Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2019 Pazar - 02:43

Yöresel Peynir üreticileri Doğu'da buluştu

Yöresel Peynirler Kars Buluşması’nda stantlarda yerini alan 100 yıllık gravyer peyniri yoğun ilgi gördü.

Yöresel Peynir üreticileri Doğu da buluştu

Yöresel Peynirler Kars Buluşması’nda stantlarda yerini alan 100 yıllık gravyer peyniri yoğun ilgi gördü.

İsviçre kökenli bir peynir olan ve adını, İsviçre’nin Gruyre kasabasından alan Türkiye’de sadece Kars’ta yapılan, hikayesi 1900’lü yıllarda başlayan Gravyer Peyniri ‘Yöresel Peynirler Kars Buluşması’nda görücüye çıkarak, katılımcıların beğenisi sunuldu.

Kars Valiliği Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nca ortaklaşa bu yıl ilki düzenlenen ‘Yöresel Peynirler Kars Buluşması’ katılımcılardan yoğun ilgi görüyor. Kars Valiliği Karşısı’nda alanda açılan stantlarda Türkiye’nin bir çok ilinden gelen peynirler sergileniyor. Katılımcıların beğenisi sunulan peynirlerde en çok ilgiyi ise 100 yıllık tarihi olan Kars Gravyeri Peyniri görüyor.

“GRAVYER PEYNİRİ YAKLAŞIK 2 YIL BEKLETİLDİKTEN SONRA TÜKETİLİYOR”

Türkiye’de sadece Kars’ta üretimi yapılan gravyer peyniri tam oluşması için 2 soğuk depoda bekletiliyor. Kars Boğatepe köyünde baba mesleği olan Gravyer Peynirinin 5 yıldır ustalığını yaptığını ifade eden Çağdaş Koçulu, “Kars Gravyeri Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında merada otlayan ineklerin sütünden yapılıyor. Sütler taze bir şekilde alınır. Bakır kazanlarda mayalanır. Yaklaşık 4 saat pişirme sürecinden geçer. Mengene dediğimiz sıkıştırma işlemi için perese alınır. 24 saat preste kaldıktan sonra yaklaşık 10 gün su havuzunda bekletiliyor. 1 ay arası sıcak depolarda olgunlaştırılır. Bu sıcak depoda peynir içerisinde var olan bakteriler canlanarak gravyerde o gözenekleri oluşturuyor. Peynire lezzeti veren bu göz bakterileridir. Bu da sıcak depoda oluşuyor. Bu süreç yaklaşık 1 ay sürüyor. Daha sonra soğuk depoya alıyoruz. Soğuk depoda 1-2 yıl bekletildikten sonra gravyer tüketime hazır hale geliyor. Gravyer için yaklaşık 18 litre süt kullanılıyor. Bu sütünde taze süt olması gerekiyor. Bu hata kabul etmeyen en değerli peynirlerden birisidir” dedi.

Kars Valiliği Karşısı’nda açılan peynir stantlarında görücüye çıkan yöresel peynirlerin yapımları katılımcılara tek tek anlatılıyor. Katılımcıların damak tadına sunular peynirler yoğun ilgi görüyor. Yöresel Peynirler Kars Buluşması stantları bugün de Karslıların ziyaretine açık kalacak.

“KARS GRAVYERİNİN TARİHİ SERÜVENİ”

Kars, işgalci Rus yönetimi tarafından 1878-1918 yılları arasında imar edilirken, İngiliz Sanayi Devrimini yakalamak amacındaki Ruslar birçok Avrupalı girişimciyi bölgeye davet ederler. Bölge endemik çiçekleriyle, her daim yeşil otlaklarıyla hayvancılığa uygundur. Çarın davetiyle gelen İsviçreli David Moser, bölgenin bu özelliklerinin İsviçre gruyre peynir üretimi için ideal olduğunu görerek ilk peynir zavotunu kurar. 1905 yılından başlayarak, genellikle Rus ve Alman kolonilerinin yaşadığı, çayır ve otlakların en iyilerine ait, doğal koşulları sığırcılığa en uygun olan Kars ve Ardahan’daki Malakan köylerinde Rusça "zavot" denilen peynir imalathaneleri kurulur. O dönem tüm bölgede 50’yi aşkın peynir zavotu bulunmakta ve bu girişim Rus çarı tarafından da desteklenmekteydi. 1918’de Rus hâkimiyetinin sona ermesiyle birlikte Moser, mandıralarını Alman kolonist Alexander Kaiser’e satarak bölgeden ayrılır. Aslında bu, el değiştirme İsviçreli gruyre peynirinin Kars gravyerine dönüşünün de başlangıcı olacaktır. Peynir tabaklarının vazgeçilmezi deliksiz gruyre peyniri ve delikli ama tatlı emmental peyniri melezlemesi olan Kars gravyeri yeni bir tat, yeni bir stil olmuştur”

 
ATASAM’da TÜBİTAK gündemi
 
5 bölge yasaklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hükümlülerden organik tarıma üretim desteği
Erzurum Açık Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlar cezaevine ait arazide organik sebze ve meyve üretiyor.
Milletvekili Aydemir’den tarım istişaresi
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Atatürk Üniversitesi Rektörü ...
Çiftçilere, Proje tutarının yarısı kadar hibe
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 13. Etap Kırsal Kalkınma Destekleri ...
 
Hükümlülerden Erzurum ekonomisine katkı
Denetimli serbestlik kapsamında kamuya yararlı bir işte çalışma yükümlülüğü ...
Erzurum ticaret sektöründe ödeme istikrarı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL - Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde, zamanında ...
İhlas Mağazası yeni binasında
İhlas mağazası Erzurum’da İstasyon Caddesi'nde yeni binasında hizmete girdi.
 
Kadın çiftçilere sertifikaları düzenlenen tören ile takdim edildi
Tarım Projeleri Protokolü çerçevesinde kadın çiftçilere yönelik Süt Hijyeni-Sterilizer ...
TANAP, bin proje ile çevreyi ve kalkınmayı destekledi
Proje süreci tamamlanan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), ...
 ETÜ - ETSO İşbirliği
Erzurum Teknik Üniversitesi ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri