Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, besin değeri ve verimliği yüksek olan yem bitkilerine destek sağlayan DAP Bölge Kalkınma İdaresi, bu destekle, bölgede kaba yem yetiştiriciliğinde değişim ve dönüşümü sağlamaya devam ediyor.
Van’ın Gürpınar Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde geçekleşen etkinlikte, ekimi yapılan DAP destekli silajlık mısırın hasat ve paketlemesi yapıldı. Ayrıca, yine DAP BKİ’nin desteğiyle alınan tarım makinalarının tanıtımı gerçekleştirildi.
Gürpınar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün DAP İdaresi’ne sunduğu "Gürpınar Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, çiftçilere dağıtılmak üzere alınan 15 ton silajlık mısır tohumu alındı. İlçede 28 çiftçi, daha önce kullanılmayan 855 dekarlık alanda proje kapsamında aldıkları destekle silajlık mısır ekimi gerçekleştirdi. Boyları yaklaşık iki metreyi aşan yem bitkisini hasat etmeye başlayan üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayabilecek.
Otbiçer Mahallesi’nde Mehmet Malat’ın tarlasında gerçekleşen programda, özellikle süt veriminde etkili olan ve üreticinin daha fazla kazanmasını amaçlayan yem bitkisi silajlık mısın hasadı gerçekleştirildi.
Programda ayrıca, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi’nin finansal desteğiyle alınan 1 adet 4 Ekici Üniteli Vakumlu Tip Gübreli Pnömatik Hassas Ekim Makinesi, 1 adet 6 Ekici Üniteli Vakumlu Tip Gübreli Pnömatik Hassas Ekim Makinesi, 1 adet 3 Tam 2 Yarım Ara Çapa Makinesi, 1 adet Sıra Bağımsız Mısır Silaj Biçme Makinesi (2 Sıralı), 1 adet Tek Sıralı Biçme Makinesi, 1 adet 265 Rotovatör (Yatay), 1 adet Silaj Paketleme Makinesi hasat yapılan tarlada tanıtıldı.
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Gürpınar Kaymakamı Fatih Kayabaşı, burada yaptığı açıklamada, tohum ve tarımsal makine desteği vererek, alternatif kaliteli kaba yem ihtiyacının silaj yapılarak karşılanmış olmasından dolayı duyduğu sevinci dile getirdi.
Yem bitkisinin hayvancılıktaki önemine değinen Kayabaşı, “İlçemizin, vatandaşlarımızın en önemli geçim kaynaklarından bir tanesi hayvancılık. Biz de vatandaşlarımızı, çiftçilerimizi destekleme anlamında Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunmuş olduğumuz Gürpınar Bitkisel Üretimi Altyapısını Geliştirme Projesi kapsamında silajlık mısır projemizi geliştirdik. Bu projemizde vatandaşlarımıza hibe tohum desteği verdik. Gerekli teknik desteği İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzdeki mühendislerimiz tarafından verildi. Çeşitli ekipmanlar DAP İdaresi tarafından bize proje kapsamında verildi. Burada ciddi anlamdaki amacımız vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini azaltmak. Silajlık mısır ise hayvanların et ve süt verimini ciddi anlamda artırdığı için bu projeyi uyguladık ve ilçemizde şu anda da sonuçlarını alıyoruz. Burada ekimin artırılması anlamında da hedeflerimiz var. Bu sene 855 dekar alanda çiftçilerimiz tarafından ekim yapıldı” dedi.
Belediye Başkanı Hayrullah Tanış ise silajlık mısır üretimiyle ilçede çok önemli bir adımın atıldığını ifade etti.
Başkan Tanış, “Bildiğiniz üzere ilçemizde tarım ve hayvancılık ağırlıklı olarak yapılıyor. Yem bitkisi anlamında da yonca, koringan ve arpa ekimi yapılmaktaydı. Silajlık mısır da ilçemiz için çok önemli ve büyük bir adım olmuştur. Bu projenin paydaşları olarak DAP İdaresine, il ve ilçe müdürlüklerine, kaymakamlığa, belediye ve ziraat odasına teşekkür ederim. Bu bir ekip işidir. Burada başarının elde edildiğini görmekteyiz. Tüm çiftçilerimizin tarım anlamında buna yönelmesini bekliyoruz. Devletimiz ve hükümetimiz her türlü desteği verilmektedir. Ekipman ve tohum destekleri de verilmektedir.” şeklinde konuştu.
Programa, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Abdülkerim Yücel, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Ayten, İlçe Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu ve çiftçiler katıldı.
Kaynak: Haber Metin ve Fotosu DAP BKİ Kurumsal Web sitesinden alınmıştır