Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
HABERLER>EĞİTİM
31 Temmuz 2019 Çarşamba - 10:53

Eğitim politikasında ‘Bilgi’ vurgusu

Milli Eğitim Bakanlığı "Coğrafi Bilgi Sistemi" (CBS) tanıtım toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Kullanılan bütçe konusunda kaygıları azaltmanın temel yolu, politikaları veriye dayalı olarak vermek" dedi

Eğitim politikasında ‘Bilgi’ vurgusu

Milli Eğitim Bakanlığı "Coğrafi Bilgi Sistemi" (CBS) tanıtım toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Kullanılan bütçe konusunda kaygıları azaltmanın temel yolu, politikaları veriye dayalı olarak vermek" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından eğitimde veriye dayalı yönetim sistemi ışığında, 2023 vizyonu hedefine doğru hayata geçirilen "Coğrafi Bilgi Sistemi" (CBS) ile tüm okulların coğrafi verileri toplanarak; hızlı bilgi akışının yanı sıra etkili ve doğru analizlerle daha verimli envanter yönetimi oluşturulabilecek. Sistem içerisinde var olan konuma dayalı veri yönetimi sayesinde daha az bürokrasi, yüksek koordinasyon, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilirken, hangi bölgede hangi okulların olduğu, nerede okula ihtiyaç olduğu, hangi okulların tadilatı gerçekleştirildi gibi sorulara da MEBCBS cevap verebilecek.

MEBCBS TARAFINDAN ÜRETİLEN VERİLER KAMU KURUMLARININ KULLANIMINA AÇILACAK

MEBCBS tarafından üretilen veriler kamu kurumlarının kullanımına açılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemiyle veriye değer katacak. Öte yandan, MEBCBS projesiyle Türkiye'de eğitim alanı olarak planlanan yerler, mülkiyet bilgilerinden, nerede, hangi okula, hangi kapasitede ihtiyaç olduğuna bu okulların sosyal donatı imkanlarına ve heyelan, deprem gibi afet ihtimallerine karşı tedbir alınmasına kadar pek çok veriye ulaşım sağlanabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı "Coğrafi Bilgi Sistemi" ile 81 ilde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğundaki 130 bin bina ve 160 bin parsel MEB merkez teşkilatı tarafından yönetilebilecek. Bu sistem sayesinde, MEB il ve ilçe müdürlüklerinin ihtiyaç duyduğu veriye anında ulaşabilmesi ve bürokratik iş yükünün azaltılması sağlanabilecek.

ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME VE ÖĞRETMEN ATAMASI GİBİ KARARLAR VERİLEBİLECEK

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliği, Havelsan çözüm ortaklığında hayata geçirilen CBS tabanlı Bakanlık Yönetim Sistemi projesiyle MEBCBS'nin etkinliğinin artması, öğrenci yerleştirme, öğretmen ataması gibi tüm kararlar konuma dayalı, hızlı ve daha etkin olarak verilebilecek.

"KULLANILAN BÜTÇE KONUSUNDA KAYGILARI AZALTMANIN TEMEL YOLU, POLİTİKALARI VERİYE DAYALI OLARAK VERMEK"

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Yetim hakkı olan bütçelerin kullanıldığından bahseden Bakan Selçuk, "Bu bütçeyi kullanırken de acaba bir kuruşun, bir liranın nasıl daha iyi değerlendirileceği hususunda sürekli bir kaygı ve endişe içerisindeyiz. Bu kaygımızı azaltmanın temel yollarından bir tanesi de, politikaları veriye dayalı olarak vermektir. Ben hangi kararı alırsam, bu karar hangi parametrede ne türlü bir farklılık ortaya koyar, neye mal olur, hangi bileşen hangi bileşenleri nasıl etkiler? Bununla ilgili simülasyonlar, modellemeler vb. çalışmaların muhakkak suretle yapılması ve kararların subjektif olarak, alınması çok büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

"2023 EĞİTİM VİZYONU "

2023 eğitim vizyonuna değinen Bakan Selçuk, "2023 eğitim vizyonu bizim veriye dayalı politikaları merkeze oturttuğumuz bir bakış açısı içerisinde bulunuyor. Bu bakış açısının elbette altında yatan bir değer sistemi var. Bu değer sistemi de bizim bakışımızın manevi, ahlaki ve etik olarak nerelere dayandığını göstermeye gayret ediyor" ifadelerini kullandı.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDA ALINAN KARARLARIN ETKİSİ "

Bakanlık olarak, bütün bakanlıklardan daha fazla bilişimden yararlanmaya ve veriye dayalı politikalar üretmeye ihtiyaçları olduğunu anlatan Bakan Selçuk, "Milli Eğitim Bakanlığında alınan her bir kararın olumlu ya da olumsuz etkisi çok daha büyük ölçekte yaşanıyor, o anlamda eğitime doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlayabilecek her türlü bilimsel veriyi, her türlü teknolojik yeniliği Milli Eğitim Bakanlığının içeriğine taşımaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

 

"İnsanların birbiriyle iletişimi elbette mümkün ama bunu bir sistem üzerinden yapmak hızlandıracaktır"

Milli Eğitim Bakanlığı 'Coğrafi Bilgi Sistemi'ne değinen Bakan Selçuk, "Tüm okullarımızın optimizasyon çalışmalarını yüksek çıtalara taşıyacak olan bir husus bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığının 'Coğrafi Bilgi Sistemi'yle yapmaya çalıştığı şey aslında, öğretim daireleri dediğimiz genel müdürlüklerimizin ve diğer ilçelerimizin, illerimizin ve okul seviyesinde alacağımız kararların kanıta dayalı olarak verilmesini sağlayan bir yaklaşımla karşı karşıyayız. Bunu yapabilmek elbette kolay değil. İnsanların birbiriyle iletişimi elbette mümkün ama bunu bir sistem üzerinden yapmak hızlandıracaktır ve bunun idamesi ve idaresi CBS ile mükemmel bir hale gelmiştir" dedi.

"SİSTEMİN İNŞASINDA BÜYÜK BİR EMEK VAR"

Sistemin inşasında büyük bir emek olduğunu aktaran Bakan Selçuk, "Taşınmaz envanteri oluşturmak için öncelik olarak tüm okul ve binalarımız kayıt altına alınıyor. Oluşturulan bu veri tabanıyla da her türlü bilgiye bu bilgi tapu bilgisi olabilir, fotoğraf olabilir, derslik sayısı olabilir. Her türlü bilgiye çok rahat bir şekilde ulaşmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

"EĞİTİME YÖNELİK ÇALIŞMALARDA HİÇBİR ZAMAN YALNIZ HİSSETMEDİK"

Eğitime yönelik çalışmalarda hiçbir zaman kendilerini yalnız hissetmediklerini vurgulayan Bakan Selçuk, "Kamu, özel yada üçüncü sektörden hangi kuruluş olursa olsun. Neye ihtiyacınız olursa ve ne zaman bunu paylaşırsak bütün kuruluşları hep yanı başımızda buluyoruz ve toplumun eğitime bu kadar değer vermesi bu kadar stratejik bir önem atfetmesi bizi memnun ediyor" ifadelerini kullandı.

"BÖYLESİNE GENİŞ BİR PROJENİN YERLİ İMKANLARLA KARŞILANMASI GURUR VERİCİ"

Düzenlen tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı (SSB) İsmail Demir, böylesine geniş bir projenin yerli imkanlarla karşılanmasının gurur verici olduğunu söyledi. Savunma sanayisinin güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu zırhlı araçlar, gemi, helikopter, insansız hava aracı gibi ana platformlarının üretiminde belirli bir seviyeye gelindiğini belirten Demir, "Bazı ürünlerde, dünyada sınıfının en iyilerinden olmaya doğru gidiyoruz. Bizim için önemli olan bu platformlarında alt sistemlerinin yerlileştirilmesi ve belirli teknoloji alanlarında Türkiye'yi öncü ülke haline getirmek. Tam bağımsız bir savunma sanayine tasarımından üretimine kadar her aşamasında kendi öz kaynaklarımızı kullanarak ulaşabiliriz" diye konuştu.

"SAVUNMA SANAYİ DENİLİNCE TSK VE GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN BAHSEDİLMİYOR"

Savunma sanayi konusu gündeme geldiğinde sadece güvenlik güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden bahsedilmediğinin altını çizen Demir, "Bazen Ulaştırma Bakanlığı, bazen Milli Eğitim Bakanlığı, bazen Enerji Bakanlığı, bazen Tarım Bakanlığı, bazen Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gibi bakanlıklarla çeşitli temaslarımız olmakta ve bu temaslar neticesinde savunma sektöründe üretilen teknolojilerin ve onların yaygın halinin kullanılması, entegre edilmesi gibi faaliyetlerde de bulunuyoruz" dedi.

"Güvenli okul" projesinden örnekler veren Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Emniyet Müdürlüğü tarafından riskli olarak belirlenen ve öncelik arz eden 71 ildeki 762 okulda her bir okul için geçerli 6 adet sabit ve 1 adet hareketli kameradan oluşan güvenlik sistemleri kurulmuş, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının kullanımına sunulmuştur" ifadelerini kullandı.

"SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI ÇATISI ALTINDA 700'E YAKIN PROJE YÜRÜTÜYORUZ"

Savunma Sanayi Başkanlığı çatısı altında 700'e yakın proje yürüttüklerini aktaran Demir, "Bu projelerin yaygın şekilde, çeşitli sektörlerde hizmet vermesine özen gösteriyoruz. Başkanlık olarak kurduğumuz siber güvenlik kümelerimizin temel amacı da ülkemizde faaliyet gösteren kamu, özel tüm kurumların bu alanda yerli çözüm kullanmasıdır" diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir Havelsan'a ait standı gezdi.

 
Çoruh üzerinde enerji hazinesi
 
Dönmez, ‘Gün beraberlik günüdür’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ – AÇSH İşbirliği Protokolü
Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile Aile ...
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sırada
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye'nin 2018-2019 Yılı En İyi ...
Jandarma’dan Kuran Kursu öğrencilerine trafik eğitimi
Horasan İlçe Jandarma Komutanlığı ve Köprüköy ilçe Jandarma Komutanlığına ...
 
AÇSH - ETÜ işbirliği
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Erzurum Teknik Üniversitesi ...
Atatürk Üniversitesi yeni öğrencilerini bekliyor
- Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından devlet üniversitelerine verilen ...
Çomaklı ATAUNİ vizyonunu paylaştı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, TRT Haber’de yayınlanan ...
 
ATAUNİ Fen Fakültesi yenilendi
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Fen Fakültesi ek ...
Çomaklı, izcilerin milli coşkusunu paylaştı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Millî Mücadele ve ...
’23 Temmuz milli mücadele ruhunun eseridir’
Güneş Vakfı Başkanı Alpaslan Ceylan, Erzurum Kongresinin yıl dönümü dolayısıyla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri