Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
HABERLER>EĞİTİM
18 Mart 2013 Pazartesi - 13:32

Tansuğ rahmetle anıldı

Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden Erzurumlu Sanat Tarihçisi Sezer Tansuğ, vefatının 15. yılında Küçükçekmece’de anıldı.

Tansuğ rahmetle anıldı

İSTANBUL (İHA) - Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden Erzurumlu Sanat Tarihçisi Sezer Tansuğ, vefatının 15. yılında Küçükçekmece’de anıldı. Ömer Faruk Şerifoğlu, mesai arkadaşı ve Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Sezer Tansuğ’u, ölümünün 15. yılında Küçükçekmecelilere anlattı. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde şair, yazar Cem Yavuz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye konuk olarak katılan sanat tarihçisi ve Sezer Tansuğ Sanat Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şerifoğlu, Tansuğ’un zihinsel mirasını slayt gösterisi eşliğinde, kendi tanıklığı üzerinden katılımcılarla paylaştı.
“SIRA DIŞI VE İLGİNÇ BİR İNSANDI”
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Şerifoğlu, Sezer Tansuğ’u ölmeden önceki 11-12 yılında iş arkadaşı olarak tanıdığını söyledi. Şerifoğlu, Tansuğ’un kişilik özelliklerini, “İş arkadaşlığım sırasında çok sıra dışı ve ilginç bir karakteri olduğunu fark ettim. Sezer Bey bir kişi hakkında yazdıysa o yürümeye başlar, yazmadıysa o kişi sanatçıdan sayılmazdı. Balon bir karakteri asla şişirmez; buna tenezzül etmezdi. Yeri geldiği zaman en yakınını bile tersleyebilen bir insan olduğu için onu sevmezlerdi. Ancak o hayatla kavgalıydı. 60 yılı yollarda geçmiş, Türk edebiyatına bambaşka gözlerle bakan bir adamdı. Biraz derinine inince bu anlaşılıyordu” diyerek anlattı.
“KEMOTERAPİLERE HEP YALNIZ BAŞINA GİTTİ”
Ayrıca Şerifoğlu, Tansuğ’un yalnızlaşmasının bir başka sebebinin de, batı normlarının dayatıldığı bir sanat anlayışı içerisinde, Şenlikname Düzeni adlı eserinde, batı ile doğuyu sentezleyerek doğunun sanat anlayışına olan bakışı değiştirmesi olduğunu söyledi. Böylesine yalnızlaştırılmış bir adamın kanser tedavisi görürken kemoterapilere bile tek başına gittiğini, hiç evlenmediği için evinde geceleri tek başına kaldığını belirten Şerifoğlu, Tansuğ’un ölmeden önce “Mirasımı ne yapayım? Nereye harcayayım?” diye kendilerine sorduğunu, bu nedenle Sezer Tansuğ Sanat Vakfı’nı kurduklarını belirtti.
SEZER TANSUĞ KİMDİR?
1930 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Tansuğ, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden 1953 yılında mezun oldu. 1956'ya kadar aynı bölümde araştırma görevlisi olarak, 1958-60 arasında profesyonel sinemada çalıştı. 1960-75 yılları arasında Ayasofya Müzesi’nde uzman olarak görev aldı ve 1964-65'de bir yıl süreyle AID participant’ı olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde bulundu. 1975-76'da reklam şirketlerinde copywriter olarak iki yıl çalıştı. 1977-81 yılları arasında 5 yıl, Dokuz Eylül ve Mimar Sinan üniversitelerine bağlı güzel sanatlar fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1982 başında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi öğretim görevliliğinden emekli oldu. Son olarak gazetede köşe yazarlığı yaptı. Tansuğ, 1998 yılında vefat etti.
 

 
Güllüce’de kaya korkusu
 
‘Çanakkale milli duruşumuzdur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saltuklu’dan üç yeni eser
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu’nun, felsefe üzerine üç kitabı yayınlandı.
Aydın, yeniden Müdürlük makamında
Erzurum’da katıldığı asayiş toplantısında yaptığı çıkışı sonrası açığa ...
101 kız çocuğu okullu oldu
Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü il eylem planı çalıştaylarının ikincisi ...
 
Hafızlardan Kuran Ziyafeti
Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce her yıl İmam Hatip Liseleri arasında ...
Bilgide 23 Nisan damgası
Aziziye ilçesinde düzenlenen okullar arası bilgi yarışmasında 23 Nisan ...
Eğitim Bir Sen’den fazla mesai tepkisi
Eğitim Bir Sen Erzurum 1 Nolu Şube mensupları fazla mesai uygulamasının ...
 
Bülbül’e 2 ödül
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ...
Okulda ‘trafo’ paniği
Kocatepe İlköğretim Okulu'nda meydana gelen trafo patlaması nedeniyle ...
‘İstiklal Marşı, kahramanlık destanıdır’
Erzurum Teknik Üniversitesi(ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı İstiklal ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri