Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
Erzurum’da oy kullanma işlemi başladı
Erzurum’da oy kullanma işlemi başladı
Erzincan yolunda trafik kazası: 9 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 9 yaralı
Atatürk Üniversitesi 39 programla 2. sırada
Atatürk Üniversitesi 39 programla 2. sırada
Ekonomi güven endeksi 95,8 oldu
Ekonomi güven endeksi 95,8 oldu
HABERLER>BÖLGEDEN
24 Haziran 2024 Pazartesi - 10:25

DAP BKİ Doğu'nun bitkisel üretim karnesini açıkladı

Ülkemizin önemli tarımsal üretim alanlarına sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde meyve, içecek ve baharat bitkileri ile sebze üretiminin yeterli seviyede olmadığı belirlendi.

DAP BKİ Doğu nun bitkisel üretim karnesini açıkladı

Ülkemizin önemli tarımsal üretim alanlarına sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde meyve, içecek ve baharat bitkileri ile sebze üretiminin yeterli seviyede olmadığı belirlendi.

Doğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu coğrafi ve iklim şartları sonucunda kısıtlı olan tarımsal ürün çeşitliliği ve veriminin yanı sıra, tarımsal arazi varlığının çok küçük parçalar halinde kullanılıyor olmasının tarım sektöründeki üretkenlik ve verimliliği azalttığı tespit edildi.

“Tarla bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması gerek”

DAP Eylem Planı'nda bölgenin diğer illerine kıyasen yükseltinin daha düşük olduğu Elazığ, Erzincan, Iğdır ve Malatya illeri başta meyve ve sebze üretiminde olmak üzere önemli bir potansiyel ihtiva ettiği belirtilerek, “ DAP Bölgesinde üretilen bitkisel ürünlerin toplam tarım alanı içindeki payına bakıldığında en yüksek oran yüzde 42 ile tahıllara ait olduğu görülmektedir. Ardından diğer bitkisel ürünler (yem bitkileri, endüstri bitkileri ve tıbbi bitkiler) yüzde 25 ile karşımıza çıkmaktadır. Bölgede en düşük oranda üretilen ürünler ise, meyve, içecek ve baharat bitkileri ile sebzedir. Buradan yola çıkarak, tarla bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla iklim, toprak, topografya, su kısıtı ve ekim nöbeti dikkate alınarak; hangi ürünün, hangi bölgede, ne kadar üretileceği belirlenerek, tarımsal hasılayı artıracak planlı üretim yapılmalıdır.” denildi.

“Yem bitkileri üretiminde Türkiye'nin yüzde 70'ine sahip”

Kişi başına düşen bitkisel üretim değerine bakıldığında 2013 yılından 2019 yılına kadar bölgedeki tüm illerde artış sağlandığı vurgulanan araştırmada şöyle denildi, “2013 yılında en yüksek değer Erzincan ilinden elde edilirken; 2019 yılında Sivas ilinden elde edilmiştir. Bölge illerinden Sivas, tarımsal arazi varlığı bakımından en fazla alana sahip il olmakla birlikte, bitkisel üretim değerleri açısından Malatya en fazla katma değer üreten il konumundadır. Bu durumun ortaya çıkmasında Malatya'da meyve üretiminin baskın olması yatmaktadır. Bitkisel üretim verilerinden anlaşılacağı üzere Türkiye içindeki en yüksek paya sahip olan ürün kayısı ve korunga olmuştur. Bunları yonca, domates ve fiğ üretimi takip etmektedir. Diğer taraftan, bölge yem bitkileri üretiminde Türkiye'nin yüzde 70'ine sahiptir. Bölgede hayvancılık potansiyeli yüksek olduğundan yem bitkileri üretimi de yüksektir.”

“Bölgenin sebze üretimi kısıtlı”

Bölge meyveciliği irdelendiğinde Malatya ve Elazığ illerinin diğer illerden ayrıştırılarak incelenmesi gerektiği vurgulanan araştırma sonuçlarına göre, Malatya ve Elazığ illeri bölgenin toplam kurulu meyve bahçesi alanının yüzde 74,6'sına sahip iken; Malatya tek başına bölgenin toplam kurulu meyve bahçesi alanının yüzde 57,1'ine sahip bulunduğu ifade edilerek, “Malatya, Türkiye'nin en önemli kayısı üretim merkezi olması itibarıyla, kuru kayısı ihracatında özel bir önemi bulunmaktadır. Türkiye yaş kayısı üretiminin yarıdan fazlasını sağlayan ilde üretim yoğun olarak kuru kayısıcılığa yöneliktir. Ancak kurutulan kayısının yaklaşık yüzde 90-95'i ihraç edilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, gerek ağaç sayısı gerekse yaş ve kuru kayısı üretim miktarları ile Malatya sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın kayısı üretim merkezi konumunda bulunmaktadır. Bölgenin sebze üretimi kısıtlıdır. Sebze üretiminin artırılması için özellikle bölge şartlarında üretimi yapılabilen sebzelerin ekimi ve uygun alanlarda örtü altı sebze üretiminin teşvik edilmesi önem arz etmektedir.” İfadesi kullanıldı.

 
TÜBİTAK’tan ETÜ projesine destek
 
Gürcükapı’da evladiyelik örnek işletme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayadaki Atatürk silüeti görenleri şaşırtıyor
Erzurum'un Pehlivanlı Mahallesi'nde kaya yüzeyindeki Atatürk silüeti görenleri şaşırtıyor.
100 dönümlük tarım alanı yandı
Bingöl merkeze bağlı Kılçadır köyündeki tarım alanında yangın çıktı. Yangın ...
DSİ yatırımıyla taşkınlar önlendi
Derekapı Pehlivanlı Mahallesinde yol güzergahında yapılan kanal çalışması ...
 
 Yakutiye’de bayram temizliği seferberliği
Yakutiye Belediyesi geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, kurban bayramı ...
 Aziziye Belediyesinden çocuklara park desteği
Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Aziziye İlçesinde bulunan İhtisaslaştırılmış ...
Çiftçi’den Kop Tüneli incelemesi
Vali Mustafa Çiftçi ve Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Aşkale-Bayburt ...
 
Narman Şehitler Barajı Eylül 2024’de su tutacak
Narman Şehitler Barajında çalışmalar devam ediyor.
DKMP'den Tortum Şelalesi Peysaj projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürü ...
Erzurum'dan Eskişehir'e kurbanlık serüveni
Erzurum'dan 130 baş hayvanıyla birlikte yaklaşık bin 138 kilometre kat ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri