Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor’un efsaneleri buluştu
Erzurumspor’un efsaneleri buluştu
Erzurum Pulur Köy Enstitüsü mezunuydu
Erzurum Pulur Köy Enstitüsü mezunuydu
Eroğlu’ndan bilimsel başarı
Eroğlu’ndan bilimsel başarı
JASAT’tan kaçamadılar
JASAT’tan kaçamadılar
44 ilde uyuşturucu tacirlerine operasyon
44 ilde uyuşturucu tacirlerine operasyon
HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2017 Pazartesi - 10:15

Dekan Bakırcı, tarım sektörünü değerlendirdi

Nesrin ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Bakırcı ilin tarım ve hayvancılık potansiyeline dikkat çekerek, sektörün gelişimine katkı sağlayacak değerlendirmelerde bulundu.

Dekan Bakırcı, tarım sektörünü değerlendirdi

Tarım ve hayvancılık sektörüne Ziraat Fakültesi’nin katkıları noktasında değerlendirmelerde bulunan Dekan Bakırcı, bölge çiftçisine model olma noktasında bir misyon üstlendiklerini belirtti. Erzurum ve bölgesinde tarımsal üretimde çeşitliliği sağlayacak uygulamalı projeleri hayata geçiren fakültenin, çiftçi eğitimlerine de ağırlık verdiğini kaydeden Dekan Bakırcı, “Önder çiftçiler oluşturarak tarımın daha modern, verimi yüksek ve kayıpları daha aza indirgeyen üretim modeline yönelmek en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.” dedi

Bölgenin tarım ve hayvancılıkta kuvvetli ve zayıf yönlerinin varlığına dikkat çeken Dekan Prof. Dr. İhsan Bakırcı, 4 temel sorunun hala devam ettiğine vurgu yaptı.  “Üretim yetersiz ve dengeli değil bölgesel olarak ve hastalıklarla mücadele de yapılması gereken çok şey var.” Diyen Dekan Bakırcı, hala geleneksel üretim modellerinin hakim olduğu bir bölgede yaşamanın getirdiği zararlara dikkat çekti

FAKÜLTENİN BÖLGE ÜRETİCİSİNE KATKISI

Fakülte olarak üstlendikleri misyona dikkat çeken Dekan Bakırcı, bölge üreticisine model olacak önemli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. Dekan Bakırcı, “Bölgeye yeni sebze ve meyvelerin getirilerek burada tanıtılması fakültemizin en önemli misyonlarından birini oluşturuyor.  Burada çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, modern meyve bahçelerinin kurulması, kuzey ilçelerinde seracılığın yaygınlaştırılması, farklı sebze türlerine adaptasyon denemeleri ve bunların tamamının çiftçiye tanıtılması en önemli görev alanlarımız içerisinde yer alıyor. Yine bitkisel üretim alanlarında görülen hastalık ve zararların teşhisi ve bunlarla mücadele yollarının çitçiye aktarılması bizim için oldukça önemlidir. Bunlar ise bahçe bitkileri bölümünün alanına giriyor, az önce bölümleri saymamın nedeni ise buydu. Bu bağlamda yine bölge üreticisinin getirmiş olduğu ürünlerden hastalık teşhisi konusunda yol gösteriyoruz.  Mücadele yöntemlerinin çitçilerle paylaşılması bu alanda bizim için önemli çalışmalardır”dedi.

BÖLGE ARICILARINA TEKNİK DESTEK

Bölge arıcılarına teknik destek sağladıklarını da dile getiren Bakırcı, “Arıcılık faaliyetleriyle bölge arıcılarının teknik destekleri fakültemiz tarafından sağlanıyor. Tarım makinaları üreticilerine teknik destek vererek makinaların standartlara uygunluğu, testlerinin yapılması, raporlarının hazırlanması fakültemiz bünyesinde ilgili bölümler tarafından gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

SU ÜRÜNLERİYLE DE ÖNE ÇIKIYORUZ

Ziraat fakültesi olarak su ürünleri çalışmalarıyla da kendilerini gösterdiklerinin altını çizen Dekan,” Kültür alabalığı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması çalışmaları, kırmızı benekli alabalığın kültüre alınma çalışmaları Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nde iken şuan Ziraat Fakültesi bünyesinde bu faaliyetler yürütülmektedir. ” diye konuştu.

 

ÜRETİMDE ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRACAK ÇALIŞMALAR

Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyelerimiz tarafından bölgeye uygun ayçiçeği, fasulye, patates, buğday, çeşitli ıslah çalışmaları ve bu çeşitlerin çitçiye tanıtımının sağlandığını kaydeden Dekan Bakırcı, bunların dışında Ziraat Fakültesi bünyesinde modern hayvancılık tesisleriyle bölge üreticisine örnek olacak çalışmalara imza attıklarını belirtti.

BU ÇİFTLİK  ÇİFTÇİYE YOL HARİTASI ÇİZİYOR

Fakülte bünyesinde hizmet veren çiftliğin işleyişiyle ilgili de bilgi paylaşımında bulunan Dekan Bakırcı, “Ziraat Fakültemiz aynı zamanda büyük ve aktif bir çiftliğe sahip. Bu arazinin bir kısmı çayır mera, bir kısmı normal tahıl üretimi yapılarak nadasa bırakılıyor. Burada hem hayvancılık hem de bitkisel üretim faaliyet gösteriyor” dedi.

EĞİTİM… EĞİTİM… EĞİTİM…

Tarım ve haycvancılık sektörüne yönelik sağlanan desteklerden çiftçinin üst düzeyde yararlanması için eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Dekan Bakırcı, DAP ile ortaklaşa düzenledikleri çiftçi eğitim programının önemine vurgu yaptı. Dekan Bakırcı konuya ilişkin, “Son zamanlarda çiftçi eğitimleriyle ilgili de önemli faaliyetlerde bulunduk. Ziraat fakültesi, olarak bu konuda sayın rektörümüzün de bizi cesaretlendirmesi ve teşvik etmesiyle üçüncü kuşak üniversiteler çerçevesinde bu amaç doğrultusunda eğitim ve araştırma misyonunu geliştirmek, bilgiyi üretmek, bu bilgiyi topluma sunmak bağlamında doğrudan katma değer üreten mekanizmalar oluşturduk. Bu amaca yönelik olarak Kasım ve Ocak ayının sonlarına doğru iki buçuk, üç ay gibi kısa bir süre içerisinde yaklaşık 300 çitçiye ulaştık. Özellikle Ziraat fakültemizin bünyesinde DAP idaresi ile işbirliği yaparak hemen hemen tüm ilçelerimizde gruplar oluşturarak çiftçilerimizi buraya getirdik ve ilgili öğretim üyelerimiz kendi alanlarıyla ilgili konularda çiftçilerimize bilgi verdi. Son grubunuz ise tamamıyla kadındı. Eğitimlerimiz yine bu şekilde devam edecek şuan sadece biraz ara vereli istedik. Önümüzde ki dönemlerde sadece biz çiftçilerimizi getirmeyeceğiz, bizde Ziraat fakültesi olarak çiftçilerimizin bulundukları yerlere öğrencilerimizle beraber gideceğiz.  Yerinde tespitler yaparak onları cesaretlendireceğiz” ifadelerine yer verdi.

“KUVVETLİ VE ZAYIF YÖNLERİMİZ VAR”

Erzurum ve bölgenin tarım ve hayvancılıkta potansiyeline vurgu yaptığı değerlendirmesinde geleneksel anlayışın sektöre verdiği zararlara dikkat çeken Dekan Bakırcı, “Kuvvetli ve zayıf yönlerimiz var elbette. Bildiğiniz gibi Doğu Anadolu tarım ve hayvancılık bölgesi. Geniş tarım arazilerine sahibiz. bu noktada Erzurum oldukça önemli. Örnek vermek gerekirse Dağhan Erzurum, Pasinler ovası, Horasan ovası müthiş geniş bir araziye sahip. Bu da muhteşem bir potansiyel doğuruyor elbette. Yeterince değerlendirildiğini söylemek elbette mümkün değil. Eskiden yapılmış işler var ve tabi ki şimdi geliştirilmesi gereken şeyler var. Biz hala geleneksel üretim modellerinin hakim olduğu bir bölgede yaşıyoruz.  Artışlar var fakat yeterli düzeyde değil. Var olan artışlarda ise fakültemizin katkısı büyük. Yani bizde 4 temel sorun hala devam ediyor.  Üretim yetersiz ve dengeli değil bölgesel olarak ve hastalıklarla mücadele de yapılması gereken çok şey var” kaydını düştü.

 
Trafikte edep yaklaşımı
 
'1 bardak çay 5 TL olur mu?'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Konut sektöründe rekor düzey
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Ocak ayı konut satışı istatistikleri açıklandı
Erzurum'un çalışma hayatında milli seferberlik hareketi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Çalışma Hayatında ...
Dadaş iş adamından tanıtım etkinliği
Hollanda’nın başarılı işadamlarından Erzurum İli Olur İlçesi nüfusuna ...
 
46 girişimciye KOSGEB Desteği
M.COŞKUN-Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından 2016 ...
Yurttaş'tan günübirlik ev uyarısı
M.COŞKUN-Emlakçı Cengiz Yurttaş, Son yıllarda kullanımı hızla artan günübirlik ...
TKDK desteklerinde 2. dönem
Erzurumlu çiftçilere kırsal alanda yatırım yapma imkânını sağlayan Tarım ...
 
"Üniversitelere kalkınmada büyük görev düşüyor"
Şap Hastalığı ile Mücadele Seferberliğini Erzurum'dan başlatan Gıda Tarım ...
KOBİ’lere ek nefes kredisi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), “Nefes Kredisi” kapsamında üyelerinin ...
Yatırımcılara müjde
Ekonomi Bakanlığı, ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da değişiklik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri