Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AFAD zamanla yarıştı
AFAD zamanla yarıştı
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Artvin – Ardahan yolunda heyelan
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Öğrenciler Sarıkamış şehitlerine yürüdü
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış Şehitlerinin hatırasına sadakat
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
Sarıkamış şehitlerine saygı nöbeti
HABERLER>EKONOMİ
3 Aralık 2019 Salı - 05:50

Erzurum’dan 11 ayda 25.4 milyonluk ihracat

MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Kasım ayı Erzurum ihracat verilerini paylaştı.

Erzurum’dan 11 ayda 25.4 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Kasım ayı Erzurum ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan Kasım ayında 2 milyon 428 bin dolar, 2019 yılının 11 aylık bölümünde ise 25 milyon 420 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. İl ihracat değeri sıralamasında bölge illeri içinde 6’ıncı sıradaki yerini korurken, ihracat değeri bölge payı yüzde 3.37 olarak gerçekleşti.

ERZURUM 2019 OCAK – KASIM

2019 yılının 11 aylık sürecinde ilden en fazla değerde ihracatın yapıldığı dönem 3.3 milyon dolarla mayıs ayı olarak belirlendi. İlden ocak ayında 1.3 milyon, şubat ayında 1.8 milyon, mart ayında 2.2 milyon, nisan ayında 2.4 milyon, mayıs ayında 3.3 milyon, haziran ayında 1.5 milyon, temmuz ayında 2.6 milyon, ağustosta 2.3 milyon, eylülde 2.7 milyon, ekimde 2.5, kasımda 2.4 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

KASIM AYI BÖLGESEL İHRACAT DEĞERLERİ VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince gerçekleştirilen analize göre, Kasım 2019 döneminde Erzurum’dan 2.4 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 3.1 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 13,4 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 66,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

OCAK – KASIM DÖNEMİ BÖLGESEL İHRACAT DEĞERLERİ VE ERZURUM

Bu yılın Ocak – Kasım ayları bütününde Erzurum’dan 25 milyon 420 bin dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 39 milyon 54 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 136 milyon 654 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden 752 milyon 959 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’un Kasım ayı bölge ihracat değeri payı yüzde 3.63 oldu.

ERZURUM’UN BÖLGESEL İHRACAT PAYLARI

Erzurum’un Kasım ayında kaydettiği ihracat değeri KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 76,88, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 18,06, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,63;  11 aylık ihracat değeri ise KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 65,08, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 18,60, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,37’lik pay oluşturdu

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

DOSİAD analizlerine göre Doğu Anadolu Bölgesinden ocak ayında 54,2 milyon, şubat ayında 60,2 milyon, mart ayında 76,3 milyon, nisan ayında 74,1 milyon, mayıs ayında 83,0 milyon, haziran ayında 48,6 milyon, temmuz ayında 74,1 milyon, ağustosta 57,8 milyon, eylülde 80,8 milyon, ekimde 76.8, kasımda 66.7 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

DOSİAD analizlerine göre Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinden ocak ayında 10,5 milyon, şubat ayında 11,9 milyon, mart ayında 11,3 milyon, nisan ayında 11,5 milyon, mayıs ayında 14,9 milyon, haziran ayında 9,8 milyon, temmuz ayında 12,5 milyon, ağustosta 10,7 milyon, eylülde 15,6 milyon, ekimde 14,1 milyon, kasımda 13.4 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

KUDAKA BÖLGESİ

DOSİAD analizlerine göre, KUDAKA İstatistik Bölgesinden ocak ayında 3,5 milyon, şubat ayında 3.8 milyon, mart ayında 3,8 milyon, nisan ayında 4,0 milyon, mayıs ayında 4,7 milyon, haziran ayında 2,4 milyon, temmuz ayında 3,2 milyon, ağustosta 2,7 milyon, eylülde 3,7 milyon, ekimde 3,7 milyon, kasımda 3.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

EKİM AYI İHRACAT DEĞERİ BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde kasım ayı ve ocak – kasım ayları kapsamında ihracat değeri yüksekliği bakımından 6’ıncı sırada yer aldı. Kasım ayında Malatya’dan 32,8 milyon, Elazığ’dan 14.3 milyon, Iğdır’dan 7.3 milyon, Van’dan 2,7 milyon, Ağrı’dan 2,6 milyon, Erzurum’dan 2.4 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ 10 AYLIK İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI

Bu yılın ocak – kasım ayları kapsamında Malatya’dan 345,8 milyon, Elazığ’dan 198,1 milyon, Iğdır’dan 65,0 milyon, Van’dan 42,8 milyon, Ağrı’dan 30,2 milyon, Erzurum’dan 25,4 milyon, Erzincan’dan 13,2 milyon, Muş’tan 5.6 milyon, Bitlis’ten 5,0 milyon, Ardahan’dan 1.8 milyon, Bingöl’den 987.4 bin, Kars’tan 404.3 bin, Tunceli’den 228,9 bin, Hakkari’den ise 17,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

11 AYLIK İHRACAT 165 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayı ihracat rakamlarını İstanbul'da açıkladı. Türkiye'nin ihracatı 2019 yılı kasım ayında 16 milyar 214 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayında ise ihracat yüzde 1,8 artış ile 165 milyar dolara yükseldi.

 TİM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla kasım ayı geçici dış ticaret verilerini, İstanbul'da Dış Ticaret Kompleksi'nde açıkladı. Kasım ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre 16 milyar 214 milyon dolar oldu. Yılın ilk 11 ayında ise ihracat yüzde 1,8 artış ile 165 milyar dolara, son 12 aylık ihracat da 180 milyar dolara ulaştı.

 KÜRESEL TİCARET

Küresel ticarette yaşanan daralmanın bütün ülkeleri etkilediğini ve küresel büyümede önemli bir ivme kaybına sebep olduğunu söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçılarımızın tüm güçleriyle, tam performansla yürüttükleri çalışmalar küresel ortalamanın üzerinde bir ihracat tablosu ile taçlanıyor, göğsümüzü kabartıyor. Ülkemizin ihracat performansı, rakiplerimiz ve hedef pazarlarımız ile karşılaştırıldığında, başarılı ivmesi ile öne çıkıyor. 2019 yılı ilk 9 aylık ihracat verisini açıklayan ülkelerden Güney Kore'nin ihracatı yüzde 9,8 düşmüş durumda. Birleşik Krallık'ta ise azalma yüzde 6,5, Almanya'da yüzde 5,2, Rusya'da da düşüş yüzde 4,6 olurken, Japonya'da yüzde 4,5, ABD'de ise yüzde 1,2 düşüş var. Dünya devi Çin'in ihracatı yüzde 0,1 düşmüş durumda. Ülkemiz ise ilk 9 ayda yüzde 2,6 artış oranına imza atmıştı. İhracatçılarımızın dinamizmi, doğru rota tespitleri ve stratejik kararları, hükümetimizin destekleri ile küresel arenadaki pozisyonumuzu daha iyi noktalara taşıyor, taşımaya da devam edecek.”

 HÜKÜMETİMİZİN SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR ÜLKEMİZE MİSLİYLE GERİ DÖNÜYOR

Türkiye'nin ihracat ailesinin hız kesmeden büyümeye devam ettiğini söyleyen Gülle, “2019 yılında 85 bine ulaşan mal ihracatçımız ve 5 bin seviyesindeki hizmet ihracatçımız ile ticaret diplomasimiz sahada 90 bin nefere ulaştı. Hedefimiz, Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye. Bu hedef için çalışıyor, sürdürülebilir kalkınmanın en kritik bileşeni olarak ihracatı öne çıkarıyoruz. Hükümetimiz tarafından ihracata ve ihracatçıya sağlanan kolaylıklar, ülkemize her zaman misliyle geri dönüyor. Bizler de daha çok çalışıp, katma değer odaklı üretim bilinci ile işimize odaklanıyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz olan 226,6 milyar doları, aşacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

 ÜLKEMİZİN TİCARET DİPLOMASİSİNE, SAHA NEFERLERİ OLARAK DESTEK VERİYORUZ

Artık dünyada Atlantik İttifakı'nın bir zamanlar öncülük ettiği konvansiyonel yöntemlerden, Asya-Pasifik'in öncülük ettiği bir dijital dönüşüm sürecine, Türkiye gibi yükselen gelişmekte olan ekonomiler ile birlikte küresel ekonomik-politikte çok sesli bir dönemin gerekliliğine ısrarla vurgu yapıldığına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya gündemi ticaret savaşlarıyla, terörle, sokak olaylarıyla, istikrarsızlıklarla meşgulken, biz bugün Avrupa ile Asya'yı TANAP ile birbirine bağlayarak çağımızın önemli projelerine Türkiye olarak imza atıyoruz. Türkiye, bölgesinde artık sadece AB ile değil, tüm aktörler ile dengeli ve çıkarları doğrultusunda çok yönlü ve güçlü bir politika izliyor. Bunu yapmış olduğumuz ticaret anlaşmalarında, enerji alanındaki anlaşmalarda, yatırımlarda ve politika adımlarımızda net bir şekilde görüyoruz. Çin'in 'Kuşak Yol Projesi'nde; bölgemizin içerisinde bulunduğu Orta Koridor, en stratejik konumların başında geliyor. Yapılan altyapı yatırımları, transit ticarette de geleceğin vazgeçilmez bir üssü haline geleceğimize işaret ediyor. “

GÜLLE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Tüm bu gelişmelerin ihracata yansıması adına TİM olarak yoğun bir şekilde çalışarak, yeni projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Gülle, ”Ülkemizin yürüttüğü ticaret diplomasisine, ihracatımızın 223 ülke ve bölgedeki saha neferleri olarak tüm gücümüzle destek veriyoruz. Ticaret Bakanımızın liderliğinde İhracat Ana Planımızda öne çıkan sektörlerimiz ile bir araya geliyor, düzenlediğimiz ortak akıl çalıştaylarında her sektör için detaylı hedef ve stratejiler oluşturuyoruz. İhracat Ana Planı'ndaki öncelikli sektörlerimiz olan Otomotiv ve Makine sektörümüzün önde gelen ihracatçıları, sektörlerimizin temsilcileriyle düzenlediğimiz çalıştaylarla bu sürece hız vermiş durumdayız. Yerli üretimden, küresel marka oluşturmaya, ölçek ve kapasiteden yeni pazarlara kadar tüm konuları Sayın Bakanımızın huzurunda gündeme getiriyor, ortak bir akıl oluşturmaya gayret ediyoruz” dedi.

 KASIM'DA BİN 545 FİRMA İHRACATA AİLESİNE KATILDI

Kasım ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı şunları kaydetti: “Öncelikle, kasım ayında ihracat ailemize 1545 firmamızın katıldığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Firma özelinde bakıldığında, kasım ayı içerisinde toplam 40 bin 677 firmamız ihracat gerçekleştirdi.”

 OTOMOTİV SEKTÖRÜ LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Kasım ayının lideri, 2,7 milyar dolarlık ihracat ile Otomotiv sektörü oldu. Otomotivi, 1,8 milyar dolar ihracat ile Kimyevi Maddeler ve 1,5 milyar dolar ihracat ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörleri takip etti. 9 sektör yüzde 10'un üzerinde artış yakalayarak başarılı bir performans sergiledi. Kasım ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 447 artışla 162 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Gemi ve Yat, yüzde 57 artışla 360 milyon dolara ulaşan Savunma ve Havacılık ile yüzde 48 artışla 265 milyon dolara ulaşan Fındık sektörü oldu. Sektörlerin ihracat yaptıkları ülke sayılarına bakıldığında 208 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla Kimyevi Maddeler birinci, 189 ülke ile Hububat ikinci, 188 ülke ile Çelik üçüncü oldu.

 105 ÜLKEYE İHRACAT ARTTI

Kasım ayında ihracatçılar, ülkemizin bayrağını 210 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerin 105'ine ihracat artarken 70 ülkede artış yüzde 10'un, 32 ülkede ise yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşti. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 1,5 milyar dolar ile Almanya, 1,1 milyar dolar ile Irak ve 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 48,4 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 66,4 olarak gerçekleşti. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği'nin ihracatımızdaki payı kasımda yüzde 47,5 oldu.

 EN DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ YÜZDE 2030 İLE YALOVA'DA YAŞANDI

İllerin ihracatına bakıldığında; kasım ayında 41 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 6,1 milyar dolarla İstanbul, 1,4 milyar dolarla Bursa ve 1,3 milyar dolarla Kocaeli oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 2030 artışla 88 milyon dolar ihracata imza atan Yalova, yüzde 504 artışla 96 milyon dolara ulaşan Çorum ve yüzde 103 artışla 35 milyon dolar ihracat yapan Giresun'da oldu. Yalova'da Gemi ve Yat, Çorum'da Mücevher ve Giresun'da Fındık sektörleri kasım ayında olağanüstü bir performans sergiledi.

 176 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT YAPILDI

Ay boyunca 176 ülkeye ihracatta TL kullanıldı, toplam rakam 5,3 milyar TL oldu. 7 bin 190 firma kasım ayında beyannamelerinde Türk Lirasını tercih etti.

 11 AYLIK PARİTE KAYBI 4,4 MİLYAR DOLAR

Miktar bazında ihracatta ise kasımda yüzde 6,8 artışla 13 milyon tona, yılın ilk 11 ayında yüzde 16,5 artışla 134 milyon tona ulaşıldı. Son olarak, kasım ayında Euro dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 193 milyon dolar olurken, yılın ilk 11 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 4,4 milyar dolar oldu.

PEKCAN: ''İNGİLTERE'DEKİ SEÇİM SONUÇLARI BREXİT SÜRECİ AÇSINDAN BİZE CİDDİ MESAJ VERECEK''

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kasım ayına ilişkin ihracat rakamlarını açıklarken, gümrük birliği ve Brexit konularına değindi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen toplantıda Türkiye’nin Kasım ayına ilişkin ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,14 oranında azalan ihracat 16 milyar 214 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında ithalat ise yüzde 11,44 artarak 18 milyar 166 milyon dolar oldu. 2019 yılı Ocak-Kasım döneminde dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,8 oranında düştü ve 52 milyar 247 milyon dolar seviyesinden 25 milyar 162 milyon dolar seviyesine geriledi. Yılın ilk 11 ayında dış ticaret açığındaki daralma 27 milyar 85 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ

Toplantı Bakan Pekcan, Gümrük Birliği ve İngiltere'nin Brexit sürecine değindi TİM Başkanı İsmail Gülle ise Kasım ayı ihracat rakamlarının detayına değindi.

''İNGİLTERE'DE BU AYDA SEÇİM YAPILACAK OLMASI ''

Gümrük Birliği ve Brexit konularına değinen Bakan Pekcan, ''14 Ekim tarihinde yayınlanmış olan AB raporunda Türkiye ile gümrük birliğinin güncellenmesi öneminin altı çizilmiştir. Bu da güzel bir durum. Bu raporda Türkiye'nin, AB ticaret gündeminin önemli önceliği olmaya devam edecektir. Eğer Gümrük Birliği anlaşması güncellenirse bu ham hizmetler hem e-ticaret hem kamu alımları hem de tarımsal ticaret bu anlaşmaya dahil olacak.Hem AB için hem de Türkiye için yeni iş imkanları ortaya çıkacaktır. Diğer taraftan İngiltere'de bu ayda seçim yapılacak olması ve seçim sonuçları Brexit süreci açısında bize ciddi mesaj verecek. Ülke olarak İngiltere ile devlet düzeyinde çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İki tarafta yapıcı yaklaşıyor. Ancak bizim Gümrük Birliği anlaşmamızdan dolayı Brexit sürecinde İngiltere ile serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamamız mümkün bulunmamaktadır. Ancak teknik ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Bu süreci iş insanlarımız için en kolay nasıl atlatırız bunun üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İngiltere Avrupa'da bizim en çok ihracat yaptığımız 2'nci ülke konumundadır'' şeklinde konuştu.

BATI AKDENİZ İHRACATI 1 MİLYAR 663 MİLYON 58 BİN 572 DOLAR OLDU

Batı Akdeniz Bölgesi'nden 11 ayda 1 milyar 663 milyon 58 bin 572 dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.74 oranında ihracat artışı yaşandı.

Batı Akdeniz Bölgesi'nde Ocak-Kasım döneminde yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 3.74 artarak 1 milyar 663 milyon 58 bin 572 dolar olarak gerçekleşti. Bölgede sadece Kasım ayında 145 milyon 438 bin 836 dolarlık ihracat gerçekleşti. İlk 11 aylık dönemde en fazla ihracatı ise maden ve metaller sektörü gerçekleştirdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, maden ve metaller sektörünün 11 ayda gerçekleştirdiği ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,47 gerilemesine rağmen 423 milyon 339 bin 613 dolar ile en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu söyledi. Bahar, "Kasım ayında en ciddi ihracat artışı savunma ve havacılık sektöründe yaşandı. Sektör geçen yılın ilk 11 aylık döneminde 17 milyon 182 bin dolar olan ihracatını 2019 yılının ilk 11 ayında yüzde 328,08 oranında arttırarak 73 milyon 553 bin dolara yükseltti. Yine bu dönemde ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü ile demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı dönemine oranla sırasıyla yüzde 5,92 ve yüzde 22,74 artış gösterdi" dedi.

Bölgeden her zaman olduğu gibi bu dönemde de en fazla ihracatın 236 milyon 59 bin 178 dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapıldığı bilgisini paylaşan Bahar şöyle devam etti:

"Bu dönemde Almanya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 10,34; Rusya’ya gerçekleşen ihracat yüzde 11,30; Özbekistan'a gerçekleşen ihracat yüzde 63,96 ve İspanya'ya gerçekleşen ihracat yüzde 69,47 artış gösterdi. Ayrıca 2019 yılının ilk 11 ayında Türkiye geneli ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,34 artış gösterirken, bölgemizden gerçekleşen ihracat artışı Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstererek yüzde 3,74 oldu."

GAİB’TEN 192 ÜLKEYE 8 MİLYAR 185 MİLYON 705 BİN DOLAR İHRACAT

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’ten Kasım 2019’da 657 milyon 224 bin dolarlık ihracat yapıldığını, aynı ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise, 785 milyon 47 bin dolarlık ihracat kaydı alındığını açıkladı.

Ocak-Kasım 2019 dönemi ihracat rakamlarının bir önceki döneme oranla artış gösterdiğini açıklayan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Kasım ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinden dünyanın 163 ülkesine ihracat gerçekleştirildiğini, ihracat yapılan ülke sayısı bazında şimdiye kadar ki en yüksek Kasım ayı rakamı olduğunu belirtti. Kileci, İhracat yapılan ülke sayısındaki artışta, Birlik tarafından organize edilen fuar katılımları, alım heyetleri ve sektörel ticaret heyetleri gibi çalışmaların büyük bir payı olduğunu ifade etti. Kasım 2019’da Gaziantep’ten 657 milyon 224 bin dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise 785 milyon 47 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, 2019 yılının on bir aylık diliminde Gaziantep’ten 6 milyar 849 milyon 173 bin dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ise 192 ülkeye 8 milyar 185 milyon 705 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Kasım 2019 ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan Kileci, “İhracatçı Birlikleri olarak ihracatın sürdürülebilir bir artış göstermesi için ihracatın tabana yayılan bir faaliyet olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İhracat ekonomide dikey bir büyüme gösterirse bunun topluma bir ekonomik refah olarak yansıması çok zordur. Bu noktada mikro ihracatın artırılması ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve girişimcilerin teşvik edilmesi, yönlendirilmesi gerekiyor. Birliğimiz bu anlamda çeşitli eğitim faaliyetleri ve bilgilendirme seminerleri düzenliyor. Mesela geçtiğimiz ayın sonunda TİM tarafından KOBİ’lerin ihracata teşvik edilmesi amacıyla başlatılan "KOBİ İhracat Seferberliği" etkinliği kapsamında düzenlediğimiz “TİM-Kobi İhracat Seferberliği Eğitim Programı”nda küçük işletmelerimiz ile buluştuk. Birlik olarak ülke sınırları içerisindeki büyük-küçük tüm işletmelerimize ihracat fırsatlarını anlatan ve onlara omuz veren bu gibi eğitimleri çok önemsiyoruz. Bizler de Bölgemizde ilgili olan herkesi ihracata ama bilhassa e-ihracata teşvik edici eğitimler düzenliyoruz. Şuanda üçüncüsü devam etmekte olan “E-Ticaret Uzman Yönetmen Eğitimi” ile hedefimiz her bir kursiyerimizi mikro ihracat yapabilir yetkinliğe ulaştırmak” dedi.

Kileci, “Tabii yalnızca bu tür destekleyici faaliyetleri düzenlemek yeterli gelmiyor. Bir yandan da mevcuttaki ihracat hacmini koruyucu çalışmalar yürütmek gerekiyor. Bu amaçla, ihracatçımızı olası belirsizliklerden ve risklerden korumak ve önlem almak için bir takım toplantılar gerçekleştiriyoruz. Kasım ayı içerisinde düzenlediğimiz “İngiltere’nin AB’den Ayrılması (Brexit) Süreci Hakkında Bilgilendirme Toplantısında, en fazla ihracat yaptığımız ülkelerden biri olan İngiltere ile ticaretimizde, ihracatçılarımıza; Brexit sürecinde yaşanan belirsizlikten kaynaklı doğabilecek zararlar ve sonrasında oluşacak koşullar hakkında İngiltere Büyükelçiliği yetkilileri tarafından bilgilendirme yapıldı, merak edilenler yanıtlandı. Bir diğer toplantımız ise yine ihracatçımızın döviz kuru kaynaklı kayıplarını önlemek ve konu ile ilgili bilinçlendirmek amacıyla organize ettiğimiz “İhracat Yapan Şirketler İçin Kur Riski Yönetimi Paneli” idi. TİM koordinasyonu ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz panelde sermaye piyasası ve kur riski yönetiminde alanında uzman kişiler firmalarımızı bilgilendirdiler. Bu gibi eğitimler ile aslında olası tehlike ve belirsizliklere karşı firmalarımıza direnç kazandırıyoruz. İhtiyatlı davranan ve ihracatının gidişatını mikro ve makro düzeyde takip edebilen ihracatçılarımız, ülkemizin ihracat hedeflerine giden yolda bize büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

 
Erzurumspor kalesinde en az gol gören 2’inci takım
 
Aydemir: ‘Davamız insana saygı davasıdır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurumlu Kadınlar için e-ticaret projesi
Teknolojide Kadın Derneği ve çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştiren ...
DAP’tan tarım projelerine destek
Bitlis’in Adilcevaz Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Tarımsal Sulama’ ...
Erzurum 10 ayda 160 marka çıkardı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum’un 10 aylık süreçte kaydettiği marka başvuru ...
 
Erzurum, 'yüksek sektörel performansı'yla önde
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum sektörel kredi kullanım yüksekliği bakımından ...
Pekcan’dan ihracat değerlendirmesi
Pekcan, "En çok ihracat yapan 50 ülkenin ihracat verileri yayınlandı. ...
Kayıt dışı istihdamla mücadele için SGK seferber oldu
Sosyal Güvenlik Kurumu Erzurum İl Müdürü Nizamettin Durmuş, kayıt dışı ...
 
60 yıldır bakırı sevgiyle parlatıyor
Erzurum'da çocuk yaşta başladığı mesleğini 60 yıldır ilk günkü aşkla yapan ...
ERVAK basınla istişare etti
Erzurum Kalkınma Vakfı ( ERVAK ) Başkanı Erdal Güzel ve Yönetim Kurulu ...
Sekmen Büyükşehir bütçesini değerlendirdi
Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerin 2020 yılına ilişkin bütçeleri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri