Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EĞİTİM
8 Temmuz 2021 Perşembe - 09:07

YÖK Vakıf Üniversiteleri raporu açıklandı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) vakıf yükseköğretim kurumlarına ait yıllık akademik, idari ve mali verilerin detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021" raporu yayımlandı.

YÖK Vakıf Üniversiteleri raporu açıklandı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) vakıf yükseköğretim kurumlarına ait yıllık akademik, idari ve mali verilerin detaylı bir şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021" raporu yayımlandı. YÖK’ün “şeffaflık ve açıklık” politikası doğrultusunda ilki 2018 yılında yayımlanan raporun dördüncüsü olan 2021 yılı raporu önceki yıllarda olduğu gibi sistemin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyduğu gözlemlendi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, sosyal medya hesabından konu hakkında yaptığı paylaşımda, “Yeni YÖK olarak, her yıl ülkemizdeki vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri kapsamlı bir şekilde paylaşarak, sistemin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyduğumuz ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021’ raporumuzu yayımladık. İlk kez 2018 yılında yayımladığımız rapor ile 2021 yılı raporumuz kıyaslandığında, geçen yıllar içerisinde bazı üniversitelerimizdeki bilhassa kütüphane alanları, kitap, açık ve kapalı mekan sayılarındaki artış dikkati çekmektedir. Öğrencilerimiz için olumlu yöndeki bu gelişmelere benzer şekilde bu kurumlarımızdaki reklam giderlerinin düşmeye, Ar-Ge harcamalarının yükselmeye başlaması Yeni YÖK’ün ‘şeffaflık ve açıklık’ politikasının kaliteye etkisini ve bu konudaki amacın hâsıl olduğunu göstermektedir. Bu kurumlarımızın en büyük reklamının ve tanıtımının nitelikli eğitim vererek yetiştirdiği öğrenciler olduğuna inanıyor, öğrencilerimizin faydasına olan iyileştirmeler yapan Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın tüm yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih edecek öğrencilerimizin daha bilinçli üniversite tercih yapmaları için bu rapordan da istifade etmelerini tavsiye ederiz” ifadeleri yer aldı.
TÜRKİYE’DE 11 FARKLI İLDE TOPLAM 77 VAKIF ÜNİVERSİTESİ MEVCUT
Rapora göre Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin sayısı 77’ye ulaşarak yükseköğretim sistemi içerisinde önemli bir konuma geldi. Çoğunluğu İstanbul (47) ve Ankara’da (13) olmak üzere 11 farklı ilde vakıf üniversitesi mevcut. Vakıf üniversitelerinin öğrenci sayısının ortancası yaklaşık 6 bin olmakla birlikte 9 vakıf üniversitesinin 20 binin üzerinde öğrencisi bulunuyor.
Hali hazırda mezun vermiş olan vakıf üniversiteleri dikkate alındığında, 48 üniversitede kadrolu öğretim üyesi sayısı 100’ün üzerinde, ancak 27 üniversitede kadrolu öğretim üyesi başına öğrenci sayısı 40’ın üzerinde. Vakıf yükseköğretim kurumlarının özellikle lisansüstü programlarda öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı oranının düşük tutulması bekleniyor. Nitekim buna yönelik YÖK tarafından düzenlemeler de yapıldığı öğrenildi.
ÜNİVERSİTELERDEKİ AÇIK VE KAPALI FİZİKİ ALANLARDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Üniversitelerin fiziki alanlarını geliştirmesine yönelik yapılan düzenlemeler sonucunda iyileştirmeler gözlendi. Öğrenci başına düşen açık alana ilişkin olarak vakıf üniversitelerinin, 2018 ve 2021 yıllarına ait verileri karşılaştırıldığında; 11 vakıf yükseköğretim kurumunun öğrenci başına açık alanının yüzde 50’den, 5 tanesinin ise yüzde 25’den fazla arttığı, öğrenci başına düşen kapalı alanın ise yine aynı yıllar içerisinde 9 vakıf yükseköğretim kurumunda yüzde 50’den, 3’ünde ise yüzde 25’den fazla arttığı görüldü.
ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR&GE) KONUSUNA YATIRIM
Üniversitelerde öğrenci gelirinin belli bir oranında Ar-Ge harcaması zorunluluğuna ait düzenlemeler sonrası bu konuda farkındalık arttığın gözlemlendiği raporda, “İç kaynaklı araştırma proje bütçesinin ortancası 2017-2018 döneminde 58 bin 811 lira 30 kuruş iken, yapılan düzenlemelerle 2018-2019 döneminde yaklaşık 8 kat artışla 488 bin 243 liraya ulaşmıştır. Bütçeden ziyade harcamaların göz önünde bulundurulduğu 2019-2020 döneminde “gerçekleşen” toplam araştırma proje harcaması ortancasının 2 milyon 866 bin 556 lira olduğu, iç kaynaklı araştırma proje harcamasının ortancasının ise 1 milyon 250 bin 666 liraya yükseldiği görülmüştür. Vakıf yükseköğretim kurumlarının 2019-2020 yılı toplam Ar-Ge harcaması 740 milyon 389 bin 248 lira, toplam iç kaynaklı Ar-Ge harcaması ise 309 milyon 829 bin 783 lira olarak tespit edilmiştir. Kırk beş vakıf yükseköğretim kurumunun (%58) toplam araştırma bütçeleri 1 milyon liranın üzerindedir” ifadeleri yer aldı.

 
Erzurum 5 ayda 23 patent üretti
 
TDV’in 27 yıllık kurban verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tıp dekanları YÖK’te buluştu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerin tıp fakülteleri ...
ATAUNİ’de proje geliştirme gündemi
Atatürk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi tarafından ...
LGS sonuçlarına göre lise tercihleri başladı
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki ...
 
Selçuk okullaşma oranını paylaştı
Bakan Selçuk, “Okullaşmada dünya rekoru kırıyoruz” dedi.
Erzurum’da telafi eğitimi başladı
Millî Eğitim Bakanlığınca ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim ...
Manas’ın dadaş rektörü Polat’ı ağırladı
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kırgızistan’da gerçekleştirdiği ...
 
Atatürk Üniversitesi Tanıtım Fuarı başladı
Atatürk Üniversitesi, Covid-19 salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında ...
YÖK’ten Türkiye’de bir ilk
Saraç, “Yükseköğretim Kurulu olarak ülkemizde ilk defa yükseköğretimle ...
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
. Son yıllarda merkezi sınavlardaki başarısını artıran Erzurum, 2021 LGS’de ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri