Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Ağustos 2015 Pazar - 10:31

Hamut zenaati de yok olma sürecinde

Traktörün icadı ile yok olma aşamasına kadar gelen hamut, Türkiye’de bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar yerde üretiliyor.

Hamut zenaati de yok olma sürecinde

Hayvan gücünün yerini teknolojinin almasıyla birlikte, traktörün artık kırsal kesimlerde de yoğun bir şekilde kullanılması, Hamut zenaatini yok etti. Hamut mesleğinin, Türkiye geneli, bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar ilde yapıldığını söyleyen ustalar, Sadece Gaziantep için değil, bütün doğu illerine hamut gönderdiklerini ifade etti. Gaziantep’te hamut mesleği yapan ustalar, Hamut mesleğini, yan meslek olarak sürdürdüklerini, 10 yıl önce 1 yılda 1500 tane sattıklarını, şimdi ise yılda 200 300 tane ancak satabildiklerini kaydetti. Sadece Hamut mesleği ile geçinemeyen Gaziantep’teki Ustalar, hamutun yanı sıra saraciye, zincir, kemer, ve av malzemeleri gibi eşyalar da yapıyor.

Hamut mesleğinin Gaziantep, Tokat, Bursa ve Yozgat’ta yapıldığını belirten Hamut Ustası Ekrem Dorum, Türkiye’de bu kadar az ilde üretilmesine karşın, kullanımı çok az olduğundan dolayı ülkeye yettiğini belirtti.

“HAMUTA OLAN TALEP YOK DENECEK KADAR AZ”

Teknoloji biraz geliştiği için, artık hamuta olan talebin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Ekrem Usta, “Bunların öyle piyasada pazarı da çok az, belli bölgeler alıyor. Şu anda yani eskisi gibi hamuta ya öyle bir talep kalmadı. At arabası kalktığı için, ancak köylerde bu kara sabanla tarlayı sürenler kullanıyor. Onun dışında da pek bir şey yok. Bunlar Gaziantep’in köyleri, Şanlıurfa’nın köyleri, ilçeleri, Mardin ve ilçeleri, Diyarbakır bölgesi, Gaziantep merkez olduğu için çevre illerden gelip buradan alıyorlar. Diyarbakır merkez olduğu için çevresindekiler gelip alıyor. Erzurum, Ağrı bu bölgeler alıyor. Batı bölgesine eskisi gibi pek talep yok. Hatay ve Adana bölgesinde talep var” şeklinde konuştu.

“HAMUT SATILIRSA ÜRETİRİZ, SATILMIYORSA BAŞKA İŞLE UĞRAŞIRIZ”

Haftada sadece 10-15 tane hamut ürettiklerini de vurgulayan Hamut Ustası Ekrem Dorum, “20 liraya kadar hamut var, 80 liraya da var. Yılda 500 tane satılıyorsa 1 sene sonra bu sayı 450’ye düşüyor, 1 sene sonra da 400’e düşüyor. Yani talep her yıl daha da azalıyor. Zaten yeni yetişen nesil yok. Olan da bununla gidiyor yani. Yani geleceği olmadığı için pek yetişen nesil de yok. Bunlar mesleğinin son şeyleri. Diyelim ki biz burada hamut yaptığımız zaman satılıyorsa biz onu devam ederiz. Ama yaptığımız şurada kalıyorsa döner başka işle uğraşırız” ifadelerine yer verdi.

“AT ARABASININ KALKMASI BİZİM BİTİŞİMİZ OLDU”

Hamut’un ağaçtan ve kamıştan yapıldığını, aynı zamanda bir hamutun yapılışı yaklaşık 3 saat sürdüğünü dile getiren Hamut Ustası Doğan Çobanoğlu ise, bakırcılık gibi mesleklerin turizm sektörüne girdiğini, hamut da ise öyle bir şey olmadığını söyledi. Hamut Ustası Çobanoğlu, “Yani böyle tarihi bir şey olmadı hamut unutulmaya yüz tuttu. Kimsede ne destekledi nede bir şey etti. Bizde bu mesleğin son nesliyiz. Bizden sonrada bu meslekte kimse yetişmez. Çünkü çırakta gelmiyor. At arabasının kalkması bizim bitişimiz oldu. Traktörün çıkması at arabasını öldürdü. Eskiden her şeyi çütten sürerlerdi. E şimdi çüt işi bitti. Ama genellikle at arabası ile tarlaya gitmeye, bahçeye kullanıyorlar ama oda eskisi gibi yok” ifadelerini kullandı.

 
Karador Oltu’nun gururu oldu
 
Aydemir: “Mazluma Yunus Zalime Yavuz olmalıyız!”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahvan atlar yarıştı
Ardahan'da "3. Rahvan At Yarışları" yapıldı. Ardahan-Artvin Karayolunun ...
Sanatla birlik ve dirlik mesajı
Atatürk Üniversitesi öğrencileri tamamen kendi imkânlarıyla hazırladıkları ...
ÇEKOM Tiyatro Ekibi, TRT’ye konuk oldu
Çocuk Koordinasyon Merkezi (ÇEKOM) ‘’Ailem Erzurum’da Yıldızlar Kumpanyası’’ ...
 
Benim İçin Üzülme Dizisi’nin Emine’si Erzurum’daydı
Ünlü tiyatrocu ve Benim İçin Üzülme dizisinin sevilen oyuncusu Tuğba Çom, ...
Efeler diyarında Dadaş Mutfağı
Aydın’ın Efeler ilçesinde KOSGEB’in girişicilik kursunu başarıyla tamamlayan ...
Dünya Kırım Kongresi’ne Anadolu'dan destek
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel ...
 
‘Ben Orhan Veli’ beğeni topladı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çocuk Koordinasyon Merkezi tarafından ...
Erzurum’dan Adana’ya Kültür Köprüsü
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 'Ücretsiz Şehirler ...
Büyükşehir, 120 noktaya çocuk oyun grubu kurdu
Büyükşehir Belediyesi, şehrin dört bir tarafına çocuk oyun grubu kurdu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri