Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kars yolunda yolcu otobüsü devrildi: 23 yaralı
Kars yolunda yolcu otobüsü devrildi: 23 yaralı
Valilikten Palandöken tamimi
Valilikten Palandöken tamimi
Aşkale kayıp öğretmen için seferber oldu
Aşkale kayıp öğretmen için seferber oldu
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Kasım 2014 Pazartesi - 15:34

İpek Dombıra’yı anlattı

Semih İpek adına türkü yakılan kadim Türk sazı “Dombıra”yı anlattı. Zaman zaman dombırasıyla türküler de söyleyen İpek, bilhassa son zamanların popüler parçası “Dombıra”yı söylemesi programa katılanlar tarafından büyük ilgi gördü.

İpek Dombıra’yı anlattı

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği “Şehir ve Medeniyet Konuşmaları” etkinliği kapsamında derneğin ofis-kafesinde yaptığı ilk programda genç kültür araştırmacısı Semih İpek’i ağırladı. Semih İpek adına türkü yakılan kadim Türk sazı “Dombıra”yı anlattı. Zaman zaman dombırasıyla türküler de söyleyen İpek, bilhassa son zamanların popüler parçası “Dombıra”yı söylemesi programa katılanlar tarafından büyük ilgi gördü. Semih İpek, dombıra hakkında verdiği bilgiler özetle şöyle:
 Dombıra Eski Türklerden günümüze ulaşan milli sazımızdır. Dombıra, bilinen tarihiyle yaklaşık 6.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ve bu kadim sazı eski Türk geleneklerini kavilikle sürdüren Kazak Türkleri baş tacı etmiş, bu güne kadar gururla taşımış, dombıraya ve dombıra çalan kişiye çok saygı göstermişlerdir. Kazak Türkleri, bugün de eski, büyük dombıracılara saygıdan ötürü «Baba», «Ata» derler. Bu geleneği bugün Türkiye‘de de görmekteyiz. Büyük âşıklara hala saygıdan ötürü baba denmektedir.
 Kazak Türkleri dombıra çalan kişilere çeşitli adlar verirler. Bunlardan başlıcaları; dombıraşı: Dombıracı, küyşi: Küycü, abız: Hafız; hoca, akın: Şair; ozan, sal: Eğlencelerde yer alan kişi, seri: Sal ile aynı anlamda, jırav: Türkücü, änşi: Deyiş söyleyen kişi.
 Kazakistan’da her evde dombıra bulunur. Hatta eskiden Kazak Türkleri dombıra çalamayana kız dahi vermezlermiş. Bu konuda bir Kazak Türk atasözü dikkate değerdir: “Nağız Kazak, Kazak emes. Nağız Kazak, dombıra.” Standart Türkiye Türkçesine çevirecek olursak “ Gerçek Kazak, Kazak değil. Gerçek Kazak, dombıra.” Dombıra, çanağında bütün Türk halklarının sesini taşıyan, perdelerinde yüzyılları saklayan manevi değere haiz bir sazdır. Eski Türklerde ölen kişilerin yanına kopuzu, yani Türklere ait tüm telli ve yaylı çalgıların atası, da konmakta idi. Çünkü ölen kişi öbür dünyada da kopuz çalabilsin ve öldükten sonra bile kopuzundan ayrılmasın. Yine bugün de Kazak Türkleri gerek sevinçli gerek hüzünlü zamanlarda dombıra çalar.
 Ünlü Türkolog Radloff’un dombıra ile ilgili söylemiş olduğu sözü anmakta fayda var: “Kazak bozkırları birbirinden yetenekli sanatçılarla doludur.” Bugün de dombıra Asya’nın büyük bir kısmında, Moğolistan’dan Kazan’a kadar, geniş bir sahada çalınmaktadır.
 Bugün Türkiye’de Kopuz olarak bildiğimiz saz da yine dombıradır. Çünkü Kopuz sözünden kastedilen Türkiye’de telli saz iken, ata yurdumuz Türkistan coğrafyasında genellikle yaylı (kıl kobız) saz için kullanılır. Kökenlerinin bir olması bu iki sazın bir olduğu görüşünü güçlendirir.
 Dombırayla ilgili gerek Orhan Şaik Gökyay’ın hazırladığı Dedem Korkut kitabında, gerekse Bahaeddin Ögel’in, Türk Kültür Tarihine Giriş Türk Halk Musîkîsi Aletleri (Uygur Devletinden Osmanlılara) kitabında hikâyeler, efsaneler bulunmaktadır. Bilindiği üzere dombırayı da, kopuzu da icat eden Türk dünyasının bilge atası, Korkut Ata’dır.
 Dombıra genellikle çam ağacından yapılmaktadır ve dombıranın bugün temel olarak iki türü vardır: 1)BATIS (BATI) KAZAKİSTAN DOMBIRASI: Öbür adı da Jambıl Dombırası olan dombıra genelde küy adı verilen sözsüz bestelerin çalımı için uygundur. 2)ARKA DOMBIRASI : Kazakistan’ın genellikle doğu bölgesinde kullanılan dombıra türü olup genelde sözlü bestelerin çalımı için uygundur. Diğer bir adı da Abay Dombırası’dır.
 Kazak Bozkırında yaşam sürmüş olan önemli dombıra üstatlarından bazıları şunlardır; Ket Buka, Kojeke, Kumangazı Sağırbayulı, Kazanğap Tilepbergenulı, Makhambet Ötemisulı, Birjan Sal Kulşar, Esbay, Öskenbay, Toka Şongmanulı, Seytek, Boğda, Esir, Süyinbay, Nurtugan, Dävletkerey Şığayulı, Akanseri, Jayav Musa, Baluvan Şolak, Mädi, Jambıl Jabayev, Turmağambet, Dina Nurpeyiskelini, Sügir Âliulı…
Program sonunda ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Semih İpek’e sunumdan dolayı teşekkür edip ŞEHİRDER’in Erzurum siluetli ahşap saatlerinden hediye etti.
 

 
‘AK Parti bir hizmet davasıdır’
 
‘Nihai karar sadece milletin olacak’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye’den Şühedaya eserli vefa
Aziziye Belediyesi, Erzurum tarihi açısından büyük önem arzeden değerli ...
Erzurum cağ kebabı Orman Park’ın markası oldu
Sakaryalıların uğrak mekânlarından olan Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden ...
Başkan eşlerinden büyükşehir çıkarması
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in eşinin de bulunduğu,büyükşehir ...
 
On binler ecdadıyla buluştu…
Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilenen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ...
Ciritte heyecan dorukta
Atlı Cirit Türkiye Şampiyonası finali Antalya’da devam ediyor.
Polis Fm tarihin sesi oldu
93 Harbi, Aziziye Savaşı ve 9 Kasım 2014 sabahı Aziziye tabyalarına gerçekleştirilecek ...
 
Palandöken’de Aşure Bereketi
Palandöken Belediyesi Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure günü dolayısıyla ...
Müezzin Abdullah Efendi ismi unutulmayacak
Yakutiye Belediyesi tarafından Şükrü Paşa semti Çaykur Caddesi Kocatepe ...
Kültür ve Turizm’de görev değişimi
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri