Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Mayıs 2013 Perşembe - 13:05

İşte bilimsel gerçek..!

Doç. Dr. Özben, araştırma sonuçlarına göre, kılık kıyafet serbestliğinin disiplin ve güvenlik zafiyetini doğurduğunu ifade ederek getirilen serbestlik sonrasında öğretmene şiddetinde arttığını ifade etti.

İşte bilimsel gerçek..!

E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Program Koordinatörlüğü, kısa bir süre önce eğitim öğretim hayatında uygulamaya koyulan “Kılık Kıyafet Serbestliğini” araştırdı.
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Program Koordinatörlüğü’nün yaptığı araştırmalar, Erzurum’da öğrenci nüfusunun kalabalık olduğu merkez ve merkez ilçelere bağlı Erzurum Lisesi, Nene Hatun Kız Lisesi ve Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapıldı. Sosyoloji Program Koordinatörlüğü oluşturan 5 kişilik grup, 400 öğrenci ve aileleri ile birebir görüşüp ses kaydı aldı.
İLGİNÇ TESPİTLER
Görüşmeler sonucunda alınan ses kayıtları çözülmesi sonucunda yapılan araştırmada, ilginç verilere ulaşıldı. Araştırmaya göre; çoğu öğrenci tek tip kıyafet sistemini geri istiyor. Araştırmayı yapan ekipte bulunan Doç. Dr. Nuray Karaca 'Kendini İfade Etme Aracı Olarak Giysiler', Yardımcı Doç. Dr. Doktor Yonca Odabaş 'Dünyada Okul Üniformaları İle İlgili Uygulamalar ve Tartışmalar', Yardımcı Doç. Dr. Erem Sarıkoca 'Okul Üniformaları ve Disipline Edilen Toplum', Yardımcı Doç. Dr. Sevil Demiral ise 'Rekabetçi Tüketim ve Giysiler' adlı konuları araştırdı. Araştırmanın Genel Koordinatörlüğünü ise Doç. Dr. Mevlüt Özben yaptı. Araştırma ekibi, öğrencilerin bile uygulama konusunda kendi içlerinde çelişkiye düştüklerini belirterek, okulların tek tip kıyafet yönetmeliğine hızla döndüğünü belirledi. Özben bu araştırmayı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özben’in katkılarıyla yaptıklarını dile getirerek, 23 Mayıs tarihinde düzenleyecekleri panelle de gelenlere araştırmalarını detaylı bir şekilde anlatacaklarını söyledi. Araştırmanın Genel Koordinatörü Doç.Dr. Mevlüt Özben “Kılık Kıyafet Serbestliği” uygulamasını sosyolojik açıdan araştırdıklarını ve çok değerli verilere ulaştıklarını ifade etti.
OKUL ÜNİFORMALARI
Özben, “Okul üniformaları öteden beri tüm dünyada da tartışılan konulardan biridir. Bürokratik devlet, kişi sistem içindeki yeriyle özdeş bir role alışsın ve boyun eğsin diye üniformalarla ona bir bilinç vermektedir. Biz çalışmamızda bu eski ve yaygın görüşü de ihmal etmeyerek, ancak bu görüşün karşısında yer alabilecek diğer çekinceleri de, grup odaklı nitel görüşmelerde bulunduğumuz öğrenci arkadaşlarımızla tartıştık ve bu konuda pek çok veriye ulaştık. Araştırmamızda 'okul üniformaları kaldırıldığında ya da serbest kıyafet uygulamasına geçilmesi ne gibi sonuçlara yol açmıştır, eğitim kurumlarının işleyişinin önemli bileşenlerinden biri olan disiplin konusunda neler yaşanmıştır, kılık kıyafet serbestliği sınıfsal farklılıkları belirgin bir hale getirmiş midir ve öğrenciler bu durumu nasıl yorumlamaktadır. Kılık kıyafet serbestliği, öğrencileri ve elbette aileleri rekabetçi bir tüketimin kucağına mı atmaktadır' sorularına cevap aradık.'' dedi. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerden bazıları uygulamadan memnun olduklarını ancak diğer arkadaşları gibi her zaman farklı elbise giyebilecek maddi imkana sahip olmadıkları için mahcup olup zor durumda kaldıklarını, bu yüzden bazen bu uygulamayı istemediklerini söylüyor.
DİSİPLİN ZAAFI DOĞDU
Araştırma koordinatörü Mevlüt Özben, araştırma sonuçlarına göre, kılık kıyafet serbestliğinin disiplin ve güvenlik zafiyetini doğurduğunu ifade ederek getirilen serbestlik sonrasında öğretmene şiddetinde arttığını ifade etti. Dışarıdan fark edilmeden okul içerisine rahatça giren öğrenci olmayan gençlerin okul içerisinde huzursuzluk çıkarıp öğretim elemanlarına karşı şiddet kullanabildiğini ifade eden Özben “Araştırma sonuçlarında ulaştığımız bilgilere göre, bazıları da herkes sivil olduğu için okula dışarıdan başkalarının da girdiğini kimin öğrenci kimin sivil olduğunu ayırt edemediklerini ifade ediyorlar. Anlayacağınız okullar da disiplin, güvenlik sorunları oluşmuş durumda. Araştırma sonucu kızların makyaj yaparak, erkeklerinse kirli sakalla okula gittiğini tespit ettik. Bu da hocaların öğrencilere daha çok disiplinle yaklaşmalarına neden oluyor. Öğrencilerde bu durumdan bir hayli rahatsız. Sırf bu yüzden bazı öğrenciler tek tip kıyafete dönmek istiyor. Nene Hatun, İmam Hatip Kız Lisesi öğrencileri ise kıyafetin tek tip olmasını ama başörtüsü konusunda serbest bırakılmalarını istiyorlar. Anlayacağınız öğrencilerin bile kafası karışık bu yüzden de çoğu okul tek tip kıyafet yönetmeliğine hızla geri dönüyor.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Program Koordinatörlüğü yaptığı araştırmayla asıl olarak “Ne giyiyorsak o muyuz?” sorusuna cevap aradı. Araştırmanın Genel Koordinatörü Doçent Dr. Mevlüt Özben kıyafetlerin insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek bu durumu şöyle açıkladı, “İnsan, bedenini saran deriyle yetinmeyen bir varlıktır. Bunun çeşitli izahları olabilir, ancak bedeni giysilerle sarıp sarmalamak şeklinde ifade edebileceğimiz giyinmek sosyal anlamlara sahip bir eğilimdir. Bu bağlamda, giyinmenin sosyal anlamları içerisinde en önemlilerden biri giyinmenin aynı zamanda bir iletişim biçimi olmasıdır. Giyinmek, cinsiyetimizi, yaşımızı, sosyal statümüzü, mesleğimizi, inancımızı, sınıfsal yerimizi, politik duruşumuzu ve başka pek çok özelliğimizi dışa vuran belirleyicidir. Başka bir deyişle giyinmek önce insan olmanın, sonra ise nasıl bir insan olduğumuzu ilan etmenin en yetkili yollarından biridir. Yani, bir anlamda kim olduğumuz giyindiğimizde ortaya çıkar ve diyebiliriz ki, insanların giyebildikleri şeyler üzerindeki sınırlamalar, kim olduklarını da sınırlamaya varabilir” diye konuştu.
 

 
Öztürk, EGC'ye veda etti
 
ÖGDER’den müfredat önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUNİB kongresi tamamlandı
Atatürk Üniversitesi’nin de yer aldığı Kafkasya Üniversiteler Birliği ...
Çocuk istismarına bilimsel tepki
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim ...
Tarihe sahip çıktılar
Yakutiye Kent Konseyi Gençlik Meclisi Eş başkanları Şeyma Tuysuz ve Ekrem ...
 
Oltu’da Bilim Fuarı Sergisi
2013 Yılı TÜBİTAK Bilim Fuarları kapsamında Oltu Anadolu Öğretmen Lisesi, ...
‘Engelliler istihdam bekliyor’
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, engellilerin sadece ...
Atnur ve Kılıç Bilim Kurullarında
Atatürk Üniversitesi’nden iki öğretim üyesi Bilim Kurulları üyeliklerine ...
 
GSF’de performans rekabeti
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bahar şenlikleri kapsamında ...
Erzurum’a uçmak istiyorlar
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iki uçak alımı için görüşmeler ...
Kural, çevre bilinci ve israfı anlattı
Prof. Dr. Orhan Kural Erzurum’da öğrencilerin çevre bilincini artırmak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri