Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ASHM ve İŞKUR’dan engellilere motivasyon desteği
ASHM ve İŞKUR’dan engellilere motivasyon desteği
ATAUNİV’in 4 projesi finalde
ATAUNİV’in 4 projesi finalde
‘Ortak akılla birçok projeyi hayata geçirdik’
‘Ortak akılla birçok projeyi hayata geçirdik’
Trendyol 1. Lig istatistikleri açıklandı
Trendyol 1. Lig istatistikleri açıklandı
Kelpetin, İbrahim Hakkı Kubilay İHO vizyonunu paylaştı
Kelpetin, İbrahim Hakkı Kubilay İHO vizyonunu paylaştı
HABERLER>SİYASET
27 Temmuz 2019 Cumartesi - 08:55

'Seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne yönelik olarak, "Sistemin adını Cumhurbaşkanlığı Sistemi olarak ifade ediyoruz. Bunu haklı gerekçeleri vardır. Oradaki Cumhurbaşkanı aslında Başkandır” dedi.

 Seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum

Erken seçime yönelik soruya Şentop, “Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne yönelik olarak, "Sistemin adını Cumhurbaşkanlığı Sistemi olarak ifade ediyoruz. Bunu haklı gerekçeleri vardır. Oradaki Cumhurbaşkanı aslında Başkandır” dedi.

TBBM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Yasama yılı 2. dönemi değerlendirmek üzere gazete, televizyon ve ajansların temsilcileri ve muhabirleri ile bir araya geldi. Şentop, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Şentop, "Yeni sistemde değişiklikler yapılabilir mi?" sorusuna, "Anayasal düzlemde hükümet sistemiyle ilgili sorun teşkil eden bir yerin olmadığı kanaatindeyim. Alt mevzuatta, kanunla, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle olabilecek değişiklikler olabilir. Eleştirilerin hiç birisini Anayasal düzenleme ile ilgili eleştiriler değil. Sistemin işleyişi ile ilgili” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı olarak görev yapan birinin genel başkanlıktan ayrılmasına ilişkin soruya Şentop, "Gerek anayasada gerek alt mevzuatta Cumhurbaşkanı’nın siyasi parti genel başkanı olmasına dair mecburiyet de yok, mani de yok. Başkanlık sistemi olman yerlerde başkan bir siyasi partinin mensubudur. Sistemin adını Cumhurbaşkanlığı Sistemi olarak ifade ediyoruz. Bunu haklı gerekçeleri vardır. Oradaki Cumhurbaşkanı aslında başkandır. Önceki sistemde başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı makamının birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir sistem” dedi.

‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi çöktüğüne ve parlamenter sisteme dönüş için referandum yapılsın’ şeklindeki eleştirilere Şentop, “Parlamenter sistem krallıkların, monarşinin sistemidir. Parlamenter sistemin iyi işlediği ülkeler monarşidir, krallıktır. Krallık olmayıp parlamenter sistemin iyi işlediği ülkeler vardır, onlar da federasyondur. Dünyada krallık, federasyon olmayan Cumhuriyet ve üniter yapıya sahip ülkelerde iyi işleyen parlamenter sistem örneği yoktur” ifadelerini kullandı.

Erken seçime yönelik soruya Şentop, “Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum" dedi.

FOTO: HABER FOTOSU TBMM WEB SİTESİNDEN ALINMIŞTIR

 

 
Şentop yeni sistemi değerlendirdi
 
Türk Dünyası temsilcileri Nişancı'yı andı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orhan çocukların gönlünü kazandı
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, çocuk evlerinde kalan ...
‘Emanetlerine gölge düşmeyecek’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin ...
Karataş’tan Basın Bayramı kutlaması
MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş Basın Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
 
Şentop’tan milli azim ve kararlılık vurgusu
TBMM Başkanı Şentop, vatanın parçalanamayacağına dair kesin kararlılığın ...
Dadaşlarla milli coşkuyu paylaştılar
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Başkanlık divanı üyeleri Milli Mücadele ...
“Erzurum şanslı bir dönem yaşıyor”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Büyükşehir Belediyesi’nin proje ve yatırımlarıyla ...
 
“Vatan bölünmez, Millet yenilmez”
Şentop, “100 yıl önce, Anadolu’daki Müslüman-Türk varlığının muhkem kalesi ...
Öz: ‘Erzurum Kongresi tarihimizin dönüm noktası’
AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Kongresi’nin 100. ...
Asya, ‘Yerel Yönetimler Zirvesi’ni değerlendirdi
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 19-21 Temmuz tarihleri arasında Erzurum’da ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri