Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’den ‘Minik Kalplere Büyük Sevinç’
ETÜ’den ‘Minik Kalplere Büyük Sevinç’
Karayazı, Jandarma Komutanlığı hizmet binasına kavuştu
Karayazı, Jandarma Komutanlığı hizmet binasına kavuştu
Muay Thai’de Erzurum damgası
Muay Thai’de Erzurum damgası
ASHM’den ‘Aile Söyleşileri’
ASHM’den ‘Aile Söyleşileri’
Yıldız MEM proje vizyonunu paylaştı
Yıldız MEM proje vizyonunu paylaştı
HABERLER>EĞİTİM
10 Şubat 2025 Pazartesi - 05:58

Tekin eğitim yatırımlarını değerlendirdi

ekin, "2002'deki derslik sayısını ikiye katlamış durumdayız. O da Cumhurbaşkanımızın bu anlamdaki katkılarını göstermesi açısından önemli. Çağın gereklerine uygun bir eğitim öğretim sürecini yürütmek durumundayız. Burada hareketle müfredatlarımızı revize etmemiz gerektiğini düşündük" dedi.

Tekin eğitim yatırımlarını değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "2002'deki derslik sayısını ikiye katlamış durumdayız. O da Cumhurbaşkanımızın bu anlamdaki katkılarını göstermesi açısından önemli. Çağın gereklerine uygun bir eğitim öğretim sürecini yürütmek durumundayız. Burada hareketle müfredatlarımızı revize etmemiz gerektiğini düşündük" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özedönüş Platformu’nun Şubat ayı değerlendirme toplantısına katıldı. Fatih’te bir otelde düzenlenen toplantıda, Özedönüş Platformu Başkanı Emir Abi, ASKON Başkanı Mustafa Koca, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Bayrampaşa Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Eyüpsultan Kaymakamı Arslan Yurt, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler yer aldı.
"18 milyon öğrencimiz var ve özel okullarla beraber yaklaşık 75 bin tane okulumuz var"
Derslik sayısının 22 yılda 2 kat arttığını söyleyen Bakan Tekin, "Yüzde 80’i AK Parti döneminde yani Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde atılmış durumda. Şu anda yaklaşık 18 milyon öğrencimiz var ve özel okullarla beraber yaklaşık 75 bin tane de okulumuz var. Derslik itibariyle baktığımızda da 735 bin dersimiz var. Şimdi burada çok önemli bazı referanslar var. Öğretmenlerimizin yaklaşık 800 bin tanesini, 820 bin tanesi son atadığımız 20 bin öğretmenle beraber Cumhurbaşkanımızın döneminde atanmış durumda. Derslik sayımızın 2002'deki derslik sayısını ikiye katlamış durumdayız. O da Cumhurbaşkanımızın bu anlamdaki katkılarını göstermesi açısından önemli. 2002 yılında Türkiye ortalaması bir derslikte temel eğitimde yani ilkokullarda ve ortaokullarda 36 iken 23'e düşmüş durumda. Orta öğretimde de 30'dan 22'ye düşmüş durumda" dedi.
"Bahaneyi bahane edip Yunanistan okulları kapatıyor"
Yunanistan’ın Türk okullarını kapatmasının önüne geçildiğini ifade eden Bakan Tekin, "Bu rakamlar böyle bakıldığında çok bir şey anlam ifade etmeyebilir ama ortalamalar itibariyle dünyadaki ülkelerin sıçramaları yaptıkları atılımlar açısından gerçekten devrim niteliğinde. Ben hep şunu söylüyorum, üstünde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yazmayalım ve diyelim ki dünyanın herhangi bir ülkesinde yaklaşık 20 yılda derslik başına düşen öğrenci sayısı 36'dan 23'e veya 30'dan 22'ye düşmüş. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bu hale gelmiş. Bunu eğitim bilimleri fakültelerinde bu ülkede eğitim devrimi yapılmış diye konuşulur. Burada sadece özel okullar değil, bizim muhatap olduğumuz başka kurslar da, başka özel öğretim kurumları da var. Batı Trakya'daki Türk azınlığının eğitim öğretimi hakkını teminat altına almış olmamız gerekiyor. İlginç olan şu anda Batı Trakya’da Türk azınlık olarak tanımlanan bizim soydaşlarımız, dostlarımızın Lozan imzalandığı zamanki okul sayısı şu anda tam dörtte bir düşmüş. Bahaneyi bahane edip Yunanistan okulları kapatıyor. Ama biz burada bize yakışan bir biçimde bu okulların devamını sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
"Müfredatlarımızı revize etmemiz gerektiğini düşündük"
Müfredatın yenilenme çalışmalarının 2013 yılında başladığını söyleyen Bakan Tekin, "Dolayısıyla birincisi, bizim müfredatımızı biraz hafifletmek gerekiyor. İkincisi de mantığını değiştirmemiz lazım. Mantığını değiştirmekten kastım ne? Dünya artık eğitim öğretim sistemini bilgi vermek üzerine değil, verilen bilgilerin gündelik hayatta yaşam becerilerine dönüşmesi yani gündelik hayatta kullanması üzerine kurgulamış durumda. Bizde dedik ki 2013 yılında müsteşarlığım döneminde biz artık çağı, çağın gereklerine uygun bir eğitim öğretim sürecini yürütmek durumundayız. Burada hareketle müfredatlarımızı revize etmemiz gerektiğini düşündük. İki konu önemliydi burada. Birisi bu mantığı değiştirmemiz lazım. Bilgi vermek değil, bilgiyi beceriye dönüştürmek. Dünya bu noktaya gelmesinin de ikincisi biraz hafifletmemiz gerekiyor. Onu yapmak gerekiyor. Üçüncüsü de her toplumun her vatandaşın, her ülkenin vatandaşının eğitim öğretim sisteminden kendi toplumsal şartlarına göre beklenmeleri var" ifadelerini kullandı.
"Tarih kitaplarımızda çocuklarımıza 1915 olaylarını anlatırken tehcir ifadesini kullanıyoruz"
Tarih kitaplarında tehcir kelimesinin farklı anlatıldığını söyleyen Bakan Tekin, doğru anlamı için komisyon oluşturulduğunu söyledi. Bakan Tekin konuşmasına, "Biz programlarımızda yani tarih kitaplarımızda çocuklarımıza 1915 olaylarını anlatırken tehcir ifadesini kullanıyoruz. Tehcir ne demek? Tehcir zorla göç ettirme demek. Ama o olaylardaki mevzu, zorla göç ettirme mi yoksa bir iskan politikası mı? Mevzuya baktığımızda yaşanan olaylar nedeniyle Osmanlı Devleti bir kargaşayı önlemek o vatandaşlarımızın da can güvenliğini sağlamak için iskan kanunu çıkartıyor. Sevk ve iskan kanunu. Kanun adı bu. Şimdi kanun adı ve ruhu farklı. Biz çocuklarımıza diyoruz ki tehcir kanunu. Yani zorla göç ettirdik. Şimdi bu çocuk yetişince dünyanın herhangi bir ülkesine gittiğinde bir Ermeni’yle karşılaştığında Ermeni'nin kullandığı Türkiye'ye ürünlerinin asılsız ifadeleri şöyle düşünüyor, diyor ki; bize de okulda tarihte tehdit diye öğretmişler. Adam haklı diyor. Buna benzer Türkiye'ye yönelik asılsız iddialarla ilgili bir komisyon oluşturduk ve dedi ki bu komisyonumuz bizim programlarımızı bu çerçevede bir değerlendirsin" devam etti.
"Savunma sanayinden TOGG’a kadar bir sürü konuda milli kalkınma konularını çocuklarımız öğrensin istedik"
Yeni müfredat ile Türkiye’deki son 22 yıldaki gelişmeleri gençlere anlatmayı amaçladıklarını ifade eden Bakan Tekin, "Çocuklara tarihi anlatırken okuduğum bir araştırmada 12 yıllık zorunlu eğitimden mezun olan çocuklar tarih dersinden ne öğrendiniz sorusunu cevaplarken 3,5 savaş ismi sayıyor. Peki, biz Türk - İslam Medeniyeti olarak savaştan başka bir şey yapmadık mı? Niye çocuklarımız sadece bizi at sırtında elde kılıçla savaşan bir millet olarak tanımlasın. Medeniyet inşa ettik. Bu medeniyet inşa sürecinde çocuklar tarafından bilinmesin mi? Aynı şekilde cumhuriyet döneminde ve özellikle son 22 yılda yapılan savunma sanayinden TOGG’a kadar bir sürü konuda milli kalkınma konularını çocuklarımız öğrensin istedik" diye konuştu.

 
İnşaat sektöründe dijital dönüşüm
 
Erbaş: 'Gençlik devletimizin en büyük hazinesi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin gençlere seslendi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vav TV'de "Gençlerle Baş Başa" programında soruları yanıtladı
Tekin Milli Eğitim Felsefesini paylaştı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitimde ...
YKS başvuru süreci başladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim ...
 
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında, İstanbul ...
TÜBİTAK proje başvurularında Erzurum farkı
Erzurum, TÜBİTAK 2204-A 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ...
Tekin Maarif Modelini yorumladı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla, "Türkiye Yüzyılı Maarif ...
 
2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bu sene 20 üniversitemizde ...
Türkçe derslerine Harvard yaklaşımı
Karma yönteme göre tasarlanmış projede, uygulayıcı öğretmenlere TfU yaklaşımına ...
ATAUNİV Dünyada en iyi 1000 Üniversite arasında
Dünyanın en prestijli yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri ...
 
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri