Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
HABERLER>TÜRKİYE
9 Ocak 2020 Perşembe - 04:09

‘Bölgesel gerilim peşinde asla olmadık’

Erdoğan, “Hedefimiz, ülkemizi küresel enerji merkezlerinden biri hâline getirmektir. Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz, asla da olmadık. Doğu Akdeniz’de süren hidrokarbon arama faaliyetlerimizin tek amacı, ülkemiz ve KKTC’nin’nin menfaatlerini korumaktır” dedi.

‘Bölgesel gerilim peşinde asla olmadık’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TürkAkım Projesi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Hedefimiz, ülkemizi küresel enerji merkezlerinden biri hâline getirmektir. Türkiye olarak kesinlikle bölgesel gerilim peşinde değiliz, asla da olmadık. Doğu Akdeniz’de süren hidrokarbon arama faaliyetlerimizin tek amacı, ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin menfaatlerini korumaktır” dedi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Akdeniz’e kıyıdaş tüm ülkelere yaptığı iş birliği çağrısını tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti: “Gelin tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış Akdeniz’i çatışma değil, iş birliği sahasına dönüştürelim. Bize bir adım gelene çok daha fazlasıyla gitmeye hazırız.  Karşılıklı saygı ve hakkaniyet temelinde her türlü iş birliğine varız. Gerek TANAP, gerekse bugün açılış gururunu yaşadığımız TürkAkım, ülkemizin işte bu vizyonunun en somut nişanesidir. Muhataplarımızdan beklentimiz, Türkiye’nin uzattığı bu samimi iş birliği elini geri çevirmemeleridir.”

İRAN –ABD GERGİNLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak ne Irak’ın, ne Suriye’nin, ne Lübnan’ın, ne de körfez bölgesinin vesayet savaşlarının sahnesi haline gelmesini istemiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım projesi açılışında yaptığı konuşmada İran-ABD gerginliğine değindi.

ABD ile İran arasında devam eden gerilimin istenmeyen bir noktaya ulaştığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye olarak ne Irak’ın, ne Suriye’nin, ne Lübnan’ın, ne de körfez bölgesinin vesayet savaşlarının sahnesi haline gelmesini istemiyoruz. Bilhassa komşumuz Irak zaten sıkıntılı olan istikrarını tamamen kaybetmesi ile karşı karşıyadır. Irak Türkmenlerinin selameti bizim için kendi vatandaşlarımızın güvenliği kadar önemli. Arapı, Türkü, Kürdü, Türkmeni, Şii ve Sünnisiyle Irak halkını tamamı bizim öz be öz kardeşimizdir. Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetimizi daha önce de ortaya koyduk. Yaklaşık 30 yıldır kargaşa ve çatışma ile anılan Irak’ın toprak bütünlüğünü koruyarak huzura kavuşması için çaba harcadık. DEAŞ ve PKK mücadelesinde Irak’a destek verdik. Mezhepçilik taassubuun esir almasını engellemek için Irak halkını oluşturan tüm gruplarla düzenli temas kurarak elimiz uzattık. Savaş tamtamlarının çaldığı bu kritik süreçte de diplomasinini tüm kanallarını kullanarak tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz" dedi.

LİDERLE GÖRÜŞME

Son bir haftada birçok lider ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyleyen Erdoğan, "Amacımız gerilimi düşürerek yeniden aklı selimi hakim kılmaktır. Bölgemiz son 20 yıldır devam eden çatışmalar sebebiyle zaten bitap düştü. Farklı güçler arasında sürdürülen vekalet savaşlarının bedelini maalesef Irak'tan Suriye'ye kadar masum kardeşlerimiz ödedi. Asırlarca esenlik ve barış diyarı olan kadim şehirler enkaza dönüştü. Kardeşin kardeşe düşman hale getirildiği bu tablodan en fala bölge ile ilgili hesabı olan dış güçler faydalandı. Coğrafyamızda yeni bedeller ödemeye kimsenin mecali kalmamıştır. Hiç kimsenin kendi çıkarları uğruna Irak başta olmak üzere bütün bölgeyi ateş çemberine atmaya hakkı yoktur. Tüm taraflarla konuşan bir ülke olarak diplomasi trafiğini devam ettireceğiz. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve göz yaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz. Bu süreçte Rusya federasyonu ve dostum Putin ile sürekli istişare halinde olacağız. Rus dostlarımızın katkısı ile inşallah bu sıkıntılı süreci suhuletle atlatacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

 
Erdoğan ve Putin’den sağduyu çağrısı
 
TürkAkım’da vanalar açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ve Putin’den sağduyu çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in arasında ...
Mehmet Akif İnan’a vefa
Şentop, ‘Haksızların, kötülerin ve zalimlerin sesinin daha gür çıktığı ...
“Biz Avrupa değiliz’”
Soylu, “İdlib'den 300 bini aşkın insan son 1 ayda yerinden edildi. Bombalarla, ...
 
‘Gurur duyuyoruz’
Erdoğan, ‘Ülkemizin ve dünyanın kritik bir süreçten geçtiği şu dönemde ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınına ...
‘Bizi Akdeniz’e hapsetme planları bozuldu"
Erdoğan, Libya anlaşmasıyla birlikte Yunanistan ile Rum kesiminin Türkiye’yi ...
 
Çavuşoğlu 2019'u değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 2019 yılı değerlendirme toplantısında, ...
‘Şehitlerimizin hatıraları sonsuza dek yaşatılacaktır’
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sarıkamış Harekatı'nın 105. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı
On binler tekbirle ecdat yolunda yürüdü
105 yıl önce Enver Paşa komutasındaki Sarıkamış Harekatı sırasında donarak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri