Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
Evlat nöbetindeki ailelerden 2025 umudu
HABERLER>EKONOMİ
13 Aralık 2021 Pazartesi - 14:03

Prof. Dr. Yıldız’dan Sağlıklı toprak vurgusu

Atatürk Üniversitesinde “Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Topraklar” konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Yıldız’dan Sağlıklı toprak vurgusu

Atatürk Üniversitesinde “Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Topraklar” konulu konferans düzenlendi.

Kültür Merkezi Mavi Salonda, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız tarafından 5 Aralık Dünya Toprak Günü münasebetiyle düzenlenen konferansa Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, kamu kurumu temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Toprakların, dünyanın en büyük karasal karbon havuzları olduğunu ve küresel gıda üretiminin yaklaşık %95'inin üretimini sağladıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nesrin Yıldız, bu nedenle toprağın, küresel ve ulusal gıda güvenliğinin temel unsurunu oluşturduğunu söyledi.

Dünya tarım topraklarının 3’de 1’nin yoğun tarım ve yanlış tarımsal uygulamalar nedeniyle akut olarak bozulmuş olduğuna vurgu yapan Yıldız: “Dünyada ekili alanlarının % 20'sinde verimlilik azalması, %16'sında orman arazileri, %19'unda otlaklar ve % 27'sinde mera alanlarının azaldığı gözlenmekte. Kısacası, dünya nüfusu arttıkça gıda güvenliği sorunları da artıyor ve toprak verimliliğini koruma ve bozulmayı en aza indirme ihtiyacını doğuruyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu tehlikeye dikkat çekmek için 5 Aralık 2015 yılını Dünya Toprak günü olarak deklare etti ve bu sebeple her yıl 5 Aralık günü dünya toprak günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle özellikle tarım topraklarının tehdit alında kaldığı potansiyel tehlikelere dikkat çekilmek hedefleniyor” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKLI İNSANLAR İÇİN  SAĞLIKLI TOPRAKLARA İHTİYAÇ VARDIR”

Bir ülkenin sanayisi ne kadar gelişirse gelişsin, ne kadar modern şehirlere, gelişmiş teknolojilere sahip olursa olsun insanların yaşayabilmeleri için gıdaya gereksinimleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldız: “Bu anlamda bir ülke kendi kendine yetebilmeyi başarmalıdır. Bu amaca ulaşmak için en temel kaynak topraktır, üretimin beşiğidir, rahmidir, anasıdır. Toprak dirimizi besler ölümüzü saklar.

Sağlıklı Toprak;  karbon depolayan, sera gazı emisyonlarını azaltan, su kalitesini, çiftlik kârlılığını, kuraklığa dayanıklılığı ve besin kullanılabilirliğini artıran, tozlayıcı habitatı sağlayan ve birçok bitki hastalığını bastıran topraktır. Yapılan birçok araştırma, toprak bozulmasının gıda olarak üretilen besinleri ve insan sağlığını doğrudan etkilediğine işaret etmektedir. Bu nedenle yalnızca ne yediğimiz değil, yediklerimizin nasıl üretildiği de önemlidir” ifadelerini kullandı.

“DÜNYAMIZI ESKİ HALİNE  GETİRMEK İÇİN ELE ELE VERMELİYİZ”

Sonuç olarak 2050 yılına kadar 9.8 milyar insanı beslemek zorunda kalacak tarım sistemlerine sahip toprak yönetimine ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Nesrin Yıldız: “Son yıllarda tarım topraklarımızın büyük çoğunluğu, onları üretken kılan temel yapı taşlarının %40 ile 60’nı kaybetti. İklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kuraklık dünyadaki ekilebilir arazilerin % 30 undan fazlasını etkileyecek. Dünyamızı eski haline getirmek için ele ele vermeliyiz, insanlık tarihinde tarımsal faaliyetlerimizde dönüşümler yaparak bu zorlukları ele almamız gereken kritik bir noktadayız. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günü kapsamında düzenlediğimiz konferansın farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, etkinliğimizin düzenlenmesinde katkısı olan başta Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere, fakülte yönetimimize, öğrencilerimize ve katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 
ATAUNİ’de Eczacılık gündemi
 
Atatürk Üniversitesi Araştırma Üniversitesi seçildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum 2020 GSYH’sı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL- Erzurum’da 2018 yılında 20 milyar 375 milyon393 ...
Erzurum’un 5’inci Bölge payı yüzde 6.6 oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’un içinde bulunduğu, 5 coğrafi bölgeden ...
Erzurum en yüksek performanslı 3 il arasında
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verileri kaydında, ...
 
Kuzeydoğu Teşvikli yatırım sayısı bin 383’e ulaştı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde bu yılın ...
KUDAKA Bölgesi teşvikli yatırım verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - KUDAKA İstatistik Bölgesinde 2021 yılının Ekim ...
Tanrıver Kasım ayı ihracat verilerini değerlendirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar ...
 
Varank’tan tarihi müjde
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Savaş konseptlerini değiştiren ...
Erzurum Teşvikli Yatırım verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 463 olan Teşvikli yatırım sayısı ...
Erzurum’da 16 sektör ihracat yaptı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan yapılan ihracat değeri 11 aylık ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri