Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2016 Salı - 04:52

Erzurum, Kasım ayı TÜFE’si açıklandı

MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Kasım ayı TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum istatistik Bölgesinde TÜFE ekim ayına göre yüzde 0.84 oranında artış gösterdi

Erzurum, Kasım ayı TÜFE’si açıklandı

TÜİK Kasım ayı TÜFE verilerini açıkladı.  Erzurum istatistik Bölgesinde TÜFE ekim ayına göre yüzde 0.84 oranında artış gösterdi. Bölgede fiyatlar 11 aylık düzeyde yüzde 7.01 oranında yükseliş kaydederken, bölgede yıllık TÜFE yüzde 6.93 olarak kaydedildi. Erzurum Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 7.29 olarak hesaplandı.

TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

Erzurum, Erzincan, Bayburt illerini içeren Erzurum Bölgesinde, fiyatlar Türkiye ortalamasına göre, aylık bazda yüzde 0.32 oranında yüksek çıktı. 2015 yılı aralık ayına göre fiyat artış oranının ülke ortalamasından yüzde 0.23 oranında yüksek olduğu bölgede, yıllık enflasyon oranı yüzde 0.07, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 0.50 oranında düşük olarak belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ, KASIM TÜFE’Sİ

Kars, Iğdır, Ardahan illerinin de yer aldığı Ağrı Bölgesinde aylık TÜFE artış oranı yüzde 0.78 olarak bildirildi. Bölgede fiyatlar 2015 yılı aralık ayına göre yüzde 7.37 oranında arttı. 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının yüzde 7.71 olarak belirtildiği bölgede yıllık enflasyon oranı yüzde 7.70 olarak paylaşıldı.

MALATYA BÖLGESİ KASIM TÜFE’Sİ

Doğu Anadolu Bölgesini kapsayan 4 istatistik alan içinde en yüksek aylık TÜFE artışı Malatya Bölgesinde görüldü.  Fiyatların ekim ayına göre yüzde 0.96 olarak artış kaydettiği bölgede, 11 aylık düzeydeki TÜFE artış oranı yüzde 6.92, yıllık TÜFE ise yüzde 7.26 olarak bildirildi. Malatya Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 7.89 oranında kaydedildi.

VAN BÖLGESİ KASIM TÜFE’Sİ

Van, Muş, Bitlis, Hakkari illerini kapsayan Van İstatistik Bölgesinde TÜFE aylık düzeyde yüzde 0.54’lük artış gösterdi. 11 aylık ölçekte yüzde 6.35 oranında TÜFA artışının belirlendiği bölgede yıllık enflasyon oranı yüzde 7.17 olarak aktarıldı. Bölgede 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7.25 oldu.

FİYAT ARTIŞININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGELER

Doğu Anadolu’nun 14 ilini de kapsayan istatistik bölgeler içinde aylık TÜFE artışının en yüksek olduğu bölge yüzde 0.96 ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE artış oranın en yüksek olduğu bölge yüzde 7.70 ile Ağrı Bölgesi oldu. Fiyatların aralık 2015’e göre en çok artış kaydettiği bölge yüzde 7.37 ile Ağrı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat artışının en yüksek oranda gözlendiği bölge ise yüzde 7.89 ile Malatya Bölgesi olarak bildirildi.

FİYAT ARTIŞININ EN DÜŞÜK KALDIĞI BÖLGELER

Bölge illerini kapsayan istatistik bölgeler içinde aylık fiyat artışının en düşük olduğu bölge yüzde 0.54’lük artış oranı ile Van Bölgesi olarak açıklandı. Fiyat artışının en düşük düzeyde kaldığı bölgeler 11 aylık ölçekte yüzde 6.35 ile Van, yıllıkta yüzde 6.93 ile Erzurum, 12 aylık ortalamalara göre fiyat artışında ise yüzde 7.25 ile Von Bölgesi oldu.

TÜİK VERİLERİ

TÜFE, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,79 artış gerçekleşti.

ANA HARCAMA GURUPLARI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini açıkladı. Buna göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,79 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış yüzde 3,89 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1,25, çeşitli mal ve hizmetlerde  yüzde 1,16, konutta yüzde 0,87 ve haberleşmede yüzde 0,64 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,12 ile ev eşyası oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 22,61 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,92, ulaştırma yüzde 9,57, eğitim yüzde 9,50,  sağlık yüzde 9,16 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 1,06 İLE TR81’DE (ZONGULDAK, KARABÜK, BARTIN) OLDU

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 8,16 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 8,62 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,28 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti. Kasım 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 282 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 91 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Yİ-ÜFE KASIM AYINDA YÜZDE 2 ARTTI

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde6,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,41 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,93 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,45 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,16 düşüş ve su sektöründe yüzde0,84 artış olarak gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ HAM PETROL VE DOĞAL GAZDA GERÇEKLEŞTİ

Bir önceki aya en fazla artış; yüzde 10,61 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 10,13 ile ana metaller ve yüzde 4,41 ile diğer mamul eşyalar alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 3,16, giyim eşyası yüzde 0,10 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu. Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Kasım ayında aylık en fazla artış ara mallarında ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.

VAN BÖLGESİ VERİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da kasım ayının zam şampiyonunun çocuk kazağı olduğunu söyledi.

Açıklamalarda bulunan Özer Coşğun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 Kasım ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Özer Coşğun, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 0,52 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7 oranında artış gösterdiğini söyledi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,54'lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,17 oranında artış meydana geldiğini kaydeden Özer Coşğun, “Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 7,79; (enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç) olduğu I grubunda ise yıllık değişim yüzde 6,99 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,89'luk oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 0,58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,01'lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,85'lik oranla ulaştırma grubunda oldu” dedi.

Van’da kasım ayının zam şampiyonunun çocuk kazağı olduğunu ifade eden Özer Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa, yurt genelinde Sayısal Loto ücreti yüzde 50,00 ve yünlü erkek kabanı yüzde 20,69'luk oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise çocuk kazağı 26,99 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 18,91 oranındaki artışla bayan kabanı takip etti. Karnabahar ise yüzde 26,18'lik bir oranda değer kaybederek kasım ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 29,33 oranında değer kaybeden karnabahar, en fazla ucuzlayan ürün oldu” diye konuştu.

Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 2’lik bir artış gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen Özer Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 6,41 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,16 düşüş gerçekleşirken; imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,45 ve su sektöründe yüzde 0,84 oranında artışlar meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 3,74'lük oranla ara mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 11,58'lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu.

MALATYA BÖLGESİ VERİLERİ

TRB1 Malatya istatistiki bölgesinde Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,89 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürlüğü, Malatya, Elazığ Bingöl ve Tunceli’den oluşan TRB1 bölgesinin kasım ayı TÜFE verilerini paylaştı. Buna göre, 2016 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,96 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,92, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,26 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,89 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5,12 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Kasım ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 1,61), konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (yüzde 1,55), eğlence ve kültür (yüzde 0,98), haberleşme (yüzde 0,64), mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri (yüzde 0,63), ulaştırma (yüzde 0,45), eğitim (yüzde 0,25), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 0,19), lokanta ve oteller (yüzde 0,13), alkollü içecekler ve tütün (yüzde 0,01) harcama gruplarında artış gerçekleşmedi.

Sağlık grubunda değişim olmazken, bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 23,03 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Seçilmiş maddeler arasında en yüksek fiyat artışı gösteren madde kaban yünlü (erkek için) oldu. Kaban yünlü ortalama fiyatı bir önceki aya göre yüzde 34,56, kazak (çocuk için ) yüzde 21,48, dolmalık biber yüzde 21,45, bot (çocuk için) yüzde 16,16, nar yüzde 14,51 oranında arttı.

Seçilmiş maddeler arasında en fazla fiyat düşüşü gösteren madde ise portakal oldu. Portakalın ortalama fiyatı bir önceki aya göre yüzde 41,04, karnabahar yüzde 35,55, ıspanak yüzde 32,53, limon yüzde 27,03, eşofman (çocuk için) yüzde 11,58 oranında düşüş gösterdi.

 
TİM Kasım ayı Erzurum verilerini açıkladı
 
Bitime 2 hafta kala, heyecan fırtınası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TİM Kasım ayı Erzurum verilerini açıkladı
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kasım ayı ihracat rakamlarını ...
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da kasım ayında en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren ...
Dadaş dönerciden milli duyarlılık
Erzurum’un İspir ilçesindeki bir lokantacı, 300 dolar veya avro bozduran ...
 
ADEM kazandırıyor
M.COŞKUN-Yakutiye Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) ile kadınlar, ...
ESOB'ta Bilgi gündemi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ...
Aydemir’den Yerel Proje ve Kredi Bankası önerisi
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ...
 
Erzurum ekonomisinde cazibeli gündem
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Kasım ayı meclis toplantısında, ...
ESOB'tan TL kullanma çağrısı
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESOB Başkanı Rasim Fırat, Dolar ve Euro’daki ...
Cazibe Merkezi talep süreci başladı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde 23 ili kapsayan ve yatırımcılara ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri