Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
2 bin 500 rakımdaki Taş Mescid ilgi çekiyor
2 bin 500 rakımdaki Taş Mescid ilgi çekiyor
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet
Erzurum’dan ihracatta 10 sektörde artış
Erzurum’dan ihracatta 10 sektörde artış
Erzurum sektörel ihracat performansı açıklandı
Erzurum sektörel ihracat performansı açıklandı
Erdoğan'dan milli karakter vurgusu
Erdoğan'dan milli karakter vurgusu
HABERLER>EKONOMİ
9 Eylül 2026 Çarşamba - 03:01

Tarımda destek tutarları açıklandı

Hayvansal üretimde 2026 yılı, bitkisel üretimde 2027 üretim yılı için destek tutarları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tarımda destek tutarları açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Stratejik ürünlerimizi koruyan, aile işletmelerimizi güçlendiren ve verimliliği merkeze alan bu destekleme modeliyle ‘Üreten Türkiye'nin gücüne güç katacak, çiftçilerimizi her şartta desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
Hayvansal üretimde 2026 yılı, bitkisel üretimde 2027 üretim yılı için destek tutarları Resmi Gazete'de yayımlandı. Diğer yandan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce müjdesini verdiği, bölgedeki savaş ve çatışmalardan dolayı artan girdi maliyetleri karşısında üreticilerin yükünün hafifletilmesine yönelik, 2026 yılı için bitkisel üretimde temel destek ve planlı üretim desteği tutarları da güncellendi.
Yeni düzenlemelerle bitkisel üretimden hayvancılığa, arıcılıktan su ürünleri yetiştiriciliğine kadar birçok alanda destekler artırıldı.
Bitkisel üretimde destek katsayısı artırıldı
‘2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' kapsamında, 2026 üretim yılı uygulamaları için dekar başına 310 lira olarak belirlenen destek katsayı değeri, 367 lira olarak güncellendi. Böylece 2025 üretim yılında 244 lira olan dekar başına destek katsayı değeri yüzde 50,4 artmış oldu.
2027 üretim yılı desteklemeleri için ise; destek katsayı değeri 442 liraya çıkarıldı.
Ürün bazında en yüksek artış ise mercimek ve nohut desteklerinde gerçekleşti. Planlama kapsamında yer alan mercimek ve nohut ürünlerinde planlı üretim desteği yüzde 141 artırılarak dekara 884 liraya yükseltildi. Mercimek ve nohut üreten üretici temel ve planlı üretim desteği olarak 2026 üretim yılı için dekara 734 lira destek alırken, 2027 üretim yılı için dekara bin 326 lira destek alacak.
Üretim planlaması kapsamına giren ürünlerden buğday, arpa ve mısırda, temel destek ve planlı üretim desteği toplamı 2026 üretim yılı için 806 lira olarak belirlenmişken, bu rakam 954 lira olarak güncellendi. 2027 üretim yılı içinse bu tutar bin 149 liraya yükseltildi.
Ayçiçeği, fasulye, soya ve kanolada ise 2026 üretim yılı için temel destek ve planlama desteği toplamı 930 lirayken bin 101 lira olarak güncellendi. 2027 üretim yılında bu tutar 1.326 liraya çıktı.
Pamukta ise 1.395 TL olan tutar 1.652 TL olarak güncellenirken, 2027 için 1.989 TL oldu.
Patates, soğan ve aspirde ise 620 lira olan temel destek ve planlama desteği toplamı 734 lira olarak güncellendi, 2027 içinse 884 lira olarak belirlendi.
Sertifikalı tohum kullanım desteğinde de önemli artışlar yapıldı. Buna göre 2027 üretim yılında sertifikalı tohum kullanımında dekar başına destek; soya ve yer fıstığında yüzde 101 artışla 442 liraya, nohut ve yem bezelyesinde yüzde 201 artışla 442 liraya, mercimekte yüzde 141 artışla 353,6 liraya çıktı.
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği de bir önceki yıla göre yüzde 40 artırılarak 345 bin 450 liradan 483 bin 630 liraya yükseltildi.
Hayvancılık desteklerinde yüzde 43'e varan artış
‘2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' kapsamında da 2026 yılı uygulamalarında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık destekleri artırıldı.
Karara göre, büyükbaş hayvancılıkta hayvan başına buzağı temel desteği bin 400 liradan 2 bin liraya, malak desteği ise 2 bin 800 liradan 4 bin liraya çıkarıldı. Bu desteklerdeki artış oranı yüzde 43 oldu.
Küçükbaş hayvancılıkta ise hayvan başına kuzu ve oğlak temel desteği yüzde 43 artırılarak 300 liradan 430 liraya yükseltildi.
Çoban desteği de yüzde 43 artırılarak 81 bin liradan 116 bin 100 liraya çıkarıldı.
Arıcılık, ipek böceği ve tiftik üretimi için destekler de artırıldı
Karar kapsamında, arıcılık desteğinde, üretici ve yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına verilen temel destek 140 liradan 250 liraya yükseltildi. Örgüt üyesi olmayan üreticiler için ise temel destek tutarı ise kovan başına 100 liradan 200 liraya çıkarıldı.
İpek böceği temel desteği yüzde 36 artırılarak kilogram başına bin 100 liradan bin 500 liraya yükseltildi.
Tiftik üretimi temel desteği ise yüzde 38 artırılarak kilogram başına 160 liradan 220 liraya çıkarıldı.
Gebe hayvanlarda yavru kayıplarına yönelik desteklerde yeni dönem
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, atık desteğinin kapsamı genişletildi ve verilen desteklerde yüzde 100 artış yapıldı.
Buna göre, gebe hayvanlarda, Bakanlık tarafından uygulanan programlı aşılar nedeniyle meydana gelen yavru kayıpları için ödenen desteğin kapsamına, bulaşıcı hastalıklar nedeniyle meydana gelen yavru kayıpları da dâhil edildi. Buzağı/malak başına verilen destek 20 bin liraya, kuzu/oğlak başına verilen destek ise 4 bin liraya çıkarıldı.
Üreticilere ilave destekler
Yeni düzenleme kapsamında ayrıca, bazı üretim alanlarında ilave destekler de sağlanacak.
Güçlü Besi Güçlü Üretim Projesi kapsamındaki hayvanlarda, etçi ırk sperma ile yapılan tohumlama sonucunda doğan buzağılar için ilave bin Türk Lirası/baş destek verilecek.
Göçer sevk kontrol noktasında doğan kuzu ve oğlaklar için ilave 215 Türk Lirası/baş, ari işletmelerde doğan dişi kuzu ve oğlaklar için ise ilave 860 Türk Lirası/baş destek sağlanacak.
Tam izole bölgelerde koruma altına alınan arı gen kaynaklarını tampon koruma bölgesinde muhafaza eden üretici ve yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına ilave 75 lira, üye olmayanlara ilave 60 lira destek verilecek. Çiğ süt desteği kapsamında ise ürettikleri sütü, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip çiğ süt toplama ve/veya depolama sorumluları aracılığıyla işleme tesislerine satan üreticilere temel desteğe ilave destek sağlanacak.
Su ürünleri ve hayvan gen kaynakları destekleri de artırıldı
Su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelere, ürettikleri türler ve üretim şekillerine göre verilen temel destek oranlarında yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişen artışlar yapıldı. Hayvan gen kaynakları için verilen birim destek tutarları da bir önceki yıla göre yüzde 60 artırıldı.
"Üreten Türkiye'nin gücüne güç katacak, çiftçilerimizi her şartta desteklemeye devam edeceğiz"
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Resmi Gazete'deki kararlarla ilgili, sosyal medya hesaplarından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, tarımsal üretimimizi artırmak ve gıda arz güvenliğimizi güvence altında tutmak için hazırladığımız bitkisel ve hayvansal üretimde destekleme tutarlarını artıran kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca bölgedeki savaş ve çatışmalardan dolayı artan girdi maliyetleri karşısında üreticilerin yükünün hafifletilmesine yönelik, bitkisel üretimde 2026 üretim yılı için daha önce açıklanan temel destek ve planlı üretim desteği tutarları da güncellendi. Tarımsal Üretim Planlaması ile desteklerimizi 3 yıllık dönemler halinde, üretim sezonundan önce açıklayarak ve her yıl güncelleyerek, üreticimize ‘planlı ve öngörülebilir' bir tarım vizyonu sunuyoruz. Hayvancılık Yol Haritamızı merkeze alan destekleme modelimizle büyükbaştan, küçükbaşa; arıcılıktan, balıkçılığa kadar kapsayıcı şekilde üreticimizin yanında oluyoruz. Stratejik ürünlerimizi koruyan, aile işletmelerimizi güçlendiren ve verimliliği merkeze alan bu destekleme modeliyle ‘Üreten Türkiye'nin gücüne güç katacak, çiftçilerimizi her şartta desteklemeye devam edeceğiz. Tarladan sofraya emeği geçen tüm çiftçilerimize ve yetiştiricilerimize hayırlı, bereketli olsun."

 
Aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu
 
Erdoğan'dan milli karakter vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu
Ağustos ayında en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ...
ETSO’da KOBİ’ler için 'Destek ve Dönüşüm' gündemi
ETSO ev sahipliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda KOSGEB ...
Erzurum’dan 8 ayda 30.3 milyon dolarlık ihracat
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ağustos ayında ...
 
Erzurum’dan Elazığ’ın 10’da biri kadar ihracat!
TİM Ağustos ayı verileri Erzurum’un ihracat gerçeğini bir kez daha ortaya ...
Erzurum enerji sektörü kredi verileri açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın ilk 6 ayında 1 ...
Erzurum madencilikte 5’inci sırada
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın ilk 6 ayında 133.8 ...
 
Erzurum Turizmde lider il
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Haziran ...
Memur ve emekliler ne kadar zam alacak?
Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren ağustos ayı enflasyon verisinin ...
TESK'ten eşel mobil sistemi çağrısı
Palandöken, "Enflasyonla mücadelede kalıcı sonuç alınması ve maliyet artışlarının ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tarihin Gerçekleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor ve Bilgilendirme Yaklaşımı!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Vicdanın Sesi Kısılırsa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri