Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
10 Ekim 2022 Pazartesi - 07:33

Erzurum’dan 9 ayda 41 ülkeye ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Eylül ayında 13, Ocak - Eylül ayları kapsamında ise 2’si Serbest Bölge olmak üzere 41 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 12 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 19 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan 9 ayda 41 ülkeye ihracat

Erzurum’dan bu yılın Eylül ayında 13, Ocak - Eylül ayları kapsamında ise 2’si Serbest Bölge olmak üzere 41 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 12 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 19 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan Eylül ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Romanya ve Moldova olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak – Eylül ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Gürcistan, Irak, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan ve Moldova olarak değerlendirildi

İHRACAT DEĞERİ ARTAN ÜLKELER

Ocak – Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre,  Avusturya, Romanya, Lübnan, KKTC, Mısır, Bulgaristan, Irak, Almanya, Yunanistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Birleşik Krallık ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti. İhracat değerinde en fazla yükselişin gerçekleştiği ülkeler Avusturya, Romanya ve Lübnan olarak kaydedildi.

İHRACAT DEĞERİ ARTIŞ ORANLARI

İhracat değerindeki artış oranı ise Bulgaristan yüzde 213, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yüzde 472,8, Mısır yüzde 240.7, Irak yüzde 95,3, Almanya yüzde 37,2, Avusturya yüzde 43237, Yunanistan yüzde 35.5, Romanya yüzde 1995, Azerbaycan yüzde 28,8, Lübnan yüzde 882.7, Gürcistan yüsde 7.5, Birleşik Krallık yüzde 3.4olarak gerçekleşti.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre

İsrail, Somalı, Gambiya, Arnavutluk, Fransa, Katar, Macaristan, Malta, Ukrayna, Fas, Sırbistan, Rusya, BAE, İsveç, Kuveyt, Kosova, Kırgızistan, Kamerin ve Suriye ile yapılan ihracatta düşüş değerlendirildi. En fazla tutarda ihracat değeri düşüşü Suriye ile yapılan ihracatta tespit edildi.

41 BÖLGEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın 9 aylık döneminde, ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Benin, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi, Fas, Fransa, Gambiya, Gürcistan, Irak, İsrail, İsveç, İsviçre, Kamerun, Katar, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Letonya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Nijer, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Somali, Suriye, Ukrayna, Yunanistan’a ihracat gerçekleştirildi.

EYLÜL’DE 15 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan Eylül ayında 15 ülkeye ihracat yapıldı. Dönemde kaydedilen ihracat değerleri Gürcistan 1.3 milyon dolar, Moldova 147.0 bin dolar, Azerbaycan 356,7 bin, Somali 4,14 bin, Katar 2,13 bin, Fransa 2,1 bin, Fas 6,85 bin, BAE 15,6 bin, Almanya 37.3 bin, Ukrayna 36.7 bin, Birleşik Krallık 34.5 bin, Kuveyt 17.3 bin dolar oldu

Dönemde ülkeler bazında belirlenen ihracat değerleri; Gürcistan 5,8 milyon, Irak 2,5 milyon, Azerbaycan 2,2 milyon, Romanya 2,0 milyon, Bulgaristan 1.2 milyon, Moldova 1.0 milyon, Katar 607,4 bin, Avusturya 421,6 bin, Almanya 241,5 bin, Mısır 192,59 bin, Lübnan 192,05 bin, Somali 318,5 bin, Fransa 183,9 bin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 108,9 bin, Kırgızistan 104,71 bin, Ukrayna 126,7 bin, Kamerun 52,00 bin, AHL Serbest Bölgesi 38,72 bin, İsrail 38,06 bin, Makedonya 53,0 bin, Birleşik Krallık 53,8 bin, Kosova 15,93 bin, Kuveyt 50,0 bin, İsviçre 13,43 bin, Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi 11,29 bin, ABD 6,37 bin, Macaristan 3,36 bin, Yunanistan 4.66 bin, Arnavutluk 14.0 bin, Sırbistan 8,24 bin, Malta 17.9 bin, Gambiya 28.87 bin, Özbekistan 60.0 bin, Rusya 142,7, Nijer 10.6, İsveç 8.26, Letonya 3.55 bin, Benin 75.4 bin, Fas 6.8 bin, Suriye 3.6 bin, BAE 1.9, 17.6 bin dolar oldu.

İHRACATTA REKOR

İhracatta aylık rekor serisi eylülde de devam etti. İhracat ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara, son 12 ayda ise 252 milyar dolara ulaştı. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2,9 milyar dolarlık ihracatla eylülde de ilk sıradaki yerini korudu. 2,7 milyar dolarla otomotiv ikinci, 1,9 milyar dolarla hazır giyim üçüncü sırada yer aldı.

İhracat ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara, son 12 ayda ise 252 milyar dolara ulaştı.  Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2,9 milyar dolarlık ihracatla eylülde de ilk sıradaki yerini korudu. 2,7 milyar dolarla otomotiv ikinci, 1,9 milyar dolarla hazır giyim üçüncü sırada yer aldı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatta kilogram başına birim değerdeki artış devam ediyor. Birim ihracat değerimiz geçen yılın eylül ayına göre yüzde 22 artışla 1,62 dolara yükseldi.

Türkiye'nin enerji güvenliğinde bir sorun gözükmüyor. Enerji yoğun sektörlerde ülkemiz güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Özellikle demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi sektörlerde talep artışı bekliyoruz.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

27 sektör, 61 ihracatçı birliği ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Trabzon'da açıkladı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ekonomideki olumsuz iklime rağmen Türk ihracatçısının eylül ayında da başarılı bir performans ortaya koyduğunu vurguladı. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre eylül ayı ihracatının yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolara ulaştığını bildiren Gültepe, şunları söyledi: “22,6 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek eylül ayı performansını gerçekleştirmiş olduk. İhracatımız 9 ayda 188 milyar doları, 12 ayda ise 252 milyar doları aştı. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Geçen ay 15 sektörümüz ihracatını artırırken kimyevi maddeler küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ilk sıradaki yerini korudu. 2,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimyevi maddeleri, 2,7 milyar dolarla otomotiv, 1,9 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1,7 milyar dolarla çelik, 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik sektörü takip etti. Eylülde hububat, makine ve yaş meyve sebze mamulleri sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Otomotiv, mobilya ve mücevher sektörlerimizde de dikkat çekici artışlar var. Geçen ay bin 942 firmamız ihracat ailesine katıldı. Söz konusu firmalarımız 114 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.”

EN ÇOK İHRACAT YAPAN 5 İL İSTANBUL, KOCAELİ,  BURSA, İZMİR VE ANKARA

Mustafa Gültepe, 45 ilin ihracatını artırdığı eylülde en çok ihracat yapan ilk 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandığını bildirdi. Sakarya, Çorum, Konya ve Gaziantep'in önemli ihracat artışları yakaladığını belirten Gültepe, Trabzon'un da istikrarını koruduğunu söyledi. Trabzon'un eylülde 84 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Gültepe, “Biz bu güzel şehrimizi avantajlı konumu ve geniş hinterlandı ile Rusya'ya, Kafkaslar'a, Türk Cumhuriyetlerine açılan önemli bir kapı olarak görüyoruz. Trabzon cumhuriyetimizin 100. yılında 2 milyar doları hedefleyecek” diye konuştu. 

EYLÜLDE EN FAZLA İHRACAT ALMANYA, ABD VE IRAK'A GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gültepe, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ilk üç ülkenin ise Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandığını bildirdi. Eylülde Suudi Arabistan'a yüzde 221, Lübnan'a yüzde 102 ve İsviçre'ye yüzde 71'lik ihracat artışları kaydettiklerini anlatan Gültepe, 220 ülkeden 131'inde ihracatı artırdıklarına dikkat çekti. Gültepe, “İhracatta kilogram başına birim değerdeki artış da devam ediyor. Birim ihracat değerimiz geçen yılın eylül ayına göre yüzde 22 artışla 1,62 dolara yükseldi” dedi.

PARİTE KAYNAKLI KAYIP 10 MİLYAR DOLARI AŞTI

Yılbaşında 1,15 seviyesinde olan Euro/Dolar paritesinin eylülde 0,96'ya kadar gerilediğini hatırlatan Mustafa Gültepe, bu durumun ihracata olumsuz yansımasının devam ettiğini vurguladı. İhracattaki parite kaynaklı kaybın sadece eylülde 1,8 milyar dolara ulaştığını, yılbaşından bu yana ise 10 milyar doları aştığını belirten Gültepe, “Bu kritik dönemde özellikle Euro Bölgesi'ne ihracat yapan firmalarımızın parite riskini göz önünde bulundurarak fiyatlandırma yapmaları önem arz ediyor” diye konuştu.

2023'TE BİR AY YAKIN BİR AY UZAK ÜLKEYE TİCARET HEYETİ DÜZENLENECEK

Mustafa Gültepe, konuşmasında geçen ay Romanya ve Tataristan'a düzenlenen ticaret heyetleri hakkında da bilgi verdi. İhracatçı birlikleri ve firma temsilcilerinden 46 kişilik katılımla düzenlenen heyetlerde Türkiye'nin rekabet gücü yüksek, bölgeye ihracatın nispeten düşük kaldığı sektörlere odaklandıklarını belirten Gültepe, “Heyetlerimize 257 yabancı firmadan 350 temsilci katıldı. Firmalarımız 600'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Ticaret diplomasimize ara vermeden devam ediyoruz. Bu ay Hindistan ve Filipinler'e heyetlerimiz olacak. 2023'te bir ay yakın bir ay uzak ülkeye ticaret heyetleri düzenleyeceğiz” dedi. 

TÜRKİYE ENERJİ YOĞUN SEKTÖRLERDE GÜVENİLİR TEDARİKÇİ

Gültepe, Türkiye'nin en büyük pazarı konumundaki AB'de yaşanan enerji krizi ve olası yansımaları konusunda ise şunları söyledi:“Öncelikle ifade etmeliyim ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Türkiye'nin enerji güvenliğinde bir sorun gözükmüyor. Sektör başkanlarımızla yaptığımız toplantılarda, enerji krizinin ülkemiz için olası yansımalarını değerlendirdik. Enerji yoğun sektörlerde Türkiye güvenilir tedarikçi olarak öne çıkıyor. Özellikle demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi sektörlerde talep artışı bekliyoruz. Enerji krizi nedeniyle Avrupa yeşil dönüşümü ikinci plana atmış görünüyor. Ancak önümüzde 'Yeşil Mutabakat' gibi iddialı bir hedef bulunuyor. Kriz atlatıldıktan sonra Avrupa bu hedefe çok daha fazla odaklanacak. Dolayısı ile ihracat ailesi olarak sadece bugüne değil, yarına da hazırlanmak durumundayız. Yenilenebilir kaynakların dünya elektrik üretimindeki payı yüzde 28, Türkiye'de ise yüzde 46 seviyesinde. Bu alanda ülkemizde yatırımlar süratle devam ediyor. Burada bir diğer fırsat kapısı da, yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan araç-gereçler üzerine çalışan firmalarımız için var. Avrupa dönüşüm sürecini hızlandırmak adına ciddi bir finansal kaynak ayıracak. İnanıyorum ki yerli firmalarımız, hem milli enerji profilimizin dönüşümünde, hem de bu araç-gereçlerin ihracatında kritik rol alacak.”

 Mustafa Gültepe, geçen ay TİM'in misyonunu ve vizyonunu da güncellediklerini ve Türkiye'yi ilk 10 ihracatçı ülke arasına sokma vizyonunu doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri belirlediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 
Erzurum’dan ihracatta 19 sektör öne çıktı
 
‘Cumhurbaşkanımız dünyaya duruşuyla mesaj veriyor’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan ihracatta 19 sektör öne çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABER - Erzurum’dan bu yılın Eylül ayında 15, ...
Kirişci: 'Gıda ve tarım stratejik bir sektör'
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, gıda ve tarımın stratejik ...
Oral ETB vizyonunu paylaştı
Erzurum Ticaret Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Hakan Oral,Pasinler ...
 
ETB’de seçim gündemi
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral saha çalışmalarını sürdürüyor.
DAİB inşaat ve yapı malzemeleri sektörü Sırbistan'da
Ticaret Bakanlığı Koordinatörlüğünde ve DAİB organizasyonunda Sırbistan’ın ...
ÇKS’ye 104 binin üzerinde başvuru yapıldı
Çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurularını e-Devlet üzerinden ...
 
Yücelik’ten duygusal veda
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
KUDAKA’dan Bölge Planı Yerel Paydaş Anketi
KUDAKA 2024-2028 Bölge Planı Yerel Paydaş Anketi düzenledi.
Tanrıver Eylül ayı ihracatını değerlendirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri