Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yazgan Trabzon'dan uğurlanacak
Yazgan Trabzon'dan uğurlanacak
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Hakan Kutlu: 'Biz de yorulduk'
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Bakkal: ‘Oyunun hakimiyeti bizdeydi’
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Çığzede Yazgan Kocaeli’ne uğurlanacak
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
Vali Çiftçi’den çığ açıklaması
HABERLER>EKONOMİ
8 Haziran 2024 Cumartesi - 05:35

Erzurum’dan 5 ayda 36 ülkeyle ihracat

*ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Mayıs ayında 12, Ocak - Mayıs ayları kapsamında ise 36 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 13 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 8 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan 5 ayda 36 ülkeyle ihracat

Erzurum’dan bu yılın Mayıs ayında 12, Ocak - Mayıs ayları kapsamında ise 36 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 13 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 8 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan 2024 Mayıs ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Irak ve Azerbaycan olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak – Mayıs ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Bulgaristan olarak bildirildi

İLK 5 ÜLKENİN PAYI

DOSİAD tarafından yapılan değerlendirmede, 5 aylık kapsamda en fazla değerde ihracatın gerçekleştirildiği 5 ülkenin il toplam ihracat değerindeki payı Romanya yüzde 30.15, Gürcistan yüzde 25.11, Azerbaycan yüzde 12.28, Irak yüzde 8.08 ve Bulgaristan yüzde 7,93 olarak hesaplandı.

13 ÜLKEYLE YAPILAN İHRACATTA ARTIŞ

Ocak – Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Romanya, Bulgaristan, Katar, Mauritius, Özbekistan, ABD, Gürcistan, Irak, Azerbaycan, Almanya, Sırbistan, Somali ve Suriye ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti.

ARTIŞ ORANLARI

DOSİAD analizlerine göre İhracat değerindeki artış oranları Romanya yüzde 3321, Bulgaristan yüzde 1366, Katar yüzde 153, Mauritius yüzde 1054, Özbekistan yüzde 341, ABD yüzde 272, Gürcistan yüzde 89.9, Irak yüzde 47.1, Azerbaycan yüzde 34, Almanya yüzde 20.4, Sırbistan yüzde 16.7, Somali yüzde 8,4  ve Suriye yüzde 2,0 oldu.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre İsrail, Kuveyt, BAE, Moldova, AHL Serbest Bölgesi, Fransa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Hindistan ile yapılan ihracatta düşüş görüldü.

DÜŞÜŞ ORANLARI

İhracat değeri düşüş oranı İsrail yüzde 6.2, Kuveyt yüzde 6.2, BAE yüzde 36.3, Moldova yüzde 43.3, AHL Serbest Bölgesi yüzde 64.0, Fransa 70.3, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yüzde 70.3 ve Hindistan yüzde 78.8 olarak bildirildi.

ERZURUM’DAN 36 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın Mayıs ayı döneminde 36 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İhracat yapılan ülkeler; ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Azerbaycan, BAE, Belarus, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Gana, Gine, Gürcistan, Hindistan, Irak, İsrail, Katar, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Libya, Lübnan, Malta, Mauritius, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus, Ürdün, Yunanistan olarak açıklandı.

MAYISTA 12 ÜLKEYLE İHRACAT

Erzurum’dan Mayıs ayında 12 ülkeyle ihracat gerçekleştirildi. Dönemde Romanya ile 3.2 milyon, Bulgaristan ile 1.2 milyon dolar değerinde ihracat kaydedildi. Diğer ülkelerle yapılan ihracat değerleri, Gürcistan 721,29, Irak 449,62, Azerbaycan 264,28, Moldova 229,13, Abd 37,00, Almanya 20,31, Fransa               18,53, Somali 11,42, Gana 9,78, Tunus 9,66 bin dolar olarak açıklandı.

5 AYDA 36 ÜLKEYLE İHRACAT

Bu yılın ilk beş ayında Romanya ile 5.4, Gürcistan’la 4.5, Azerbaycan’la 2.2, Irak’la 1.4, Bulgaristan ile 1.4 milyon dolarında ihracat yapıldı.

Diğer ülkelerle yapılan ihracatta değerler, Özbekistan 576,41, Libya 327,24, Moldova 272,82, Almanya 244,74, Gana 244,51, Ürdün 236,30, Bosna-Hersek 161,66, Somali 150,19, Tayland 133,00, Fransa 70,86, Suriye 68,96, Kırgızistan 59,60, Ahl Serbest Bölgesi 47,84, Katar 47,84, Mauritius 40,91, Bae 38,05, Abd 37,00, Tunus 29,42, Lübnan 27,45, Belarus 26,52, Kuveyt 16,35, Gine 16,09, İsrail 16,04, Sırbistan 12,26, Fas  10,50, Yunanistan 9,91, Malta 6,30, Suudi Arabistan 5,17, Hindistan 3,98, Kuzey Kıbrıs Türk Cum. 3,50, Çin 2,50 bin dolar olarak aktarıldı.

İHRACATÇI 500 MİLYON DOLAR TASARRUF EDECEK

TİM tarafından geliştirilen yapay zeka destekli GreenTİM Platformu ihracatçıların hizmetine sunuldu

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, firmaların GreenTİM Platformu ile karbon ayak izi hesaplamasını ve raporlamasını ücretsiz yapabileceklerini bildirdi. Gültepe, “150 bin ihracatçımızın karbon ayak izini GreenTİM'de hesapladığımızda yaklaşık 500 milyon dolar tasarruf sağlayacağız. Sürdürülebilirliği ve israfın önlenmesini konuştuğumuz dönemde bu ölçekte bir tasarruf çok anlamlı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Yeşil Mutabakat'a uyum sürecinde ihracatçı firmalara sunduğu hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Firmalar, TİM tarafından yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucunda geliştirilen GreenTİM Platformu aracılığıyla kurumsal karbon ayak izini ücretsiz olarak hesaplayıp raporlayabilecekler. Yapay zekâ destekli platform sayesinde ihracatçılar toplamda yaklaşık 500 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak.

GreenTİM Platformu'nun tanıtımı TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katıldığı toplantıyla yapıldı. Mustafa Gültepe konuşmasında, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için en büyük ve alternatifsiz pazar olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 41'ini AB ülkelerine yaptığını bildiren Gültepe, şöyle devam etti: “AB pazarında bizi büyük bir sınav bekliyor. Yeşil Mutabakat'a uyum konusundaki kararlılığımız ve hızımız sınavdaki başarımızda belirleyici olacak. İlk aşamada karşımıza çıkacak başlıklardan birini Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) oluşturuyor. Bu düzenlemeye uymayan ihracatçılar AB pazarına ürün gönderdiklerinde ek maliyetlere katlanmak durumunda kalacaklar. Dolayısıyla rekabet gücümüzü korumak ve artırmak için Yeşil Mutabakat'a uyum sağlamaktan başka çıkar yolumuz yok. SKDM kapsamında demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre ve elektrik sektörleri özelinde raporlama süreci geçen yıl başlatıldı. AB'ye yıllık yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yapan bu beş sektörümüz için 2026'dan itibaren karbon vergisi devreye girecek. İhracatçılarımızın yüzde 21'i uygulamadan doğrudan etkilenecek. Eğer gerekli hazırlıkları tamamlayamazsak 2027'de 138 milyon Euro karbon vergisi ödemek zorunda kalacağız. 2032'de ise maliyet 2,5 milyar Euro'ya çıkacak.”

SKDM'DEN DOĞRUDAN ETKİLENECEK 32 BİN İHRACATÇI FİRMAYA ÖNCELİK VERİLECEK

Yeşil Mutabakat'a uyum sürecinde sektörlere liderlik ettiklerini belirten Mustafa Gültepe,

'Dünyayı Tüketmeden Dünya İçin Üretiyoruz' sloganıyla hazırladıkları TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı'nı üç yıl önce açıkladıklarını hatırlattı. İhracatçı sektörlerin de eylem planlarını tamamladığını bildiren Gültepe, şunları söyledi: “GreenTİM, yaklaşık bir yıldır devam eden titiz bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan yapay zekâ destekli bir sürdürülebilirlik platformu. Her ölçekteki firma platformumuzda kurumsal karbon ayak izini hesaplayabilecek, raporlayacak ve gerekirse azaltılmasını kolaylaştıracak. Firmalar, yoğun emek gerektiren ulusal ve uluslararası standartlara uygun analizlerini yapıp, kendilerine özel raporlar oluşturabilecekler. Karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik raporlaması hem ihracatta hem de finansman kaynaklarına erişimde birçok firma için daha şimdiden zorunlu hale getirildi. Örneğin hakla açık olan ve belirli koşulları sağlayan firmalar bu raporlamaları hazırlamak zorunda. Bankalar da yeşil dönüşüm projelerine kredi vermek için bu raporlamaları görmek istiyor. GreenTİM ile firmaların raporlamaları kolayca yapabilmelerinin önünü açıyoruz. 150 bin ihracatçımızın karbon ayak izini GreenTİM Platformunda hesapladığımızda yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlayacağız. Hem sürdürülebilirliği hem de israfın önlenmesini  konuştuğumuz bir dönemde bu ölçekte bir tasarrufun çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. GreenTİM'de önceliği karbon düzenlemesinden doğrudan etkilenecek 32 bin firmamıza vereceğiz. Bu firmalarımızın hızlı bir şekilde karbon ayak izi hesaplamalarını tamamlamalarını istiyoruz.”

GREENTİM'İN DİJİTAL ALTYAPISI AB FONLARI İLE GÜÇLENDİRİLECEK

Mustafa Gültepe, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından akredite edilen GreenTİM Platformu'nun ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncelleneceğini bildirdi. Platformun dijital altyapısını AB fonlarıyla güçlendireceklerini anlatan Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı: “İnşallah yakın zamanda GreenTİM'e ürün karbon ayak izi ve su ayak izi hesaplama modüllerini de ekleyeceğiz. GreenTİM daha ilk adımlarını atarken önemini fark ettirdi. Geçen ay düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi'nde platformumuz 'Düşük Karbon Kahramanı Ödülü'ne değer görüldü. Platformdan elde edilen raporlar ışığında karbon emisyonlarını azaltmaları için şirketlerimize mentorluk desteği vereceğiz. TÜBİTAK tarafından yürütülen ve çözüm ortağı olduğumuz Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentorluk Programı bize yol gösterecek. Mentor havuzumuzu oluşturmaya başladık. 12 ilden 66 KOBİ ve 98 mentor başvurusu aldık. KOBİ'leri sürdürülebilirlik alanında uzman mentorlarla eşleştireceğiz. Böylece KOBİ'lerimiz, GreenTİM Platformu'nu kullanarak yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarını belirleyecekler. Ardından da mentorlarımız ile birlikte yol haritalarını çıkaracaklar. TÜBİTAK, program kapsamında KOBİ'lere, yüzde 90 oranında hibe desteği sağlayacak. Tüm ihracatçı KOBİ'lerimizi bu programlarımızdan yararlanmaya davet ediyoruz.”

İHRACAT REKORU

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”

Türkiye, mayıs ayında 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza attı. Ocak-mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracat ise 106,9 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayı dış ticaret verileri, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul'da açıklandı.

TİM Başkanı Gültepe, ilk dört ayda genel olarak yatay bir seyir izleyen ihracatta, mayıs ayında yakalanan sıçramanın kendileri için büyük moral olduğunu söyledi. Emek yoğun sektörlerde devam eden daralmaya rağmen elde edilen başarının çok daha anlamlı olduğunu vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:  “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, mayısta 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artıdayız. Ocak-mayıs dönemindeki 5 aylık ihracatımız ise yüzde 4,5 artışla 106,9 milyar dolara ulaştı. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre mayısta hizmet ihracatımızın da 9 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”

MAYIS AYINDA 20 SEKTÖRÜN İHRACATINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ

“Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,2 milyar dolarla yine ilk sırada yer alıyor. Otomotivi 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 466 milyon dolarla çelik sektörü takip etti. Makine ile savunma ve havacılık sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay 20 sektörümüz ihracatını artırırken, 6 sektörümüzde düşüş kaydedildi. Oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörlerimiz ise yüzde 65 ile fındık ve mamulleri, yüzde 59 ile savunma ve havacılık, yüzde 25 ile mücevher, yüzde 24 ile kimyevi maddeler ve yüzde 18 ile meyve-sebze mamulleri oldu. Rekabet gücü zayıflayan emek yoğun sektörlerimiz mayıs ayını da ne yazık ki ekside kapattı. Örneğin küresel talep artışına rağmen hazır giyim sektörü bu ay da artıya geçemedi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatımız yüzde 5,7, deri yüzde 8,3, tütün ise yüzde 18 geriledi. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 55 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir şeklinde sıralandı. Ankara, Sakarya, Konya, Tekirdağ, Eskişehir, Giresun, Erzurum ve Bartın tarihlerinin en yüksek ihracatına imza attı.”

PARİTE NEDENİYLE İHRACATTA 77 MİLYON DOLAR KAYIP YAŞANDI

Mustafa Gültepe, geçen ay bin 334 firmanın ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. Söz konusu firmaların ihracata 109 milyon dolar katkı sunduğunu belirten Gültepe, “Kilogram birim ihracat değerimiz 1,43 dolar oldu. Parite geçen ay ihracatımızı negatif etkiledi. Mayıs ayında pariteden kaynaklı 77 milyon dolarlık kayıp yaşadık.” dedi.

En çok ihracatın sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya'ya yapıldığını anlatan Gültepe, şunları söyledi:  “Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Pakistan ve Suudi Arabistan'a ihracatta dikkat çekici artışlar kaydettik. Bu ay 103 ülkede yüzde 10'un, 61 ülkede yüzde 50'nin üzerinde ihracat artışı kaydettik. Genel tabloda ise 131 ülkeye ihracatımızı artırdık. Hollanda, Pakistan, Singapur, Slovakya ve Moğolistan'a ihracatta rekor kırdık. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği 9,9 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa Birliği'ni 4 milyar dolar Yakın ve Orta Doğu, 3,7 milyar dolarla Diğer Avrupa, 2,2 milyar dolarla Orta Asya ve Uzak Doğu ve 1,6 milyar dolarla Kuzey Amerika izledi. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu. Verilerden de görüldüğü gibiAvrupa Birliği bizim en büyük pazarımız. Geçen hafta Ticaret Bakanımızla TİM Brüksel Ofisinin açılışını gerçekleştirdik. Brüksel Ofisimizin, Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin gelişip derinleşmesinde önemli bir rol üstleneceğini düşünüyoruz. Heyet programlarımız da hız kesmeden devam ediyor. 5 ayda 40 ülkeye 63 ticaret, 9 alım heyeti düzenledik.”

SON İKİ AYDA ÜFE YÜZDE 6 ARTARKEN DOLAR KURU YÜZDE 1 GERİLEDİ

İhracatla ilgili güncel konuları da değerlendiren Mustafa Gültepe, yüksek maliyetler nedeniyle emek yoğun sektörlerin fiyat tutturmakta zorlandığının altını çizdi. Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 artarken, dolar kuru yüzde 1 geriledi. Diğer taraftan ihracatçı firmalarımızın ucuz ve uzun vadeli krediye erişim konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bu iki sorunla ilgili görüş, öneri ve taleplerimizi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, ihracatımızın hızını kesen sorunların daha fazla zaman kaybetmeden çözüleceğini ümit ediyorum. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”

BOLAT, MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Cumhuriyet tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaştık. 2024 Mayıs ayında yüzde 11,4’lük artışla 24,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi’’ dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Bolat, ihracat verilerinde rekorlar kırıldığına dikkat çekerken Mayıs ayında cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti. Bakan Bolat, yıllıklandırılmış ihracatın ise 260,1 milyar dolara ulaşarak yine cumhuriyet tarihi rekoru kırıldığını ifade etti.

Tarihin en yüksek Mayıs ayı ihracat rakamına ulaşıldığını belirten Bakan Bolat, ‘‘2024 Mayıs ayında yüzde 11,4’lük artışla 24,1 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık. Bir önceki Mayıs ayında ihracatımız 21,6 milyar dolardı. Tam 2,5 milyar dolarlık artış oldu. Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştık. Mayıs 2024’te 100 yılın en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti’’ diye konuştu.

‘‘YILLIKLANDIRILMIŞ İHRACAT 260,1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI, CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI’’

Bakan Bolat, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artış ile 260,1 milyar dolar oldu. Bu rakam ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. 1 yıl önce Mayıs ayında yıllıklandırılmış ihracatımız 254,1 milyar dolar seviyesindeydi. Yıllıklandırılmış ihracatımızda geçen yılın aynı dönemindeki rakama göre 6 milyar dolar artış gerçekleşti. Geçen 5 ay içinde zorlu bir süreç vardı. Uzun tatiller vardı, kısa aylar vardı. Buna rağmen son 1 yıl içinde yüzde 2.3’lük artışla 260 milyar 100 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz.’’

‘‘İTHALATTA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR’’

İthalatta azalış olduğunu da açıklayan Bakan Bolat, ‘‘İthalatımızdaki düşüş eğilimi mayıs ayında da devam etmiştir. İthalatımız yıllık bazda yüzde 10,3 oranında düşüşle 30,1 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu rakam 3,5 milyar dolarlık azalma demek’’ ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığının azaldığını belirten Bakan Bolat, ‘‘Mayıs ayında yüzde 48 oranında dış ticaret açığımız azaldı, tam 6,5 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı hızlı bir yükseliş kaydetti. İhracatın ithalatı karşılama oranında 15,3 puanlık artış görüldü. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63,4’ten yüzde 78,7’ye yükseldi’’ şeklinde konuştu.

İLK 5 AYDA İHRACAT ARTTI, İTHALAT DÜŞTÜ

İlk 5 ay rakamlarına ilişkin de bilgi veren Bakan Bolat, ‘‘2024’ün ilk 5 ayında ihracatımız yüzde 4,5 artarak 107 milyar dolara yükseldi. İlk 5 ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 4,6 milyar dolar ihracat artışı sağlamış olduk. İlk 5 aya baktığımızda ithalatımız yüzde 9,2 azalışla 143 milyar 674 milyon dolara geriledi’’ dedi.

İHRACAT YÜZDE 11,4 ORANINDA ARTTI

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2024 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 11,4 oranında artarak 24 milyar 75 milyon dolara ulaştı.

Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayı İhracat rakamlarını açıkladı. Bakanlık tarafından açıklanan rakamlara göre 2024 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, yüzde 11,4 oranında artarak 24 milyar 75 milyon dolar, İthalat, yüzde10,3 oranında azalarak 30 milyar 593 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, yüzde 1,9 oranında azalarak 54 milyar 668 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracat, yüzde 4,5 oranında artarak 106 milyar 914 milyon dolar, İthalat, yüzde 9,3 oranında azalarak 143 milyar 674 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, yüzde 3,8 oranında azalarak 250 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracatın ithalatı karşılama oranı 15,3 puan artarak yüzde 78,7 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 17,9 puan artarak yüzde 88,1 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 14,4 puan artarak yüzde 91,7 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla; 1 milyar 902 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 475 milyon dolar ile ABD ve 1 milyar 448 milyon dolar ile İngiltere oldu.

Mayıs ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler sırasıyla; 3 milyar 861 milyon dolar ile Çin’e, 3 milyar 780 milyon dolar Rusya ve 2 milyar 283 milyon dolar ile Almanya oldu.

 
Erzurum’da 5 ayda 973 kaza, 8 can kaybı
 
Erzurumspor’da Kutlu sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mayıs ayında en çok borsa kazandırdı
Aylık en yüksek reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ...
İnşaat sektöründe yeşil gündem
Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı olan Fatih Yücelik, karbon salınımını ...
2. OSB Yönetim Kurulu toplandı
2. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Toplantısı, Vali Mustafa Çiftçi ...
 
Şimşek: 'Biraz zaman alacak'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonun tek haneye girmesi biraz zaman alacak” dedi.
Enflasyonla mücadelede kararlılık
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Para politikalarımız, maliye ...
TZOB İller hisse fiyat ortalamalarını açıkladı
Bayraktar, ‘Bazı illerimizde hisseli satışlarda kişi başı hisse bedeli ...
 
2. OSB alanı büyütülecek
Erzurum’da yatırımcıların yoğun arsa talebinde bulunduğu 2. Organize Sanayi ...
Erzurum’da 18 sektör ihracat gerçekleştirdi
*ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Mayıs ayında 16, ...
Erzurum Kurumlar Vergisi mükellef sayısı artışta
*ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 12 bin 697 Gelir Vergisi, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri