Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
HABERLER>EKONOMİ
8 Ocak 2016 Cuma - 18:25

Erzurum civil peyniri istisnai ürün

Erzurum'un marka tescilli civil peyniri yeni çıkarılan peynir tebliği dışında tutuldu.

Erzurum civil peyniri istisnai ürün

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, yeni yılda düzenlenen ‘peynir tebliğinin’ yürürlüğe girdiğini belirten bir açıklama yayımladı.

Söğüt yayımladığı açıklamada, peynir ile ilgili Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan ilk düzenleme olan peynir tebliğinin, 8 Şubat 2015 tarihli, 29261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Sektörün, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere toplam 106 kurumun görüşü alınarak hazırlandığına değinen Söğüt, "Bugüne kadar Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan standartlara göre yürütülen iş ve işlemleri genişleterek mevzuat kapsamına alıyor. Üretildiği yerin ismiyle tanınan Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ve Ezine Peyniri gibi coğrafi işaret almış olan peynirlerin, hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması kaydıyla aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek" ifadelerini kullandı.

PEYNİRLERDE YAĞ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENDİ

Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri ve tulum peyniri gibi peynirleri ürünlerde yağ oranının yeniden düzenlendiğini aktaran Söğüt, "Tebliğ ile peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak. Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak. Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında 'light' olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, yeni düzenleme ile kuru maddede yüzde 25'in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Bu ürünlerin yağ içeriği etiket bilgilerinde en az 3 milimetre yüksekliğinde punto karakterler kullanılarak yazılacak. Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan "köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri" gibi ibarelere yer verilemeyecek" ifadelerini kullandı.

PEYNİRLERDE AROMA KULLANILAMAYACAK

Söğüt, Bakanlığın özellikle karışım peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımını yasakladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Buna göre koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri peynir üretiminde kullanılamayacak. Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek. Başka bir deyişle inek, koyun veya keçi sütünün ikisi veya üçü birden kullanılarak üretilen peynire, inek, koyun ve keçi peyniri gibi ifadeler yazılamayacak ve hayvanın resmi kullanılamayacak. Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde de etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve "çiğ sütten üretilmiştir" ibaresinin en az 3 mm yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak. Yine düzenlemeye göre çiğ sütten üretilen peynirlerde olgunlaştırma süresi en az 4 ay olacak. Bu tür peynirler için her türlü hijyen şartları sağlanmış olacak. Çiğ sütten üretilen peynirler dahil olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketinde; "üretim tarihinden itibaren en az… gün olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmiştir" ibaresi ile üretim tarihinin gün/ay/yıl olarak yazılması zorunlu olacak.

Küflü peynir üretimi de kontrol altına alınacak. Peynir Tebliğine göre küflü peynir üretecek üretici, kullanacağı küf kültürüyle ilgili özel izin almak için bakanlığa başvuracak. Bakanlık gerekli risk analizi ve diğer değerlendirme sonuçlarına göre karar verecek."

PEYNİRLERİN İÇERDİĞİ TUZ MİKTARI AZALTILIYOR

Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltıldığına dikkat çeken Söğüt, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Peynirlerin sertlik karakterleri, yağlılık sınıflandırması ve olgunlaşma sürelerini belirleyen tebliğ ülkemizde yaygın olarak üretilen peynirlerin türüne göre değişmek üzere nem miktarını en az yüzde 40 en fazla 80 şeklinde sınırlandırıyor. Peynirlerin, muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazar, fuar gibi yerlerde peynirler, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlarda 10 derecenin altında muhafaza edilerek satışa arz edilebilecek. Peynir Tebliğinin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 yılı sonuna kadar geçiş süresi olacak.

Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilecek."

 
ERTANSA’dan Snow25 Projesi
 
Atama kararları yayımlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
memleket sevdalısı 8 Ocak 2016 Cuma 20:01

tescilleme işlerini belediye yapsa zengin hemşerilerimiz paralarına kıyamıyor peynir cağ kebabı(TORTUM undur tartışmasız)gibi lezzetlerimizi belediye ERZURUM a tescil etsin çünkü çalınır

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş EBK’dan memnun
Erzurum halkı Et ve Süt Kurumu fiyat uygulamasından memnun.
Çoruh Havzası’nda kalkınma seferberliği
Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Oltu İlçe ...
Mikro Kredi Projesi’nde başarı
Erzincan, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Muş ve Iğdır illerinde 2015 yılında ...
 
Organik tarım desteğinde başvuru dönemi
Bayraktar, 2015 yılında hasadını yapmış ve ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş ...
Erzurum’un 2015 sektör sıralaması açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’un Aralık ayı ve 2015 yılı sektörel bazlı ihracat performansları açıklandı.
Hükümetten yeni bir müjde
Meclise gönderilen 31 maddelik tasarı ile lise ve üniversite mezunu gençlerin ...
 
ESOB’tan Başkent buluşması
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat ...
Aydemir’den Erzurum Sendika Vizyonuna övgü
Erzurum’da sendikaların üyeleri için özverili çalışmalar sergilediği belirten ...
2. OSB Ekim’de hizmette
Erzurum’da il dışından yatırımcı gelmesi, teşvikli yatırım sayısının artması ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri