Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Yazgan'a son veda
Yazgan'a son veda
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
ATAUNİV bilimsel başarılarıyla sıra atladı
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
Hınıs’ta Yerli Malı Haftası etkinliği
HABERLER>EKONOMİ
19 Mart 2022 Cumartesi - 08:43

Erzurum şirketleşme performansı açıklandı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da şubat ayında kurulan şirket sayısı 2021 yılın aynı dönemine göre yüzde 33.3 oranında artış gösterdi. İlde kurulan şirket sayısının bölge toplamındaki payı ise yüzde 15.32’ye yükseldi. Erzurum şirketleşme performansı kaydında bölgesel ortalamaları geçti.

Erzurum şirketleşme performansı açıklandı

Erzurum’da şubat ayında kurulan şirket sayısı 2021 yılın aynı dönemine göre yüzde 33.3 oranında artış gösterdi. İlde kurulan şirket sayısının bölge toplamındaki payı ise yüzde 15.32’ye yükseldi. Erzurum şirketleşme performansı kaydında bölgesel ortalamaları geçti.

TOBB ŞUBAT AYI ERZURUM VERİLERİ

TOBB Şubat 2022 dönemi kurulan ve kapanan şirket verilerini açıkladı. Erzurum’da ay içinde 40 şirket, 2 kooperatif ve 13 gerçek kişi ticari işletmesinin kurulduğu bildirildi. Ay içinde 2 şirket tasfiye işlemi gördü, 2 şirket ve 8 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini sonlandırdı. İlde 2021 şubatında 30 şirket, 9 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşmişti.

ARTIŞ ORANLARI

Erzurum yıllık düzeyde kurulan şirket sayısı artışı bazında KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesini geçti. Veriler üzerinden DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre kurulan şirket artış oranı KUDAKA bölgesinde yüzde 4.08, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 6.49, Doğu Anadolu’da ise yüzde 3.57 oldu.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

Şubat ayında Erzurum’da 40, KUDAKA İstatistik Bölgesinde 51, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 82, Doğu Anadolu Bölgesinde de 261 şirket kuruldu. Erzurum’un kurulan şirket sayısı KUDAKA Bölgesi toplamında yüzde 78.4, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 48.78, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 15.32’lik pay gösterdi.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Erzurum şubat döneminde kurulan şirket sayısı bakımından bölgede Van ve Malatya’nın ardından 3’üncü sırayı aldı. Dönemde Van’da 58, Malatya’da 46, Erzurum’da 40, Elazığ’da 35, Bitlis’te 14, Iğdır’da 12, Ağrı’da 11, Erzincan’da 10, Muş’ta 8, Bingöl ve Kars’ta 7, Hakkari ve Tunceli’de 6, Ardahan’da 1 şirket kuruldu.

OCAK-ŞUBAT DÖNEMİNDE KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 0,3 ARTTI

Ocak-Şubat döneminde kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 arttı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Şubat ayı kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022’nin ilk iki ayında, 2021’in aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 0,3 kurulan kooperatif sayısı yüzde 8,6 artarken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 18,6 azaldı. 2022’nin ilk iki ayında, 2021’in ilk 2 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 4,5 kapanan kooperatif sayısı yüzde 691,7 artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 17,8 azalma oldu.

Şubat 2022’de, Şubat 2021’ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 0,1 kurulan kooperatif sayısı yüzde 4,1 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 20,4 azaldı. Şubat 2022’de, kapanan şirket sayısı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 0,5 kapanan kooperatif sayısı yüzde 450 artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 20,5 azalma oldu.

Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 13,6 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,8 oranında azalırken, kurulan kooperatif sayısı yüzde 10,3 arttı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısında yüzde 24,7 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 12,2 kapanan kooperatif sayısında yüzde 46,8 azalma gerçekleşti.

Şubat 2022’de tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti. Şubat 2022’de kurulan toplam 9 bin 987 şirket ve kooperatifin yüzde 85,8’i limited şirket, yüzde 12,8’i anonim şirket, yüzde 1,4’ü ise kooperatif oldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 40,5’i İstanbul, yüzde 9,3’ü Ankara, yüzde 6,3’ü İzmir’de kuruldu. Bu ay tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.

Şubat 2022’de kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, bir önceki aya göre yüzde 6,5 oranında azaldı. 2022 yılında toplam 21 bin 513 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan toplam 18 bin 638 limited şirket, toplam sermayenin yüzde 78,6’sını, 2 bin 606 anonim şirket ise yüzde 19,5’ini oluşturuyor. Şubat ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, Ocak ayına göre yüzde 6,5 oranında azaldı.

HİSARCIKLIOĞLU, ABD’Lİ YATIRIMCILARI TÜRKİYE’YE DAVET ETTİ

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz, konumu ve insan kaynağı itibarıyla çevre ülkeler için de cazip bir üretim merkezidir. Bu noktada ABD’li yatırımcıları Türkiye’yi bir yatırım ve ticaret üssü olarak olarak değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imza törenine katıldı. Törende ayrıca ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu da yer aldı. İmza töreni öncesi bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, “Covid pandemisi ile ekonomilerimizde yaşanan zorluklar, değer zincirlerindeki kopmalar, hammadde fiyatlarındaki artış ve arz güvenliği sorunlarıyla mücadele ederken, yanı başımızda bu defa Ukrayna-Rusya savaşıyla karşı karşıyayız. Öncelikle bir hususu güçlü şekilde vurgulamak istiyorum. Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyoruz. Ukrayna’nın egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinden yanayız. Türkiye, Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını hep yerine getirmiştir. Bundan sonra da yerine getirecektir. Bu çatışmanın diplomasinin işletilerek en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını diliyoruz. Rusya da, Ukrayna da bizim yakın komşumuz. Özellikle Rusya, Türkiye’nin önde gelen ticaret ortaklarındandır. Rusya, Türkiye’nin en büyük doğalgaz, kömür, buğday ve turist tedarikçisi. Rusya Türkiye’nin dördüncü büyük ihracat pazarıdır. Rusya’nın Türkiye’deki toplam yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolardır. Türkiyeli şirketlerinse Rusya’da 5 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor” şeklinde konuştu.

“ABD’Lİ YATIRIMCILARI TÜRKİYE’Yİ BİR YATIRIM VE TİCARET ÜSSÜ OLARAK DEĞERLENDİRMEYE DAVET EDİYORUM”

Refahın, huzurun ve güvenliğin yolunun ticaretten geçtiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Biz, iş dünyası olarak her zaman ilişkilerimizin ticari yönünü öne çıkaracak yaklaşımlara öncelik verilmesini istiyoruz. Zira, biliyoruz ki refahın da, huzurun da, güvenliğin de yolu ticaretten geçer. Biz 100 milyar ticaret hedefinin gerçekçi ve ülkelerimizin üretim potansiyeli ile uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ABD Ticaret Odası olarak yıllardır ticaretimizi attırmak, daha uygun yatırım ve iş yapma iklimi oluşturmak için birlikte çalışıyoruz. Türkiye- ABD ticaretini iki müttefik ülkeye yakışır seviyeye çıkarmalıyız. Tekrar vurgulamak istiyorum. Türk ve ABD iş dünyası 100 milyar dolarlık ticaret hedefini başarabilecektir. Bu hedefin gerçekçi olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de ABD’li yatırımcılar için ciddi fırsatlar vardır. Ülkemiz, konumu ve insan kaynağı itibarıyla çevre ülkeler için de cazip bir üretim merkezidir. Bu noktada ABD’li yatırımcıları Türkiye’yi bir yatırım ve ticaret üssü olarak değerlendirmeye davet ediyorum. ABD Ticaret Odası ile bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da bu alanlardaki iş birliğimizi genişletmek istiyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması veya benzeri etkisi olacak tercihli ticaret anlaşması imzalanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Section 232 kapsamı dışında tutulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Türkiye, Section 232 kapsamı dışında tutulmalıdır. Zira Türk iş dünyası bu uygulamadan ciddi zarar görmektedir. İkili ticaretimizi olumsuz etkileyen bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasında destek istiyoruz. Türkiye müteahhitlik sektöründe son derece başarılıdır. Türk ve ABD firmaları üçüncü ülkelerde ortak projelere de imza atmıştır. Bu çerçevede ABD müteahhitlik piyasası Türk firmalarına da açılmalıdır. Biraz sonra imzalayacağımız mutabakat zaptı ile 2022 yılı için ortak çalışma alanlarımızı da kararlaştırmış olacağız. Sağlık, enerji, bilişim teknolojileri, dijital ekonomi, turizm, altyapı konularında iş birliğimize ağırlık vereceğiz. TOBB ve Amerikan Ticaret Odası olarak 2022 yılında üçüncü ülkelerdeki iş birliğimizi de güçlendireceğiz. Özellikle Şikago’da faaliyete geçen Türk Ticaret Merkezi’nin ilerleyen dönemde lojistik operasyonları da yürütür bir hale gelmesini planlıyoruz. Şu ana kadar bu merkezden 50 firma yararlanmaya başladı. Bu firmalarımızdan 20’si bu akşam aramızdadır. Böylece Türk şirketlerinin Amerikan pazarına girişinde kapıdan kapıya hizmet verir hale geleceğiz. Aynı zamanda Amerikan firmalarının lojistik operasyonlarını da ucuzlatacağız. ABD çapındaki lojistik ağımızı Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle 5-6 eyalete yaymayı planlıyoruz.”

"2021 YILINDA İKİLİ TİCARET 28 MİLYARA ULAŞTI"

Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmasını olumlu karşıladıklarını belirten ABD Büyükelçisi Jeffrey Flake, “Türk hükümetine bu anlamda gösterdiği çaba için teşekkür ederim. Rusya'da iş yapan Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli. Bu Türkiye için fırsat olabilir. Yabancı yatırımcıyı tutabilmenin en önemli koşullarından biri iş yapma ortamının istikrarlı olması. Ticaret ittifakının daha da güçlenmesinin yolu mutabakat zaptı gibi anlaşmalar. Bu anlaşmalar ticari ilişkileri güçlendirmek için kilit öneme sahip. 2021 yılında ikili ticaret 28 milyara ulaştı. Türkiye ve ABD ticareti için bu çok etkileyici. Pandemi ortamında ticaret artmış. ABD’li şirketler Türkiye’de 29 milyar dolarlık yatırım yapmış. Ben her zaman ABD’li şirketlerin Türkiye'ye yatırım yapmaları gereken pazar olarak düşünüyorum. Türkiye ve ABD daha iyisini yapabilir. Her iki ülke için de kazan-kazan prensibini daha da geliştirmeliyiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu’nun daveti üzerine törene katılan ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant ise, “Türkiye de dahil olmak üzere dünya bu savaşa barışçıl çözümün getirilmesini istiyor. İnsanlar ve pek çok şirket bölgeden kaçmak zorunda kaldı. İçinde yaşadığımız uluslararası sitemde biz birlikte olmazsak yeteri kadar güçlü olamayız. Bu bağlam içinde bugün bir araya geliyoruz. Barışçıl bir çözüm için yapılan çabaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ticari anlamda bu sorunu bir şekilde azaltabilir ve yatırım yapmaya devam edebilirsek önümüzde bir fırsat da var. Türkiye bazı yatırımları kendine çekebilir. Bu anlamda bizim da yapmamız gereken görevler bulunuyor” diye konuştu.

"TÜRK FİRMALARININ DÜNYADA EN ÇOK YATIRIM YAPTIĞI İKİNCİ DESTİNASYON ABD OLMAKTADIR"

Türkiye ile ABD arasında 2021 yılında ikili ticaret hacminin 31.4 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, “Türk yatırımcıları için de Amerika Birleşik Devletleri çok önemli bir hedeftir. Biz 8.3 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Türk firmalarının dünyada en çok yatırım yaptığı ikinci destinasyon ABD olmaktadır. Dolayısıyla her iki ülke yatırımcılarının duyduğu karşılıklı güvenin ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli bir rolü bulunduğunu ve ilişkilerimizin stratejik yapısına en büyük katkının ticari ve ekonomik ilişkilerden geldiğini söylemek yanlış olmaz. 2021 yılında özellikle ticaret alanında bu ilişkilerin çok daha fazla ileriye gittiğini birkaç örnekle belirtmek istiyorum. 2021 yılında ikili ticaret hacmimiz 31.4 milyar dolar düzeyine ulaşmayı başardı. Salgından önceki dönemle karşılaştırdığımızda ikili ticaretimizde yüzde 50’lik bir artış görüyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Mutabakat Zaptı imzalandı. Tören ardından basına kapalı şekilde devam ederken, ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant tören sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAPTSA yaptırımlarının her iki ülkenin ticari faaliyetlerini zorlayıcı etkilerinin olduğunu ifade eden Briallant, bu durum hakkında her iki ülke liderinin oturup konuşması gerektiğini belirtti. Ayrıca Türkiye’nin İsrail, Mısır ve bölgedeki farklı ülkelerle tekrardan bir araya gelmesinin önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Briallant, Türkiye’yi her zaman bölgede bir merkez olarak gördüklerini dile getirdi.

 

 

 

 

 
'Türk Milleti’nin başaramayacağı bir şey yoktur'
 
Erzurum genç iller arasında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türk Milleti’nin başaramayacağı bir şey yoktur'
Erdoğan, “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı ...
KUDAKA’dan 7 projeye teknik destek
2022 Yılı Teknik Destek Programı 1. dönem başvuruları değerlendirme süreci ...
DSİ’de yatırım izleme ve inceleme gündemi
Erzurum Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ...
 
Erzurum’da çiftçilere tohum desteği
Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme ...
Dadaşlar ve Yörükler ANFAŞ’ta buluşuyor
Erzurum Tanıtım Günleri, 22-26 Mart tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezi’nde ...
TBMM’de ETB mesaisi
ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral başkanlığındaki Yönetim Kurulu Üyelerinden ...
 
Erzurum’da konut satışlarında yüzde 63’lük artış
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜİK 2022 Şubat dönemi Erzurum konut satış verilerini ...
Nebati: ‘Gerekli tedbirleri almaktayız’
Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin önceliklerinden biri olan enflasyon ...
TÜKODER Kadın Kooperatiflerini bilgilendiriyor
İspirli, Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi tarafından kadın kooperatiflerinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri