Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
HABERLER>EKONOMİ
14 Mart 2013 Perşembe - 10:02

Sağlık Raporu için ücret alınacak mı?

Atalay, İşe yeni girecek veya çalışan işçilerden istenen Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışacaklara Dair Sağlık Raporunu alamayan vatandaşın yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi

Sağlık Raporu için ücret alınacak mı?

İşe yeni girecek veya çalışan işçilerden istenen Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışacaklara Dair Sağlık Raporunu alamayan vatandaşın yaşadığı sıkıntıları değerlendiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu Üyesi Nihat Altay, raporun kamu hastanelerinden temin edilebileceğini ancak ücretlimi, ücretsiz mi konusunda belirsizlik yaşandığını belirtti.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 6331 sayılı yasa gereği yürürlüğe giren Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporu işe girişlerde mutlaka alınması gerektiğini belirterek, “Ancak yasanın kısa süre önce yürürlüğe girmesi nedeniyle vatandaş çok zor durumdadır. İşe yeni girecek veya çalışan işçilerden istenen bu raporu vatandaş alamıyor. Çünkü özellikle doğuda hiçbir kamu hastanesinin hem yasa hem de rapor hakkında bir bilgisi yoktur. Hastane yetkilileri ve doktorların bilgisi olmadığı içinde vatandaş bu raporu alamıyor. Alamadığı için işe girerken sıkıntı yaşıyor. Bize gelen şikayetlerde Kars ve Erzurum’da ki hiç bir hastanenin bu rapor hakkında bilgisi olmadığıdır” dedi.
Rapor hakkında görüştüğümüz yetkililerin Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını ve yürürlüğe girdikten sonra Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya gereken bilginin verildiğini söylediklerini anlatan Altay daha sonra şunları kaydetti; “Ancak gelen şikayetler halen kamu hastanelerinin bir çoğunun bu yasa ve rapor hakkında bilgisi olmadığını göstermektedir. Birçok tüketici toplu olarak özel hastanelere gidip, indirim yaptırıp belirli bir ücret karşılığında bu raporu almaya çalışıyorlar ki özel hastanelerden alınan Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporu geçerli değildir. Bazı hastanelerinse belirli bir ücret karşılığında bu raporu verebileceklerini söyledikleri haberini aldık. Tüketici tam teşekküllü sağlık raporuna vereceği ücreti Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışma raporuna verecekse bu yasa tüketici odaklı hazırlanmadı demektir. Ancak vatandaş işe girmek için her yolu denemektedir çünkü eğer raporu alamazsa iş başvurusu kabul edilmeyecektir. Kısaca özetlemek gerekirse bu raporu sadece işçinin çalıştığı veya çalışacağı iş yerinin hekimi ve kamu hastaneleri verebilir. Ağır işlerde çalışma raporunu tüm kamu hastaneleri 6331 sayılı yasa gereği vermek zorundadır. Ve bu raporu almak ücretlimidir, ücretsiz midir hala belirsizliğini korumaktadır. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tüketicinin raporu ücretsiz alabileceklerini söylemektedir. SGK ise raporun 70 ila 130 lira arasında bir ücret karşılığı verilebileceğini belirtiyor. Hastane yetkilileri bu konu hakkında bilgilendirilerek vatandaşın rapor alma konusunda sıkıntısı giderilmelidir. Tüketicinin bu raporu ücretli veya ücretsiz nasıl temin edebileceği hakkında bilgilendirilmelidir ki eğer hastane tarafından istenen ücret verilecekse önceki uygulamadan bir farkı olmayacaktır. Hepsinden önemlisi raporu alamayan birçok vatandaş işe girememektedir. Bakanlık kamuoyundaki bu bilgi eksikliği ve kirliliğini giderici açıklama yapmalıdır.”

 
İHA'dan Baro'ya ziyaret
 
‘İstiklal Marşı, kahramanlık destanıdır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şirketlerde iletişim hızlanacak
Microsoft Türkiye blogundan yaptığı duyuruda şirketler için iletişim yazılımı ...
İş dünyası, ortaklık kültürüne alıştırılacak
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) tarafından ortaklık kültürü ...
Önce tarım, sonra ticaret
ÖZEL-Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum başta olmak üzere tarım sektörü dış ...
 
‘Kadınlar çalışma hayatının dinamizmi’
İl Genel sekreteri Ednan Yazıcı, Kadın haklarının yılda bir gün değil ...
2013’te ‘kredi’miz arttı..
ÖZEL-Erzurum’da 2013’ün ilk ayında kişi başına düşen nakdi kredi miktarı ...
Yol-İş kadın işçileri ağırladı
Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, ...
 
Bilim ve Teknoloji Haftası başladı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Bilim Teknoloji Haftası ...
Aksakal’dan, Dünya Kadınlar Günü mesajı
Hizmet İş Sendikası Erzurum İl Başkanı Erol Aksakal, ‘8 Mart Dünya Kadınlar ...
TÜMSİAD'tan hayvancılık zirvesi
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Tüm Sanayici ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri