Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
ETÜ Kalite Koordinatörlüğü’nde görev değişimi
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
Âşık Rûhânî eserleriyle anıldı
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
ATAUNİV – ETÜ arasında tarımsal iş birliği
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tekman’da muhtarlar istişare etti
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
Tarıkdaroğlu  EİT 2025 Erzurum’u değerlendirdi
HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2011 Salı - 07:51

Ova'da 'Kaymak' tehditi

Prof. Dr. Öztaş, “Erzurum Ovası’ndaki bitkisel üretim alanlarında ‘kaymak tabaka’ sorunu yaşanıyor.” dedi.

Ova da  Kaymak  tehditi

ERZURUM(GHA) – Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Erzurum Ovası’ndaki bitkisel üretim alanlarında ‘kaymak tabaka’ sorunu yaşanıyor.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Erzurum Ovası’ndaki tarımsal üretim alanlarında ‘kaymak tabaka’ sorunu yaşandığını söyledi. Kaymak tabakasının, tarım alanları önemli bir sorun ve tehdit unsuru olduğunu vurgulayan Öztaş, “Toprağın verim gücünün iyi olması tarımsal üretim potansiyelinin de iyi olacağı anlamını taşımaz. İyi bir tarım toprağının bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini optimum düzeyde sağlamasının yanı sıra, fiziksel ortam özellikleri bakımından da bitki gelişimini teşvik etmesi gereklidir. Bu bağlamda yetiştirme ortamının üretkenliğini sınırlandıran faktörlerden biri de, toprak yüzeyinde aşırı düzeyde yağış düşen periyotlar sonunda meydana gelen kaymak tabakası veya halk arasındaki ifade ediliş şekliyle ‘kabuk bağlama’ sorunudur.” diye konuştu.
Erzurum ve bölge topraklarının önemli bir kısmının ince bünyeli ve silt içeriğinin de yüksek olduğunun altını çizen Taşkın Öztaş, “Dolayısıyla yüksek yoğunluklu yağışlarla yapısal özellikleri bozulan toprakların yüzeyleri kuruduktan sonra sertleşmekte ve birkaç milimetre kalınlığında deri tabakasıyla kaplanmaktadır. Bu kaymak tabakası suyun ve havanın toprağa girişi ve sirkülasyonunu engellediği gibi, fide çıkışını da sınırlandırmaktadır. Ayrıca kurumanın ileri düzeylerde gerçekleşmesi durumunda ise, yüzeyde oluşan bitki köklerine önemli düzeyde zararlar vermektedir.” şeklinde konuştu.
ERZURUM OVASI’NDA YÜZDE 5 İLE 20 ORANINDA VERİM KAYBI SÖZ KONUSU…
Toprakta görülen bu durumun, özellikle Erzurum Ovası’ndaki tarımsal üretim alanlarında yaygın olduğuna dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Erzurum Ovası’nda bu durum gerçekten çok büyük bir tarımsal sorundur. Toprakların organik maddece fakir olması ve yüzey amenajmanının yeterince yapılamaması, sorunun boyutunu giderek artırmaktadır.” dedi.
Bu yönde yürütülen çalışmalar ve yapılan araştırmaların, kabuk bağlama sorunu olan topraklardaki üretimin, bitkisel üretimin şekline bağlı olarak yüzde 5 ile 20 oranında azalabileceğini gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Öztaş, üretici çiftçilerin birtakım tedbirler alarak bu soruna karşı mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, çiftçileri bu hususta bilgilendirmeye ve yönlendirmeye hazır olduklarının altını çizerek, “Üretim yaptıkları topraklarında kabuk bağlama sorunu saptayan çiftçilerimizi bölümümüze bekliyoruz. Bu sorunla nasıl mücadele edilebileceği yönünde bir takım uygulamalar hakkında kendilerini bilgilendirmeye hazırız.” ifadesini kullandı.
 

 
Tarım Kredi’den besicilere destek
 
Palandöken Kent Konseyi resmileşti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ziraat Fakültesi üreticiyi sevindirdi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da tarımsal üretimde verim ...
Meyve üreticilerine Ar-Ge desteği
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde, ılıman ...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri