Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>SİYASET
3 Ekim 2011 Pazartesi - 00:52

Polat, yazması zor vekillerdenmiş..

Mecliste uzun yıllar stenograf olarak çalışan İsmail Düzgün Özgör, Tutanak Müdürlüğünden emekliye ayrıldı.

Polat, yazması zor vekillerdenmiş..

ERZURUM
Meclisin en eski çalışanı, 44 yıllık çalışma hayatını tamamlayarak emekli oldu.
Mecliste uzun yıllar stenograf olarak çalışan İsmail Düzgün Özgör, Tutanak Müdürlüğünden emekliye ayrıldı. Emeklilik öncesi Tutanak Müdürü olan Özgör, Meclise nasıl girdiğini ve 44 yıllık çalışma hayatını anlattı. Özgör, uzun stenograflık geçmişinde en çok kimleri rahat yazdığı ya da yazmakta zorlandığı isimlerle ilgili olarak, şunları kaydediyor:
"Çok süratli konuşan, kısa sürede bir sürü şey söylemek isteyen milletvekilleri vardı. Mesela Erzurum Milletvekili Aslan Polat vardı. Bant kayıtları olmasa onu yarım dakikadan fazla yazmak mümkün değildi.”
BABA MESLEĞİ
"Mecliste stenograf olan babamı 1967 yılında kaybettiğimde henüz 18 yaşındaydım ve liseyi daha bitirmemiştim. Babam öldüğünde 37 yaşındaydı. Onun ölümünün ardından Kanunlar Kararlar Müdürlüğüne daktilo memuru olarak işe başladım, 2 yıl sonra açılan sınava girerek babam gibi ben de stenograf oldum" diyen Özgör, belki de "baba mesleği" olduğu için işini hep severek yaptığını, uzun çalışma saatlerine rağmen hiç şikayet etmediğini anlatıyor.
15 BAŞKANLA ÇALIŞTI
Özgör, çalışma hayatında zor bir rekora da imza attı, 1967 yılında Ferruh Bozbeyli ile başladığı kariyerine 15 Meclis Başkanı sığdırdı. "Kaç senatör ve milletvekili tanıdığı" sorusuna, "Sayı verMem zor. Kiminin ismi, kiminin siması, kiminin ise çağrıştırdığı bir olay var. Aradan geçen zamana rağmen sokakta, markette görsem tanırım" karşılığını veriyor.
İki kamaralı Meclis yapısına da tanıklık eden Özgör, çalışma hayatının ilk yıllarında Cumhuriyet Senatosunda stenograf olarak çalıştı. "Bizim gibi gençler için senatörlerin ağdalı konuşmasını anlamak ve yazmak zordu" diyor. O yıllarda az sayıda stenografların birleşimleri 15 dakika izlediğini ve yazdığını söyleyen Özgör, şimdi her stenografın TBMM Genel Kurulunda 2, 5 dakika kaldığına işaret ediyor.
TARİHE TANIKLIK
Özgör, 44 yılda hem Mecliste hem de Türkiye'de tarihi anlara tanıklık etti. Mecliste neler yaşadığı konusunda, "Çok dövüşler yaşadık, altımızdan sandalyeler alındı. O zaman ayakta yazardık, milletvekili alırdı bizim sandalyemizi, başka vekilin kafasına atardı ya da bizim olduğumuz alanda kapışırlar, arkamızdaki ses kayıt odasının merdivenlerinden aşağıya düşerlerdi. Sonradan onları görürdük, yemeğe kol kola giderlerdi. Burada içeri ile dışarının havası bambaşka... Birleşimlerde saatini kaybedenler, kravat iğnesini düşürenler, gözlüğünü arayanlar olurdu. Biz bulunca alır masamıza koyardık, gelip alırlardı" diyor.
Meclis içinde önemli görevi olan stenografların kendilerine has yazıyla konuşmaları ve olayları bire bir steno ettiğini, bunu yaparken kayıtlardan yararlandıklarını, daha sonra müdürlerin bunları kontrol ettiğini anlatan Özgör, doğru ve eksiksiz aktarımın tutanaklara geçmesinin önemini vurguluyor.
Özgör, "Kapalı oturumlara girdik çıktık, yeminli olarak duyar ama unuturuz. Bir stenograf, kendisi içerideyken geçen 2, 5 dakikalık bölümü okumaz, tartışmaz. Herkes kendi bölümünü yazıp, kimse kimseye bir şey aktarmaz. Kontrolü yapıldıktan sonra o kapalı oturum tutanağı kasaya saklanır" diye anlatıyor.
Geçen sürede işin niteliğinin değişmediğini, 44 yıl önce kursta öğrendiği yazıyı kendisinin de eğitmen olarak gençlere öğrettiğini aktaran Özgör, stenonun bir yıllık bir eğitimle öğrenilebildiğini hatırlatıyor.
YAZMASI "ZOR" MİLLETVEKİLLERİ
Özgör, uzun stenograflık geçmişinde en çok kimleri rahat yazdığı ya da yazmakta zorlandığı isimlerle ilgili olarak, şunları kaydediyor: "Çok süratli konuşan, kısa sürede bir sürü şey söylemek isteyen milletvekilleri vardı. Mesela Erzurum Milletvekili Aslan Polat vardı. Bant kayıtları olmasa onu yarım dakikadan fazla yazmak mümkün değildi.
En zorlukla yazdığımız, dakikada 450-500 kelime konuşan rahmetli Turan Feyzioğlu idi. İsmet İnönü'yü yazmak kolaydı, çok rahat ve güzel konuşurdu. Mesut Yılmaz da rahat yazılabilirdi. Maraş Milletvekili Turan Bayazıt vardı, çok güzel konuşurdu, herkese kendisini dinletirdi. Konuşurken biri kendisine laf atardı, sözünü keser, cevabını verir, sonra kaldığı kelimeden konuşmasına devam ederdi, çok mükemmel konuşurdu. Ona hayrandım. Öte yandan ilk günden kendisini tanıtmak için olay çıkartanlar da vardı."AA/TBMM
 

 
3 kişi sobadan zehirlendi
 
Türk Dünyası yasta..
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ KAYIHAN 4 Ekim 2011 Salı 10:05

Benim yaşım kadar hizmeti bulunan emekli Müdürüm İsmail Düzgün ÖZGÖR bey ile kısa süreli de olsa çalışmış olmak benim için büyük bir onurdur. Kendisine emeklilik hayatında huzur, mutluluk, sağlık dolu bir ömür temenni ediyorum. Ali KAYIHAN TBMM TUTANAK MÜDÜRLÜĞÜ

Yorumu oyla      6      4  
mustafa ak 2 Ekim 2011 Pazar 23:30

aslan polat demekki yıllar geçmesine rasgmen hala TBMM de hatırlanıyor ya sadece yemin edip 4 yıl geçiren ve yılda 1-2 defa konuşan vekilleri kim hatırlıyor

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arınç, A.Ü. Açılış Törenine katılacak
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Atatürk Üniversitesi’nin 2011-2012 Öğretim ...
‘Şehit Aileleri, milli emanet’
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şube ...
‘Enerjimizi milletimizden alıyoruz’
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, terör belasından kurtulduktan sonra coğrafyasında ...
 
Günay’a Erzurum Bileti hediyesi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin marka bir turizm ülkesi ...
Palandöken Parkı ders konusu oldu
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, belediyenin Osman Bektaş Mahallesi ...
‘Ne mutlu Erzurumluyum diyene’
Erzurum'un yiğit bir memleket olduğunu belirten Bakan Arınç, Ruslara ...
 
Kaymakam Almalı görevine başladı
İçişler Bakanlığı’nca geçtiğimiz ay yapılan kaymakamlar kararnamesi ile ...
Çintımar yeniden atandı
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde ikinci Çintimar dönemi başladı.
‘Üniversiteler rant kapısı değil"
Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'de üniversitelerde çalışan 10 bin civarında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri