TİM Başkanı Gülle, Erzurum’un ihracatını 2’ye katladığını, ihracatta rekor kıran iller arasına girdiğini açıkladı.
Erzurum’dan bu yılın Mayıs ayında 3,3 milyon, ocak – mayıs ayları kapsamında ise 11,2 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Mayıs ayında İlden yapılan ihracat, nisan ayına göre yüzde 37,4 oranında artış gösterdi. İl ihracat değeri yüksekliği bakımından bölge illeri içinde 6’ıncı sıradaki yerini korudu
ERZURUM’UN BEŞ AYLIK İHRACATI
Erzurum’dan bu yılın 5 ayı bazında en fazla tutarda ihracatın gerçekleştirildiği dönem mayıs ayı oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Erzurum’dan ocak ayında 1 milyon 373 bin dolar, şubat ayında 1 milyon 896 bin dolar, mart ayında 2 milyon 223 bin dolar, nisan ayında 2 milyon 460 bin dolar, mayısta ise 3 milyon 339 bin tutarında ihracat gerçekleştirildi.
MAYIS AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM
TİM verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince gerçekleştirilen analizlere göre, Mayıs ayında Erzurum’dan 3,3 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 4.7 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 15,0 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 83,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’un mayıs ayı ihracat değeri bölge toplamında yüzde 3.98’lik oran gösterdi.
5 AYLIK DÜZEYDE BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM
DOSİAD analizlerine göre, 2019’un Ocak-Mayıs ayları düzeyinde Erzurum’dan 11,2 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinden 20,1 milyon, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 60.4 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 348,9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un 5 aylık ölçekte bölge ihracat payı yüzde 3,22 olarak hesaplandı.
DOĞU ANADOLU’DAN İHRACAT
Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Doğu Anadolu Bölgesinden bu yılın ilk beş ayı açılımında, ocak ayında 54.3 milyon dolar, şubat ayında 60.2 milyon dolar, mart ayında 76.3 milyon dolar, nisan ayında 74.3 milyon dolar, mayıs ayında 83.6 milyon dolar, toplamda 348,9 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleşti.
BÖLGE İLLERİ MAYIS AYI DAĞILIMI
Mayıs ayında Malatya’dan 31,5 milyon, Elazığ’dan 26,3 milyon, Iğdır’dan 6,8 milyon, Van’dan 7,3 milyon, Ağrı’dan 3,2 milyon, Erzurum’dan 3,3 milyon, Hakkari’den 2,0 milyon, Bitlis’ten 478,4 bin, Muş’tan 865,9 bin, Bingöl’den 58,2 bin, Ardahan’dan 205,5 bin, Tunceli’den 17,7 bin, Erzincan’dan 1.3 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.
BÖLGE İLLERİ BEŞ AYLIK DAĞILIM
Ocak -Mayıs ayları kapsamında Malatya’dan 146,9 milyon, Elazığ’dan 106,9 milyon, Iğdır’dan 25,8 milyon, Van’dan 22,1 milyon, Ağrı’dan 13,8 milyon, Erzurum’dan 11,2 milyon, Hakkari’den 7,5 milyon, Bitlis’ten 2,3 milyon, Muş’tan 2,2 milyon bin, Bingöl’den 522,3 bin, Ardahan’dan 517,0 bin, Tunceli’den 46,1 bin, Erzincan’dan 8,5 milyon, Kars’tan 132.5 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.
ERZURUM REKOR KIRAN İLLER ARASINDA
TİM Başkanı İsmail Gülle, ‘TİM olarak bu yıl başladığımız ve ilkini Gaziantep, ikincisini Erzurum ve sonuncusunu Ordu’da gerçekleştirdiğimiz Anadolu Buluşmalarımızın bu illerimizin ihracatına olumlu yansımalarına Mayıs ayında şahit olduk. Gaziantep ilimiz ihracatını mayısta yüzde 11 artırarak 684 milyon dolara taşırken, Erzurum ilimiz ihracatını tam iki katına çıkardı.’ açıklamasını yaptı.
Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Geride bıraktığımız Mayıs ayı, hem aylık, hem de günlük bazda Cumhuriyet tarihi ihracat rekorlarını kırdığımız bir ay oldu. Mübarek Ramazan ayının bereketinin ihracatımıza yansıdığını hep birlikte görüyoruz. İhracatçılarımız için Ramazan Bayramı, çifte bayrama dönüştü. Ayrıca, hem genel ticaret sistemi, hem de özel ticaret sistemine göre tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına Mayıs ayında ulaştık" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ticaret Bakanlığı ile birlikte Mayıs ayı geçici dışticaret verilerini açıkladı. Buna göre Mayıs ayında ihracat genel ticaret sistemine göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,5 artarak 16 milyar 813 milyon dolar oldu. Özel ticaret sistemine göre ise yüzde 12,2 artışla 15 milyar 998 milyon dolar oldu.
DEĞERLENDİRME
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “Geride bıraktığımız Mayıs ayı, hem aylık, hem de günlük bazda Cumhuriyet tarihi ihracat rekorlarını kırdığımız bir ay oldu. Mübarek Ramazan ayının bereketinin ihracatımıza yansıdığını hep birlikte görüyoruz. İhracatçılarımız için Ramazan Bayramı, çifte bayrama dönüştü. Ayrıca, hem genel ticaret sistemi, hem de özel ticaret sistemine göre tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına Mayıs ayında ulaştık. İhracatımızla ilgili bu müjdeyi, Türkiye ekonomisinin teknik resesyondan çıktığı yönündeki tespitlerle birlikte aldık. Ticaret diplomasimizin saha neferleri olan ihracatçılarımızın, tüm dünyayı karış karış dolaşarak, kırdıkları rekorlarla, Türkiye'nin ekonomik büyümesine azimle katkıda bulunmayı sürdürmeleri göğsümüzü kabartıyor” dedi.
“EKİM 2018'DEKİ TARİHİ REKORU YUKARI TAŞIDIK"
Gülle, “Genel Ticaret Sistemine göre, Cumhuriyet tarihindeki eriştiğimiz bundan önceki en yüksek ihracat 2018 Ekim ayındaki 16 milyar 591 milyon dolarlık hacimdi. Mayıs ayında aylık rekor çıtasını 16 milyar 813 milyon dolara taşıdık. Aynı şekilde özel ticaret sistemine göre de 15 milyar 678 milyon dolarlık rekoru ise, 15 milyar 998 milyon dolara taşıdık. TİM olarak, ihracatçımızı detaylı raporlarımızla, mevcut pazarlardaki fırsatlar ve yeni pazarlardaki taze gelişmeler hakkında hızla bilgilendirerek, genel ticaret sisteminde 17 milyar dolar, özel ticaret sisteminde 16 milyar dolarlık psikolojik sınırı ilk fırsatta geçebilmek ve bu rakamların üzerinde kalıcı olabilmek adına canla başla çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi genel ticaret sisteminde 16 milyar doları, özel ticaret sisteminde 15 milyar doları ilk defa 2018’de aşmıştık. İhracatçımız, 2019’da 2018'deki rekorları 1 milyar dolar, 2020’de ise en az 2 milyar daha öteye taşıyacak" dedi. Günlük ihracat verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı “2019 yılı Mayıs ayına kadar, ülkemizde 1 günde 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapılan gün sayısı 30 idi. Günlük bazda rekor ise 17 Ağustos 2018’de gerçekleştirilen 1 milyar 264 milyon dolarlık ihracat rakamıydı. Mayıs ayı itibariyle sadece aylık değil, günlük ihracatta da rekor kırmayı başardık. Tarihimizde ilk defa, 31 Mayıs 2019 günü 1 milyar 313 milyon dolarlık günlük ihracat rakamına ulaştık” diye konuştu.
BAŞARI TESADÜFİ DEĞİLDİR
İhracatın tek çatı kuruluşu TİM olarak, bu başarılara tesadüfen ulaşmadıklarını belirten İsmail Gülle “Bildiğiniz gibi göreve geldiğimizden bu yana neredeyse 1 yıl geçti. TİM’i çok daha güçlü ve etkili bir kurum haline getirebilmek, ihracatçılarımızın her ihtiyaçlarına yanıt veren bir yapıya kavuşabilmek için canla başla çalışıyoruz. Bu çabalarımızın rakamlarla karşılık bulması, bizler için çok büyük gurur. 15 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile yeni yönetim olarak ilk Genel Kurulumuzu gerçekleştiriyoruz. Geride bıraktığımız 1 yılda neler yaptığımızı delegelerimiz ve ihracatçılarımızın değerlendirmelerine sunacak; onların çok değerli görüş ve önerilerini alacağız. Ayrıca 2018’in en başarılı ihracatçılarına ödüllerini takdim edeceğiz. Tüm ihracat camiasını bu özel günde bizlerle birlikte olmaya davet ediyorum” dedi.
GENEL TİCARET SİSTEMİ
İlk 5 ayda ihracatın genel ticaret sistemine göre 76,6 milyar dolar, özel ticaret sistemine göre ise 72,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden TİM Başkanı “Son 12 aylık ihracata baktığımızda genel ticaret sistemine göre 181 milyar dolara ulaştık. Özel ticaret sistemine göre ise 171 milyar doları aşmış durumdayız. Yıl sonuna kadar her ay, bir önceki yılın aynı ayından daha fazla ihracat yaparak 2019’da ihracatımızı zirveye taşıyacağız. Büyük İhracat Ailesi olarak, Türkiye'nin üretimine, istihdamına, büyümesine en güçlü katkıyı sağlarken, küresel ticarette rekabet gücümüzü daim kılmak adına yatırımlarımızı da sürdürerek, başta cari açığın kapatılması, mal ve hizmet ihracatımızla her alanda ülkemize hizmetimizi sürdüreceğiz. Son açıklanan 1. çeyrek büyüme rakamlarında bunu açıkça gördük. Ekonomi yüzde 2,6 küçülürken net ihracatın büyümeye katkısı 9,4 puan oldu. Yıl boyunca ihracatımızdaki rekorlar, aynı anda ithalattaki düşüşle birlikte değerlendirildiğinde, büyümeye çok olumlu katkılar vermeyi sürdürecek. Bu yıl da Türkiye'nin büyümesini ihracatımızın sırtlamasının haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.
DETAYLAR
Mayıs ayı ihracatının detaylarına değinen TİM Başkanı şunları kaydetti: "Mayıs ayında ihracatımızda lider ülke yine Almanya olurken, bu ülkeye ihracatımız 1,5 milyar dolara yaklaştı. Almanya’yı 857 milyon dolarla İtalya, 853 milyon dolarla İngiltere takip etti. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 20 ülke geçen yıl Mayıs ayına göre değişmezken, sıralamada bazı değişiklikler oldu. Geçen sene 4. sırada olan İspanya 6.’lığa düşerken, yüzde 30 artışla ihracatımızı 784,2 milyon dolara çıkardığımız ABD mayıs ayında en çok ihracat yaptığımız 4. ülke oldu. Yine BAE ve Suudi Arabistan’ın sıralamada 4’er basamak yükselerek sırasıyla 9 ve 12. ülkeler olduğunu görüyoruz.
İLLER
İllere baktığımızda Mayıs ayında 81 ilimizin tamamı ihracat gerçekleştirdi. En az ihracat yapan Bayburt, Tunceli ve Kars gibi illerimiz dahi Mayıs ayında ihracat gerçekleştirerek gururumuz oldular. TİM olarak bu yıl başladığımız ve ilkini Gaziantep, ikincisini Erzurum ve sonuncusunu Ordu’da gerçekleştirdiğimiz Anadolu Buluşmalarımızın bu illerimizin ihracatına olumlu yansımalarına Mayıs ayında şahit olduk. Gaziantep ilimiz ihracatını mayısta yüzde 11 artırarak 684 milyon dolara taşırken, Erzurum ilimiz ihracatını tam iki katına çıkardı. Ordu’da ise yüzde 30'un üzerinde artış kaydetmeyi başardık. En çok ihracat yapan ilk 3 ilimiz ise sırasıyla İstanbul, Bursa ve Kocaeli oldu. Anadolu buluşmalarımıza son hızla devam edecek, Anadolu’yu deyim yerinde ise karış karış gezeceğiz. Tüm illerimizdeki ihracatçılarımıza hizmet götürmek, Meclisimizin asli görevidir.
SEKTÖRLER
Sektörlere baktığımızda lider sektörümüzün otomotiv olduğunu görüyoruz. Sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın Mayıs ayına göre aynı kalırken, ikinci sıradaki kimyevi maddeler sektörümüz ihracatını yüzde 33, üçüncü sıradaki hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz ise ihracatını yüzde 10 artırdı. Mayıs ayında sektörlerde en yüksek artış yüzde 44 ile mücevher sektörümüze ait. Onu yüzde 33,5 ile tütün sektörü izliyor. Mayısta ihracatını yüzde 31 artıran savunma ve havacılık sektörümüz, yılın ilk 5 ayında ihracatını en çok artıran sektör olma başarısı gösterdi. Mayısta 26 mal ihracatçısı sektörümüzün 22’sinin ihracatın artırması bizler için büyük mutluluk.
Mayıs ayında ihracat miktar bazında yüzde 34,1 arttı. Tarım ürünleri ihracatı mayısta bir önceki yıla yüzde 3,1 ile sınırlı bir oranda artarken, sanayide artış yüzde 50’ye yaklaştı. Madencilik ürünlerinde ise artış oranı yüzde 20’yi aştı. Mayısta 14 milyon tonluk ihracat hacmine ulaşılırken, ilk 5 ayda ihracat miktar bazında yüzde 26,6 artarak 62 milyon tona ulaştı.
Parite etkisi ise yıl başından bu yana olduğu gibi Mayıs ayında da ihracatı olumsuz etkilemeyi sürdürdü. Mayısta sadece Euro dolar paritesi kaynaklı 437 milyon dolarlık negatif bir parite kaybı yaşandı. Yıl başından bu yana yaşanan kayıp ise 2,8 milyar dolar. Yani, Euro bazında geçen seneye göre aynı ürünleri aynı fiyatlara ihraç etmemize rağmen, dolar bazında ihracatımız Euro-dolar kurundan negatif etkileniyor. Kur aynı olsaydı, mayısta ihracatımız 16 milyar doları rahatlıkla aşmış olacaktı."
PEKCAN: “İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 90,5 DÜZEYİNE YÜKSELDİ”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre Mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,46 artarak 16 milyar 813 milyon dolara yükseldiğini belirterek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını açıkladı.
Bakan Pekcan, yaptığı yazılı açıklama ile Mayıs ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Dünya ticaretindeki yavaşlamaya rağmen Türkiye’nin ihracatında her ay yeni bir rekora imza atıldığını belirten Pekcan, Mayıs ayında da yeni bir rekor kırıldığını ifade etti. Dünyanın başlıca ekonomileri tarafından istatistiki olarak tercih edilen serbest bölgelerinin ve antrepolarının ticaretini de yansıtan GTS verilerine göre Mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,46 oranında artarak 16 milyar 813 milyon dolara yükseldiğini belirten Pekcan, “Böylece Türkiye ihracatta Mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı” dedi.
Bakan Pekcan, 2019 yılının ilk 5 ayında ihracatın ise yüzde 5,37 artışla 76,6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Pekcan, Mayıs'ta ithalatın da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,85 azalarak 18 milyar 588 milyon dolara gerilediğini kaydetti.
DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 78,11 AZALDI
Mayıs ayında dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,11 düzeyinde azalarak 1 milyar 774 dolara gerilediğini bildiren Pekcan, “Geçen yılın Mayıs ayında dış ticaret açığımız 8 milyar 108 milyon dolar seviyesindeydi. Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 7,51 azalarak 35,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” dedi.
2019 yılında dış ticaret açığındaki hızlı düşüşün ekonominin dış finansman ihtiyacını azaltarak ekonomiye stratejik bir katkı sunduğuna işaret eden Pekcan, “Yılın ilk 5 ayında dış ticaret açığımızdaki daralma 25,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer bir ifade ile ülke ekonomimizin geçen yılın aynı dönemine göre dış finansman ihtiyacı 25,5 milyar dolar azalmıştır” ifadelerini kullandı.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 90,5
Geçen yılın Mayıs ayında yüzde 65 olarak gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranının 2019 yılının Mayıs ayında yüzde 90,5 düzeyine yükseldiğini açıklayan Pekcan, 5 aylık dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 66,9’dan yüzde 87,9’a çıktığını ifade etti. Mayıs ayında Türk lirası ile yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,18 artış gösterdiğine dikkati çeken Pekcan, bu dönemde Türk lirası ile yapılan dış ticaretin 11 milyar 561 milyon TL olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu yılın ilk 5 ayında dünya ticaret piyasalarındaki tüm zayıflamaya rağmen ihracatını yüzde 5,37 oranında artıran Türkiye’nin aynı dönemde yüksek katma değerli yatırım ürünleri ihracatında ise yüzde 8,88 artış yakaladığını belirten Pekcan, hedeflerinin ihracat kompozisyonu içerisindeki yüksek katma değerli ürünlerin payını yükseltmek olduğunu vurguladı.
“İHRACATÇILARIMIZDAN BAYRAM HEDİYESİ”
Bakan Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Son dönemde Bakanlığımızca finansmandan dijitalleşmeye, yeni pazar stratejilerinden ticaret diplomasisine, sivil toplumla istişare mekanizmalarından ihracatın tabana yayılması faaliyetlerine kadar atılan adımların da katkısıyla ihracatımız önemli bir ivme yakalamıştır. İhracatımızdaki bu artış ihracatçılarımızdan Türkiye ekonomisine adeta bayram hediyesi olmuştur. İhracatımızdaki bu momentum, Çin’in dahi aylık olarak ihracatının düştüğü, ticarette korumacılık eğilimlerinin arttığı, Avrupa’nın ekonomisinde yavaşlamanın olduğu bir dönemde görülmüştür. Mayıs’ta AB’ye yaptığımız ihracat geçen yılın aynı ayına yüzde 4,1 artarken, hedef pazarlardan ABD’ye yüzde 25,6, Rusya’ya yüzde 13,9, Meksika’ya yüzde 20,9, Çin’e yüzde 2,6 oranında artmıştır. 2019 yılı boyunca Türkiye ihracatındaki bu olumlu performansın sürmesini bekliyoruz.”