Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Mart 2014 Pazar - 17:07

Eczacılar Meslek Haklarını istiyor

Altıntaş,”Eczacıların tek kurtuluş reçetesi meslek hakkıdır. Bunun verilmesi gerekiyor. Her geçen gün eczacılık ekonomisi kan kaybediyor. Cirolarımız düşüyor. Cirolarımızın düşmesi de bizi zarara sokuyor. “ dedi.

Eczacılar Meslek Haklarını istiyor

 ERZURUM (İHA) - 13. Bölge Eczacı Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, Türkiye’de eczacılık mesleğinin daha iyi bir statüde yer alması gerektiğini, eczacılara meslek hakkının verilmesi gerektiğini belirtti. Oda Başkanı Altıntaş,”Eczacıların tek kurtuluş reçetesi meslek hakkıdır. Bunun verilmesi gerekiyor. Her geçen gün eczacılık ekonomisi kan kaybediyor. Cirolarımız düşüyor. Cirolarımızın düşmesi de bizi zarara sokuyor. “ dedi.

“ECZACININ KAR ORANI ARTIRILMALI, KAN KAYBEDİYOR”

Erzurum, Erzincan, Ağrı, Iğdır, Kars, Bayburt, Ardahan 13. Bölge Eczacı Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, Türkiye’de eczacılık sektörünün gün geçtikçe kan kaybettiğini ve bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğini açıkladı. Başkan Altıntaş,”Biz ilaç fiyatlarının artırılması yerine kar oranının artması gerekir. Şu an da Türkiye’de ilaç eksikliği söz konusu. İlaç fiyatları gün geçtikçe düşüyor. Yabancı firmalar ilaçlarını çekerek, Türkiye’ye getirmiyor. Olan eczacıya oluyor. Eczacılık ekonomisi her geçen gün kan kaybediyor.”

 “ULUSLAR ARASI SERMAYENİN ECZACILIK SEKTÖRÜNE BASKISI VAR”

 “Eczane ekonomilerinin içinde bulunduğu durum, eczane hizmetlerinin teknik prosedüre boğulmuş olması, hasta ve eczaneci arasında ilişkilerin zayıflaması, ülkemizde eczacılık eğitiminin bilimsel planlama yapılmadan sürdürülmesi, güçlü ve uluslar arası sermayenin eczanecilik sektörüne baskısı eczaneciliğin sorunları olarak sayılabilir. Bakın, kanser ilaçlarının birçoğu yurt dışından getiriliyor.”

 “HASTANIN MUAYENE ÜÇRETİ ECZACIDAN TAHSİL EDİLİYOR”

Türkiye’de özel ve resmi kurum hastanelerinde tedavi gören hastaların muayene ücretlerinin eczacıdan kesildiğine işaret eden Başkan Altıntaş,”Sağlık alanında ayrı bir sorun ise ülkemizde hastanın muayene ücreti eczacıdan tahsil ediliyor. SGK, eczaneleri tahsildar olarak kullanıyor. Eczacı olarak bizim işimiz bu olmamalı.”

 “ŞU ANDA İLAÇTA BULUNMAZLIK KRİZİ YAŞANIYOR”

Eczanelerde yazılan reçetelerde her istenilen ilacın bulunmadığını ifade eden Altıntaş,”Şu an ülkemizde ilaçta bulunmazlık krizi yaşanıyor. Maalesef ilaç bulunmuyor. Çeşit çok az, bu kur artışı nedeniyle dövizin yükselmesi nedeniyle ilaç firmalarını gümrüklerdeki ilaçlarını çekemiyor. Şu anki beklentimiz ilaç fiyatlarının bir an önce düzeltmesidir. Döviz ve kura göre fiyat belirlenmesini bekliyoruz. Fiyat verildiği taktirde ülkemizde ilaç krizi yaşanmayacak.

“ECZACININ SATIŞI AZALIYOR”

 “Sabah eczanesini açan satışını sağlıklı yapamıyor. Satış azalarak yok satıyor. Akşam da kapatınca beklediğini bulamıyor. Şu anda Erzurum’da 90 olmak üzere ilçelerle birlikte toplam 150 eczane verdiği hizmetin karşılığını alamıyor. Devlet kurumuna geçen eczane sayısı her geçen gün artıyor.

“ECZANELER, KİLİNİK ECZACILIĞINA YÖNLENDİRİLİYOR”

 “Yanlış politikalardan birisi de şu, Eczacılık fakültelerindeki kontenjanlar fazla. Eskiden Türkiye’de 7 tane eczacılık fakültesi vardı şimdi 40 a yakın var. Şimdi bunların hepsi öğrenci alıyor ve mezun veriliyor. Dolayısı ile Eczacı yetiştiren okullar fazla, ama dışarıda eczane açma yeri, kapasitesi nüfusuna göre oranı noksan. Birçok eczacı şu anda hastane kilinik eczacılığına yönlendiriliyor. Artık hastanede veya üniversite eczanesinde çalışmak istiyor. Dışarıda eczane açmak istemiyor.

“ECZACININ TEK KURTARILIŞ REÇETESİ MESLEK HAKKIDIR”

 “Burada eczanın tek bir kurtarılış reçetesi var. Meslek hakkıdır. Bu hakkın verilmesi gerekir. Reçete başı bir meslek hakkı verilmesi gerekiyor. Bunu açarsak, meslek hakkı, eczacıya vermiş olduğu hastaya karşılamış olduğu reçetenin karşılığında devletten ücret alacak. Bu saatten sonra artık, karlılık çok önemli bir şey değil. Çünkü kar edecek satış yok. Ama reçete var, reçete para tutmuyor. Ortalama bir reçetenin tutarı 15 lira, 10 liradır. Şu anda eczane açmak kolay, fakat ayakta durmak çok zor. “

 “CİROLARIMIZIN DÜŞMESİ ZARARA SOKUYOR”

 “Türkiye'de şu an çok az yerli ilaç firması kaldı. Çünkü yabancı ilaçlara verilen para dışarıya gidiyor. Çoğu kapattı. Türkiye'deki ilaç sektörünün yüzde 70'e yakın yabancı firmaların eline geçti. Bunların hepsi yabancı sektörün eline geçti. İlaç sektörü her geçen gün kötüye gidiyor. Devlet, tek alıcıyım diye istediği fiyatı veriyor. 3-4 yıl ilaç fiyatları artmıyor. Tamam, biz de artmasını istemiyoruz ama bu sektörün de ayakta kalabilmesi için, Euro bazında ele alınması lazım. İlaç fiyatlarının yüzde 60-70 oranında düşmesi, bunu ayakta tutamıyor. Karımız azalıyor, masraflarımız artıyor. Elemen masraflarımız, kira giderlerimiz hep arttı. Otomatikman cirolarımız düşüyor. Cirolarımızın düşmesi de bizi zarara sokuyor. “

 
Erzurum’un seçim saatleri açıklandı
 
Erzurum Teşvikte bölge birincisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organlarıyla 4 kişiye hayat oldu
Genç kadının kalbi, Ankara’da tedavi gören bir hastaya, böbrekleri ve ...
Hamamderesi’nde kaza: 4 yaralı
Erzurum-Pasinler karayolu Hamamdere Mevki’nde meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
Doktorlar beraat etti
Esma Üstgüney’in ‘emboli atması’sonucu kaldırıldığı Bölge Eğitim ve Araştırma ...
 
Konaklı’da çığ tatbikatı yapıldı
Erzurum ‘da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Arama Kurtarma ...
Horasan’da 5 kişi sobadan zehirlendi
Horasan ilçesinde 5 kişi sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi.
Pendik’teki Dadaşlardan sılayı rahim
Pendik Erzurumlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Özbek ve yönetim ...
 
Pazaryolu Çatakbahçe’de altyapı atılımı
Pazaryolu Kaymakamı Ayhan Terzi, Çatakbahçe Mahallesi içme suyu isale ...
İstatistiklerle 'Kadın, 2013 ve Erzurum'
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK İstatistiklerle Kadın, 2013 araştırma sonuçlarını paylaştı. ...
Erzurum MEM’den yeni proje seferberliği
İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge başkanlığında “Orta-Ağır Düzeyde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri