Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
HABERLER>TÜRKİYE
20 Ağustos 2011 Cumartesi - 03:14

Ramazan trafiğinde otomobil kullanmanın püf noktaları

Şehirlerin yılın büyük bir kısmında yoğun olan trafiği sürücülerin birçok olumsuz davranışını da 'sıradan' hale getiriyor.

Ramazan trafiğinde otomobil kullanmanın püf noktaları

Yaz aylarında sıcakla birlikte sürücü koltuğunda oturanların tahammül düzeyi düşüyor. Ramazan ayında özellikle iftar öncesi saatlerde bu tahammül biraz daha azalabiliyor. Klinik psikolog Mehmet Dinç, bu ayın özünde kendini başkalarının yerine koyma, onların sıkıntısını hissetme gibi önemli konuların olduğunu ve oruçlu iken trafikte tahammül düzeyinin biraz daha yüksek tutulması gerektiğini dile getirdi.

Şehir hayatının en önemli zorluklarından biri olan trafik uzun saatler boyunca aç ve susuz kalınan Ramazan aylarından normal zamanlardan daha ciddi bir stres kaynağı olabiliyor. Özellikle yaz aylarında yoğun sıcaklığın da etkisiyle vücut daha çabuk ve çok su ihtiyacı hissediyor ve beden daha kolay yorularak tahammülün daha çabuk azalması sözkonusu olabiliyor. Bu durum insanların olumsuz veya kendilerinin olumsuz olarak algıladıkları herhangi bir durumla karşılaştıklarında fevri değil doğru tepkiler vermelerini ve davranışlar göstermelerini zorlaştırıyor.

Trafik psikolojisi üzerine çalışmaları bulunan klinik psikolog Mehmet DİNÇ, Ramazan'ın irade terbiyesinin en yoğun yaşanması gereken bir dönem olduğunu sürücülerin de Ramazan ayı boyunca verecekleri tepkileri durum ne olursa olsun kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor. Sürücülerin stresli durumlar karşısında tepkilerini kontrol etmekte ciddi anlamda zorlanmaları halinde söz konusu durumları öngörerek önlemler alması gerektiğini ve o durumlarla karşılaşmayacakları alternatifler bulmalarının doğru olacağını kaydeden Dinç, Ramazan boyunca ve Bayram'da uygulanabilecek şu tavsiyelerde bulunuyor...

Kendinizi şartlandırmayın: Sürücülerin Ramazan boyunca yaşadıkları stresin en önemli sebeplerinden biri iftara yetişme telaşıdır. Her sürücü tam vaktinde iftar sofrasında olmak ister ancak kimi zaman yanlış zaman planlaması kimi zaman da bir kaza ya da başka bir sebepten oluşan sıkışıklık iftara yetişmeyi riske atabilir. Bu durumda çok sayıda sürücü diğer sürücülerin hakkını yemek veya onların da hayatını riske atmak pahasına tehlikeli davranışlar göstermekte veya kuralları ihlal etmektedir. Halbuki insanların haklarına en çok dikkat edilmesi gereken ay belki de Ramazandır. Orucun bu konuda terbiye edemediği kişi ne zaman nasıl ve ne ile terbiye olacaktır? Dolayısıyla bu önemli noktaları sürücüler göz önünde bulundurarak kendilerini iftara yetişme noktasında şartlandırmamaları gerekmektedir. Önemli olan iftar saatinde orucun açılmasıdır ki bunun için su yeterlidir. Şayet o anda açılması kişi için çok önemliyse yanında orucunu açabileceği su ve yiyecek bulundurmaya dikkat etmelidir. Başkalarının haklarının yendiği halde yetişilen bir iftarın kişiye ne kazandıracağını konunun uzmanları çok farklı platformlarda ifade etmektedirler.

Vakitli hareket edin: İftar telaşını veya diğer herhangi bir telaşı yaşamamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu vakti planlayarak hareket etmektir. Yolculuğu son dakikalara bırakıp sonrasında trafikle boğuşmak doğru davranışlar göstermeyi engelleyecektir.

Tek olmadığınızı bilin: Trafikte sizin gibi çok sayıda oruç tutan insanın olduğunu, onların da iftara yetişmek, oruç açmak, açlık ve susuzluktan dolayı gergin olmak gibi gündemleri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Siz ne kadar zorlanıyorsanız diğer insanların da en az o kadar zorlandığını aklınızdan çıkarmadan trafikte davranışlarınızı kontrol etmeye çalışın. Sonuçta oruç tutuyor olmanın kimseye kuralları çiğneme ve başkalarının haklarını ihlal etme ayrıcalığı vermediğini bilmelisiniz.

Sabrı elden bırakmayın: Siz ne kadar kurallara dikkat ediyor ve başka insanların haklarını ihlal etmemeye özen gösteriyor olsanız da diğer bazı sürücüler çeşitli sebeplerle sizin kadar hassasiyet göstermiyor olabilirler. Onlara karşı da mümkün olduğu kadar sabır ve anlayış göstermeniz Ramazan ayının en önemli eğitim konularından olan sabrı anlamak ve yaşamak için iyi bir fırsattır.

Sürücülüğe kendinizi zorlamayın: Şayet oruçluyken ciddi anlamda zorlanıyor ve tepkilerinizi kontrol edemiyorsanız o zaman direksiyon başına geçmemenizin en doğru seçenek olduğunu unutmayın. Ailenizde başka bir sürücü varsa ondan yardım alabilir veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Sonuçta bu alternatifler kaza yapmak, kavga etmek veya bir başkasının hakkını çiğnemekten çok daha kolay alternatiflerdir.

Bayram bayram olsun: Ramazandan sonra özellikle bayram ziyaretleri için şehir içi ya da şehir dışı yolculuklara çıkarken de dikkatli olmanız bayramın gerçekten hem sizin hem de başkaları için bayram olması anlamında çok önemldiir. Her sene en çok kaza yaşanan dönemlerin başında bayramların geldiği, bayram sevincine cenaze yasının çok sık karıştığı ülkemizde Ramazanda olduğu gibi bayramda da dikkatli olmanız çok önemldiir. Bunun için yolculuğu planlamanız, güzergahı ve yol çalışmalarını önceden öğrenmeniz, yorgun, uykusuz veya uzun saatler araba kullanmamanız, kendinizi belli bir saatte ulaşmaya şartlamamanız, kimseyle yarışmamanız ve dönüşümlü ya da dinlenerek araba kullanmaya dikkat etmeniz bayramı bayram gibi yaşamanıza ve diğer insanların da yaşamasına yardımcı olabilir.

 
Doğan'dan örnek etkinlik
 
Somali’de Türkiye sevgisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan'dan şehit ailesine ziyaret
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Hakkari'deki hain saldırıda şehit düşen ...
Şehit Gülder dualarla uğurlandı
Hakkari'deki hain saldırıda şehit olan Jandarma Onbaşı Vedat Gülder, memleketi ...
İlk yerli gözlem uydusu RASAT uzayda
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT uzaya başarıyla fırlatıldı.
 
Yerli uydu uzay yolunda
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, ...
Zorunlu Okul Öncesi Eğitim Türkiye'ye Yayılıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 14 ilde, 2012-2013 ...
'Siyasetin anlamını değiştirdik'
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erzincan'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı ...
 
Gönülleri fethettiler
Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV ve Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde, ...
Anadolu yardımı Somali'ye ulaştı
Diyanet, TİKA ve Türk Kızılayı'nın açlığın pençesindeki Somali halkı için ...
‘Bu topyekûn bir insanlık sorunudur’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Anadolu Ajansı muhabirine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri