Erzurum’un ekonomik olarak büyük kayıplar içinde olduğunu söyleyen ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, şehirde bir yatırım hareketi başlatılması gerektiğini ifade etti. Şehrin bir yatırım hareketin başlaması içinde önce İpek Yolu’nun daha öncesinde ise bir demir yolunun yapılması gerektiğine dikkat çekti.
DÖRT KOMŞU ÜLKE SIFIR TİCARET
Komşu ülkelerle bir ticaret yapılmadığına dikkat çeken Güvenli, “Ekonomiyi güçlendirecek, büyütecek bir ticari unsur başlamadı. Yani 300 KM mesafede 4 tane ülke var ama 4 ülkeyle Erzurum’un herhangi bir ticari bağı yok. Yani bunu da Erzurum’un düşünmesi lazım. Ben yıllarca bir iş dünyası temsilcisi olarak, üretimden hiç bahsedemedim. Çünkü üretim arz talep meselesidir. Potansiyel yoksa üretim olmaz. Önce potansiyelin oluşması lazım. Kamunun küçülmesine endeksli olarak, bizim bir kaybımız var; tabi burada önemli bir şey daha var, dikkatten kaçırmamız lazım; köylerde hayvancılık yok denecek kadar azaldı. Ama bunun yeni dönemdeki, zaten devam etme şansı yoktu.” dedi.
SÜT ÜRETİYORUZ AMA SATAMIYORUZ
Köylerde üretilen sütün hijyenik olmadığını ve bunun büyük bir problem olduğuna değinen Güvenli, “Çünkü köydeki sütü kimse satın almıyor. Hijyenik değil. Ama Erzurum iklimi itibariyle hayvancılıkta modern entegre tesisleri arayışına girmeli. Bu Erzurum için hayati önem taşıyor. Geçmişte birkaç tane süt fabrikasıyla görüşmüştük, burada fabrika kurar mısınız diye, günlük minimum 200 ton süt olmak kaydıyla en küçük çapta bir fabrika kurabileceklerini söylemişlerdi. Bu miktarı da köyden kabul etmiyor. Modern, hijyenik süt üretimi başlarsa ondan kullanırım diyor. Şehrin ekonomisinin düzelmesi için ticaretin başlaması lazım.” diye konuştu.
İPEK YOLU GİDİŞATI DEĞİŞTİRİR
Erzurum’daki ticaretin canlı bir hale gelmesi için gereken şartları anlatan Güvenli, “Erzurum’un ticaretinin yeniden canlanabilmesi için en önemli potansiyel İpek Yolunun yeniden harekete geçirilmesi lazım. İpek yolunda da en önemli ihtiyaç demir yoludur. Bununla ilgile de bir takım girişimlerde bulunacağız. Bir taraftan Horasan’dan Gürbulak’a, diğer taraftan da Gürbulak’tan İran’ın Culfa’ya demir yolu bağlantısı yapılırsa; buradan da biz onları Kop Dağı’nın Çaykara’dan Uzun Gölün oradan Of’a bağlayabilirsek (Rize- Trabzon arasıdır ora tam) tarihi İpek Yolu yeniden canlanır. Bakın bu hadiseyi burada sürekli anlatmaya çalışıyoruz ama aslında burada şehirde buna duyarsız. Şehrin ekonomisinin de bu hale gelmesinin nedeni budur.” şeklinde konuştu.