Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Nisan 2013 Salı - 18:36

O, irfan ve aksiyon ereni

ÖZEL-Atatürk Üniversitesi tarihi bir etkinlik gerçekleştirerek, Erzurum’un manevi mimarlarından Büyük İslam Alimi ve Kanaat Önderi Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Hazretleri’ni sempozyumla bir kez daha ülke gündeminde paylaşacak.

O, irfan ve aksiyon ereni

Atatürk Üniversitesi Nisan ayında tarihi bir etkinlik gerçekleştirerek, Erzurum’un manevi mimarlarından Büyük İslam Alimi ve Kanaat Önderi Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Hazretleri’ni sempozyumla bir kez daha ülke gündeminde paylaşacak. 82 bilim adamının yer aldığı Bilim ve Danışma Kurulu sempozyumda aktarılacak bildirileri açıkladı.
127 BİLDİRİ SUNULACAK
25-26 nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Alvarlı Hace Muhammed Lütfi Efe Sempozyumu’nda 127 bildirinin sunulacağı bildirildi. Rekor düzeyde bildirinin yer alacağı sempozyumda sunulacak her bildirinin bir eser kıymetinde olduğunu belirten Erzurumlular, sempozyum süresinin en azından bir gün daha uzatılmasını bekliyor.
DADAŞ DEMEK ALVARLI EFE DEMEK
Hayatı, eserleri ve yaşam üslubuyla Dadaş kelimesinin tam tarifi olan Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Hazretleri Sempozyumu hazırlıkları devam ediyor. Yüzlerce bilim adamının bildiri sunacağı etkinliğe, Erzurum’un yanı sıra il dışında yaşayan Dadaşların da izleyici olarak katılması bekleniyor.
SURNUMDAKİ VURGU
Sempozyum sunum bölümünde, “Alvarlı Muhammed Lütfi Hz.leri, akıl gözünü doğru düşünce ile birleştirmeye muvaffak olmuş ve kalp-kafa izdivacı gibi çok az talihlinin ulaşabildiği bir noktada bulunan, medrese ilimleri ile tekkenin aşk ve şevkini te’lifi başarmış, irfan ve aksiyon erenlerinden birisidir.” denildi.
SUNUM
Tarihi sempozyum hattında yapılan ön açıklamada, Erzurum’un bir kültür kenti olduğuna vurgu yapıldı. Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler adıyla kaydedilen açıklamanın girişinde, “Bilim de sanat da şehirde üretilir. Şehir, farklılıkları içinde bulundurur; farklı bakış, farklı duyuş, farklı inanış ve farklı kavrayış… Şehir, bu farklılıklarla kültürünü inşa eder. Bilim ve sanat bu kültürel ortamda gelişme zemini bulur.Erzurum, kendine has kültürel dokusuyla tarih boyunca bilim ve sanatın üretildiği şehirlerden birisi olmuştur. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde burada kurulan eğitim ve öğretim müesseselerinde pek çok bilim ve sanat insanı yetişmiştir. Erzurum yetiştirdiği bu değerleri münhasıran kendine saklamamış, ülkenin hizmetine sunmuştur. Bu cümleden olmak üzere yine Erzurum’da yetişip, ülkemizin ilmi, idari, siyasi ve askeri bürokrasinin hemen her alanında layıkıyla hizmet vermiş nice değerlerin olduğunu hatırlamak lazımdır. “denildi.
ERZURUM’UN MİSYONU
Erzurum’un tarihi misyonunu sürdürdürdüğü ve ülkeye yararlı insanlar yetiştirmeye devam ettiğinin belirtildiği sunumda, “Erzurum’u taşra olmaktan çıkarıp bilim ve sanat merkezi haline getiren ruh, bağrına bastığı bilim ve sanat insanlarının ürettiği değerlerle; şehirle, tarihle ve toplumla barışık, bilimin ve aklın aydınlığında nice vatan evladını yetiştirmiştir.Toplumun kendini ifade etmesi veya gerçekleştirmesi olarak da ifade edebileceğimiz, maddi ve manevi kültürel birikimin geçmişten geleceğe taşınması ve yaşatılması amacıyla şehrin tarihi değerlerini, yetiştirdiği âlimleri, şairleri ve hikmet sahibi bilge şahsiyetlerini bilimsel ölçütlerde yeniden topluma hatırlatmayı bir görev olarak telakki ediyoruz. “ ifadeleri yer aldı.
O ERZURUM’DUR
Sunumun son bölümünde ise Alvarlı M.Lütfi Efe Hazretlerinin ifade ettiği mana ve temsil ettiği değerlere ithafen, “ Alvarlı Muhammed Lütfi, akıl gözünü doğru düşünce ile birleştirmeye muvaffak olmuş ve kalp-kafa izdivacı gibi çok az talihlinin ulaşabildiği bir noktada bulunan, medrese ilimleri ile tekkenin aşk ve şevkini te’lifi başarmış, himmeti ve gayreti ile insanımızın kendi dünyasına, kendi kültürüne uyması istikametinde çalışan irfan ve aksiyon erenlerinden birisidir. Düzenleyeceğimiz sempozyumla insanların hem akıl, hem ruh ve hem de kalp dünyasını doyuma ulaştırmayı hedefleyen bu yüce şahsiyetin düşünce ufku, hikmet ve ibret dolu eserlerini bilim dünyasının dikkatlerine sunmak, şehrimizin yetiştirdiği bu önemli değeri yeni kuşaklara tanıtmayı amaçlamaktayız.” kaydı düşüldü.
ALVARLI MUHAMMED LÜTFİ “EFE”  KİMDİR?  (1868-1956)
Erzurum'un Hasankale (Pasinler) İlçesinin Kındığı köyünde doğdu. Babası Hoca Hüseyin Efendi'den tahsil gördü. Babasından icazet aldıktan sonra Erzu­rum'da tanınmış bazı âlimlerin derslerini takip etti. 1891 yılında Hasankale'nin Sivaslı Camii'ne imam tayin edildi. Aynı yıl babasıyla birlikte Bitlis'e giderek Nakşibendî şeyhi Muhammed Pîr-i Küfrevi’ye intisap etti. Riyazetini tamamladık­tan sonra Pîr-i Küfrevi’nin halifesi olarak Hasankale'ye döndü. Bir süre buradaki görevine devam etti, daha sonra Erzurum'un Dinarkum köyüne giderek imamlık yaptı. 12 Şubat 1916'da Ruslar'ın Erzurum çevresini İşgale başlaması üzerine babasıyla birlikte Erzurum'a geldi.
BABASI ŞEHİT DÜŞTÜ
Rus istilâsı süresince Tercan'ın Yavİ köyünde imamlık yaptı. Ruslar'ın çekilmeye başlamaları ve Ermeniler'in katliama girişmeleri üzerine Yavi ve komşu köylerden topladığı altmış kişilik bir müfrezeyle Ermeniler'e karşı koydu. Oyuklu köyü yakınlarında Ruslar'a ait büyük bir silâh deposunu ele geçirdi. Daha sonra Haydari Boğazı'ndaki Zergide köyünde Türk ordusuna katıldı ve ordu ile birlikte Erzurum'a girdi. Aynı gün babası şehid düştü.
Erzurum'un kurtuluşundan sonra tekrar Hasankale'ye döndü. Kendisine teklif edilen Hasankale müftülüğü görevini kabul etmeyerek Hasankale'ye bağlı Alvar köyü halkının isteği üzerine oraya yerleşti. Halk arasında “Alvar imamı” ve “Efe hazretleri” unvanıyla tanındı. Bir Nakşibendî Hâlidî şeyhi olarak 1939'a kadar bu köyde, bu tarihten sonra da Erzurum'da bölge halkını irşad ile meşgul oldu. 12 Mart 1956'da vefat etti. Cenazesi Alvar köyüne götürülerek oraya defnedildi.
Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazan Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi'nin şiirleri ölümünden sonra oğlu Seyfeddin Mazlumoğlu tarafından derlenerek Hulâsatü'l-hakâyık adıyla yayımlanmıştır. Bu divanda çeşitli nazım şekilleriyle söylenen 700'ü aşkın şiir mevcuttur. Hece vezni ve oldukça sade bir Türkçe'nin kullanıldığı bu şiirlerden bazıları da bestelenmiştir.
ALVARLI MUHAMMED LÜTFİ “EFE”NİN ESERİ
Hâce Muhammed Lutfî Efendi’nin yegâne eseri “Hülâsatü’l-Hakâyık ve Mektûbât-ı Hâce Muhammed Lutfî” isimli divanıdır. Dinî ve tasavvufî şiirleri ihtiva bu manzum eserde Türkçe şiirlerin yanı sıra Arapça ve Farsça şiirler de bulunmaktadır. Mevlid, mi’raciye, mesnevîler, destanlar, mâniler, ferdler ve kıt’alardan oluşan eserin çatısını teşkil eden divançe kısmında çeşitli nazım şekillerinde yazılmış 726 şiir bulunmaktadır.
Eser ilk defa Muhammed Lütfi Efe'nin oğlu ve halifesi Seyfeddîn Mazlumoğlu tarafından elinde mevcut yedi yazma nüshadan derlenerek “Hülâsatü’l-Hakâyık ve Mektûbât-ı Hâce Muhammed Lutfî” adıyla neşredilmiştir. Bu neşri takiben 1979 yılında mevcut yedi nüshadaki farklılıkları yeniden gözden geçirip gerekli tashihleri yaparak Osmanlıca nesih hattıyla neşretmişlerdir. Eserin 1996 ve 2006 (Damla Yayınları) yıllarında yeni Türkçe harflerle, yapılmış neşirleri de vardır.
Hülâsatü’l-Hakâyık mahiyeti ve muhtevâsı itibariyle dinî-tasavvufî içerikli olan olup, manzum olarak kaleme alınmıştır.
Eserdeki "Mukaddime-i Hulâsatü'l- Hakayık" ve "Bir Hatıra" başlıklı kısım ile "Hidayet bahçeleri" adlı bölümler Hâce Seyfeddin Efendi Hazretleri'ne aittir.
EFE HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
KİTAP
Hüseyin Kutlu, Hâce Muhammed Lutfî Hayâtı Şahsiyeti ve Eserleri, İstanbul 2006.
Ahmed Ersöz’, Alvarlı Efe Hazretleri,  İzmir 1991.
Ayşe Farsakoğlu Eroğlu, Hâce Muhammed Lutfî Efendi'nin Şiirlerinde Din ve Tasavvuf Kültürü, Işık Akademi Yayınları, İzmir 2010.
DOKTORA TEZİ
Ayşe Farsakoğlu, Hâce Muhammed Lutfî Efendi'nin Şiirlerinde Dinî ve Tasavvufî Unsurlar, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2010.
YÜKSEK LİSANS TEZLERİ
M. Lütfi Karaca, Alvarlı Muhammed Lutfî’nin Şiirlerinin Umumi Tahlili, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Erzurum 1996.
Birol Yıldırım, Alvarlı Muhammed Lutfî Hayatı ve Hulâsatü’l-Hakâyık Adlı Eserindeki Ahlâkî Unsurlar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van 2003.
LİSANS BİTİRME TEZİ
Talip Aktepe, Alvar İma­mı Muhammed Lutfi Efendi'nin Şiirleri (1969), Atatürk Ünv. Merkez Ktp., Dokümantasyon kıs­mı, nr. T 811, 316, A 47.
MAKALELER
Hüseyin Elmalı, “Alvarlı Muhammed Lutfî Efendi ve Erzurum Destânı”, Yeni Ümit Dergisi, Sayı 49, 2000.
Veysel Güllüce “Alvarlı Efe Hazretleri” Yeni Ümit Dergisi. Sayı: 78, 2007.
Cafer Ceylan, "Alvarlı Efe ve Bir Gazeli Üzerine", Rehber Dergisi,  Sayı: 83, 2010.
Ayşe Farsakoğlu, "Muhammed Lutfî Efendi’nin Yayınlanmayan Şiirleri Hakkında Bir Değerlendirme", EKEV Akademi Dergisi, Yıl: 2009, Sayı: 41
TEBLİĞ
Veysel Güllüce, "Alvarlı Efe'nin Hülâsâtü'l-Hakayık'ında Kur'âni Motifler, Türk İslam Düşünce Tarihinde Erzurum, Erzurum 2007, cilt: 1, ss. 369-385."
Dr., Selami ŞİMŞEK, “Alvarlı Hâce Muhammed Lütfî Efendi’nin Hulâsatu’l-hakâyık Adlı Dîvân’ında Hz. Peygamber Sevgisi”, Uluslararası Sempozyum Kültür Coğrafyamızda Hz. Muhammed (Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar), 7-8 Mart|March 2009, Adapazarı - Sakarya
H. Ömer Özden, "Alvarlı Efe'de Ramazan Algısı", Uluslararası Ramazan Sempzoyumu, Ümraniye Belediyesi, İstanbul 2012.( 10-12 Temmuz).
ANSİKLOPEDİ MADDESİ
Selahattin Kıyıcı, “Alvarlı Muhammed Lütfî Efe”, DİA, II.
KABUL EDİLEN 127 BİLDİRİ
Atatürk üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan Alvarlı Hace Muhammed Lütfi Efe Sempozyumu’nda sunulacak bildiriler şunlar:
1) "Şiir Ve Bilgelik: Hâce Muhammet Lütfi Örneği", 2) "Alvarlı Efe Hazretlerinde Vahdet Algısı", 3) "Alvarlı Divanında (Hülâsâtü'l-Hakâyık) Zamaneden Şikayet", 4) "Alvarlı M. Lüfti'nin Hz. Peygamber Algısı", 5) "Hülâsâtu'l-Hakâyık'ta İnsan Yüzü İle İlgili Tasavvufî Semboller", 6) "Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi Ve Ailesine Ait Mezar Taşları ", 7) "Milli Mücadelelerde Sufilerin Rolü Ve Alvarlı Efe", 8) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfi Efendi’nin Şiirlerinde Ayna Metaforu", 9) "Alvarlı Muhammed Lütfi Efe İle Seyyid Mir Hamza Nigari Arasındaki Edebi-Tasavvufi Etkileşimler", 10) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfî'nin Divanında Yer Alan Âyet Ve Hadis İktibasları", 11) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Yunus Emre Etkisi", 12) "Marifet Ve Muhabbet Eri Alvarlı Efe Hazretleri”, 13) "Muhammed Lutfi Efendi'nin Şiirlerinde Toplumsal Yozlaşma", 14) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Babası Hüseyin Efendi’nin İlk Üstadı Mir Hamza Nigarî", 15) "Alvarlı Efe Hazretlerinde İnsan Şahsiyeti: "Sakın İncitme Bir Canı Yıkarsın Arş-I Rahmanı", 16) "Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi’nin I. Cihan Savaşı Yıllarında Rus İstilası Ve Ermeni Mezalimine Karşı Mücadelesi", 17) "Alvarlı Efe'nin Divan'ında Mirac Bahsi", 18) "Alvarlı Efe Divanında İnsan-I Kamil Düşüncesi", 19) "Alvarlı Efe Hazretleri’nin Divanında Tasavvufî Kavramlar", 20) "Tasavvuf Tarihini Alvarlı Efe Perspektifinden Oku(t)mak", 21) "Alvarlı Lütfî Efendi ve Farsça Şiirleri", 22) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde İlahi Aşk Teması", 23) "Muhammed Lütfi Efendi (Alvarlı Efe) Ve Hac İbadetine Yüklediği Anlam", 24) "Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi’nin Hülasatü’l–Hakâyık Adlı Eserinde Hulefa-İ Raşidin Ve Ehl-İ Beyt İle İlgili Düşünceleri", 25) "Alvarlı Efe Haztetleri'nin Derd Tasavvuru", 26) "Alvarlı Efe Dîvânı’ndaki Gazellerin Edebî Sanatlar Açısından Estetik Değeri", 27) "Alvarlı Muhammed Lûtfi Efendi Hazretlerinin Gazelleri Ve Mûsikî", 28) "Alvarlı Efe Hazretlerleri Divanında Tevdhid ", 29) "Alvarlı Efe Hazretleri Üzerinde Fuzûlî Tesiri", 30) "Hemşerileri Nazarından Hâce Muhammed Lutfî Efe Ve Efe Etrafında Anlatılan Kerametler Üzerine Halk Bilimsel Bir Yaklaşım", 31) "Hulâsatü’l-Hakâyık’ta İranlı Şairler", 32) "Alvarlı Efe'de Nakşî-Halidî Geleneği'nin İzleri", 33) "Efe Hazretlerinin Hayat Ve İnsana Bakışını Özetleyen Bir Şiiri:Hazer Kıl Kırma Kalbin Kimsenin Canını İncitme", 34) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfi Efe’nin Aşka Getirdiği Yorumlar", 35) "Alvarlı Muhammed Lutfü Hazretlerinin Şeyhi Bitlisli Muhammed Kufrevî’nin Oğlu Şeyh Abdulbâki El-Bitlisî Tarafından Harputlu Tabur İmamı Ve Tarikat Şeyhi Muharrem Hilmi Efendi’ye Nakşibendi Tarikâtı Zikir Usûlü, Adabı Ve Tarikat İcâzeti Verilmesi", 36) "Alvarlı Efe’nin Şiirlerinde Atasözleri", 37) "Türk Din Mûsikîsi’nde Alvarlı Efe Hazretleri", 38) "Alvar Makamı", 39) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Besteli Eserlerinde Tatyan Formu”, 40) "Hulâsatü’l-Hakâyık’ta Edebî Türler Ve Tarzlar", 41) "TRT Türk Halk Müziği Repertuvarında Bulunan Ve Sözleri Alvarlı Muhammed Lûtfi Efendi Hazretlerine Ait Eserler", 42) "Etnolojik Bir Bakış Açısıyla Alvarlı Hâce Muhammed Lütfi Efe’nin Şiirlerinde Erzurum Gelenekleri", 43) "Alvarlı Efe’nin Kâdirîliği Ve Hulâsâtu’l-Hakâyık’ta Kâdirîlik Unsurları", 44) "Klasik Şiirimizin Son Temsicilerinden Biri Olarak Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi", 45) "Muhammed Lütfî Mevlidi", 46) "Bâğ-I Muhabbette Bir Merd-İ Hüdâ: Hâce Muhammed Lütfî Hazretleri", 47) "Seküler Kuşatmadan Çıkış Yahut Efe Hazretlerinin Dilinden Tasavvufta İnsan", 48) "Alvarlı Efe’nin Düşüncesinde Ehl-İ Beyt Tasavvuru", 49) "Tasavvuf’ta İncitmeme Prensibi Ve Alvarlı Efe Hazretleri’nin Bazı Şiirlerinde İncitmeme’nin Önemi", 50) "Alvarlı Muhammet Lütfi Efe’nin Şiirlerinde Ehl-İ Beyt Sevgisi", 51) "Alvarlı Efe Hazretleri’nin Divan’ında Temel İbadetler", 52) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Fakra Daveti", 53) "Hace Muhammed Lütfi'nin Gazellerinde Gönül Tasavvuru", 54) "Hoca Ahmed Yesevi Hikmetlerinde Ve Alvarlı Efe Düşüncelerindeki Ortak Tasavvufi Konular", 55) "Geleneksel Türk Müziğinde Güfte Unsuru Ve Alvarlı Efe", 56) "Alvarlı Efe Divanında “Nûr-İ Muhammedî”, 57) "Alverlı Tütfi Efenin Şiirlerinde Rindane Söylem", 58) "Hâce Muhammed Lutfî Efendi’nin “Hülâsatü’l-Hakâyık” Adlı Eserinde Ses Ve Ahenge Dayalı Sanatlar", 59) “Hulasatu'l-Hakayık'da Âl-İ Aba Ve Kerbelâ”, 60) "Alvarlı Hace Muhammed Lütfi Efe Hazretleri Ve Tanıtımına Yönelik Faaliyetler, Alvarlı Efe Hazretleri İlim Ve Sosyal Hizmetler Vakfı Örneği", 61) "Alvarlı Lütfî Efendi'nin Şiirlerinde "Fıkh-I Bâtın" Vurguları", 62) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Kozmik Alem", 63) "Hulâsatü’l-Hakâyık’ta Kıyamet Ve Ahiret Tasavvuru", 64) "Hulâsatü’l-Hakâyık’taki Ahlakî Öğütlerin Ayet Ve Hadis Zemini", 65) "Alvarlı Muhammed Lütfi’de Hikmet Kavramı, 66) "Nigârî’den Alvarlı’ya ", 67) "Erzurum Âşıklık Geleneğinde Alvarlı Efe Etkisi", 68) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfi’nin Şiir Dilinin Gelenekle İlişkisi", 69) "Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi'nin Şiirlerinde Sevgiliye Ait Güzellik Unsurları", 70) "Alvarlı Efe Hazretlerinde Rahmet Ve Merhamet Kavramı ", 71) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Bayram", 72) "Divan Şairi Olarak Hâce Muhammed Lutfi Efendi Ve Mazmun Dünyası", 73) "Geleneğin İzinde: Cumhuriyet Dönemi İrfânî Şiirimiz Ve Muhammed Lutfi Divanını Üzerine Bazı Mülahazalar", 74) "Alvarlı Mehmed Efendi Gözüyle Erzurum Ve Erzurumlular", 75) "Alvarlı Efe'nin Şiirlerindeki Öğüt Ve Nasihatlerinde Öne Çıkan Temalar", 76) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Arapça Gazaliyyâtında İşledği Temalar", 77) "Mutasavvıfların Dili Bağlamında Hâce Muhammed Lütfi’nin Gönül Dili", 78) "Hâce Muhammed Lutfî Efendi’nin Kıyâmet Destânı İle Doğu Türkistanlı Akıt Ülimjioğlu’nun Ahvâl-I Kıyâmet (Ahiret-Beyan) Destânındaki İlişki", 79) "Hülâsatü’l-Hakâyık’ta Hz. Peygamber’in Üstün Özellikleri", 80) "Alvarlı Muhammet Lütfî Efendi'nin Düşüncesinde Aşk", 81) "Alvarlı Efe Hazretlerinde Allah'ın Ahlakı İle Ahlaklanmak ", 82) "Alvarlı Efe Hazretlerinde Seyr U Sülûk", 83) "Alvarlı Hâce Muhammed Lutfî Efendi ve Bediüzzaman Said Nursî de İnsan ", 84) "Alvarlı Muhammed Lütfî'nin Nakşbendî-Halidî Silsilesi", 85) "Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi Ve Bediüzzaman", 86) "Muhammed Lutfi Efe Hazretlerine Göre Dindarlık Tezahürleri", 87) "Alvarlı Efe’de Olgunlaştırıcı Bir Unsur Olarak “Dert”, 88) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfî'de Ma'rifetin Kaynağı Ve Değeri", 89) "Halk Şiirinde Varyantlaşma Sorunu Bağlamında Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi’nin İki Şiiri", 90) "Alvarlı Efe’nin Tasavvuf Anlayışında Melami Neşve", 91) "Alvarlı Efe Hz.'Nin Hulâsatü'l-Hakāyık'ında Bir Mâsivâ İmgesi Olarak Dünya", 92) "Muhammed Lutfî Divançe’sinde Şiire Dair Görüşler", 93) "Ahlâkî Aksiyon Ve Moral Karakter Oluşumunda Dini Liderlerin Önemi: Alvarlı Efe Örneği", 94) "Alvarlı Hâce Muhammed Lutfî Efe’nin Hulâsatü’l – Hakâyık Adlı Eserinde Cömertlik, Yardımseverlik Ve Dostluk Kavramları", 95) "Alvarlı Hace Lutfî’nin Divanında Şeriat, Tarikat, Hakikat, Marifet Kavramları", 96) "İki Şiir Dolayısıyla İki Şair: Lutfî Ve Kıtmîr “Hoca-Talebe İlişkisi Bakımından Alvarlı Efe Hazretleri ve M. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Birer Şiiri”, 97) "Tasavvuftaki Çay Kültürü Çerçevesinde Muhammed Lutfî Efendi'nin Şiirinde Semâver, Demlik Ve Câm Metaforu", 98) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfi Hz.Lerinin Hülâsatü'l-Hakâik Adlı Eserine Göre Hz. Peygamber Sevgisi", 99) "Geleceğin Işığında Erzurum-Alvar Efe Hazretleri Türbe Ve Müştemilatı Mimarisi, 100) "Alvarlı Muhammed Lutfi/Efe'nin Kerbela Olayı'na Bakışları", 101) "Bir Sosyal Ağ (Social Networks) Olarak Alvarlı Efe’nin Tarikatı Ve Toplumsal Analizi", 102) "Bektaşi Geleneğinde Ve Hulâsatu’l-Hakâyık’da Muharrem Matemi: Muharremiye ", 103) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Masiva Ve Allah Sevgisi ", 104) "Muhammed Lutfî Efendinin Eserlerinde “Hikmetin Kapısı”: Hz. Ali", 105) "Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Menkıbelerinde Karizmatik Unsurlar", 106)"Tasavvufi Hayatın Gündelik Yaşama Etkisi Ve Alvarlı Efe Profili", 107) "Alvarlı Muhammed Lutfî’nin “Hulâsatü’l-Hakâyık” İsimli Eserinde Geçen Hadislerin Tahric ve Değerlendirmesi", 108) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Sabâ-Nâme Manzumesinde Sabâ Sembolizmi", 109) "Alvarlı Efe Hazretleri’ne Göre İlahî Aşkın Kaynağı: Şerâb-I Eynemâ", 110) "Alvarlı Muhammed Lutfî’nin “Hülâsatü’l-Hakâyık” Adlı Eserinde Nefs Algısı", 111) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Cemal-İ İlahiyi Müşahede", 112) "Hâce Muhammed Lütfî’nin İlticâ-Nâmesinde Açar Kelime Olarak Rahmet Ve Kerem Kavramları", 113) "Hace Muhammed Lütfi'nin Tasavvufi Düşüncesinde Meyhane Sembolizmi", 114) "Alvarlı Efe Hazretlerinde Bedii Bir Fikir Olarak İman", 115) "Hâce Muhammed Lütfî’nin "Nenni Muhammed'in Nenni" Şiirinin Ninni Türü İçindeki Yeri Ve Şiire Psikolojik Açıdan Bir Yaklaşım ", 116) "Alvarlı Efe’nin Hece İle Yazılmış Şiirleri Üzerine", 117) "Alvarlı Hace Muhammed Lutfi Efendi'nin Şiirinde İlahi Aşk Ve Tezahürleri", 118) "Alvarlı Efe'nin Dili", 119) “Efe Hazretleri’nin Şiirlerinde “Hîç”, 120) “Siyer Edebiyatında Hülasâtü’l-Hakâyık”, 121) “Alvarlı Muhammed Lutfi Efendi’nin Şiirlerinde “İhsân” Duygusu Ve “Halvet Der-Encümen” Sırrı, 122) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Aileye İlişkin Değerlerin Sosyolojik Tahlili -Huasatu'l-Hakayık Örneği", 123) "Alvarlı Efe Hazretlerinin Şiirlerinde Tevhit İnancı Ve İnançta Adalet Düsturu", 124) "Tasavvuf Geleneğinde Kur'an Okumanın Ve Okutmanın Değeri -Hulasatu'l-Hakayik Örneği-, 125) "Alvarlı Hâce Muhammed Lütfî Efendi Ve Mevlânâ’nın İnsan Anlayışı", 126) "Hâce Muhammed Lutfî’de Değer Kavramı Ve Ele Aldığı Değerlerin Kişilik Gelişimindeki Rolü", 127) Tasavvuf Düşünce Ve Uygulamalarının Alvarlı'nın Dîvân'ı Ve Hayatındaki Genel Çizgilerine Toplu Bir Bakış, 128) Alvarlı Efe Divanında Halvet, Uzlet Ve Sohbet.
BİLİM VE DANIŞMA KURULU
Alvarlı Hace Muhammed Lütfi Efe Sempozyumu Bilim ve Danışma Kurulunda şu isimler yer aldı:
Prof. Dr. A. Hakkı Turabi- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç- Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müd., Prof. Dr. Ahmet Ögke- Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fak. Deken Yard., Prof. Dr. Ahmet Saim Arıtan- Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. Ali Rafet Özkan- Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fak. Rektör Yard., Prof. Dr. Alim Yıldız- Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Bilal Kemikli- Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Dilaver Düzgün-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. Dilaver Gürer- Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Emel Kefeli- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. Emine Yeniterzi- Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Erhan Yetik-Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. Filiz Kılıç- Nevşehir Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu- Ankara Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Fazlı Polat- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Hacı Ömer Özden- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz- Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. Himmet Konur- Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Hüseyin Elmalı- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Prof. Dr. H. Ezber Bodur- Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. İbrahim Özdemir- Gazikent Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. İsa Çelik- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. İskender Pala- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. İsmail Erol Erünsal- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. Kadir Özköse- Gaziosman Paşa Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. M. Zeki İşcan- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. M.Hanefi Palabıyık- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Prof. Dr. M.Necmettin Bardakçı- Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. M.Saffet Sarıkaya- Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç- Marmara Üniversitesi İlhiyat Fak. (İköpab Genel Sekreteri), Prof. Dr. Mehmet Akkuş- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. Mehmet Demirci- Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fak. , Prof. Dr. Mehmet Kara- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. Mehmet Sadi Çöğenli- Atatürk Üniversitesi Rektör Yard., Prof. Dr. Mehmet Törenek- Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Metin Akkuş- Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan- İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Mustafa Aşkar- Ankara Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Mustafa Ağırman- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Mustafa Kara- Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Mustafa Tahralı- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fak. , Prof. Dr. Mustafa Yıldırım- Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu- Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Necdet Tosun Marmara Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Nihat Yatkın- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekan Yard.,  Prof. Dr. Niyazi Usta- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Nurullah Altaş- Atatürk Üniversitesi Kk Eğitim Fak., Prof. Dr. Orhan Bilgin- İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Osman Gürbüz- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Osman Türer- Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yard., Prof. Dr. Ömür Ceylan- İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak., Prof. Dr. Ramazan Muslu- Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fak. (İzmir Müftüsü), Prof. Dr. Reşat Öngören- İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Ruhattin Yazoğlu- Kars Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekanı, Prof. Dr. S.Selçuk Günay- Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Sayın Dalkıran- Uşak Üniversitesi Rektör Yard., Prof. Dr. Selahattin Kıyıcı- Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fak. , Prof. Dr. Selçuk Coşkun- Bayburt Üniversitesi Rektörü., Prof. Dr. Süleyman Çaldak- Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak., Prof. Dr. Süleyman Uludağ- Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Şamil Dağcı- Ankara Üniversitesi İlahiyat Fak., Prof. Dr. Turgut Karabey- Erzincan Üniversitesi Edebiyat Fak., Prof. Dr. Veysel Güllüce- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak. Deken Yrd., Doç. Dr. Ahmet Cahit Haksever- Hitit Üniversitesi İlahiyat Fak., Doç. Dr. Halil İbrahim Şimşek- Hitit Üniversitesi İlahiyat Fak., Doç. Dr. Halit Dursunoğlu- Atatürk Üniversitesi KK Eğitim Fak., Doç. Dr. Hikmet Atik- Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fak., Doç. Dr. Lokman Turan- Atatürk Üniversitesi KK Eğitim Fak., Doç. Dr. Mustafa Macit- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu- Atatürk Üniversitesi KK Eğitim Fak., Doç. Dr. Rıdvan Canım- Atatürk Üniversitesi Kk Eğitim Fak., Doç. Dr. Safi Arpaguş- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fak. Dekan Yard., Doç. Dr. Salih Çift- Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fak., Yrd. Doç. Dr. Ayşe Farsakoğlu Eroğlu-Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fak., Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yaman- Ankara Üniversitesi İlahiyat Fa., Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kurt- Harran Üniversitesi İlahiyat Fak., Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş- Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fak., Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı- Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fak. , Yrd. Doç. Dr. Sezai Küçük- Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fak., Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek- Atatürk Üniversitesi Kk Eğitim Fak., Öğr. Gör. Ahmet Şahin Ak- Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fak., Hüseyin Kutlu- Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı.

 

 
Kredi borcu artışta…
 
Erzurum'da 168.yıl coşkusu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 10 Nisan 2013 Çarşamba 10:04

Rabbim,mübarek Efemizin şefaatına nail eylesin.Âmin !.. O bir kutuptur.Hiç batmayacak bir kutup.Sayın yetkililer!.. Mübarek Efemizi bu ülkede hemen hemen bilmeyen kalmamıştır.Önemli olan bu tebliğleri yurt dışında yapmanızdır.Efemizi tüm İslam Âlemi'ne tanıtmak eserlerinin buralarda okunmasını sağlamak onlara bu ruhu aşılamak ve mübarek Efemizi buralarda yaşatmaktır.İşte o zaman bir şey yaptım dersiniz hatırasına.Nedense sizler hep bu işlerin hep kolayına kaçıyorsunuz.Hatta ve hatta tüm dünyaya tanıtmalısınız.Efemizi okuyan gayr-i müslimlerin bile, belki İslam'la müşerref olmasına vesile olabilirsiniz.İşte o zaman mübarek Efemiz dört dörtlük tanıtılmış olur.Çünkü İslamiyet evrensel bir dindir.Bu çerçevede mübarek Efemizin düşünce sistemi,felsefesi, yüksek temel ahlak ölçüleri, dünyaya tanıtılmalı ve anlatılmalıdır.Dünyadaki tüm Müslümanların ve diğer insanların Efemizden azami ölçüde istifade etmeleri sağlanmalıdır.Çünkü vaktin kutuplarını tüm Müslümanlar ve insanlar yeteri kadar bilmelidirler.İnşâAllah bir gün bunlar da olur.Nasıl ki Mısırlı,Afgan,Pakistanlı, Libyalı,Iraklı,Lübnanlı,Suriyeli,Malezyalı,Endonezyalı büyük alim ve kanaaat önderlerini tüm dünya ve İslam Âlemi tanıyor,biliyor ve okuyorsa Alvarlı mübarek Efemizi de tüm dünya ve İslam Âlemi bilmeli,tanımalı okumalı,öğrenmeli ve o yüksek ahlakından faydalanmalıdır.Bu, sizlerin bu konudaki çalışmalarınıza bağlıdır.Böyle bir çalışmayı da yapmalısınız.Yoksa vebali çok büyüktür.Yüce Rabbimiz bunu yarın sizlere soracaktır. Haberiniz olsun.

Yorumu oyla      7      4  
siyami 10 Nisan 2013 Çarşamba 08:53

siyasete bulaşmamış gerçek bir manevi yürek.gönlüde bileğide aklıda alaha adanmış bir veli.para pul siyaset dünya malı makam onun gözünde yoktu.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Darüşşafaka’dan tanıtım etkinliği
Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nca okul giriş sınavlarını anlatmak için ...
GSF’ye Su Günü ödülü
Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Elemanlarından Okt. Muharrem ...
ETÜ’den kültürel atılım
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) halk dansları topluluğu çalışmalarına başladı.
 
Ebsemce Köyü’nde 1001 Hatim Duası
Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Epsemce Köy’ünde binbir hatim duası yapıldı.
Şenkaya'da Kurtuluş Coşkusu
Şenkaya’nın düşman işgalinden kurtarılışının 95. Yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Hem tanıtım, hem ziyaret
Nazilli Erzurumlular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin üyeleri ...
 
Akkök'ten 2’inci Fotoğraf Sergisi
Gazeteci Öztürk Akkök, tarafından açılan 2. Erzurum Fotoğrafları Sergisi büyük ilgi gördü.
Atasoy, Radyo Üniversite’nin konuğu oldu
Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, 102 Radyo Üniversite’de “ ...
Radyo Üniversite beğeni topluyor
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ‘Radyo Üniversite’ (102,0) farklı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri