Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Pasinler’de deprem
Pasinler’de deprem
Mehmet Akif İnan Ödülleri sahiplerini buldu
Mehmet Akif İnan Ödülleri sahiplerini buldu
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
Ziraat Türkiye Kupası'nda ilk günün sonuçları
Erdoğan: ‘Devlet anlayışımızın öznesi insandır’
Erdoğan: ‘Devlet anlayışımızın öznesi insandır’
En düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira
En düşük emekli maaşı 14 bin 469 lira
HABERLER>EKONOMİ
2 Temmuz 2011 Cumartesi - 08:40

Erzurum toprağı fakirleşiyor

Erzurum ve Pasinler ovalarında yapılan toprak ve yaprak analizleri, tarım topraklarının büyük bir kısmında bitkiye yarayışlı olan Bor düzeyinin yetersiz olduğunu ortaya koydu.

Erzurum toprağı fakirleşiyor

ERZURUM(GHA) – Erzurum ve Pasinler ovalarında yapılan toprak ve yaprak analizleri, tarım topraklarının büyük bir kısmında bitkiye yarayışlı olan Bor düzeyinin yetersiz olduğunu ortaya koydu.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Pasinler ve Erzurum ovalarında bir süredir yürüttüğü toprak ve yaprak analizleriyle ilgili olarak bilgiler verdi. Analizlerden elde edilen sonuçların, Erzurum’da tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü Erzurum ve Pasinler ovalarının Bor elementi açısından yeterlilik sınırının altında olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Yıldız, bunun nedenlerini de sıraladı.
Geleneksel ve organik tarımın temel dayanağının gübre olduğunu, gübresiz tarımın ise, düşünülemeyeceğinin altını çizen Yıldız, “Ancak birim gübreden çevreye zarar vermeden en yüksek ürün alınması, günümüzde tarımın en önemli sorunlarından biri olmuştur. Son yıllarda gübre uygulamalarının toprak ve yaprak analizlerine dayanılarak yapılması, AB uyum programı çerçevesinde yürürlüğe giren yönetmeliklerle ülkemizde zorunlu hale getirilmiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, dünya ve Türkiye topraklarında demir, bakır, çinko, bor ve molibden gibi mikro besin elementleriyle ilgili yaygın beslenme problemlerinin olduğu ortaya konulmuştur. Mikrobesin elementleri arasında Bor noksanlığı ve toksisitesi belirtileri bitkilerde en yaygın olarak görülen hastalıkların başında gelmektedir.” diye konuştu.
BOR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ
Erzurum ve Pasinler ovasını temsilen seçilen farklı özelliklere sahip tarım topraklarında ve bitkilerde yaptıkları toprak ve yaprak analizler sonucunda, tarım topraklarının büyük bir kısmında bitkiye yarayışlı Bor düzeyinin yeterlilik sınırının altında çıktığını anlatan Yıldız, bunun temel nedenlerinin; toprakların pH’sının yüksek, kireç itibariyle de zengin olması, organik madde içeriğinin düşük olması, yetiştirilen bitkinin isteklerinin iyi bilinmemesi, iklim koşulları ve yetiştirme tekniklerinde yapılan hatalar olduğunu kaydetti. 
Yıldız, “Bu nedenle bitkilere en azından Bor gübrelemesinin yaprağa uygulanması bile yararlı olacaktır. Çünkü bitkiler için gerekli besin elementleri arasında B en az düzeyde ihtiyaç duyulup, 1 ppm yeterli 4 ppm toksik edebilecek bir elementtir. Buradan anlaşılıyor ki; Bor gübrelemesinde dozun ayarlanması da son drece önemlidir.” dedi.  Borun, yeterlilik ve zehirlilik aralığı son derece dar bir element olduğunu kaydeden Nesrin Yıldız, “Bu kadar az gerekli bir gübre uygulanmasa olmaz mı şeklinde bir soru akla gelebilir. Ancak bitkilere çok fazla miktarda gereken bir gübre nasıl ki bitkinin yaşam döngüsünde önemli fonksiyonlara sahipse, aynen Bor da az gerekmesine rağmen; bitkilerin hastalık ve zararlılara direnç ve toleransında gereklidir.
Sürgün gelişmesi gecikme veya anormalleşme, kök ve gövdede çürüme kararma ve ölümler görülür. Gövde ve saplar kırılgandır. Genç yapraklar kalın ve kıvrıktır. Çiçek ve meyve oluşumu sınırlanmakta veya durmaktadır. Sebze ve meyvelerde iç (öz) çürümeleri tipik bor noksanlığı belirtileridir.” şeklinde konuştu.
Borun toprağa ya da yaprak gübrelemesi yoluyla yaprağa uygulanması için, borak ve sodyum tetraboratın da dahil olduğu değişik sodyum boratların kullanılabileceğini anlatan Nesrin Yıldız, “Yaprak gübrelemesinde borik asitte kullanılabilir. Uygulanacak B miktarı, bitkinin gereksinimine ve B zehirliliğine duyarlılığına bağlı olarak bağlı olarak, 0.3 ile 3 kg/ ha arasında değişir. Bor noksanlığı ve zehirliliği aralığının dar oluşu, bor gübrelemesinde özel bir dikkat gerekir.” dedi.
 

 
Eski mezunlarından İİBF nostaljisi
 
Sanayi esnafı dertli
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
talat dündar dundar@hacettepe. edu.tr 3 Temmuz 2011 Pazar 12:17

Sayın Hocam Çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim Ne yazıklardır Ki! bir zamanlar fenni gübreyi çiftciye meddisena ederek kullandırdılar şimdi de onun acısını çekiyoruz Bizim çocukluk dönemimizde kışın konaklıdan sakalı kesik civarında bulunan tarlaya hem gübre (ahbın) hem de yanmış gübre çekerdik dayım ile atıl üstünde başak bağladığımızı hatırlıyorum ne o tarım ve nede o tohum kaldı şimdi ne yaparsanız yapın eski durumuna asla ulaşamazsınız,zaten 100 haneli köyde 20 hane civarında kaldı 2000 bin civarında küçük baş ve buna bağlı olarak da büşük baş hayvan otlardı.hayvanın dışkısı hem gübre ve hemde toprak sıg mera olurdu şimdi ise boz kırlar oldu,insanların yakasına rozet takmakla doğa zor korunur yine de işlerinizde başarılar dilerim sayğılarımla 0530 4652248

Yorumu oyla      7      4  
maden mühendisi 2 Temmuz 2011 Cumartesi 21:55

doğru bor eksikliği var pasinlerde ama pasinler ovasının altı petrol bunu değerlendirmek lazım

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomide 2011 Uğuru
Erzurum’da şirketleşme oranı yükselişini sürdürüyor. Bu yılın beş ayında, ...
AB sürecine ‘Erzurum Yaklaşımı’
Erzurum, 7 Temmuz Perşembe günü çok önemli bir toplantıya ev sahipliği ...
Girişimci eğitiminde yeni süreç
Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü, Erzurum KOSGEB Hizmet Merkez Müdürlüğü ...
 
Doğalgaz kullanma oranı arttı
Erzurum’daki doğalgaz abonesi sayısı, 63 bine ulaştı. Tayin dönemi olması ...
Turizm, kalkınmayı tetikleyecek
Erzurum’da innovasyon eğitimleri veren Technopolis firmasının Türkiye ...
Erzurum’dan AB açılımı
Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ...
 
DATAE’den tarımsal eğitim
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce “Doğu Anadolu ...
Tarımda olumlu süreç
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği, 59 milyon lira olarak ...
İstihdama’’Güvenli’ yaklaşım
Türkiye ekonomisinin ana sorunu haline gelen işsizlik problemine çözüm ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri