Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Tasarımda Erzurum farkı
Tasarımda Erzurum farkı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
'Huzurum Erzurum'
'Huzurum Erzurum'
HABERLER>EKONOMİ
7 Ağustos 2023 Pazartesi - 13:10

Erzurum’da ihracat yarışı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 12, 2023 yılın 7 aylık döneminde 20 sektör ihracat kaydetti. 2022’ye göre 10 sektörün ihracatı artarken 6 sektörde düşüş görüldü.

Erzurum’da ihracat yarışı

TİM Temmuz ayı iller sektörel ihracat performanslarını paylaştı. Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 12, 2023 yılın 7 aylık döneminde 20 sektör ihracat kaydetti. 2022’ye göre 10 sektörün ihracatı artarken 6 sektörde düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPAN SEKTÖRLER

Bu yılın Ocak – Temmuz döneminde en çok değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ile Makine ve Aksamları grubu oldu.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PAYI

Erzurum’da 5 ayda en yüksek değerde ihracat gerçekleştiren sektörlerin il toplam ihracat değerindeki payı Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde yüzde 8,63, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri’nde yüzde 10,90, Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 36,32, Demir ve Demir Dışı Metallerde yüzde 12,69, Makina ve aksamlarında yüzde 7,45 olarak hesaplandı.

ARTIŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER VE ORANLARI

2022 yılına göre en yüksek ihracat değeri artışı Tekstil grubunda görüldü. Yüzde 511,7 oranında artışın görüldüğü bu sektörü yüzde 115.3 ile Elektrik, elektronik, yüzde 87.6’lık artışla Madencilik, yüzde 73.5 ile Su ürünleri, yüzde 73.1 ile İklimlendirme, yüzde 71.9 ile Hububat, yüzde 58.4 ile Çimento sektörü izledi.

8 SEKTÖR İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Temmuz ayında bir önceki yıla göre 6 sektör ihracat değerinde düşüş görüldü. Düşüş oranları; Hazırgiyim ve Konfeksiyon’da yüzde 42.4, Otomotiv Endüstrisinde yüzde 26,5, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünlerinde yüzde 41.0,0, Kimyevi Maddeler ve Mamullerinde yüzde 17,2, Halıda yüzde 52,5, Deri ve Deri Mamullerinde yüzde 51,4 olarak kaydedildi.

TEMMUZDA 13 SEKTÖR İHRACAT YAPTI

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 1 milyon 730 bin dolar ile ilk sırayı aldı. Sektörel ihracat değerleri,

 Makine ve Aksamları 449,50, Demir ve Demir Dışı Metaller 423,07, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 253,25, Tekstil ve Hammaddeleri 183,32, Elektrik ve Elektronik 156,28, İklimlendirme Sanayii 100,07, Çelik 61,1, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri 36,97,  Kuru Meyve ve Mamulleri  9,17, Otomotiv Endüstrisi 2,19, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri 2,08, Fındık ve Mamulleri  0,92 bin dolar oldu.

OCAK – TEMMUZ DÖNEMİ

Erzurum’dan 7 ayda 20 sektör ihracat yaptı. Sektörlerin gerçekleştirdiği ihracat değerleri Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 5,0 milyon,  Demir ve Demir Dışı Metaller 1.7 milyon, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 1.5 milyon, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri               1,1 milyon, Makine ve Aksamları 1,0 milyon, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller 492,4 bin, İklimlendirme Sanayii 529,6 bin, Otomotiv Endüstrisi 429,8 bin, Elektrik ve Elektronik 483,2 bin, Çelik 444,3 bin, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri       213,5 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon 102,5 bin, Tekstil ve Hammaddeleri 416,9 bin, Kuru Meyve ve Mamulleri 40,3 bin, Meyve Sebze Mamulleri 30,7 bin, Madencilik Ürünleri 35,0 bin, Deri ve Deri Mamulleri 84,0 bin, Fındık ve Mamulleri 13,7 bin, Halı 1,5 bin dolar olarak kaydedildi.

TİM VERİLERİ

TÜRKİYE'NİN TEMMUZ AYI İHRACATI 20,1 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Temmuz ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,1 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz. Kalan beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda inşallah 265 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız.”

TEMMUZ AYI VERİLERİ

Türkiye'nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artışla, 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yedi aylık ihracat ise 143,4 milyar dolara ulaştı.

Temmuz ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla 6 Şubat'ta iki büyük depremle sarsılan Kahramanmaraş'ta açıklandı.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, takvim etkisiyle Temmuz'a durağan başlayan ihracatın ikinci yarıda vites yükselttiğini bildirdi. Geçen ay tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaştıklarını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Temmuz'u 20,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artıdayız. Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Temmuz'da ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,1 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla hububat ve 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik şeklinde sıralandı. Bu sektörlerimizin yanı sıra, gemi ve yat, zeytin ve zeytinyağı ile savunma ve havacılık sektörlerinde çok ciddi artışlar kaydedildi. Temmuz'da 45 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Bin 198 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi. Nisan'dan önceki 12 ayda 10 milyar dolar kayba neden olan parite etkisi, ihracatımıza dört aydır pozitif katkı veriyor. Temmuz'da parite farkı 715 milyon dolarlık katkı sundu. Son dört aydaki parite katkısı ise 1,5 milyar dolara ulaştı. Geçen ay en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Suudi Arabistan'a yüzde 189, Kanada'ya yüzde 162, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 126, Kazakistan'a yüzde 112,

Yunanistan'a yüzde 93'lük ihracat artışı kaydettik. Yunanistan ve Kanada'ya ihracatta rekor kırdık.”

DEPREM BÖLGESİ 7 AYDA 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

Depremden etkilenen illerin ihracat performansı konusunda da bilgi veren Gültepe, bölgenin hem ihracatında hem de geçici barınma sorununun çözümünde sevindirici gelişmeler olduğunu vurguladı.

TİM olarak ayni ve nakdi yardımların yanı sıra, istihdam kaybının önlenmesi için 320'si Kahramanmaraş'ta olmak üzere bölgede yaklaşık bin 500 yaşam ünitesi inşa ettiklerini anlatan

DEPREM VE İHRACAT KAYIPLARI

Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin bu yıl 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına neden olacağını öngörüyoruz. Beklentilerimize paralel olarak yedi ayda 11 ilimiz 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıla göre yüzde 15 eksideyiz. Depremden etkilenen illerimizin durumunu özel olarak takip ediyoruz. Temmuz'da Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Malatya ve Adıyaman'ın ihracatında da geçen yıla göre artış var. Hatay ve Kahramanmaraş'tan da olumlu işaretler alıyoruz. Ancak bu iki ilimizin biraz daha zamana ihtiyacı bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli firmalarımız geçen ay 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana toplam ihracat ise 563 milyon dolara ulaştı. İnşallah bu güzel ilimiz yılı bir milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak.”

SON İKİ AYDAKİ GELİŞMELER İHRACATÇILARIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLATTI

Güncel konularla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gültepe, son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını bildirdi. Uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“İhracatçımızın finansmana erişimi konusunda geçen ay olumlu gelişmeler oldu. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ'lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz. Depreme ve en büyük ihracat pazarlarımızdaki durgunluğa rağmen ekonomimiz büyümesini sürdürüyor. IMF, Türkiye'nin 2023 yılı için büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3'e çıkardı. ABD ve Avrupa'da faiz artışı ve sıkılaştırma politikasının bir süre daha devam edeceği beklenmekle birlikte söz konusu pazarlarda son çeyrekte canlanma öngörüyoruz. Ana pazarlarımızdaki ekonomik canlanmanın elbette ihracatımıza pozitif yansımaları olacak. Biz bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. İnşallah önümüzdeki beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda hedefimize ulaşacağız.”

BAKAN BOLAT’IN DEĞERLENDİRMESİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İhracatımız temmuzda yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldı." dedi.

 

 

 

Bolat, 2023 yılının dünya ekonomisi ve ticareti için çok zorlu bir yıl olarak geçtiğini anlatarak şöyle devam etti:

 "Batılı ülkelerde ve birçok ülkede enflasyonu önlemek amacıyla faiz artırımları çok yüksek oranlı faiz artırımları küresel üretimi ve ticaretin durgun bir seyir izlemesine yol açmıştır. Küresel dış ticarette mal ihracat hacmi 5 ayda yüzde 0,2 oranında azılmış durumdadır. Uluslararası Para Fonunun (IMF) temmuz ayı raporuna göre dünya ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 3,5 seviyesinden 2023 yılında yüzde 3'e gerilemiştir. Türkiye'nin ihracat pazarlarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan AB ekonomilerinde yüzde 1 ve altında büyüme beklenmektedir. ABD için bu büyüme tahmini yüzde 1,8'dir. Küresel ticaretteki büyüme de 2022'de yüzde 5,2 seviyesinden 2023'te yüzde 2'ye gerilemiştir. Bunu şunun için söylüyorum, 2023 yılının dünyada üretim için ve ihracat için daralmanın olduğunu, gerilemenin olduğunu ortaya koymak için söylüyorum ki bundan sonra Türkiye için açıklayacağım rakamlar daha anlamlı, anlaşılır olsun."

 3 YILDIR BÜYÜME PERFORMANSI

 2023 yılında İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin ortalamanın çok altında olduğunu gördüklerini belirten Bolat sözlerini şöyle sürdürdü: "Üç buçuk yıl önce 100 yılda bir olan salgın yaşadık. Üstüne mini bir dünya savaşı olan Rusya-Ukrayna savaşının üzerine 6 Şubat gibi bu coğrafyanın gördüğü en yıkıcı, şiddetli deprem felaketini yaşadık ama buna rağmen ülkemiz ekonomisi 11 çeyrektir, yani yaklaşık 3 yıldır kesintisiz büyüme performansını sürdürmektedir. Geçen yıl yüzde 5,6, 2021'de yüzde 11,4, 2023'ün ilk çeyreğinde de yüzde 4 büyümeyi başardık. İhracatımızda da benzer performansı gösteriyoruz. Küresel ihracattan aldığımız payı; 2022 yılında yüzde 1,02'ye; 2023 yılı ilk çeyreğinde ise yüzde 1,04 oranına yükselttik."

 Ömer Bolat, istihdamda mayıs itibarıyla son 1 yılda 858 bin kişiye istihdam yaratıldığını anlatarak "Pandeminin başladığı 2020 Ocak ayından bu yana Türkiye'mizde 4 milyon kişi iş buldu, istihdam buldu, iş sahibi oldu. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında 0,3 puan artarak yüzde 76,9'a yükseldi. Turizmde de salgının etkileri hızla ortadan kaldırıldı. Rusya ve Ukrayna savaşına rağmen TÜİK verilerine göre bu yılın ilk yarısına geçen yılın aynı dönemine kıyasla turist sayısında yüzde 21 artışla 22,2 milyon kişi oldu. İlk altı ayda turizm gelirimiz ise yüzde 27 artışla 21,7 milyar dolar oldu. Gecelik ortalama harcama da 67 dolardan 100 dolara yükseldi. Ülkemiz Allah'a şükür yükselen, güçlü bir ekonomiye sahip. Karamsarlık pompalamaya çalışan veya felaket tellallığı yapmaya çalışanlara inat Türkiye'miz büyümeye, istihdam sağlamaya, yatırım yapmaya, ekonomisini güçlendirmeye ve ekonomisini güçlendirmeye devam ediyor." diye konuştu.

 TEMMUZ AYI İHRACAT RAKAMLARI

 Bakan Bolat, temmuz ayı ihracat rakamlarına ilişkin şunları kaydetti: "İhracatımız temmuzda yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldı. Bütün üreticilerimize ve kahraman ihracatçılarımıza huzurlarınızda şahsım ve hükûmetimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Bu konuda gerçekten ihracatçılarımızın her türlü sorununu gidermeye çalışan, onlara katkı veren Ticaret Bakanlığı kurmaylarımıza ve mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Böylece 2023'ün ilk 7 ayında ihracatımız 143 milyar 435 milyon dolara yükseldi. Bu rakam geçen seneki rakamla hemen hemen aynı ilk 7 ay itibarıyla sadece yüzde 0,6'lık gerileme var ama unutmayalım şubat ayı, depremin yaşandığı ay, Türkiye'de üretimin, ihracatın, yatırımın hemen hemen her şeyin durduğu bir aydı, buna rağmen bu rakamlar sağlandı. Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,1 oranında artış ile 253 milyar 379 milyon dolardır. Bu sonuç küresel üretimdeki ve en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ülkeleri ve ABD'deki yavaşlığı ve durgunluğa rağmen sağlandı. Bu sonuç dünya ekonomisinde zayıflayan üretime ve ticaret hacmine ve ayrıca dünya ticaret fiyatları ile emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşe rağmen sağlandı. Bundan sonra inşallah çıkışa geçiyoruz. Temmuz ayı ihracatı bu yükselişin başlangıcı olacak inşallah."

 Önemle vurgulamak istediği bir diğer gelişmenin ise katma değerli ihracattaki artış olduğunu aktaran Bolat şöyle devam etti: "Bu kapsamda sevindirici olan rakam şu, 2022 yılında yüzde 37 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payı bu yılın ilk 7 ayında yüzde 41'e yükseldi. İthalata gelince temmuz ayında ithalatımızda yüzde 11,1 artışla 32 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak-temmuz dönemde ithalatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaşmıştır. İthalattaki bu artışın en önemli sebeplerinden birisi işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır, yüzde 180'lik bir artış var ve ilk 7 ayda 20 milyar dolara yaklaşan bir rakam oldu, 19,4 milyar dolar. Bir de otomotiv, özellikle de otomobil tüketimindeki büyük artışa paralel olarak otomobil ve otomotiv ithalatındaki ciddi artıştan kaynaklanan bir yüzde 5'lik bir ithalat artışımız gerçekleşti. Hükûmet olarak bu konuda gerekli tedbirleri hızlı alıyoruz zaten yansımalarını oto piyasasında görmeye başladınız. Depremin başladığı dönemde hatta Kovid-19'un ortalarından itibaren otomotiv piyasasında yaşanan piyasalar, zorluklar ve haksız ticari uygulamalara karşı Bakanlık olarak gereken tüm tedbirleri son 1 ay içinde aldık, kararlılıkla uyguluyoruz. Denetimleri kararlılıkla yapıyoruz ve çok hızlı bir şekilde stoklarda ne kadar araçlar varsa son 1-2 haftadır ortaya çıkmaya başladı ve çok yakında da fiyat düşüşlerini de hem sıfır arabalarda hem de ikinci el arabalarda tüketicilerimiz görmeye başlayacaklar. Vatandaşlarımızı salgını bahane ederek, depremi bahane ederek stokçulukla, fırsatçılıkla mağdur etmeye çalışanlara hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Hükûmet olarak Ticaret Bakanlığı olarak elimizdeki bütün imkanları, tedbirleri ortaya koyarak kararlılıkla mücadele edeceğiz ve vatandaşımızın mağdur olmasına asla izin vermeyeceğiz, bunu diğer ürünlerde de yapmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğiz."

 "Türkiye Yüzyılı"na Ticaret Bakanlığı olarak kendilerini de hazırlandığını anlatan Ömer Bolat, bu çerçevede 2028 yılı vizyon belgelerini hazırladıklarını söyledi.

 Şu ana kadar 470 kuruluşla, heyetler halinde toplantılar yaptıklarını anlatan Bolat, istişaresiz iş yapmadıklarını, kararları alırken iş dünyası kuruluşlarıyla, tüketicilerle, üreticilerle istişarelerde bulunarak karar aldıklarını ifade etti.

 Bolat şunları kaydetti: "Bu kapsamda 2028 yılında mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmetler ihracatımızı 200 milyar dolara, küresel mal ihracatında ülkemizin payını yüzde 1,2'ye çıkması hedefini belirledik. Hizmetler ihracatındaki ihracatımızın dünyadaki payının da yüzde 1,5'e çıkması hedefini belirledik. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracatımızın payını yüzde 50'ye ve genel ihracatımız içinde e-ihracatın payını yüzde 10'a çıkarmanın gayreti içerisindeyiz. Bu hedeflere ulaşmak için ihracatçılarımızın önündeki sorunları kaldırma noktasında var gücümüzle çalışıyoruz."

 "2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu" kapsamında geçtiğimiz günlerde TİM, İhracatçı Birlikleri ve sektör kurullarının katıldığı geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirerek çalışmalara başladıklarını aktaran Bolat, bu kapsamda her bir sektör için belirlenen hedef ülkelerde en az 30 tanıtım ve pazarlama projesini hazırladıklarını söyledi.

 Pazar çeşitliliği sağlamak için "Uzak Ülkeler Stratejisi"ni yürürlüğe koyduklarını anlatan Bolat, ihracatın ortalama mesafesini 8 bin 500 kilometreye çıkarmak için 18 ülkeye yönelik ihracat faaliyetleri artıracaklarını ifade etti.

 Bolat, yeni dönemle birlikte uygulamaya koydukları "İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi" doğrultusunda İslam ülkelerinin ihracattaki yüzde 26'lık payının 2028 yılında yüzde 30'a yükselmesini hedeflediklerini, bu kapsamda her bir ülkenin pazar yapısını inceleyerek potansiyel sektör ve ürün belirleme çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini kaydetti.

 Bakanlık olarak büyük önem verdikleri bir diğer konunun da ihracatçıların finansmana erişimi olduğunu anlatan Bolat şöyle dedi: "Uygun şartlarda finansmana erişim konusunda Bakanlık olarak Türk Eximbank ve İhracatı Geliştirme şirketi vasıtasıyla ihracatçılara yardımcı olmaya gayret ediyoruz. 2023 yılının ilk 6 ayında ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar kredi ve sigorta desteği sağlayan Türk Eximbank'ın sermaye yapısı, yakın zamanda tamamlanan 6,8 milyar TL'lik sermaye artırımı ile daha da güçlendirildi. Bunun üzerine İhracatı Geliştirme şirketimiz kefalet sağlamaktadır ihracat kredileri için orada da 1 yılda 40 milyar liralık bir kefalet sağlanmıştır. Diğer taraftan ihracatın finansmanına yönelik Merkez Bankamız tarafından atılan sadeleştirme adımlarının 2028 hedeflerimize ulaşmada önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sevindirici bir husus olarak Merkez Bankası tarafından reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırılarak günlük kullanım limiti 1,5 milyar TL'ye yükseltilmiş, ayrıca reeskont kredisi kullanan firmalarımızın ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarına istisna getirilmiştir. Bununla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından yakın zamanda ihracatçılarımıza yönelik getirilen bir diğer destekleyici düzenlemeyle, ihracatçılarımızın elde ettikleri kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi oranındaki indirimin 1 puandan 5 puana yükseltildiğini yine büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim. Biz inovasyona, markalı üretime dayalı, katma değerli üretime dayalı, ihracatı artırmak, istihdamı artırmak, yatırım ve üretimi artırmak bizim temel önceliğimizdir. Bu sayede halkımız için sürdürebilir bir refah artışı sağlamayı hedefliyoruz ve artan refahın adil bir şekilde paylaşımını ve ülkemizi ekonomik ve sosyal açıdan daha ileri seviyelere yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu konuda kararlıyız. Çalışmalarımızı Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde 7/24 çalışarak, gayret ederek devam ettireceğiz."

 

 

 

 
Erzurum inşaat sektöründe büyüme
 
Erzurum’da UEFA Antrenör Eğitimi başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum inşaat sektöründe büyüme
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 6 ayında  1 milyar 292 ...
Erzurum’da tarım öncelikli sektör
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 3 milyar 622 milyon TL tutarında ...
Ticarette Erzurum Elazığ rekabeti
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 1 milyar 643 milyon TL tutarında ...
 
Erzurum SGK verileri açıklandı
SGK’nın 2023 son verilerine göre; Erzurum’da aktif sigortalı sayısı 164 bin 833 oldu.
Erzurum bankacılıkta farkını korudu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum bankacılık sektörü kaydında Doğu Anadolu ...
Erzurum’da faal mükellef sayısı artış seyrinde
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 12 bin 113 Gelir Vergisi, 8 bin 599 ...
 
ETB’de Tortum gündemi
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral saha ziyaretleri ...
Erzurum’dan 7 ayda 13,8 milyon dolarlık ihracat
EDÇURUM GAZETESİ - ÖZEL - İlden Temmuz 2023 döneminde yapılan ihracat ...
Kartlı ödeme verileri açıklandı
Kartlı ödeme tutarı haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri