Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
Baskette Mehmet Akif Ersoy Lisesi damgası
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
YURTLİG’de filenin şampiyonları belli oldu
ETÜ projesi patent aldı
ETÜ projesi patent aldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Şehit Sözen dualarla anıldı
Erzurum’da mola verecek
Erzurum’da mola verecek
HABERLER>EĞİTİM
6 Haziran 2014 Cuma - 01:27

Ziraat Fakültesi Erzurum çiftçisine ufuk çiziyor

MUHAMMED COŞKUN-Erzurum ekonomisinin bel kemiği olan Ziraat Fakültesi tarım ve hayvancılığın, geleneksel üretimden modern üretime geçiş yolunda bölge çiftçisine tam destek veriyor

Ziraat Fakültesi Erzurum çiftçisine ufuk çiziyor

Erzurum ekonomisinin bel kemiği olan tarım ve hayvancılığın, geleneksel üretimden modern üretime geçiş yolunda Ziraat Fakültesi tam destek veriyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, ““Kırsal kalkınmaya yardımcı olma anlamında kapılarımız her zaman herkese açıktır.”

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

“Kırsal kalkınmaya yardımcı olma anlamında kapılarımız her zaman herkese açıktır.” diyen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Muhlis Macit, “Fakülte, toprak işleme, tarla tarımı, bölge koşullarına uygun tohumluk üretimi, yem bitkileri, hayvan yetiştirme ve besleme, çayır ve mera yönetimi, sulama, sulama sistemlerinin geliştirilmesi, gübreleme, organik tarım, tarımsal inşaat, yöre çiftçisine damızlık hayvan sağlanması, arıcılık, hayvan barınaklarının planlanması, yem, toprak ve gıda analizlerinin yapılması, bitki hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi, gıda üretimi ve işleme teknolojileri, hijyen, bitki hastalık ve zararlıları, yabancı ot kontrolü, sebze, meyve ve mantar yetiştiriciliği, seracılık, tarımsal mekanizasyon, tarım işletmelerinde organizasyon, pazarlama, tarım politikalarının geliştirilmesi, ve teknik personel eğitimi gibi konularda öncülük etmekte ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.” diye konuştu.

ERZURUM TARIM VE HAYVANCILIĞINA TAM DESTEK

Seracılık, hayvan barınakları ve mekanizasyon konuları ile değişik kuruluşların yem ve gıda analizlerinin yapılması, çevrede görülen bitki hastalıkları ve zararlılarının tespiti, teknik personel eğitimi, çeşitli verim denemelerinin izlenmesi, ürün miktarları ve giderlerinin tespitine yönelik Ziraat Fakültesinin faaliyetleri hakkında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit, Fakültenin yaptığı projeler ile ilgili bilgi verdi. Dekan Macit, “Fakültemizdeki çeşitli projeler kapsamında farklı kamu kurum ve sivil toplum teşkilatlarıyla birlikte sahadaki uygulamacılara yönelik bilgilendirme, gösteri ve proje çalışmaları yapılmaktadır. Örneğin, geçtiğimiz 2013 yılında, il dışında (Trabzon) yapılan “Hayvancılık Paneli” Fakültemiz öğretim üyeleri eğitimci olarak iştirak ettiler. Benzer biçimde, son yıllarda ülkemizde sayısı hızla düşen manda yetiştiriciliğine yönelik bilgilendirme yapmak, farkındalık oluşturmak, sektörün sorunlarını dinlemek ve manda sütünden elde edilen kaymak üretimini Pilot Süt Fabrikamızda öğretim üyelerimizin nezaretinde Erzurum yetiştiricisine öğretmek suretiyle cazibe oluşturmak ve bu hayvancılık kolunun yeniden canlanmasını sağlamak için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile beraber “Kaymak Proje”yi gerçekleştirdik. Aynı şekilde, geçtiğimiz günlerde Oltu ilçesinde arıcılık, kaliteli bal ve ana arı üretimine ilişkin konularda bölgeye yönelik çalışmalar yapıldı. Kezâ, KUDAKA ile beraber yürütülen ve Fakültemizin de ortak olduğu, uygulaması dünyada ilk olan kanal suyunda alabalık üretimine yönelik “Daphan Ovası Kuzgun Barajı Kanal Suyunda Alabalık Yetiştiriciliği Projesi” devam etmektedir. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi Erzurum Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi ve UNDP tarafından desteklenen Büyükbaş Hayvancılıkta Suni Tohumlama Projesi de bölgede tamamlanan ve sektöre katkısı olan önemli çalışmalardandır. Geçen hafta, Fakültemiz ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken yürütülen proje çerçevesinde 1 haftalık eğitim programı ile yöre çiftçisinden yaklaşık 40 kişiye tarımın her kolunda Fakültemizin çok kıymetli öğretim üyeleri tarafından teorik ve pratik eğitim verildi.” dedi.

ÇİFTÇİ UMUTLANDIRIYOR

Erzurum çiftçisinin geleneksel üretimden modern üretime geçemeyişinin nedenlerine değinen Muhlis Macit, “Bu durumla ilgili olarak birçok faktörün etkisinden bahsetmek mümkündür. Geçmişte dünyada olduğu gibi ülkemizde de kırsaldaki nüfusun tarımdaki yenilikleri benimseyip kolay kolay pratiğe aktarmadığı bilinmektedir. Şüphesiz bunda sermaye, eğitim ve pazarlama yetersizliğinin payı büyüktür. Ancak son zamanlarda burada zikredilen olumsuz faktörlerin çözüme kavuşturulmasıyla sektördeki nüfusun yeniliklere daha açık ve bilgiye dayalı hususları çok rahat pratiğe tatbik edebildiğini görmekte sevindiricidir.” ifadelerini kullandı.

 

 
Vergide müjdeli süreç
 
Baksı Müzesi kurucusu Koçan’a fahri doktora unvanı
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ufuk çizeni tebrik 10 Haziran 2014 Salı 18:44

Tebrikler , çizdiginiz için

Yorumu oyla      7      4  
Kaç kilo süt 7 Haziran 2014 Cumartesi 22:55

Hoca sizin mallar niye bizimkilerin yarısı kadar bile süt vermir?

Yorumu oyla      10      4  
erzurumlu 7 Haziran 2014 Cumartesi 09:28

Hoca Efendi, işte görüyorsunuz yazılan yorumları.Sizin ufuk falan çizdiğiniz yok.Sonra sizin olmayan hayali ufkunuza bu çiftçinin ihtiyacı yok.Onlar ziraatı sizden çok çok iyi biliyorlar.Balık satmakla ufuk olmaz.Zirai patent alıp onu dünyaya satmakla ufuk olur.İşte o zaman bir şey yaptım diyebilirsiniz.Aman gidi yumurtaların üzerinden sakın kalkmayın,sonra yumurtalar üşür.Siz saltanata devam edin.Devam...

Yorumu oyla      11      4  
Dünyada ilkmiş :)) 7 Haziran 2014 Cumartesi 09:01

Yaptığınız peynir ve süt üretimi de dünyada ilk , ha ha

Yorumu oyla      11      4  
Tercan 7 Haziran 2014 Cumartesi 00:16

Sayın Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhlis Macit Bey; daphan sulama kanalı projeniz, Tercan baraj gölü veya Keban baraj gölündeki kafeslerden pazar boyuna ulaşmış balıkları, kanaldaki kafeslere alıp sonrada biz yetiştirdik dediğiniz proje mi?

Yorumu oyla      12      4  
Ben balıkçılık 6 Haziran 2014 Cuma 23:55

Sayın Macit; ben balıkçıyım. Sanırım siz Ziraat Fakültesi Dekanısınız; Atatürk Üniversitesi'nde Su Ürünleri Fakültesi var değil mi? Sulama kanallarındaki hayali projeye Su Ürünleri Fakültesi neden destek vermiyor da siz Destek veriyorsunuz? Özel bir nedeni mi var?

Yorumu oyla      12      4  
Kanalda balık 6 Haziran 2014 Cuma 23:17

Dışarıdan getirdiğin balığı sat sonra ben ürettim de

Yorumu oyla      12      4  
:))) 6 Haziran 2014 Cuma 23:04

Ufuk ?? Çok güldüm :)))

Yorumu oyla      12      5  
ben köylüyüm 6 Haziran 2014 Cuma 20:03

bu fakülte hangi konuda benden iyi. bence benim hayvanım daha iyi, buğdam arpam daha iyi. ne yönden kapıları açık. hangi konuda örnek olacaklar.

Yorumu oyla      15      4  
erzurmlu 6 Haziran 2014 Cuma 09:46

Hoca efendi.Kapımız herkese açık,tabiri çok yanlış.Siz müşteri bekler gibi beklemeyeceksiniz.Siz gidip köylünün,çiftçinin kapısını çalacaksınız. Onlara radikal projeler sunacaksınız.Yerinde görüp takip edeceksiniz.Yeri gelecek ahıra, tarlaya gidip iş elbiselerini giyip görerek eğitim vereceksiniz.Yoksa üniversitede koltukta oturmakla ufuk olmuyor.Bakınız bu fakülte bu şehirde 57 yıldır var.Ama bu bölge köylüsüne verdiğiniz bir şey yok.Ne hayvamsal olarak ne de tarımsal olarak. Mesela İsrail gibi,çok yeni tohumlar geliştirip dünyaya sattınız mı. Yeni hayvan ırkları üretip ülkeye ve dünyaya sattınızmı. Sizin yukarıda yaptık diye saydıklarınızı hem Tarım İl Müdürlüğü hem de Araştırma Enstitüleri de fazlasıyla yapıyor.Önemli olan,onlardan farklı şeyler yapmak,üretmek, satmaktır.Ama bu da sizlerde yok.Bırakın kanalda alabalık üretimini.Bunu şahıslar da daha mükemmel yapıyor.Dünya tarım ve hayvancılığında ses getirecek projeler, patentler ve bunların uygulamasını yapmalısınız.

Yorumu oyla      13      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATA Teknokent’te yazılım atılımı
2010 da 16 olan Ar-Ge ve Yazılım firmaları sayısı 42’e ulaşarak yüzde ...
Kaymakam Katırcı başarıyı ödüllendirdi
İhsan KUMRU-Kaymakam Katırcı Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışmasında ...
Erzurum Milli Eğitimden istişare turu
Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “2015-2019 Yılları Erzurum Milli Eğitim ...
 
Pazaryolu’nda ‘Güzel Ezan Okuma kursu’ tamamlandı
Palandöken İlçesi Tarbasar Camii Müezzin Kayyımı Fakirullah Kaçar ’ın ...
ATAÜNİ AÖF sınav sürecini başarıyla tamamladı
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı ...
Hem eğitim, hem halka hizmet
MUHAMMED COŞKUN-Erzurum’ da üretim ve peyzajın yıllardır iç içe olduğu ...
 
ARÜ’den Erzurum çıkarması
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu (ÇMYO) Lojistik 2. ...
Erzurum Emniyet’inden iletişim açılımı
Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Polisin İletişim Becerilerinin ...
Pasinler MEM, Avrupalı öğretmenleri ağırladı
Pasinler ilçesi Alvar Ortaokulunun Comenıus Projesi kapsamında Avrupa ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri