Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2011 Pazartesi - 00:38

Pasinler Balı, Anzer Balıyla yarışıyor

Karadeniz arıcılarının Erzurum ve Bayburt bölgelerine gezginci arıcı olarak gittikleri, Erzurum’da özellikle Pasinler Bölgesi’nde flora zenginliğinin mükemmel olmasından dolayı üretilen bal değerlerinin anzer balının değerleriyle aynı ve hatta üstün niteliklere de sahip olduğu açıklandı.

Pasinler Balı, Anzer Balıyla yarışıyor

(İHA) – Karadeniz arıcılarının Erzurum ve Bayburt bölgelerine gezginci arıcı olarak gittikleri, Erzurum’da özellikle Pasinler Bölgesi’nde flora zenginliğinin mükemmel olmasından dolayı üretilen bal değerlerinin anzer balının değerleriyle aynı ve hatta üstün niteliklere de sahip olduğu açıklandı.
BAL ÜRETİCİLERİNİN TESPİTLERİ
Trabzon'da doğal bal üreticisinden çeşitli yerlerde tanıtımı yapılan seri üretim ballara tepki geldi. Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde yaşayan emekli din görevlisi 53 yaşındaki Ahmet Kıran, "Ülkemizde bal konusunda doğru olmayan tanıtımlar mevcut" diye konuştu.
30 yıldır arıcılıkla ilgilendiğini söyleyen Kıran, çalıştığı dönemde hobi olarak başladığı bu işe emekli olduktan sonra ciddi anlamda yapmaya başladığını ifade etti. Trabzon Arıcılar Birliği'nin de üyesi olduğunu dile getiren Kıran, Hacettepe Üniversitesi'nde yaptırdığı analiz sonucu, Erzurum Pasinler Bölgesi'nde yetiştirdiği balların değerleriyle bölgemizin en meşhur olarak bilinen balın değerlerinin aynı ve hatta üstün niteliklere sahip olduğunu da öne sürdü. Yaptırdığı analiz sonucunun belgesini de gösteren Kıran, "Özellikle son zamanlarda yazılı ve görsel basında yapılan reklamların ve tanıtımların halkımızı yanıltmaya yönelik olduğuna inanıyorum. Buna bir tepki olarak doğal bal üreten arıcılarımızın bu tanıtımların gölgesinde kaldığını düşünmekteyim" dedi.
Konuyla ilgili teknik bilgi veren Kıran, "Arıcılık ve bal üretimi herkesin kolayca yapabileceği bir iş değildir. Sorumluluğu çok olan bir meslektir. Ülkemizde tüketilen balların yüzde 95’i şeker ve glikoz kaynaklıdır. Yüzde 5’e yakını doğal baldır. Doğal ürettiğimiz ballar ülkemiz ihtiyacına ancak bir ay yeter. Diğer 11 ay tüketilen ballar şeker ve glikozdur. Tanıtımlarda ifade edildiği gibi milyonlarca bal çiçeği yoktur. En yoğun bal bölgesinde yirmi çeşit ancak mevcuttur. Yüksek rakımlı tepelerde bal çiçeği olsa dahi yeterli sıcaklık olmadığından çiçek terleme yapamaz ve bal da salgılayamaz" ifadelerini kullandı.
PASİNLER BÖLGESİNDEKİ FLORA ZENGİNLİĞİ
Karadeniz'deki arıcıların Erzurum ve Bayburt illerine gezici arıcı olarak gittiklerini belirten Kıran, "Karadeniz Bölgesi’nde kumar ve kestane balıyla birlikte bazı yaylalarda çiçek balı da mevcuttur ancak Karadeniz Bölgesi’nin yoğun çiçeğine rağmen bal salgılayan çiçek sayısı çok azdır. Özellikle bölgemizin yağışlı olmasından dolayı kumar ve kestane balı çok az olmaktadır. 2 senedir kestane balı hiç olmamıştır. Ancak piyasada kestane balları mevcuttur, kaynağının araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz arıcıları olarak, Erzurum ve Bayburt bölgelerine gezginci arıcı olarak gitmekteyiz. Erzurum’da özellikle Pasinler Bölgesi’nde flora zenginliğinin mükemmel olmasından dolayı ürettiğimiz bal değerleri bölgemizin en meşhur olarak bilinen balının değerleriyle aynı ve hatta üstün niteliklere de sahiptir. Bunu 2010 ve 2011 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yaptırdığım analiz sonuçlarından anlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Arı sütü, arının yoğun olarak bal aldığı dönemde üretilmelidir" diyen Kıran, "Bu da takriben 45–50 gün gibi zaman zarfında olur. Onun dışında yapılan ve şekerlemeyle yapılan arı sütleri şeker balı gibi değersizdir. Son zamanlarda arı ürünü olarak ‘birçok hastalığa şifadır’ diye söylenen Propolis de yine arının yoğun bal aldığı dönemde yapılırsa kaliteli olur. İlkbahar ve Güz döneminde alınan propolisler, ilaçlamadan dolayı zarar görmektedir, bu yüzden de kullanımı uygun değildir. Bizim tepkimiz doğal bal üretenlerin sesinin duyulmamasıdır. Bal olayı yazılı ve görsel basında yer aldığı gibi değildir" şeklinde konuştu.

 
“Din dili propagandaya başvuramaz”
 
Karayazı’dan BJK’ye başarı koşusu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdusselam EFE 22 Aralık 2011 Perşembe 12:29

Allah Teala Razı olsun, sayın Ahmet KIRAN Hocamdan Çok teşekkür ediyorum Hakkı Konuştuğu için bir, Din Görevlisine yakışır hareket ettiği için, bu hocamızın bu hareket hem Milletimize hemde Devletimize hakiki bal üretimi konusunda çok büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır. son saygılar selamlar.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahallebaşılılar Altınok’a minnettar
Mahallebaşı ve Gülahmet Esnaf ve Sanatkarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma ...
KUDAKA meslek edindirdi
Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası, KOSGEB tarafından uygulanan girişimcilik ...
Vergide Kasım Vizyonu
Erzurum’da kasım ayı bazında Vergide tahsilatın tahakkuka oranı ekim ayına ...
 
Türk Büro Sen’den SGK tepkisi
Türk Büro-Sen Erzurum Şube Başkanı Gani Harmandar, 666 sayılı kanun hükmünde ...
Yoksulluğa besicilik çözümü
Karaçoban ilçesinde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara Simental ırkı büyükbaş hayvan verildi.
İşçiler yeni sendikalarını belirleyecek
Büro, Eğitim, Güzel Sanatlar, Ticaret ve Kooperatif İşçileri Sendikası ...
 
Araç sahiplerine yıkama uyarısı
Dondurucu soğukların yaşandığı bölgemizde hava sıcaklığının sıfırın altında ...
2. OSB’de yeni ihale süreci
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, çevre yolu Pasinler çıkışında ...
DAİB’ten ihracatta Ufuk Arayışı
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce Kenya’nın başkenti Nairoba’ya yönelik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri