Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erzurum'da yoğun kar yağışı etkili oluyor
 Erzurum'da yoğun kar yağışı etkili oluyor
 Erzurum’da Siberağ-13 operasyonu
 Erzurum’da Siberağ-13 operasyonu
Bingöl karayolunun bir kısmı tır trafiğine kapandı
Bingöl karayolunun bir kısmı tır trafiğine kapandı
Çiftçi’den muhtarlarla sağlık istişaresi
Çiftçi’den muhtarlarla sağlık istişaresi
Emniyetten öğrencilere motivasyon desteği
Emniyetten öğrencilere motivasyon desteği
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Mayıs 2012 Cumartesi - 04:41

‘Sağlık çalışanları sahipsiz değil’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanına uygulanan şiddetin kendisine yapılmış sayılacağını belirterek, "Sağlık çalışanları sahipsiz değildir" dedi.

‘Sağlık çalışanları sahipsiz değil’

MERİÇ ÜRER (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanına uygulanan şiddetin kendisine yapılmış sayılacağını belirterek, "Sağlık çalışanları sahipsiz değildir" dedi.
Sağlık Bakanı Akdağ, Ankara Ticaret Odası Congresium'da düzenlenen 'Sağlıkta İletişim, Sağlıklı İletişim Toplantıları'nın ilkine katıldı. Toplantıya; Türkiye genelindeki İl Sağlık Müdürleri, kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin başhekimleri ve kurum yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Akdağ, Sağlık Bakanlığı olarak şiddetin hiç bir türlüsünü kabul etmediklerini belirtti. Akdağ, sağlık çalışanına uygulanan şiddetin kendisine yapılmış sayılacağını belirterek, "Kim bir sağlık mesleği mensubuna bir fiske vurursa, Sağlık Bakanlığı'nı karşısında bulacaktır. Sağlık çalışanları sahipsiz değildir" dedi.
SİYASİ KARARLILIK
Sağlık çalışanlarının önemli bir bölümünün şiddeti raporlamadığını aktaran Akdağ, sağlıkta şiddetin çözülmesi için siyasi kararlılık gerektiğini vurguladı. Çeşitli ülkelerde yürütülen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet araştırma verilerini aktaran Akdağ, buna göre, son bir yıl içinde sağlık çalışanlarının yüzde 47 ile yüzde 76'sının sözel ya da fiili şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını söyledi. Akdağ, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
"Şiddeti önlemek için yapacaklarımız ne hastaların haklarında bir gerilemeye ne de insanımızın sağlık hakkına ulaşmasını zorlaştıracak uygulamalara imza koyacağız. Vatandaşımız hakkını da arayabilecek, hizmetini de alacak. Ancak, zaman zaman haddini aşan kişilerin bilmesi gereken bir konu var. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız sahipsiz değildir. Büyük bir iş yükü altında çalışan sağlıkçılara karşı bu eli bükmeye kararlıyız.''
YARGININ DESTEĞİ
Akdağ, sağlık çalışanından şikayet gelmediği zaman dosyanın kapatıldığını dile getirerek, şunları söyledi: ''Özellikle yargının bu hususta bize çok yardımcı olması gerekli. Bir sağlık çalışanına yöneltilen şiddet eylemi, bir kamu görevlisine yapılmışsa doğrudan takip edilmek durumundadır. Ama şikayet gerekli değildir. Kanuna göre şiddetin varlığında derhal Cumhuriyet Savcılığı haberdar edilecektir. Bunun için şikayete bağlı bir takip gerekmiyor. Ancak emniyetimizden 'şikayetim yok' diye evraklar alındığı, dosyanın böyle kapatıldığını biliyoruz. Ya da iki gün üst üste bıçakla acil servise saldırmış bir kişinin sadece birinci gün değil, ikinci gün de tutuksuz yargılanmak üzere salıverildiğine de şahit olduk. Bunlar kabul edilemez. O zaman nasıl caydırıcı olacağız. Ne yaparsak yapalım, 75 milyonluk bir ülkede bu şekilde şiddete eğilimi olan insanlar 'eğer ben bir elimi sağlıkçıya uzatırsam bu elimi bükerler' diye düşünmezse biz bu işin üstesinden gelemeyiz. İşin bu tarafını çok önemli görüyorum.''
"ACİL YARDIM BUTONLARI OLUŞTURACAĞIZ"
Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarına yönelik çalışmalarını genişleterek 'Çalışan Sağlığı ve Güvenliği' eylem planını oluşturduklarını bildirdi. Şiddete karşı ''Beyaz Kod'' sisteminin çok iyi çalışması gerektiğini ifade eden Akdağ, yakında acil yardım butonları oluşturacaklarını belirtti.
''Beyaz Kod'' sisteminin bir numarayı arayarak harekete geçtiğini dile getiren Akdağ, yeni uygulamada ise riskli alanlarda alarm düğmesi sisteminin devreye gireceğini ifade etti.
Hastanelerde oluşturulacak 'Çalışan Güvenliği Komiteleri'nin aktif çalışması gerektiğini vurgulayan Akdağ, bu komitelerle birlikte çalışacak 'Çalışan Hakları ve Çalışan Güvenliği Birimleri'ni oluşturacaklarını belirtti.
Kamu hastanelerinde sağlık çalışanlarının şiddetle karşılaştığında bakanlığın hukukçularının davaları takip edeceğini anımsatan Akdağ, özel sağlık kuruluşlarında da bu yapıya benzer bir sistemi kurmalarını beklediklerini, bu sistemin üniversite hastanelerinde de uygulanması gerektiğini söyledi.
Yeni dönemde uzlaşma prosedürleri getireceklerini ifade eden Akdağ, ''Bir çok davaya gidilebilecek hususu, vatandaş davaya gitmeden sigorta şirketi, doktor ve sağlık kuruluşu ve vatandaş arasında birlikte çözeceğiz'' dedi.
PPERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Performans değerlendirmesinde yöneticilerle ilgili yeni düzenlemeler yapacaklarını da bildiren Akdağ, ''Müsteşar ve yardımcıları, kurum başkanları dahil olmak üzere herkesin belli kriterlerle performansının ölçüleceği yeni bir döneme giriyoruz'' diye konuştu.
Bakan Akdağ, sağlık kuruluşlarında bir şiddet davranışı görüldüğünde en kısa sürede ''113'' nolu telefona ihbar yapılması gerektiğini belirterek, aynı anda bakanlığın 'beyazkod.saglık.gov.tr' internet adresine konulacak formun doldurulması gerektiğini anlattı. Bakan Akdağ, bu önlemlerin yanı sıra savcılığa da başvurulması gerektiğini söyledi.
"ŞİDDET OLAYLARININ BİLDİRİMİNİ ZORUNLU HALE GETİRİYORUZ"
''Sağlık çalışanlarına karşı şiddet uygulayanlara karşı cezaların caydırıcılığı arttıracak şekilde yeniden düzenlenmesi için Adalet Bakanlığı ile çalışıyoruz'' diyen Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'nda konuya ilişkin Adalet ve İçişleri Bakanları ile kendisine bu görevi bir kez daha hatırlattığını aktardı. Tüm sağlık çalışanlarını temsil eden büyük bir araştırmaya başladıklarını bildiren Akdağ, ''Çalışma 10-15 bin kişi üzerinde yürütülecek ve tüm Türkiye'yi bir örneklem olarak alabileceğimiz geniş bir araştırma olacak. Dünyada sağlık personeline yönelik şiddetin bu ölçüde araştırıldığı başka bir çalışma yok. İlkini biz yapmış olacağız'' diye konuştu.
Bakan Akdağ, şiddete karşı alınacak yeni düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamada, ''Şiddet olaylarının bildirimini zorunlu hale getiriyoruz ve kamu davası açılması konusunda da sizlerin hassasiyetini beklediğimizi biliyorsunuz. Bu bildirim yapılmamışsa işin takipçisi biz olacağız ve bu bildirimi yapmayan sağlık yöneticisini de sorumlu göreceğiz. Hastanelerdeki beyaz kod'u devam ettiriyoruz. Kamera sistemlerimizi çok daha geliştirerek reel zamanlı izlemeyi kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Özellikle riskli bölgelerde polisin etkinliğini arttırmak için İçişleri Bakanımızla görüştük. Onlarla da yerine göre güvenlik görevlilerine bugünkü standart güvenlik görevlisi eğitimlerinin dışında eğitimler vereceğiz, hem güvenlikle ilgili hem insan iletişimiyle ilgili. Şiddet potansiyeli tespit edilmiş ve bilinen hastaların uygun ortamlarda muayenelerini sağlayacağız. Şiddete eğilimli kişiler için bilgilendirici materyalleri hastanelerin riskli yerlerine koyacağız" dedi.
Akdağ, sağlık kuruluşlarında özel alanlarda vatandaşa bilgi verecek personel bulundurulması gerektiğini belirterek, hassas bilgilendirmeleri yapmak üzere eğitimlilerden oluşan özel birimler oluşturacaklarını söyledi. Bakan Akdağ, sağlık personeline temel güvenlik, iletişim, insan ilişkisi ve stres yönetimine ilişkin eğitimler verileceğini de duyurarak, eğitim müfredatlarına da bu konuda derslerin konulması için YÖK ve MEB ile işbirliği yapacaklarını belirtti.
"X-RAY CİHAZI İÇİN DÜNYA ÖRNEKLERİNİ ARAŞTIRIYORUZ"
Akdağ, Sağlık kuruluşlarının girişlerine metal dedektör ya da x-ray cihazı konulması konusunda dünya örneklerini incelediklerini, ancak bir karara varmadıklarını ifade etti.
Her koşulda ateşli silahın, kesici, delici bir aletin, sağlık kuruluşuna girişini engellemek durumunda olduklarını da belirten Akdağ, şiddete ''Sağlıkta Dönüşüm'' programının sebep olduğu yönündeki görüşlere değinen Akdağ, bu yargının meselenin çözümünü zorlaştırdığını söyledi.

 
200 bin paket sigara yakalandı
 
A.Ü tarihe mercek tuttu
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SBF’de Ebeler Günü kutlaması
Sağlık Bilimleri Fakültesi “5 Mayıs Dünya Ebeler Günü”nü kutladı. Dekan ...
Engellilere ‘Kıyı Köşe’ yaklaşımı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi 3 öğrenci bir süredir Erzurum’daki ...
Oltu’da ‘gül’ seferberliği
Oltu Belediyesi ilçenin güzelleştirilmesi adına Nilüfer ve Gürsu Belediyesinden ...
 
‘Koşabiliyorken Koş’
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye’de 81 ilde uygulamaya koyulan ...
Acil servise McDonald's desteği
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi çocuk acil servisi düzenlenen ...
Öğrenciler fidan dikiminde yarıştı
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğrencileri ve öğretim ...
 
‘Sağlık hakkı, insan hakkı’
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Sağlık ...
İnşaat işçisine bayram mı var?
1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yurt genelinde kutlamalar yapılırken Oltu’dainşaat ...
SBF erkek öğrencilerin ilgi odağı
2007 yılında yürürlüğe giren “Erkek Hemşire Yasası”yla Sağlık Bilimleri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri