Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
HABERLER>BÖLGEDEN
13 Eylül 2011 Salı - 07:44

Unutulan bir şifa kaynağı: Bezir Yağı

Iğdır'da, yöre halkı tarafından 'Zeyrek' olarak bilinen keten tohumunun ezilerek 'Bezir yağı' elde edildiği tarihi öğütme atölyesi ve aynı zamanda bezir yağı imalathanesi kaderine terk edildi.

Unutulan bir şifa kaynağı: Bezir Yağı

BÜLENT MAVZER
IĞDIR (İHA) - Iğdır'da, yöre halkı tarafından 'Zeyrek' olarak bilinen keten tohumunun ezilerek 'Bezir yağı' elde edildiği tarihi öğütme atölyesi ve aynı zamanda bezir yağı imalathanesi kaderine terk edildi.
Iğdır'ın Tuzluca ilçesine bağlı Ortabucak Köyü'nde uzun bir tarihe sahip olan öğütme atölyesi ilgisizlikten yok olurken tarihi büyük öğütme taşları ise kaderine terk edildi. Eskiden aydınlamak için kullanılan keten bitkisi bölgeden ekilmemeye başlayınca söz konusu bitkinin tohumunu işleyen atölyeler de sahipsizlikten yıkılarak toprağın altına gömüldü. Uzmanların faydalarını saymakla bitiremedikleri keten tohumundan elde edilen bezir yağının üretildiği ve babası tarafından kurulan atölyede 10 yıl kadar çalışan Beytullah Salman (81) bu ürünün çok ilgi gördüğünü anlattı. Bölgeye elektriğin getirilmesi ile üretilen yağı satacak kimse bulmadıklarını ve köylünün de söz konusu bitkiyi ekmediğini anlatan Salman, bu sebeple imalathaneyi yaklaşık 40 yıl önce kapattıklarını ifade etti. Salman kendisinin maddi durumu iyi olmadığını, ama gereken desteğin verilmesi durumunda bezirhaneyi tekrar kurmak istediğini belirtti.
AMERİKALILAR, ESKİ ATÖLYEDE YAĞ ÜRETİP GÜNDELİK HAYATTA KULLANMAK İSTİYOR
Otabucak Köyü eski Muhtarı İsa Bağcı ise, eskiden tohumu ekilerek üretilen ve bu atölyede işlenerek elde edilen bezir yağının Ağrı, Kars ve Van gibi çevre illere de satıldığını, bu yağın kandil yağı olarak da kullanıldığını ifade etti. Bağcı, "Geçtiğimiz günlerde Kars'ta bir akrabam bana, Amerika'dan bir kadının her yıl gelip bu tohumu Kars'ta hiçbir modern tarım arcı kullanmadan, eski ilkel tarım araçları ile ektirmeye çalıştığını ve bu tohumları Amerika'ya götürdüğünü söyledi. Hatta bu kadın bizim şu
anda sadece gördüğünüz gibi öğütme taşı kalan atölyelerinde bulmak istediğini, aynı atölyeden bezir yağını çıkarmak istediğini anlattı. Amerikalılar yurt dışından gelip bu atölyede yağ üretip gündelik hayatta kullanmak istiyor. Ama biz hala bu değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz" dedi.
 
"ZEYREK BİRÇOK HASTALIKLARIN ŞİFA KAYNAĞI"
Yörede 'Zeyrek' denilen keten tohumundan çıkarılan yağla yemek yapılarak hastalara yedirildiğini anlatan Bağcı, "Eskiden birisi hasta olduğunda zeyrek bitkisinin tohumundan çıkarılan yağdan ona yemek yapılarak yedirildi. Ayrıca cilt hastalığı olanlara bu yağ sürülerek iyileştiriliyordu, evcil hayvanlara özellikle biz 'Camış' diyoruz. Mandalara dersine sürülür posası yedirilirdi. Bu da hayvanın hem süt verme oranı artırırdı, hem de hayvan daha çok gelişirdi" dedi.
 
ZEYREK TOHUMU BİN BİR DERDE DAVA
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Yusif Zeynalov ise, keten tohumunun Omega-3, Omega-6, Omega-9 ve l A vitamini (Beta-karoten) ve ,B 12 vitamini içerdiğini ifade etti. B 12 vitamininin hayvansal gıdalar dışında yüksek oranda sadece keten tohumunda bulunduğunu belirten Zeynalov, Omega-3 yağı da hayvansal kaynak dışında özellikle keten tohumu semizotu ve fındıkta bulunduğuna değindi. İçerdiği yağ asitleri (omega 3-6-9); protein, mineral ve aminoasitle vücutta mucizeler sağlayan
keten tohumu, doğal yollardan sağlığı korumanın en iyi yollarından biri olduğuna değinen Zeynalov, "Eskiden bu bitkinin yaprağı kaynatılarak tüketilirdi. Keten tohumu da özellikle mide bağırsak sistemindeki sorunlar, kronik kabızlık, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkiler yapar. Keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur. En büyük etkisi bağırsakları çalıştırması, temizleyici ve iç organları yüzeylerini rahatlatıcı olmasıdır. Ayrıca cildi yumuşatır, öksürüğe ve balgama iyi gelir, ağız boşluğu ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak da kullanılır. Demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Karaciğer destekleyicisidir. Toksin atıcı özelliği de vardır. Keten tohumunu özellikle hanımlar için cazip kılan bir diğer özelliği de zayıflatıcı etkisi olmasıdır. Tokluk hissi uyandırır. Günde 1 çorba kaşığı alındığında ayda ortalama 3-4 kilo verilebilir. Keten tohumu kabuğunun altında bulunan yağlı bileşimin tedavi edici etkisi vardır. Yağı çıkarılır ya da ezilerek kullanılır" açıklamasında bulundu.

 
Her şey ekmek parası için
 
Çoruh Nehri'nde ceset bulundu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf 17 Mart 2019 Pazar 23:22

Çok önemli gündemde tutulmalı üretilmeli

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Kızılkan memleketine uğurlandı
Kars'ta operasyon dönüşü kazayla kendini vurarak şehit olan er Celal Kızılkan'ın ...
Damlayan Mağarası şifa kaynağı
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan Damlayan Mağarasının suyunun şifa kaynağı ...
Koç Katım Şenlikleri ilgi gördü
Iğdır'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Koç Katım Şenlikleri büyük ilgi gördü
 
Şehide vefa…
Erzincan Belediye Meclisi Eylül Ayı toplantısında alınan karar ile Diyarbakır’ın ...
Bir ilke imza attılar
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Merkez Müdürlüğü, ...
Kan davası ocak batırdı
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, kan davalısının silahlı saldırısına uğrayan ...
 
Kanispi Şelalesi tamamen kurudu
Van'ın Çatak ilçesinde bulunan ve doğa harikası olarak kabul edilen Kanispi Şelalesi kurudu.
Bingöl tarihinin en büyük ihalesi
Bingöl tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve 28 firmanın teklif ...
FKA’dan proje seferberliği
Fırat Kalkınma Ajansı(FKA)'nın eylül ayı yönetim kurulu toplantısı Bingöl ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri