Desteği Programı Ekim ayı sonuçları açıklandı. ...
Ekim ayı fiyat artış en’leri açıklandı
Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok ...
Kasım ayı kira artış tavanı belli oldu
Kasım ayı için kira artış tavan oranı yüzde 37,15 olarak gerçekleşti.
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Dönemin Yenisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Seri üretimin vicdanı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir tanktan fazlası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurumspor'a borcunuzu ödeyin!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri