Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>EĞİTİM
8 Mayıs 2020 Cuma - 13:48

Çomaklı: ‘En büyük pay Öğretim Elemanlarımızın’

Pandemi dönemi nedeniyle ara verilen ve ardından uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesi yönünde karar alınan örgün öğretim programları kapsamındaki dersler, Atatürk Üniversitesinde senkron (eşzamanlı) olarak devam ediyor.

Çomaklı: ‘En büyük pay Öğretim Elemanlarımızın’

Pandemi dönemi nedeniyle ara verilen ve ardından uzaktan eğitim yoluyla yürütülmesi yönünde karar alınan örgün öğretim programları kapsamındaki dersler, Atatürk Üniversitesinde senkron (eşzamanlı) olarak devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak tanımlanan Koronavirüsün (Covid-19) Türkiye’de yayılmasını önlemek amacıyla yüz yüze eğitime ara verilmiş ardından da 23 Mart 2020’den itibaren dijital teknolojilerden faydalanılarak uzaktan eğitimle devam edileceği kararı alınmıştı.

Uzaktan eğitim ile Açıköğretim modeline yönelik geniş bir bilgi ve birikime sahip olduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin yarım asrı aşan tecrübesi, mevcut bilgi işlemi, uzaktan eğitim altyapısı, açık öğretim deneyimi, öğrenme ve öğretmeyi geliştirme faaliyetleri, dijital dönüşüm çalışmaları, akademik ve idari personel yetkinliğiyle pandemi sürecinde “Hayatın Hizmetinde Hep İleriye” prensibiyle harekete geçtiğini belirtti.

Koronavirüs salgınının ardından Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) tavsiye kararıyla uzaktan eğitim-öğretim sürecinin oldukça başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Rektör Çomaklı: “Bilimsel istatistik ve dijital veriler izlendiğinde, öğrencilerimizin bu süreçte online derslere katılımlarının ve ders materyallerine ilgilerinin yoğun olduğunu gözlemledik. Öğretim elemanlarımızın başarı ile yürüttükleri online ders sisteminde şu ana kadar herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Salgın sürecinden çok daha önce uzaktan eğitim sisteminin alt yapısını hazırlayan ve bu sisteme hazırlıklı olan Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Bilgisayar Uygulamaları Araştırma Merkezimiz öğrencilerimizin mağdur olmaması için azami gayret sarf ediyor” dedi.

Pandemi dönemi uzaktan eğitim sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Çomaklı şu bilgileri paylaştı:

ZORUNLU DÖNÜŞÜMÜ HIZLI VE PLANLI ADIMLARLA YÖNETTİK

16 Mart 2020 gibi erken bir tarihte Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Komisyonu kuruldu. 17-18 Mart’ta LMS Hazırlıkları ve Teknik Hazırlıklar yapılarak öğretim üyelerine sistem ile ilgili eğitimler verildi, 19 Mart’ta Destek Kılavuzları ve Video hazırlığı yapılarak 20 Mart’ta Demo dersimiz yayınlandı. 21 Mart’ta ise Eğitime Devam Platformu hazırlanarak öğretim elemanı ve öğrencilerin erişimine sunuldu ve Atatürk Üniversitesi 23 Mart’ta Türkiye’de uzaktan öğretim sürecine tüm süreçlerini netleştirerek en erken geçiş yapan üniversitelerden birisi oldu.

TEKNİK, PEDAGOJİK VE DESTEK HİZMETLERİYLE GÜÇLÜ GEÇİŞ SAĞLADIK

Uzaktan eğitimi sadece teknik bir süreç olarak görmeyen Atatürk Üniversitesi, pedagojik ve destek hizmetleriyle öğrencilerinin ve öğretim elamanlarının yanında yer aldı. Uzaktan öğreticilik eğitimleri, destek ve bilgilendirme bağlamında gerekli hazırlıklar ve organizasyonlar yapıldı. Ayrıca Eğitme Devam portalı üzerinden 200’e yakın sistem kullanım videosu ve destek dokümanı paylaşıldı.

Öğretme ve Öğrenmeyi Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖGEM) tarafından verilen uzaktan öğreticilik eğitimleriyle öğretim elemanlarımızın sürece hem teknik hem de pedagojik uyumları kolaylaştırıldı. Tüm öğretim elemanları için 5 oturumda teknik ve pedagojik boyutlarda online olarak uzaktan öğreticilik seminerleri verildi.

Uzaktan öğretim sürecinde DBS için kullanılan sunucuların bellek kapasitesi 15 kat, işlemci kapasitesi ise 10 kat artırılırken, Adobe Connect Canlı Sınıf sunucuları için işlemci ve bellek kapasiteleri 6 kat artırıldı.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANLARINA DESTEK İÇİN 492 PERSONEL GÖREVLENDİRDİK

Öğretim elemanlarına ve öğrencilere bilgilendirmelerde bulunması ve olası aksaklıkların çözümü için tüm fakülte ve meslek yüksekokullarından 500’e yakın teknik destek personeli görevlendirildi. Birimlerde görevlendirilen birim sorumluları öğretim elemanlarına yerinde rehberlik yaptı.

BAUM bünyesinde kurulan destek talep sistemi üzerinden 15 kişilik destek ekibi ile 4.863 talep, 9 saatlik ortalama cevap süresiyle çözüme kavuşturuldu.

SÜREKLİ BİLGİLENDİRME VE GÜNCELLENEN EĞİTİME DEVAM PORTALI

Pandemi Dönemi Uzaktan Eğitim Sürecinin hazırlık aşamasından derslerin işlenmesi ve sınav uygulamalarına kadar ki süreçte öğrenci ve öğretim elemanlarını belirsizlikte bırakmama adına çalışmalarını yoğunlaştıran ve şeffaf yönetim anlayışı ile kurumsal SMS, e-posta adresleri, OBS ve sosyal medya hesapları üzerinden tüm paydaşları ile sürekli iletişim içerisinde olmaya özen gösteren Atatürk Üniversitesi, Eğitime Devam portalı üzerinden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversite kararları ile sınavlar, stajlar, engelli öğrenci destekleri gibi konularda sürekli olarak bilgilendirmelerde bulundu.

 CANLI DERS UYGULAMALARINDA ESNEKLİK VE GENİŞ KAPASİTE

İlk günden itibaren belli derslerde başlattığımız canlı ders uygulamalarının kapsamını sürekli genişlettik. Öğretim elemanlarımız lisanslı canlı sınıf ortamlarından Adobe Connect ve MS Teams uygulamasının yanı sıra Zoom, Skype, Bigbluebutton gibi farklı araçlarla canlı sınıf uygulamalarını gerçekleştirdiler. 

17 Nisan 2020 itibariyle BAUM ve ATAUZEM altyapısındaki teknik kapasite artırımı ve online randevu sayesinde Adobe Connect altyapısının kullanımı kapasitesi haftalık 5560 derse çıkarıldı.

Öğretim Üyelerimizden Materyal-Etkinlik ve Canlı Derslere Yoğun İlgi

Bu süreçte; tartışma, ödev ve sınav uygulamalarıyla çeşitliliği sağlayan ve canlı derslerle hem anlık iletişimler kurup hem de daha sonra izlenmesi için yapılan etkinlikler Ders Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden paylaşıldı.

Yapılan çalışmaların sayısal verilerini ise şu rakamlar oluşturdu: DBS üzerinde açılan 13.200 derse günlük 40 binden fazla öğrencinin eriştiği ve milyona ulaşan sayfa ziyaretleri olduğu görülmektedir. Öğretim elemanlarımız tarafından sistem üzerinde 30 binin üzerinde kaynak paylaşımı yapılmıştır. Bunlar arasında 30 bin ders notu/okumalar, 8 bin 450 ödev, 6 bin 100 online quiz ve 6 bin video materyal bulunmaktadır. Özellikle son haftalardaki yoğun ilgiyle beraber canlı dersler toplam 20 bin ders saatini geçmiş durumda.

“Atatürk Üniversitesi Mensuplarına Teşekkür Ediyorum”

Üniversite olarak, öğrenci ve öğretim elemanlarının derslerini olabildiğince etkileşimli bir şekilde işlemelerini önem verdiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: Bu büyüklükteki bir dönüşümde öncelikle derslerini uzaktan takip eden, ödev ve tartışma etkinliklerine katılarak dersleri verimli kılan öğrencilerimize ve online etkinlik ve canlı derslerle öğretim yapma konusunda olağanüstü gayret gösteren öğretim elemanlarımız ile teknik personelimize teşekkür ediyorum” ifadesiyle değerlendirmesini tamamladı.

 
Milletvekili Aydemir gençlerle söyleşti
 
Ailelerin evlat nöbeti 249’uncu gününde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doçentlik Sınav tarihleri belirlendi
Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Genel Sekreteri Haldun Göktaş, Doçentlik ...
Selçuk’tan LGS açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS kılavuzunun güncellendiğini ve Bakanlığın ...
Darüşşafaka sınavı 28 Haziran’da
Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2020 yılı sınavı, koronavirüs salgını ...
 
“Mayıs ayı burs ve kredi ödemeleri başladı”
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, mayıs ayı burs ve kredi ...
YÖK’ten YKS süreci açıklaması
Yüksek Öğretim Kurulu, (YÖK), lisans programlarını tercih edebilmek için ...
ÖSYM’den YKS değerlendirmesi
Aygün, “YKS’nın her oturumunda ve MSÜ’de adaylarımıza sınav binası girişlerinde ...
 
“LGS'de her öğrenci kendi okulunda sınava girecek”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “LGS'de her öğrenci kendi okulunda sınava ...
"YKS 27-28 Haziran tarihinde yapılacak"
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) “Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS), ÖSYM ...
EBA Asistan hizmette
Uzaktan eğitimde sıkça sorulan soruların anlık olarak cevaplanabilmesi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri