Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘BİGG SPOR Ödülleri’ başvuruları başladı
‘BİGG SPOR Ödülleri’ başvuruları başladı
Yerinde dönüşüm verileri açıklandı
Yerinde dönüşüm verileri açıklandı
Kurtulmuş’tan Gönül Dili vurgusu
Kurtulmuş’tan Gönül Dili vurgusu
Kurtulmuş tarih verdi
Kurtulmuş tarih verdi
Yamalı partisinden istifa etti
Yamalı partisinden istifa etti
HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2014 Salı - 16:56

Erzurum TÜHAD’tan üretim modeli önerisi

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, “Ne kadar destek ve teşvik olursa olsun profesyonelleşme olmadığı sürece sorun çözülmeyecektir” dedi.

Erzurum TÜHAD’tan üretim modeli önerisi

ERZURUM (İHA) - Küçük çiftlik sahipleri dünya yiyeceğinin yüzde 70’ini üretmelerine rağmen, dünyada açlık çeken yüzde 50’lik bir kesimi oluşturduğunu belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, “Ne kadar destek ve teşvik olursa olsun profesyonelleşme olmadığı sürece sorun çözülmeyecektir” dedi.

 Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler, “dünyada gıda güvenliği ve fakirlik konularında çözüm olarak aile çiftçilerinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, 2014 yılını ‘Aile Çiftçiliği Yılı’ seçti. BM, aile çiftçilerinin ve küçük üreticilerin desteklenmesinin, özellikle de kırsal bölgelerde, iyi beslenme, sağlık ve çevre korunması konularında en etkili çözüm olabileceğini” belirtti.

 Ancak kol gücü ile çalışan çiftçi dönemi günümüz şartlarını kaldıramaz durumdadır. Teknolojiden faydalanılmadığı, arazilerin, miras, geçimsizlik, verese sorunu ve göçler nedeniyle çok parçalı olduğu düşünüldüğünde yüzde 50 oranında açlık çeken çiftçi karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ki tarımda aile şirketi şeklindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerle hem gereken verim alınamamakta hem de çiftçi kazanamamaktadır. Bu olumsuz tablo tüketiciye de olumsuz şekilde yansımaktadır” dedi.

 Tarımsal faktörün önemli olduğu ülkemizde çiftçilerin bilinçli ve örgütlü olmadığını kaydeden Altay, “Tarım sendikaları ve kooperatiflerin durumu içler acısı. Üretilen ürünler değerinde satılamadığı gibi zarar eden çiftçi sayısı da küçümsenmeyecek kadar çoktur. Maliyetleri maksimum tutup, düşük üretim yapılarak tarım giderek kötüleşmektedir ülkemizde. Ve bu durum gıda ürünlerini etkileyerek tüketiciye olumsuz yansımaktadır. Avrupa’da bazı ülkelerin ekonomisini tarım ayakta tutmaktadır. Aile çiftçisine ne kadar teşvik, ne kadar pirim verilirse verilsin Fransa’da bir dekar araziden alınan buğday ile Türkiye’de alınan buğday arasında çok fark bulunmaktadır. Buğday eken bir çiftçi tohum, gübre, ekme makinesi, mazot, bazıları icar, işçi giderleri, ödeyeceği faizler ve su giderleri ile zarar etmektedir. Bu nedenle de çiftçilerimiz bilinçsiz üretim yaptıklarından dolayı yıllarca tefecilerin kıskacında kalmışlardır. Tarım sigortası da olmadığı için sel, dolu, kuraklık nedeni ile de çiftçinin 1 yıllık emeği heba olmaktadır.

 Kuzey Amerikalı çiftçi klimalı makine ile saatte 25 ton pancar toplarken, aile çiftçisi yani kol gücüyle çalışan çiftçiler 25 tonu, 10 kişi ile 4 güne toplamaktadır. Belki 200 dönüm tek parçalı arazi verim oluşturabilir. Ancak çok parçalı arazilerde kesinlikle verim alınamadığı yaptığımız araştırmalar neticesinde ortadadır.

Şili'de üreticilerin Türkiye'nin en az 3'te bir maliyetine fındık ürettiği, dünyanın en büyük fındık alıcısı firmalarının destek verdiği ve ilerleyen dönemlerde sektörün lideri Türkiye'ye ciddi rakip olacağı söylenmektedir.

 Almanya tarım alanında faaliyet gösteren 5800 şirket 550 bin kişiyi istihdam etmektedir. Çözüm olarak Türkiye'de de tarım bu şekilde profesyonelleşip şirketleşerek daha çok verim elde edileceği gibi aile çiftçisi 10 veya 20 dönüm arazi için kendini 1 yıl heba etmek yerine hem kendi arazisinden yıllık kira alır, hem de sigortalı olarak sosyal güvenceli çalışabilir” şeklinde konuştu.

 
Çamaşır suyunu su diye içti
 
Yaptırmış’a hizmet teşekkürü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da KOBİ-Banka buluşması
Kredi Garanti Fonu (KGF), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) ev ...
TİM Erzurum ihracat verilerini açıkladı
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi şubat ayı ihracat rakamlarını ...
Rekor Erzurum Bölgesinde
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK şubat ayı TÜFE verilerini açıkladı.
 
Tarım Kredi’den borçlu çiftçilere müjde
İHSAN KUMRU-Tarım Kredi Kooperatifi Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer ...
Palandöken’de tapu seferberliği
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, geçmiş yıllar da yapılmış ...
Küçük esnaf destek bekliyor
İHSAN KUMRU-Büyük alışveriş merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığı ...
 
Saka’dan kredi değerlendirmesi
İHSAN KUMRU-S. S. Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet ...
Erzurum ocak ayı senet verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TBB Risk Merkezi 2014 yılının ilk protestolu senet verilerini açıkladı
Erzurum’da ihracat, Doğu’da ithalat önde..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da dış ticaret toplamı içinde ihracatın payı yüzde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri