Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Ağustos 2013 Pazar - 14:34

Tarihe dönüşüm desteği

Yakutiye Belediyesi, 'Kentsel Dönüşüm' ve 'Cazibe Merkezi' projeleri sayesinde yaklaşık bir asır sonra tarihi Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler ve Kaleyi birbiriyle buluşturdu.

Tarihe dönüşüm desteği

ERZURUM (İHA) – Yakutiye Belediyesi, 'Kentsel Dönüşüm' ve 'Cazibe Merkezi' projeleri sayesinde yaklaşık bir asır sonra tarihi Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler ve Kaleyi birbiriyle buluşturdu. Buram buram tarih kokan Erzurum'u açık hava müzesine çevireceklerini vurgulayan Başkan Korkut, bu bağlamda proje çerçevesinde 600 civarında konutun kamulaştırılacak yıkıldığını, 31 milyon lira ödendiğini belirtti. Korkut, "Erzurum tarihi eser yönünden oldukça zengin bir şehir. Ancak zenginliğimizi şu ana kadar kullanmak nasip olmadı. Çok katlı binalar yıkılınca Çifte Minareli Medrese, Ulu cami, Kale ve 3 Kümbetler buluştu. 22 adet tarihi ev ortaya çıktı. Bunlarında restorasyonunu yapacağız. Sivil mimari örneklerimizi koruma altına alacağız. Burası için düzenleme projesi hazırladık. Projeyi kurula sunduk. Onaylanınca seneye buraları yapıp kent müzesi haline getireceğiz. Muhteşem bir tablo ortaya çıkacak. Alana yukarıdan bakınca daha şimdiden muhteşem güzelliğe şahit oluyoruz." dedi.
Üç Kümbetler çevresi yıkıldı, yerden tarih fışkırdı
Diğer yandan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un tarihi mirası koruyan çabaları sonucu Üç Kümbetlerde yerden tarih fışkırdı. Üç Kümbetler, Kare Kümbet, tarihi cami ve kümbetler, çeşme, Erzurum konakları, yapılan yıkımların ardından gün yüzüne çıktı. Sürecin daha başında olduklarını söyleyen Ali Korkut, “Üç Kümbetlerden dünyaya Erzurum için yeni bir pencere açılıyor. Bu pencere Erzurum’un her şeyini etkileyecek, insanımıza yeni aş, yeni iş kapıları açılacaktır” dedi.
Üç Kümbetler Projesinin, Erzurum için yeni bir süreç ve başlangıç olduğunu belirten Ali Korkut, şehir ekonomisinin, üretim alışkanlıklarının yeniden şekilleneceğini ifade etti. Korkut, “Tarihi İpek Yolu Erzurum ekonomisini şekillendiren, ayakta tutan akarmış. İpek Yolu ile bağlı 32 meslek üzerine bir ekonomi Erzurum tarihi üzerine çalışmalarda karşımıza çıkıyor. Günümüz dünyasında Erzurum, İpek Yolunu kaybetmenin sancılarını yaşıyor. Üniversite, askeri birimler ekonomiyi belirli bir konuma taşısa da Erzurum’un kalkınmışlığının, gelişiminin önü modern İpek Yolu ile açmak gerekiyor.
Bu bağlamda kış, kültür, dini turizmi birlikte düşünüp, sağlık turizmiyle bunları birleştirip ekonomiyi bu yapının üzerine oturtmak gerekiyor. Erzurum’un geleceği turizm üzerinedir. Tarihi eserler bu bağlamda çok önemli. Turizm için bu değerleri iyi sunabilirsek, şehrin geleceğine ciddi yatırım yapmış olacağız. Üç Kümbetlerde yapılan kamulaştırmalar ile 26 civarında tarihi ve sivil mimari eser ortaya çıktı. Erzurum konakları geleceğin Erzurum’unda ciddi kazanç sağlayan işletmeler olacaktır. Üç Kümbetler Projesi, Erzurum’un dünyaya açılan yeni bir penceresi konumundadır” şeklinde konuştu.
Üç Kümbetler Proje alanında yer alan tarihi eserler ve özellikleri şöyle;
Emir Şeyh Cami yanındaki Çeşme: Erzurum Valisi Hacı Abdullah Paşa tarafından yaptırılmıştır. Erzurum’un tarihi çeşmelerinden biridir.
Emir Şeyh Camii:Emir Şeyh Camii üzerinde kitabe bulunmamaktadır. Camii mimari özelliklerine göre 18. Yüzyılla tarihlendirilmiştir.
Gürcü Mehmet Paşa Camii: 1648’de Erzurum Valisi Gürcü Mehmet Paşa tarafından yapılmıştır. Ahşap destekli camilerdendir.
Üç Kümbetler:
Kare Kümbet: 13. Yy. uygun düşmektedir. Kime ait olduğu bilinmemektedir. Kümbet kare gövdeli, iki katlı olup üzeri çapraz tonoz ile örtülmüştür.
Üç Kümbetler (anonim Kümbet): Kesin tarihi ve kime ait olduğu bilinmemektedir. Ancak üslup özellikleri bakımından 14. Yy. başlarına uygun düşmektedir.
Emir Saltuk Kümbeti:
Saltuklu Atabeylerinden İzzeddin Saltuk’a ait olduğu kabul edilmektedir. Kümbetin 13. Yy. ikinci yarısına ait olduğu düşünülmektedir. Anadolu’nun en erken tarihli kümbeti olması bakımından son derece özeldir.
Üç Kümbet Anonim kümbeti:
Üslup özelliklerinden dolayı 14. Yy. tarihlendirilmiştir. Kümbet, dıştan onikigen, içten silindirik planlı ve iki katlı olup, içten kubbe dıştan konik külahlıdır.
Mehdi Abbas Türbesi:15. Yy. tarihlendirilmesi uygun düşmektedir.Türbe dıştan onaltıgen, içten sekizgen olup, tek katlı bir düzenlemeye sahiptir.
Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi:14. Yy. ilk yarısına tarihlendirilmektedir. Neden Rabia hatun dendiği bilinmemektedir.
Saray Hamamı:Derviş Ağa tarafından 1707 yılında yapılmıştır.
Emir Şeyh Türbesi: Tarihçe-i Erzurum eserinde Emir Şeyh Hazretleri'nin İlhanlı döneminde yaşamış olduğu tahmin ediliyor. Ketencizade Rüştü’nün belirttiğine göre türbe, 575 senesinde, Saltukoğlu Sultan Mehmet Kızılarslan zamanında inşa edilmiştir.
Resimaltı: Üç Kümbetler, ilk kazma vurulmadan kötü yapılaşmayla adeta sarılmıştı. Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve Erzurum Kalesine çok uzaktaydı.
Ayrılık, Ali Korkut'un projesiyle son buldu. 31 milyon lirayı bulan kamulaştırma bedelleri ödendi, çok katlı binalar yıkıldı ve 100 yıllık ayrılık vuslata dönüştü.

 
Şimşek'ten Erzurum'a övgü
 
Erzurum İHL 60 yaşında
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
demokrat 19 Ağustos 2013 Pazartesi 12:32

remzi san ödül üstüne ödül alan, gözle görülür biçimde yakutiyenin çehresini değiştiren belediyeye en kötü demiş.buna sadece gülünür.birileri sadece hurafelerle uğraşır.ancak şurası kesin ki erzurum belediyeleri, elbette bazı eksikler olmasına karşın iyi çalışıyorlar.

Yorumu oyla      7      4  
PAŞA 19 Ağustos 2013 Pazartesi 09:33

ANKARADAN PARA BORUSU BAĞLAMIŞLAR HEP BİZİM BELEDİYELERE AKIYOR..BAŞKANLARI BENDE SEVMİYORUM AMA YETER YA PARA GELDİ O HIRSIZ,BU BATTI,ŞEHİR EFSANELERİNİ BIRAKALIM.NE KADAR GELDİ MAKBUZ VARMI GÖRDÜNÜZMÜ HAZİNEDEN RESMİ YAZIMI GELDİ.YAZININ KONUSU NE ^^TARİHE DÖNÜŞÜM DESTEĞİ^^^HİÇ BİR MEMLEKETTE BUKADAR TARİHİ ESER 200 METRE ARA İLE YOK.DÜŞÜNÜN AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ BURAYA İYİ YERLİ ,YABANCI TURİST ÇEKMEMİZ LAZIM..KARSTAKİ ANİ HARABELERİ,ANKARA TARİHİ EVLERİ 5 TANE EV İLE KAÇ TURİST GEZİYOR.BİZDE ADIM ADIM TARİH VAR SADECE KALE ÜÇKÜMBET ÇİFTE MİNARELER,LALAPAŞA DEĞİL ERZİNCANKAPIDA MURATPAŞA,VANİ EFENDİ,ŞEHLER HAMAMI,YEĞENAĞA,DEVRİŞAĞA,KARANLIK KÜMBET,BOYAHANE,KURŞUNLU,RÜSTEMPAŞA ÇARŞISI,İSTANBUL KAPI,KARSKAPI,İL ÖZEL İDARESİNİN İÇİNDEKİ HARPUT KAPI,TABYALAR,KONGRE BİNASI,ALİPAŞA CAMİ AKLIMA GELMEYEN BİR SÜRÜ TAİHİ ESER..

Yorumu oyla      7      4  
remzi san 18 Ağustos 2013 Pazar 18:40

en başarısız belediyelerden birisi yakutiye öbürü büyükşehir.o kadar para gelmesine ragmen beş kuruşluk iş yapamadı. yapılanlar hep hükümetin yaptıkları.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Marmara Depremi fotoğraflarla hatırlandı
17 Ağustos 1999 depreminin 14. yılı dolayısıyla TMMOB Erzurum İl Koordinasyonu ...
‘Kök ve Toprak’ dinleyiciyle buluştu
TRT İstanbul Radyosu Sanatçılarından Zafer Taşdan ve Gitarist Şeyhmus ...
Kenan Doğulu hayranlarıyla buluşacak
12. Fanta Gençlik Festivali kapsamında sahne alan Kenan Doğulu, Şebnem ...
 
Turist sayısında artış var
Erzurum'a ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında, yaz mevsiminde patlama yaşanıyor.
Yurdigül Türk Sinemasını değerlendirdi
İHSAN KUMRU-Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve ...
Çengelliler Kırdağ’da buluştu
Ramazan bayramı nedeni ile köye gelen çengeliler bayram sonrası Kırdağ’da ...
 
En fazla turist İran’dan
Yaz aylarında Erzurum’a özellikle İran başta olmak üzere Arap turistler ...
Çoban ressam tarihi minyatürleştirdi
Doğunun çoban ressam olarak ünlenen sanatçısı Metin Doğrukartalyaşadığı ...
Necipoğlu Erzurum’da
Erzurumlu Hafız, Bestekar Halil Necipoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri