Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
26 Temmuz 2022 Salı - 04:31

ÇSGB’de İş Güvenliği gündemi

Bakan Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemine vurgu yaparak, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerinin altını çizdi.

ÇSGB’de İş Güvenliği gündemi

Bakan Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemine vurgu yaparak, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerinin altını çizdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma” konulu panele katıldı.

Burada konuşma yapan Bakan Bilgin, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin önemine vurgu yaparak, “İnsanın canından, yaşama hakkından daha önemli hiçbir değer olamaz. Çalışma hayatının en önemli varlığı olan insanın çalışma süreci içerisinde korunması herhangi bir şekilde paha biçilmeyecek bir öneme sahiptir. Yeni çalışma ilişkileri içerisinde çalışanların, emekçilerin sağlığının korunması bizim görevimizdir. Bu konudaki hassasiyetimiz, kurumsal yapının diğer unsurları tarafından da aynı hassasiyetle takip edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Pandeminin uzaktan çalışma modelini ön plana çıkardığına değinen Bilgin, “Yaklaşık son 20 senedir çalışma biçimleri içerisinde yeni çalışma modellerinin kurulacağına dair geniş bir tartışma vardı. Fakat pandemi süreci insanlara zorunlu bir deney yapma fırsatı verdi. Bu değişimlerin olması OECD raporlarına göre önümüzdeki 25 yıl içinde öngörülüyordu, pandemi ile birlikte bunların birçoğunu denemek durumunda kaldık. Dolayısıyla deneyince gördük ki hem kamuda hem özel sektörde yeni çalışma hayatı ilişkilerinin devreye girmesi aslında mümkün ve gerekliymiş” diye konuştu.

Akademik bilgiden her zaman istifa etmek gerektiğini belirten Bakan Bilgin, “Bizim çalışma mevzuatımızda iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere bütün çalışma kanunumuz eski toplum yapısının ilişkilerini düzenleyen kurallara göredir. Toplumsal ilişkiler hızlı bir şekilde değişiyor, bu konularda yenilik yapmamız lazım” dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMANIN DEVREYE GİRMESİ KAÇINILMAZDIR”

1 Mayıs'ın ortaya çıkışının altında uzun mesai saatlerinin bulunduğunu söyleyen Bakan Vedat Bilgin, şunları kaydetti: "8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır.

“UZAKTAN ÇALIŞMADA GÜVENCELİ ESNEKLİK”

Bilgin, çalışma hayatında yaşanan değişimlerin birtakım sorunları da ortaya çıkardığını ifade ederek, "Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor. Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis'e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da değişimi açıklamaya yeterli değil. Aynı mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı verme anlayışı ve geleneğinin de aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"İŞ KAZALARINA KARŞI SIFIR TOLERANS"

Bakan Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemine vurgu yaparak, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerinin altını çizdi.

İş kazalarına karşı çalışanları korumanın en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Bilgin, "Burada herhangi bir tolerans yok. Sıfır tolerans. Kaza önlenebilir bir şeydir. Bunu önlemek mecburiyetindeyiz" dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Muhittin Bilge ise pandemi ile birlikte uzaktan çalışma uygulamalarının yaygınlaştığını ifade ederek “İş sağlığı ve güvenliğine dair sorumluluk sadece iş yerinin fiziki sınırlarıyla kısıtlı değildir. İşçinin, çalışanın, evine gidip gelmesinden, kaldığı yerden maruz kalabilecekleri çeşitli riskler ve bu risklerin sorumluluğu da işverenin ve iş sağlığı ve güvenliği sorumluluklarının yetkisi ve sorumluluğu altındadır. Uzaktan çalışma yeni bir olgu olarak bu sorumluluğa yeni işlevler eklemiştir. Gelişen ve büyüyen ülkemizin yeni paradigması doğrultusunda çalışma hayatına dair devrim niteliğindeki uygulamaları başarıyla ortaya koyan sayın bakanımızın yapıp ettikleri herkesin kabul ettiği büyük gelişmelerdir” diye konuştu.

 

 
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı  açıklandı
 
LGS sonuçlarına ilişkin raporlar erişime açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı  açıklandı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya ...
DAP BKİ’den Soğuk Süt Zinciri’ projesine destek
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının fizibilite desteği sunduğu, DAP İdaresinin ...
İlk hasadı Bakan Varank yaptı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aziziye Belediyesi’nin domates ...
 
'Erzurum kongresi, yeniden dirilişin temelidir'
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
Oral'dan, 23 Temmuz Erzurum Kongresi mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum Kongresi'nin ...
‘Durmak yok, yola devam’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Avrupa'nın kendi alanında en büyük ...
 
Şenkaya süt ürünleri markalaşıyor
Şenkaya Belediyesinin hazırladığı süt toplama projesi protokolü imzalandı.
Erzurum’un 5’inci Bölge payı yüzde 6.6 oldu
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’un içinde yer aldığı 5’inci Teşvik Bölgesinde ...
Bilgin: 'Milletimize sözümüz var'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Enflasyonun bütün tahribatlarını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri