Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
14 terörist etkisiz hale getirildi
14 terörist etkisiz hale getirildi
Palandöken açık ara önde
Palandöken açık ara önde
Almaz’dan atama açıklaması
Almaz’dan atama açıklaması
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
HABERLER>TÜRKİYE
17 Kasım 2015 Salı - 05:34

‘Önce küresel barış’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ ‘Küresel barış ve istikrar sağlanmadan, güçlü bir küresel ekonomiden bahsetmemiz mümkün değildir.. Biz Türkiye olarak, terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen, bunun ağır sonuçlarıyla 1970’li yıllardan beri yüzleşen bir ülkeyiz” dedi.

‘Önce küresel barış’

Zirvenin gerçekleştiği bölgede bulunan Kaya Palazzo Otel’de gerçekleşen basın toplantısında basın mensuplarına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasına, 1 Aralık 2014 tarihinde Avustralya’dan devralınan G-20 dönem başkanlığını, dün ve bugün gerçekleştirilen zirve ile birlikte, başarıyla tamamladıklarını belirterek başladı.

Antalya Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nin, G-20’nin önümüzdeki dönem çalışmalarını şekillendirecek önemli bir belge olduğuna inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılı için G-20 dönem başkanlığını, Çin Halk Cumhuriyeti’ne devrettiklerini açıkladı.

PARİS’TE YAŞANAN TERÖR SALDIRISI

Zirve öncesinde Paris’te yaşanan terör saldırılarının, liderler olarak kendilerini derinden üzdüğünü ve söz konusu terör saldırılarını şiddetle kınayıp Fransa’nın acılarını paylaştıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında dün gerçekleştirdikleri ilk oturumda Beyrut’tan Bağdat’a, Ankara’dan Paris’e kadar, terör saldırılarında hayatlarını kaybeden herkes için, G-20 liderleri olarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduklarını hatırlattı.

2015 Antalya Zirvesi’nin en önemli sonuçlarından birinin, dünya ekonomisinin ve nüfusunun çok büyük bir bölümünü temsil eden G-20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmaları olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2008 yılından beri G-20 Zirvelerine katılan bir liderim. Başından beri söylediğim bir şey var: ‘Küresel barış ve istikrar sağlanmadan, güçlü bir küresel ekonomiden bahsetmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla G-20’nin küresel istikrarı doğrudan etkileyen meseleleri görmezlikten gelmek gibi bir lüksü olamaz.’ Bu anlayışla, zirvede finansal konuların yanısıra, terörizm ve mülteci krizini de ele aldık. Biz Türkiye olarak, terörizmin ne olduğunu çok iyi bilen, bunun ağır sonuçlarıyla 1970’li yıllardan beri yüzleşen bir ülkeyiz” diye konuştu.

“TERÖR ÖRGÜTLERİ ARASINDA AYRIM YAPILMAKSIZIN BU TEHDİTLE KARARLI ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLMELİDİR”

Terörle mücadele konusunda uluslararası iş birliği noktasında üzerlerine ne düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bu mücadelede samimi bir uluslararası iş birliği ve dayanışma şarttır. Terörizmle mücadele konusunda G-20 liderleri olarak kabul ettiğimiz bildiri, bu konudaki kararlı duruşumuzu ortaya koyması bakımından önemlidir. Terörün inancı, kökeni, bölgesi yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle ilişkilendirmek son derece yanlış olduğu gibi, böyle bir tavır, o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir. Zira bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır. Biz bu anlayışı, tarihimizden ilham alarak, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şeklinde ifade ediyoruz. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın bu tehditle kararlı şekilde mücadele edilmelidir. Bu örgütler arasında ayrım yapan herkes, her ülke, bizim gözümüzde, terörizmle mücadele konusunda büyük bir hata içindedir. Biz, DAEŞ terörüne karşı da, El Kaide, Boko Haram, PKK, PYd, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Uluslararası alanda da, terör örgütleriyle mücadelede etkin bir iş birliği sağlamak için, kararlı ve somut adımlar atılması gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 liderleri olarak terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirterek, “Özellikle, G-20’de temsil edilen ve içinde bizim de bulunduğumuz Müslüman liderler olarak, İslam’la hiçbir ilgisi olmayan DAEŞ terörüne ve vahşetine karşı ortak sorumluluklarımız üzerinde durduk” açıklamasında bulundu.

“MAĞDUR İNSANLARIN TAMAMINA, İNANÇ VE KÖKEN FARKI GÖZETMEKSİZİN KAPILARIMIZI AÇTIK"

Türkiye’nin de yer aldığı bölgede ve dünyanın farklı köşelerinde meydana gelen çatışmaların ve istikrarsızlıkların herkesi yakından ilgilendirdiğine, Türkiye’nin çevresinde artık yönetilemez hale gelmiş ülkelerin ortaya çıktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin en fazla öne çıkan ülke olduğunu söyledi ve şunları kaydetti: “Sınır komşusu ve halkıyla yakın bağları olan bir ülke olarak, Suriye’de yaşanan dramın etkilerini ilk günden beri çok yakından hissediyoruz. Türkiye bugün 2,2 milyonu Suriyeli ve 300 bini Iraklı olmak üzere, 2,5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Bu mağdur insanların tamamına, inanç ve köken farkı gözetmeksizin, kapılarımızı açtık. Bu tavır, her şeyden önce, bizim için bir insanlık vazifesidir. Ancak, karşı karşıya bulunduğumuz örneği görülmemiş sorun, bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutu çoktan aşmıştır. Esasen, sorunun derinleşmesi, evlerinden, vatanlarından uzaklaşan bu insanların geriye dönüş ümitlerinin her geçen gün zayıflamasından kaynaklanıyor. Suriye’de, ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan, göçmenler ve terörizm başta olmak üzere, bu bölge kaynaklı sorunların üstesinden gelinemez.”

“KENDİ HALKINI KATLEDEN ESED’İN SURİYE’NİN GELECEĞİNDE YERİ YOKTUR”

Uluslararası toplumun, bu konuda artık etkin bir iş birliği, külfet paylaşımı ve samimi bir dayanışma içerisinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz cumartesi günü sona eren Viyana Görüşmeleri’nde gelinen aşamayı, ‘sorunun çözümü yolunda atılmış ümitvar bir adım’ olarak gördüklerini söyledi ve önümüzdeki günlerde Viyana’da görüşülen konuların detaylandırılacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sürecin ana hedeflerini ise ‘Suriye’nin, toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik ve meşru bir siyasi yapıya kavuşması’ olarak açıkladı.

“Kendi halkını katleden Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yoktur. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir. Unutulmamalıdır ki, Suriyeli mülteciler DAEŞ’ten ve Esed rejiminin devlet teröründen kaçıyor. G-20 liderleri olarak, pek çok Avrupa ülkesinin toplam nüfusunu aşan sayıdaki bu mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimizi açıkladık” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör olaylarıyla mülteciler arasında ilişki kurulmasını, insani sorumluluklardan kaçma gayreti olarak gördüklerini ifade etti.

Terörizmle mücadele ile mülteci krizine çözüm bulma çabalarının birlikte yürütülmesi gerektiğine ve bu insani krizle mücadelede samimi bir dayanışmanın ortaya konması gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “G-20 olarak bu konuda dünyaya örnek teşkil etmemiz gerektiğine inanıyorum. Suriye’de insani güvenlik bağlamında atılması gereken adımlar daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmelidir. Bunu başarabilirsek, daha iyi bir gelecek konusunda tüm insanlığın güçlü bir umut beslemesine katkı sağlamış oluruz. Bu, bizim için en az, ‘güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme’ kadar önemli bir hedeftir. Bunu birlikte yapabiliriz” şeklinde konuştu.

“2015 YILINDA KARŞI KARŞIYA KALINAN SORUNLARI ÇOĞU, KÜRESEL ÖLÇEKTE İŞ BİRLİĞİ GEREKTİRİYOR”

2015 yılında karşı karşıya kalınan sorunların çoğunun, küresel ölçekte iş birliği gerektirdiğine, bu bakımdan G-20 platformunun, sadece üye ülkeler için değil, tüm dünya için önemli bir imkân olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlıklarında G-20’nin bu yönünü öne çıkarma ve güçlendirme çabası içinde olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde önceliklerin ‘kapsayıcılık’, ‘uygulama’ ve ‘yatırımlar’ olarak üç temel kavram etrafında tanımladıklarını hatırlattı ve buna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu değerlendirmesinde ‘kapsayıcılık’ kavramının daha fazla ve kaliteli istihdam oluşturulması, hayat standartlarının yükseltilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve refahın yaygınlaştırılması bakımından önemli olduğuna değinen

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ilkeyi öne çıkartırken, başta kadınlar ve gençler olmak üzere, ekonomik büyümeden bütün kesimlerin daha fazla pay alabilmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yine bu kavram bağlamında dönem başkanlıklarında G-20’nin 5 açılım grubuna, 6’ncı olarak KADIN-20’yi dahil ettiklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi’nin de önümüzdeki yıl kendi yapacakları zirvede ‘kapsayıcılık’ kavramını korumaktan yana olduğunu açıkladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede, küresel ekonomiyi etkileyen temel zorluklar arasında 5 hususun üzerinde durarak bunları ayrıntılı olarak ele aldıklarını açıkladı ve bunları; ‘emtia fiyatlarında, özellikle de petrol fiyatlarındaki düşüş’, ‘gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye hareketlerindeki yavaşlama’, ‘küresel ticaretteki yavaşlama ve bunun büyümenin önünde ciddi bir engel olması’, ‘döviz kurlarında görülen sert hareketlerin finansal piyasalarda yol açtığı dalgalanma’ ve ‘devam eden jeopolitik riskler’ olarak sıraladı. ABD’de faiz oranlarının artırılmasının küresel ekonomiye etkileri üzerinde de durduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumun, özellikle gelişmekte olan ülkelere muhtemel yansımalarının ve finansal piyasalardaki sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdiklerini; liderler olarak, yapısal reformların makroekonomik politikalarla desteklenmesi gerekliliğini vurguladıklarını açıkladı.

“ARTIK KONUŞMA DEĞİL UYGULAMA ZAMANI GELMİŞTİR”

Zirvede büyüme stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanması gerektiği konusunda da mutabık kaldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı olarak, “Artık konuşma değil uygulama zamanı gelmiştir” dediklerini hatırlattı ve “Liderler olarak kabul ettiğimiz Antalya Eylem Planı’nda, güncellenmiş büyüme stratejilerini, uygulama takvimlerini ve bu yıl ilk kez hazırlanan hesap verilebilirlik raporunu bulabilirsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, son yıllarda yaşanan önemli sıkıntılardan birinin de yatırımlardaki durgunluk olduğuna dikkat çekerek zirvede, büyüme hedeflerine ulaşabilmek için yatırımların canlandırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olunduğunu dile getirdi. Bunun için G-20 ülkelerinin, somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yatırım stratejilerinin hayata geçirilmesinin, 2018 sonuna kadar, küresel düzeyde yatırım miktarını 4,4 trilyon dolar civarında artıracağı hesap ediliyor” diye konuştu.

“KAMU İLE ÖZEL SEKTÖR ARASINDA ETKİN BİR İŞ BİRLİĞİNİN TESİS EDİLMESİ SON DERECE ÖNEMLİDİR”

Altyapı yatırımları ihtiyacının, sadece kamu kaynaklarını kullanarak karşılamamızın mümkün olmadığına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu bakımdan, kamu ile özel sektör arasında etkin bir işbirliğinin tesis edilmesi son derece önemlidir. Özel sektörün dinamizmi ile kamunun sosyal ihtiyaçları göz önünde bulunduran yaklaşımını, etkin bir işbirliğine dönüştürmeliyiz. Türkiye olarak bizim ve diğer bazı G-20 üyelerinin, kamu-özel İşbirliği modellerinin uygulanması konusunda önemli bir birikimi var. Zirve toplantımızda, bu birikimden de yararlanmak suretiyle, kamu-özel İşbirliği modellerinin daha etkin kılınması için çalışmalarımızı sürdürmeyi kararlaştırdık.”

Alternatif finansman araçları kapsamında, İslami finansın gündeme alınması gerektiğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük şirketlere kıyasla, finansmana erişim ve küresel ticaret sistemine entegrasyon gibi hususlarda dezavantajlı durumda olan KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak adımların atılması gerektiğini düşündüklerini bildirdi.

“G-20 BİR ZENGİNLER KULÜBÜ DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20’nin 2008 küresel krizinin ardından üstlendiği en önemli rolün, küresel finans piyasalarının dayanıklılığının artırılması olduğunu hatırlatarak, finans sisteminin en önemli aktörleri olan bankacılık ve sigortacılık şirketlerinin krize sebebiyet vermemesi için, sağlam bir düzenleme çerçevesini tesis etmiş durumda olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu alanda gerçekleştirilen reformların tam ve kararlı bir şekilde uygulanması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

‘G-20 bir zenginler kulübü değildir. Bizler sadece belirli bir refah seviyesini yakalamış toplumları değil, aynı zamanda, kalkınma çabaları devam eden ülkeleri de temsil ediyoruz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın önde gelen gelişmiş ve yükselen ekonomilerinin temsilcileri olarak, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin halinden de anlıyoruz. Dolayısıyla bu noktada söyleyecek sözümüzün olması gerekir. Bu anlayışla, G-20 kalkınma gündeminin, ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’ni destekleyecek şekilde, yeniden yapılandırılması için mutabık kaldık. Kültür ve medeniyet değerlerini adalet üzerine bina eden bir ülke olarak, kapsayıcılık ilkesini, bu doğrultuda ısrarla savunmaya devam edeceğimizi özellikle belirtmek istiyorum.”

GIDA KAYIPLARI VE İSRAFIN AZALTILMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl gündemlerinde ‘gıda güvenliği’, ‘özel sektörün kalkınmadaki rolü’ ve ‘gelişmekte olan pek çok ülke için önemli bir gelir kaynağı durumundaki işçi dövizi transferleri’ konularının da olduğunu ve bu konuları öne çıkardıklarını belirterek, zirvenin sonuçlarına ilişkin şu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Küresel bir sorun olan gıda kayıpları ve israfın azaltılması konusunu, ilk kez G-20 gündemine taşıdık. Liderler olarak, özel sektörün kalkınmadaki rolünü güçlendirme konusunda da bir çağrıda bulunduk. Dönem Başkanlığımızın katkıları olarak, sadece bunlarla yetinmedik. Bu yıl ilk kez düzenlenen G-20 Enerji Bakanları toplantısının gündemine, özellikle Afrika’da enerjiye erişimin artırılması konusunu taşıdık. G-20 Enerji Bakanlarını, Afrikalı Bakanlar ve ilgili uluslararası örgütlerle bir araya getirerek, bu konuda bir sinerji oluşturmayı da hedefledik.”

Sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir unsuru olan iklim değişikliği konusunu da, liderler olarak ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ayın sonunda gerçekleşecek Paris Konferansı’na, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın davetine icabetle yapacağı Fransa ziyaretinde katılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ticaret konusunun da, liderler olarak ele aldıkları konular arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Basın açıklamasının sonunda Antalya G-20 Liderler Zirvesi’nin sonuçlarının Türkiye ve tüm dünya için hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılan tüm devlet ve hükümet başkanlarına, zirvenin hazırlık aşamasında ve düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, önümüzdeki yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nin dönem başkanlığında yapılacak zirvenin şimdiden hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

 
Usulsüz Dinleme Davası ertelendi
 
Güllüce Tapu Reformunu paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan, Mülteci Kadınlar Paneli’nde konuştu
Sözlerine Paris’teki saldırıları kınayarak başlayan Emine Erdoğan, ‘Dünyanın ...
Cumhurbaşkanı G-20’ye seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’da süren G-20 Liderler Zirvesi ...
Görmez’den Dünya Liderlerine açık mektup
Görmez, Paris'teki terör saldırılarıyla ilgili, "Bu insanlık dışı saldırıyı ...
 
Erdoğan ve Obama'dan ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için Antalya’ya gelen ABD ...
Yüksek Hızlı Tren Projesinde dev adım
Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlanan ‘Demiryolu ...
Cumhurbaşkanı’ndan G-20 değerlendirmesi
G20'nin ilk toplantısını, dünya ekonomik krizinin de yoğun olduğu 2008'de ...
 
"Bu mücadele yürüyecek"
Davutoğlu, "Biz 23 Temmuz'da Barış ve Huzur operasyonu başlattığımızda, ...
‘Bu istikrar ortamı sürecek’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Bizim size vereceğimiz teminat şudur. Başbakan ...
‘Anayasada herkes kendini bulsun’
Davutoğlu, " Öyle bir anayasa yazalım ki herkes kendini o anayasada bulsun. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri