Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
21 Ekim 2017 Cumartesi - 04:57

Erzurum çiftçisine yem bitkisi desteği

NESRİN ÇETİNKAYA-DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Palandöken İlçesinde bulunan 8 çiftçiye 560 dekara ekilmek üzere 12 bin 300 kg tritikale tohumu dağıtımı yapıldı.

Erzurum çiftçisine yem bitkisi desteği

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün ‘Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi’nin’ desteklendiğini kaydeden Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, proje ile 2017 yılında Tritikale tohumu dağıtımının ve silaj yapımının teşvik edilmesinin amaçlandığını belirtti. Yiğit, proje kapsamında, en az 50 dekar arazisi ve en az 20 baş hayvanı olması şartıyla seçilen 8 çiftçiye toplamda 560 dekara ekilmek üzere 12 bin 300 kg Ümranhanım çeşidi tritikale tohumu dağıtımını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

TRİTİKALE’NİN VERİMİ DİĞER TAHILLARDAN DAHA SYÜKSEK

Tritikale tohumuyla alakalı detaylı bilgilendirmelerde bulunan Yiğit, “Bugün ülkemizde hızla artan nüfusun gereksinimi olan hayvansal besin maddelerinin sağlanabilmesi ve hayvancılığın geliştirilmesinde talep edilen hayvan yeminin karşılanmasında güçlükler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yem sanayisi, yem üretiminde kullandığı maddeleri daha geniş çerçeve içerisinde değerlendirmek ve yem kaynağı olarak yeni bazı bitki cinsleri almak zorundadır. Tritikale’de bu seçeneklerden birisidir. Yeşil yem olarak tritikale, süt olum döneminde hasat edildiğinde yüzde 22-24 oranında protein içerir; verimi diğer tahıllardan önemli ölçüde yüksektir. Kuru madde yüzdesi buğday ve çavdara eşdeğer, yulaf ve arpadan yüksektir. Başta süt inekleri olmak üzere bütün hayvanlara silaj olarak verilebilir. Kurak ve kıraç alanlarda yani silajlık mısırın yetişmediği yerlerde mükemmel bir silaj bitkisidir. Tritikale buğday gibi serin iklim tahıllarındandır. İklim ve toprak isteği buğdayla aynıdır. Fakat buğday için elverişli olmayan özellikle yüksek rakımlı yaylalarda, kumlu, az yağışlı ya da hastalık ve zararlıların buğdaya ağır zarar verdiği yerlerde tritikale buğdaya üstünlük sağlamaktadır. Soğuk zararı nedeniyle arpanın kışlık olarak ekilmesinin riskli olduğu bölgelerde güvenle yetiştirilebilir. Yetişme tekniği araştırmalarına göre tritikale her toprakta yetişir. Toprak derinliği az, çorak, kurak ve kışları sert geçen yüksek rakımlı dağ köylerinde buğday ve arpadan daha verimlidir” ifadelerine yer verdi.

8 ÇİFTÇİYE 12 BİN 300 KG TRİTİKALE TOHUMU DAĞITIMI

2017 yılında tritikale tohumunun dağıtılması ve silaj yapımının teşvik edilmesi amacıyla 8 çiftçiye 12 bin 300 kg dağıtım yaptıklarını kaydeden Yiğit, “Bu nedenle Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün “ Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi” desteklenmiş olup proje ile 2017 yılında Tritikale tohumu dağıtılarak tritikalenin silaj yapımının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Güzlük ekimleri yapılacak olan tiritikaleler hasat döneminde DAP başkanlığı ve İlçe Müdürlüğümüzce tarlada paket slaj yapılacaktır. Proje kapsamında, en az 50 dekar arazisi ve en az 20 baş hayvanı olması şartıyla seçilen Palandöken İlçesinde bulunan 8 çiftçimize toplam 560 dekara ekilmek üzere 12 bin 300 kg Ümranhanım çeşidi tritikale tohumu dağıtımımızı gerçekleştirdik” dedi.

 
Arkadaşım Edebiyat gençlerle buluşuyor
 
Taksiciler duraksızlardan şikayetçi..!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belarus ile Erzurum arasında ekonomik köprüler kuruluyor
Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Erzurum Valisi Seyfettin ...
DAP İdaresinden bölge çiftçisine makine desteği
DAP İdaresi, “Şeker Pancarı Üretiminin Artırılması Projesi” kapsamında, ...
“Doğu Anadolu’yu OSB’ler kalkındıracak”
Kütükcü, "Bu 315 OSB’den 22 tanesi Doğu Anadolu Bölgemizde bulunuyor. ...
 
Erzurum, Beleras'un turizm gündemine girdi
Savınykh, Türkiye ile ülkesi arasındaki ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ...
Çiçek, OSBÜK'te konuştu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çiçek, ülkelerin ...
Süreleri doldu, ayrılıyorlar
NESRİN ÇETİNKAYA-Farklı illerden gelerek şehrin en işlek ve en gözde mekânlarından ...
 
Tarımda kırsal kalkınma gündemi
NESRİN ÇETİNKAYA-Yakutiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu yıl “Göçün ...
Yıldırım canlı hayvan piyasasını değerlendirdi
NESRİN ÇETİNKAYA-Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, canlı hayvan ...
Aydoğan: Ovit Bölgeleri buluşturacak
Aydoğan,Doğu Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayacak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri