Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>GUNCEL
3 Şubat 2022 Perşembe - 10:03

Erzurum sarı kategoriye takıldı, kaldı!

Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer aldı. Erzurum Türkiye’de Bayburt, Ağrı, Iğdır, Elazığ, Bitlis, Mardin, Şırnak, Gaziantep ve Aksaray ile birlikte sarı kategoride bulunan iller arasında kaldı

Erzurum sarı kategoriye takıldı, kaldı!

En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 73.7 olarak kaydedildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 84,46 olarak bildirildi. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Bingöl, Muş, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak açıklandı

ERZURUM SARI KATEGORİDE KALDI

Doğu Anadolu Bölgesinde 7 il mavi kategoride yer aldı, Turuncu kategoride 2, sarı kategoride ise 5 il kaydedildi. Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl illeri turuncu; Bitlis, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Elazığ illeri sarı; Van, Ardahan, Kars, Hakkari, Malatya, Erzincan ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.

BÖLGE İLLERİ 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI

Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 69,1, Ardahan’da yüzde 83.3, Bingöl’de 64,3, Bitlis’te yüzde 67.4, Elazığ’da yüzde 70,1, Erzincan’da yüzde 76,1, Erzurum’da yüzde 73,7, Hakkari’de yüzde 78.4, Kars’ta yüzde 77,2, Muş’ta yüzde 64,6, Malatya’da yüzde 76,2, Tunceli’de yüzde 79,9, Van’da yüzde 75,0 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer aldı.

Erzurum Türkiye’de Bayburt, Ağrı, Iğdır, Elazığ, Bitlis, Mardin, Şırnak, Gaziantep ve Aksaray ile birlikte sarı kategoride bulunan iller arasında kaldı

SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ

2 doz aşılamada ilk sırada Osmaniye var

Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 88,7 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Osmaniye’yi, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa takip etti.

En düşük aşılama Şanlıurfa’da

Bakanlığın tablosuna göre yüzde 61,4 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ takip etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Covid-19’un hayatın her alanındaki yıkıcı etkilerini aşının nasıl azalttığını birlikte yaşayıp gördük. Salgının geçtiği evrelerse, hatırlatma dozu aşılarının asla ihmal edilemez olduğunu gösterdi. Yeni dozları mutlaka yaptırın. Koruma gücü yüksek Turkovac’ı güvenle tercih edin” dedi.

KARADENİZ BÖLGESİ

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, özellikle gençlerin aşılama oranlarının düşük seyrettiğini belirterek, “Aşısız gençlerimizin sosyal hareketliliği vaka artışlarına sebep olmaktadır” dedi. Gençlerden anne, babaları başta olmak üzere, büyüklerinin, sevdiklerinin ve toplum sağlığı için tüm aşılarını yaptırmalarını istedi.

Korona virüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 2021 yılında uygulanan tedbirler ve sonuçlarıyla devam eden aşılama çalışmalarının değerlendirildiği il pandemi kurulu toplantısına başkanlık eden Vali Masatlı, “Ülkemiz 2 yılı aşkın süredir tüm dünyada olduğu gibi Kovid 19 salgını ile mücadele etmektedir. Devletimizin uyguladığı yerinde ve etkili tedbirler ile üretim ve tedarik zincirinin aksamadan devam etmesi sayesinde Ülkemiz salgın sürecinden diğer dünya devletlerine kıyasla daha az seviyede etkilenmiştir” diye konuştu.

Son dönemde hastalığın Omicron varyantı sebebiyle vaka sayılarında hızlı bir artışın göze çarptığına değinen Mustafa Masatlı, “Ülkemize paralel olarak Amasya’mızda da vaka sayıları artış eğilimindedir. Bu noktada aşının koruyucu etkisinden azami ölçüde faydalanabilmemiz için halkımızın ikinci doz aşılamadaki duyarlılığını hatırlatma doz aşılarında da sergilemesi gerekmektedir. Ayrıca salgının başından beri önemle üzerinde durduğumuz maske, mesafe ve temizlik kurallarını da istinasız uygulamaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Şuan itibariyle il genelinde hastanelerde normal yatak ve yoğun bakım doluluk oranlarının düşük seviyelerde olduğuna işaret eden Masatlı, “Sağlık personeli, filyasyon ekipleri, tıbbi cihaz ve ekipman anlamında bir eksiğimiz bulunmamaktadır. Buna karşın vaka sayılarımız arttıkça hastaneye ve yoğun bakıma yatış oranları da artabilecektir. Salgını kontrol altında tutabilmemiz için halkımızın duyarlılığına ihtiyaç duymaktayız” ifadelerini kullandı.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, video konferans yöntemiyle ilçe kaymakamları ile kurul üyelerinin yer aldığı toplantıda İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından hastalığın seyri, aşılama çalışmaları, aşılamanın hastaneye ve yoğun bakıma yatıştaki önleyici etkisi hakkında bir sunum yapıldı.

OMİCRON VARYANTINA AŞININ ETKİSİ İSPATLANDI

Samsun'da omicron varyantının etkisiyle günlük vaka sayısının 2 bine yaklaştığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, ilde korona aşılarını yaptırmış omicron varyantına yakalanan vatandaşların yüzde 95'inin evde tedavi gördüğünü söyledi.

Omicron varyantının etkisiyle Samsun'da vaka sayıları hızla artış gösteriyor. 2,5 milyon doz korona aşısının yapıldığı Samsun'da pandemi süreci ve aşı uygulamasının son durumu hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, "Omicron varyantının hızlı bulaşan etkisi nedeniyle ülkemizde vaka sayısındaki artış devam ediyor. Dün itibarıyla ülkedeki günlük vaka sayısında 93 bin 261 rakamına ulaştık. Ülke çapında vaka sayısını artıran varyantın, etkilerini ilimizde de güçlü bir şekilde hissetmeye başladık. Vaka sayımız bu hafta itibariyle 1000’i geçti, günlük 2 bin pozitif vakaya doğru hızla ilerliyoruz. Sadece bir hafta içinde vaka sayımız neredeyse iki katı artış gösterdi" dedi.

"İL OLARAK GÜÇLÜ BİR OMİCRON DALGASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Omicronun grip olmadığını ifade eden Müdür Oruç, "Korona kaynaklı hastane yatışlarımız az da olsa yeniden artmaya başladı. Bu artışta omicron varyantında hastalığın genel itibariyle hafif belirtilerle geçmesi nedeniyle, vatandaşlarımızın hastalığı grip gibi algılaması ve önlemlere daha az dikkat etmesi de önemli bir neden olarak kendini gösteriyor. Bu algı, doğru değil çünkü omicron, grip değil. Bu tabloya, hızlı artan vaka sayılarına rağmen endişelenmemizi ya da panik olmamızı gerektiren bir durum da yok. Hızla yayılan, güçlü omicron dalgasını kontrol altına almak elimizde. Aşı bize bu şansı sunuyor. Şehrimize ait aşı/vaka sayıları ve hastane yatış oranı verilerini birlikte değerlendirdiğimizde bunu net bir şekilde görüyoruz. Samsun’da 2,5 milyon doz aşıyı geçtik. İlimizde 18 yaş üstü her 10 kişinin neredeyse 9’unun iki doz aşısı yapılmış durumda. Bu yüksek aşı oranı sayesinde, her gün pozitif çıkan hastalarımızın yüzde 95’i, aşı onları daha büyük risklerden koruduğu için, tedavi ve takip süreçlerini evde devam ettiriyor, hastanede yatarak tedaviye gerek duymuyor. Samsunluları, korona kaynaklı hastane yatışlarından ve ağır hastalık tablosundan net bir şekilde koruyor" diye konuştu.

"OMİCRON VARYANTININ ŞEHRİMİZDE DAHA DA FAZLA GÜÇLENMESİNE İZİN VERMEYELİM"

Hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Oruç, "Bu tabloyu korumak ve omicron varyantını kontrol altına almamız için tek yapmamız gereken, bizi hastane yatışlarından ve hastalığın ağır geçmesinden koruyan gücün devamını sağlamak. Lütfen bu gücün devamlılığı için, hatırlatma dozlarımızı tamamlayalım; kişisel aşı takvimimize göre aşı zamanımız geldiyse ertelemeden aşımızı yaptıralım, bizi koruduğu verilerle net bir şekilde ortada olan aşıya, görevini yapabilmesi için yardımcı olalım. Omicron varyantının şehrimizde daha da fazla güçlenmesine izin vermeyelim" şeklinde konuştu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Şu an vaka itibarıyla ciddi bir artış olmasına rağmen hala Türkiye’de vaka sayısı en az olan illerin başında geliyoruz. İkinci doz aşıda da mavi kategoriyi yakaladık” dedi.

Van, korona virüs aşılama oranıyla yüzde 75’in üzerine çıkarak ‘mavi’ kategoriye ulaştı. Salgının başından bu yana tedbirlere uyulan ve Türkiye’de en iyi iller arasında yer alan Van, aşılamadaki başarıyı biraz geç yakaladı. Aşılamanın ilk başladığı dönemlerde Türkiye ortalamasının çok gerisinde olan Van, yetkililerin yaptığı bilgilendirme ve kent genelinde kurulan aşı stantları sayesinde aşılama oranını yüzde 75’in üzerine çıkarmayı başardı.

“60 YAŞ ÜSTÜ HASTANE VE EVDE YATAN HASTALARIMIZ VAR”

İHA muhabirine konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Şu an vaka itibarıyla ciddi bir artış olmasına rağmen hala Türkiye’de vaka sayısı en az olan illerin başında geliyoruz. İkinci doz aşıda da mavi kategoriyi yakaladık. Uzun süre yoğun bakımda yatan 60 yaş üstü hastamız yoktu. Şu an 60 yaş üstü hem hastanede yatan hastamız hem de evde yatan hastalarımız var. Bunları da incelediğimizde uzun süre hatırlatma dozunu yapmamaları, üzerinden uzun zaman geçmesi insanlarımızı hastaneye düşürebiliyor” dedi.

“60 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZIN HATIRLATMA DOZUNU YAPMALARINI İSTİYORUZ”

Van’ın birinci ve ikinci doz aşıda gösterdiği başarıyı hatırlatma dozu için de vermesi gerektiğini ifade eden Vali Bilmez, “Şu an birinci ve ikinci doz aşıda çok iyiyiz ama maalesef üç ve dördüncü hatırlama dozunda istediğimiz düzeyde değiliz. Hastanedeki hastalarımızın da bir kısmı bunlardan oluşmakta. Biz 60 yaş üstü olan büyüklerimizi, hastalık geçirmiş olsa dahi aradan üç aydan fazla zaman geçtiyse mutlaka hatırlatma aşılarını olmaları gerekiyor. Normalde 60 üstü yaş grubunda bir ve ikinci doz aşımız ortalamanın üzerinde ama hatırlatma dozlarında düşüğüz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan mutlaka aile büyüklerimizin hatırlatma dozunu yapmalarını istiyoruz, geri kalan hafif geçmektedir” diye konuştu.

“OMİRCON'DA CİDDİ BİR ARTIŞIMIZ VAR”

Merkeze bağlı üç ilçede omircon vakalarının giderek arttığına dikkat çeken Bilmez, “Vakalarımız arttı ama hastanede yatan hasta sayımızda bir artış yok. İl genelinde yoğun bakımda 8 civarında yatan hastamız var. Toplam yatan hastalarımızda 50’nin altında ama şu an özellikle Van merkezde özellikle İpekyolu, Tuşba ve Edremit’te vatandaşlarımızın büyük bir kısmı Omircon olmak üzere ciddi bir artışımız var. Taziye yerlerinde yeme ve içme konusundaki yasaklara riayet edilmesi, cuma namazlarında toplu ve kapalı ortamlarda maske konusundaki hassasiyetimizin devam etmesi gerekiyor. Bunun dışında genel durumumuz iyi, bu hastalığı tamamıyla geride bırakacağız” şeklinde konuştu.

MALATYA’DA VAKA SAYILARI ARTTI

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya’da günlük vaka sayılarının 300-400’lere ulaştığını belirterek vatandaşları uyardı.

Kentteki son Covid-19 tablosunu değerlendiren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bentli, ”100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayılarında 21 Ocak öncesi tarihte 105 gibi bir rakama ulaşmış durumdayız. Bir önceki haftaya göre artış biraz düşük görünse de henüz açıklanmayan geçtiğimiz hafta 22-28 Ocak tarihleri arasında bu rakam 280-290 arasındaki bir rakama ulaşmış durumda. Bu artışı öngörüyorduk ama bu kadar hızlı olacağını düşünmemiştik. Çünkü Omicron’un diğer varyantlara göre çok daha hızlı bulaştığını biliyorduk. Ama kapalı ortamlarda özellikle okulların tatil olması nedeniyle hareketliliğin artmasına bağlı olarak maalesef artış öngörümüz daha yüksek oldu. Omicron varyantının daha az hastaneye yatışa ve yoğun bakıma girişe neden olduğunu biliyoruz ama bu artış hızı bizi korkutuyor. Özellikle vaka sayılarının önceki varyantlardan çok daha fazla yüksek olması halinde oransal olarak neredeyse aynı yatış ve aynı vefat sayılarına ulaşma durumu söz konusu“ dedi.

Vaka sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Bentli, ”Malatya için geçtiğimiz hafta 280-290’lara ulaşmış durumdayız. Bu da günlük vakalarımızın 300-400’lere ulaştığını gösteriyor. Hastaneye yatışlar da önceki varyantlar kadar olmasa bile 20-30’lara kadar düşmüşken toplam yatan hasta sayımız il genelinde. Şuan maalesef 100’e ulaşmış durumdayız. Yoğun bakımda 8-9 hastaya kadar düşmüşken delta varyantından sonra şuanda 30 hasta rakamına ulaşmak üzereyiz. Bu hastalardan 4 hastamız da yine entübe olarak takip edilmekte. Özellikle okulların tatil olduğu dönemde geçen hafta biraz daha iyiydi. Kar yağdı insanlar sadece çekirdek ailede vakitlerini geçirdiler ama karın hemen durmasıyla insanlarımız tekrar dışarı çıktı. Çok fazla bir hareketlilik oldu” ifadelerini kullandı.

Omicron varyantının sadece bir grip vakası olarak algılanmasının yanlış olacağını aktaran Bentli, "Vatandaşlarımızdan özellikle Omicron’un artık sadece bir grip vakası gibi düşünmenin çok yanlış olduğun bilmeni istiyorum. Önceki varyantlara göre daha az hastalık yaptığını biliyoruz ama çok hafif demiyoruz sadece bir miktar daha düşük yatışa neden oluyor. Genetik olarak yatkın insanımız, kronik hastalığı olan yaşlılarımız aynı şekilde etkilenebiliyor. Hem koruyucu tedbirlere hem de kapalı ortamlarda geçirdiğimiz vakte çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hem birinci ilaçlamada hem de hatırlatma dozlarında hem Malatya hem de doğudaki birçok il istenilen düzeyde değil. Henüz hastalanmayan ve bu enfeksiyona yakalanmayan tüm vatandaşlarımızdan, hiç yaptırmamışlarsa mutlaka ilk dozlarını eğer iki doz yaptırmışlarsa da mutlaka hatırlatma dozlarını veya en son yaptırdıkları aşıdan 3 ay geçmişse ikinci bir hatırlatma dozlarını mutlaka yaptırmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

MARMARA BÖLGESİ

Korona virüsle mücadele kapsamında ikinci doz aşılamada Türkiye ortalamasının üzerinde bulunan Trakya’da vatandaşlar aşılama çalışmalarına yoğun ilgi gösteriyor.

Korona virüsle mücadele kapsamında ikinci doz aşılamada Türkiye ortalamasının üzerinde seyreden Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da vatandaşlar aşıya yoğun ilgi gösteriyor.

İkinci doz aşılamada Kırklareli 86,4 ile 5. sırada yer alırken Edirne 84,3, Tekirdağ ise 84,5 ile Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor.

Vatandaşlar randevularını alarak hastane ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını yaptırıyor.

Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 4. doz aşı olan Ahmet Ateş aşı ile kendini daha güvende hissettiğini vurgulayarak, “Aşı rahatsızlık vermez, ölüm vermez onun için oluyoruz. 4 tane aşı olduk ve aynı zamanda grip aşısı da olduk. Herkes gelip aşısını olsun. Hasta olunca aşı olacak haliniz yok. Aşı olmazsanız çok çile çekersiniz” dedi.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de birinci doz aşılama ortalaması yüzde 92,51, ikinci doz ortalaması ise yüzde 84,42.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Diyarbakır’da covid-19 vakalarında ciddi artışlar yaşandığı gözlendi. Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Türk Tabipler Birliği Pandemi çalışma grubu üyesi Yardımcı Doç. Dr. Levent Akyıldız, “Omicron önceki varyantlara kıyasla daha hızlı ve yüksek bulaş kapasitesine sahip olması hastalığın hem ev içi temaslarında hem kapalı mekanda çalışanlarda daha yaygın ve hızlı gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bizim önlemlere adapte olmamız halinde ancak bu süreci olabildiğince az sıkıntıyla atlatmamız mümkün” dedi.

Yardımcı Doç. Dr. Levent Akyıldız, korona virüsün omicron varyantına ilişkin hem ebeveynleri hem de çocukları uyardı. Korona virüsünün omicron varyantının ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da ciddi bir tırmanış sergilediğini ifade eden Doç. Dr. Akyıldız, ülke sathında vaka sayılarının Temmuz'dan bu yana yüksek bir bantta seyrettiğini, yakın zamandaki tırmanışı omicron varyantının da işin içerisine karışmasıyla ilgili olduğu şeklinde yorumladıklarını söyledi.

Ancak yakın zamanda omicron varyantının özellikle hafif olduğuna ilişkin ifade edilen ve kamuoyunda da gerek pandeminin oluşturduğu yorgunluk ve tükenmişlik nedeniyle gerek bu konudaki bıkkınlık nedeniyle benimsenme eğilimi taşıyan argümanın çok geçerli olmayabilir olduğunu savunan Akyıldız, “İçinde bulunduğumuz dönem mevsim koşullarını da dikkate aldığımızda kapalı alanlarda özellikle kış döneminde daha çok buluşma zemini de dikkate alındığında kapalı alanlarda iyi havalandırılmayan mekanlarda omicron önceki varyantlara kıyasla daha hızlı ve yüksek bulaş kapasitesine sahip olması, hastalığın hem ev içi temaslarında hem kapalı mekanda çalışanlarda daha yaygın ve hızlı gerçekleşmesi anlamına geliyor” dedi.

“OMİCRON CİDDİ HASARLARA NEDEN OLABİLİR”

Başta aşı olmak üzere maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması konusunda uyarılarda bulunan Yardımcı Doç. Dr Akyıldız, “Omicron eşittir hafif hastalık algısı bir yanılsamaya ve gitgide halk sağlığı açısından bir tehdit haline dönüşme potansiyeline sahip. Bizim aşı takvimimizi tamamlamamız, hatırlatıcı doz zamanı geldiyse mutlaka olmamız, bunun dışında kapalı mekanlarda özellikle havalandırmaya dikkat edip bunun yanı sıra maske, mesafe, hijyen gibi 2 yıldan bu yana artık kanıksamış olmamız lazım. Beklenen, ama halen maalesef faaliyete sokarken yeterince yerine getirmediğimiz ilkelere uyum sağlamamız lazım. İlimizde pandemi hastanesi ve kovid kliniği olan hastanelerde yeni kliniklerin de yeni yatışlar için dizayn edildiğine tanık oluyoruz. Özel hastanelerden de, özellikle yatakla ilgili sıkıntı baş gösterdiğine ilişkin bilgiler alabiliyoruz. Dolayısıyla ayaktan olgu sayısının fazlalığı kaçınılmaz olarak beraberinde yatan olgu sayısına da yansıyacak şekilde devam edecektir. Bizim önlemlere adapte olmamız halinde ancak bu süreci olabildiğince az sıkıntıyla atlatmamız mümkün. Yoksa 2 yılın sonunda gerek sağlık çalışanlarının tükenmişliği, gerek halkın bıkkınlığı, yan yana geldiğinde salgın hem kendisine ait hem de sağlık hizmetine ulaşımda yol açabileceği sıkıntılar nedeniyle ikincil etkileri nedeniyle ciddi hasara yol açabileceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR, OMİCRON VARYANTINI DAHA HIZLI YAYABİLİYOR”

Çocuklarda da omicron varyantının görülebileceğine dikkat çeken Yardımcı Doç. Dr Akyıldız, “Omicron açısından özellikle pediatrik yaş dilimi açısından bir takım şeylerden söz etmek mümkün. Biz,5 ila 11 yaş dilimini uluslararası sağlık örgütlerinin aksine aşı takvimi açısından rutin tanımlayıp aşıya açmadık. Dolayısıyla okul çağındaki çocuklarımızı sakınabilmenin bir yolu bu. Çalışmalar bize şunu söylüyor. Okul çağındaki çocuklar daha ziyade ebeveynlerinden bu hastalığı alıp bir şekilde dolaşımına katkıda bulunuyor. Ancak çocuklarımızın aşılanmış olması hem kendi ailelere ebeveynleri açısından son derece kritik öneme sahip. Çünkü ebeveynler kadar çocuklarımız, ailede anneanneler, dedelerle iç içe kalabiliyorlar. Bakımlarını gündelik hayatta onlar sunabiliyor. Onların sağlığını koruyabilmek, sakınabilmek bakımından da kıymetli. Yaş diliminde aşılama çok önemli. Ülkemizin bir eksiği de hızlı antijen testi dediğimiz, tanısal testlerin maalesef halen faaliyete sokulmamış olması. Çünkü ülkemizde yapılan PCR sayısı maalesef belli limitlere geldi, dayandı. Ancak gerek insan kaynakları bakımından, gerek test materyalinin yeterliliği bakımından böyle sofistike "yapmacık" bir yöntem dışında da tanısal imkanların açılması lazım” diye konuştu.

 
Masalsı atlı kızak seferleri sürüyor
 
Erdoğan ekonomide hedefi açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum vaka sayısında 15’inci sıraya çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da her yüz binde görülen covid19 vaka ...
Erzurum 2’inci doz aşı oranı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı.
Erzurum’a 3 günde 3 çığ düştü
Erzurum 3 günde 3 kez çığ felaketiyle karşı karşıya kaldı. İspir ilçesinde ...
 
Çığzedeler bugün uğurlanacak
Çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 2 kişinin cenazeleri ilçeye getirildi
Horasan'da çığ faciası: 2 kişi yaşamını yitirdi
Horasan ilçesine bağlı Kadıcelal Mahallesi’ndeki bir mezrada çığ düştü. ...
Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüzde 73.5 oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri ...
 
Erzurum’da vaka sayısı 84.53’ten 328,77’ye çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 1 – 7 Ocak 2022’de 84.53 olan vaka ...
Erzurum'da karla mücadelede 7/24 mesai
Erzurum’da gece yarısından itibaren etkili olan yoğun kar yağışı hayatı ...
Kar Erzurum'da hayatı felç etti
Bin 186 mahallenin 700’üne ulaşım sağlanamıyor
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri